Jump to content
FAS Goran
boki

Mobilni telefoni - pitanja, problemi, iskustva (+ Tips and Tricks)

Glasanje :)  

242 members have voted

  1. 1. Koji je po vama najbolji proizvođač mobilnih telefona?



Recommended Posts

NEC sam imao i ja, na peklop a ogroman...

Imao sam par triuma,a moja gospodža nije htela da se reši marsa baš baš dugo... Ima je sjajan zvuk za poruke

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Motorola V100
Nokia 3650 sa sve onom kruznom tastaturom, kucao poruke na slepo
Samsung SGH-2100, uz njega išla rezervna vratanca i antena na izvlačenje, bio lep telefon.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Top 5 najgorih mobilnih telefona ikada

 

Parafraziraćemo čuvenog Broja Jedan: ''Ne kažemo da su ovi telefoni loši, samo nisu imali sreće kad su ih pravili''. Pred vama je lista od pet najgorih mobilnih telefona ikada. Svet tehnologije menja se munjevitom brzinom - čas ste gore, čas dole. Ovi uređaji, na primer, nisu nikada ni stigli da budu gore. Za koliko njih ste vi čuli? Koga biste dodali na listu? Kako glasi pravi citat Broja Jedan koji smo parafrazirali? Toliko je pitanja i toliko odgovora...

 

1. Aesir AE+Y (2011)

Dizajner Iv Behar pomogao je u pravljenju ovog uređaja za Aesir. ovaj model nije imao pristup internetu, niti bilo kakvu aplikaciju. Međutim, imao je keramičko kućište i ''diskretne dugmiće'' (šta god to značilo, tako su ga reklamirali). Čak su i metalni šrafovi bili novost. Manje-više beskoristan, telefon je bio napravljen prvenstveno za ''jak signal i dobar zvuk'', kako je rekao Behar. I da, još jedna mala napomena - Aesir AE+Y koštao je 8.100 dolara, odnosno 60.000 dolara za zlatnu 18-karatnu verziju.

 

 

2. Kyocera Echo (2011)

Ovaj telefon imao je sekundarni ekran koji se otvarao na preklop, omogućivši korisnicima da pokreću dve aplikacije istovremeno, pišu na jednom ekran bez prekrivanja drugog, ili da aplikaciju prošire na oba ekrana. Tehnologija, međutim, još uvek nije bila spremna, jer su korisnici završili sa velikim uređajem, slabom baterijom i softverom koji ne radi ono što bi trebalo.

 

 

3. Microsoft Kin One i Microsoft Kin Two (2010)

U proleće 2010. godine, Microsoft se spremao da pusti u rad ambiciozni novi operativni sistem za telefone pod nazivom Windows Phone. I šta su uradili? Objavili dva telefona koja nisu bila zasnovana na njemu. Zapravo, Kin telefoni možda i ne mogu da se smatraju pametnim telefonima jer nisu imali App Store. Međutim, kompanija je njima ciljala ''generaciju društvenih mreža'', pa su ubacili mnoštvo funkcija dizajniranih za mlade koji koriste FB, Twitter, MySpace i tako dalje. Živeli su čitava dva meseca, a onda su povučeni.

 

 

4. Motorola Aura R1 (2009)

Pre deset godina dve najpopularnije funkcije telefona bile su fotografisanje i pretraživanje interneta. Fotografije i internet-stranice, u slučaju da niste primetili, uglavnom su pravougaone. Međutim, Motorola Aura R1, telefon koji je koštao 2.000 dolara (da, dve hiljade), imao je okrugli ekran. Kao što vidite, ovde su se zdrav razum i Motorola rastali nakratko. Ovo je bilo zamišljeno da izgleda kao ručni sat - čak ste mogli i da vidite mehanizam dok ''otvarate'' svoj telefon. Zanimljivo? Svakako. Korisno? Ne baš.

 

 

5. Toshiba G450 (2008)

Ovaj mali telefon/MP3 plejer imao je, pre svega, čudan dizajn. Na primer, numeričku tastaturu koja je bila podeljena u dva kruga. Takođe su mu nedostajali i neki osnovne funkcije, kao što je Bluetooth, ili kamera. CNet je napisao u recenziji da ''svako dugme vrši drugačiju funkciju u zavisnosti od toga u kom delu menija se nalazite u nekom trenutku''. Ovo je sasvim dovoljno da vam bude jasno o kakvoj konfuziji je reč.

 

 

preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kinezi na vrhu liste proizvođača pametnih telefona

 

mobilni kina.jpg

 

U proteklom kvartalu kineski Huawei postao je najveći prodavac pametnih telefona na svetu, prenosi CNN. Tako je prvi put pretekao Samsung, prema jednom nezavisnom istraživanju tržišta. Kineski tehnološki gigant isporučio je 55.8 miliona telefona za tri meseca zaključno sa junom, nadmašivši tako dugogodišnjeg rivala Samsung, koji je prodao 53.7 miliona uređaja.

 

''Zauzimanje prvog mesta veoma je važno za Huawei'', kaže analitičar Mo Đija. ''Naime, on očajnički želi da pokaže snagu svog brenda domaćim potrošačima, dobavljačima komponenti i developerima'', dodao je. Sada već višegodišnja kampanja Amerike protiv Huawei-ja predstavlja hendikep za poslovanje firme iz Šenžena. Huawei je tako doživeo pad isporuka smartfona od 5%, ali je Samsungov pad mnogo dublji i iznosi 30%. Firma koja se bavi istraživanjem tržišta objašnjava da Huaweiju to ne bi pošlo za rukom da nije izbila pandemija Covid-19. Kompanija je uspela da iskoristi ekonomski oporavak u Kini, gde Huawei sada prodaje 70% svojih smartfona. Istovremeno je Samsung veoma slabo zastupljen u Kini.

 

Ipak, Huaweijev globalni biznis sa telefonima i telekomunikacionom opremom i dalje trpi zbog sankcija Amerike, koje su tu kompaniju odvojile od ključnih američkih tehnologija i snabdevača. Bez pristupa popularnim Google aplikacijama kao što su YouTube, Maps i G-mail, Huaweijevi najnoviji telefoni nisu toliko interesantni međunarodnim kupcima. To će u velikoj meri otežati Huaweiju da zadrži mesto broj jedan na svetskoj listi proizvođača.

 

''Na duži rok, Huaweiju će biti teško da zadrži to mesto, jer su njegovi ključni partneri u najvažnijim regionima kao što je Evropa, sve više zabrinuti u vezi sa Huawei uređajima, kupuju sve manje modela i uvode nove brendove kako bi umanjili rizik. Snažna pozicija u Kini sama po sebi neće biti dovoljna da održi Huawei na vrhu jednom kada globalna ekonomija počne da se oporavlja'', objasnio je. Huaweijeva pobeda objavljena je istog dana kada je Samsung izvestio o velikom skoku profita u drugom kvartalu. Naime, operativni profit korejske kompanije za tri meseca zaključno sa junom iznosio je 6.8 milijardi dolara, 23% više nego u istom periodu prošle godine. Istovremeno je Samsung saopštio da mu je prodaja pala oko 6% na 44.6 milijardi dolara.

 

preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

HP će praviti savitljive telefone?

 

hp savitljivi telefoni.jpg

 

Nekoliko modela fleksibilnih mobilnih telefona već se nalaze na tržištu. Međutim, još uvek smo daleko od ispunjenja najava da će ovakav tip telefona biti široko rasprostranjen. Jednostavno, modeli ili su preskupi, ili su korisnici sumnjičavi prema izdržljivosti šarki. Sada smo, po svemu sudeći, dobili i jednog neočekivanog igrača na velikom i još uvek prilično neistraženom tržištu savitljivih telefona, prenosi portal Let's Go Digital.

 

Svetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO) primila je i odobrila dizajn za savitljivi mobilni telefon koji je podneo poznati brend računara - HP. Na osnovu fotografija koje smo mogli da vidimo, njihov patent dosta liči na Samsung Galaxy Z Flip, uz neka inovativna rešenja za lakše otvaranje/zatvaranje telefona. Trebalo bi da budemo oprezni, međutim, pri ovakvim prognozama, ponajviše zbog dve stvari. Prvo, HP ukoliko napravi telefon ne mora da u njega ''ubaci'' i baš sve elemente koje su patentirali. Drugo, i još važnije, ovo nije nikakva garancija da će HP zaista i napraviti savitljivi telefon. Možda su samo hteli da osiguraju svoj patent kako niko drugi ne bi mogao da koristi rešenja koja su iz HP-a smislili.

 

preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa jeste 5G i moj ga sin ima jos od Marta. Generalno je odlican telefon al je mrcina sa futrolom a ne uzimam ga sebi nego zeni. 
I onda znate kako je-sto manje para to bolje. :lol:

Sad je IN isto Samsung ali serija Note Ultra i zato ovom krece cena strmoglavo da pada. 

 

 

Edited by neshaoct
prebačeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomešao sam ga sa Note20 Ultra, njega nema 5G po Evropi...tj. veoma su retki kod operatera, već su tu pre svega iz npr. Hong-Konga. Ali, svakako S20Ultra nije jeftiniji od Note20Ultra... :thumbup: 

Padaće cena onima koji su 4G, a ovima 5G neće ništa van uobičajenog (neće ''strmoglavo'') sve dok ne izađu naslednici.

 

 

Edited by neshaoct
dopuna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako nece padati kad ga je sin kupio u martu za 1400€? :on2long:

Jednostavno toliko je pala i padace jer je sad Note Ultra In jer je jos jaci  i bolji i oni koji daju tolike pare dace jos 100€ i dobiti mozda trenutno najjaci telefon na trzistu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne mozes da poredis cenu telefona odmah na izlasku i pola godine posle. Uvek je cena nenormalna u prvoj turi, posle padne na neku cifru i tu se drzi (sa manjim oscilacijama).

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Dule 021 said:

Jednostavno toliko je pala i padace jer je sad Note Ultra In jer je jos jaci  i bolji i oni koji daju tolike pare dace jos 100€ i dobiti mozda trenutno najjaci telefon na trzistu. 

Note20Ultra nije skuplji od S20Ultra, nije ni jači. Proveri cene...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nesho proveri ti to malo bolje. 
Pratim pomalo telefone jer zena bi da zameni svoj Iphone al s obzirom da ne vredi neke pare ostace verovatno u fioci. 
Gledam na YT uporedne testove i onda vidim da hvale neki procesor a neki manje i tako slusam i gledam i Note 20 Ultra je trenutno perjanica Samsunga. 
S20 Ultra je takodje odlican telefon i izvadio bih ponudjene pare za njega odmah iako sam svestan da ce ubrzo da ce uskoro da padne ali necu ga prodavati nego ostaviti nekoliko godina dok ne pocne da se zaglupljuje od silnih update-a. Ono sto je odlika tog telefona je da ima odlicnu kameru i video i ja sam zeni hteo da uzmem A71 koji je 350€ ali ona hoce nesto bum. 
Mogao sam da uzmem i Iphone 11 ProMax ali je cifra bila 1000€ a tek mi se te pare ne daju jer ona ne zaradjuje telefonom kao sto ja zaradjujem a da bih dobio jos bolju cenu trebao sam da uzmem 2-3 komada i tad je cifra bila 900€ ali ja nisam trgovac telefonima i bolje nek neko drugi zaradi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
27 minutes ago, Dule 021 said:

Nesho proveri ti to malo bolje. 

Zabunu unosi gomila 4G modela N20 Ultra. Za isti paket kod VIP-a, N20 Ultra je malo jeftiniji od S20 Ultra.

 

Note serija telefona je bila perjanica Samsunga, ali taj imidž je počela da gubi sa Note 10, a sa Note 20 već to više nije. Čak ni olovkica više neće biti ekskluziva Note serije već od sledeće serije onih Samsunga na preklop i naredne S serije.

 

Kako Note da bude perjanica, pogledaj mu prednju kameru u odnosu na S20 Ultra. Ili, pogledaj koliko se brže puni S20 Ultra jer podržava jači punjač, plus ima veću bateriju. 4G verzija Note20 Ultra ima 8 GB RAM-a, što je manje od S20, ustvari manje i od prethodne generacije Note telefona. 5G verzija ima 12 GB, ali ni to nije više od S20 serije. Ni S20 Ultra koji je 4G nema 8GB, nego opet 12GB RAM-a, tj. nije uštinut za RAM kao što Note20 Ultra 4G jeste...ali zato ima više interne. Koliko god je prednja kamera lošija kod Note, zadnja je malo bolja kod Note nego kod S20.

 

Na kraju se sve svede šta kome više treba:

kome je prednja kamera bitnija, olovkica nebitna, RAM bitan jer koristi mnogo app, a interna ne toliko (jer ionako može da je proširi karticom ako baš zatreba) - taj uzima S20 seriju.

kome je nebitna selfi kamera (prednja), olovkica bitna, interna memorija važnija od RAM-a - taj uzima Note seriju.

Kad dodaš i malu razliku u dizajnu (oble kod S20 i oštre ivice kod Note), to ti je to.

 

Sada se Note i S nadopunjuju, tj. nisu više zamišljeni kao modeli gde je jedan nesumnjivo perjanica i iznad drugog. Sve se svede na to šta kome više treba.

 

=====

 

Prebaciću sve ovo u onu temu oko telefona. :thumbup: 

 

 

Edited by neshaoct

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li telefon kupljen kod operatera može da nosi u servis na reklamaciju lice na koje nije ugovor i da li može i da ga podigne iz servisa? A kakva je situacija ukoliko popravka nije moguća, pa se izda nalog za zamenu?
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni rekose da ne moze, medjutim, jednom prilikom sam cak i uspeo (dobio drugi telefon u zamenu), tako sto sam preskocio operatera i otisao u ovlasceni servis (na garanciji je i pisalo koji je ovlascen). Mislim da je to bilo negde ~2012. godine. Eto, ne znam koliko ti je od koristi :)  

 

edit: u mom slucaju je bila u pitanju Nokia N9, iz Telenora, kupljena preko oglasa. Ovlascen servis je bio, cini mi se "ProMobi" u NS :) 

Edited by horvat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mozes da popravljas, ali ne mozes novi da dobijes mora vlasnik ugovora ili ovlascenje ako imas. 

Isto tako mozes direktno u servis da nosis i da preskocis operatera. 

Sve ovo sam radio na Samsungu s7e i s8plus, telefone sam nosio u ProMobi oni su ujedno i najbolji servis za mobilne u drzavi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam nosio Alkatel tablet, VIPov,kod kuma u Bgd, on ga odneo u mobis servis i uzeo posle popravke.
Njima treba kutija, original,sa punjačem i ostalim priborom,fiskalni od VIPa,i garancija.
Ako se šalje preko operatera,onda oni traže ugovor
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, znači problem bi bio samo kod eventualne zamene uređaja, tad mora "vlasnik" da se juri.

Mada prodavac kaže da je ugovor na njega i da ne bi bio problem, ali mi nešto ne uliva poverenje

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije 100%
Ako je model aktuelan možda ti daju drugi,ali ako je stariji onda zavisi od paketa,pa onda mora ugovor
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne treba ni kutija ni garancija imaju sve preko IMEI, nosio sam samo telefon bez icega, rekli mi bice za sat ipo, dva i to je to... Za s7e sam krenuo u prodavnicu i svratio da pitam jer mi je ProMobi na 30m od zgrade zavrsilo se na tome da ga ostavim :D U oba slucaja sam menjao displej jer su mi se pojavile neke zute linije na oba Samsunga koji su bili stari po 4,5 meseci :D 

 

@totti Tako je, samo je zamena problem al ako je prodavac spreman da izadje u susret jos bolje. Kapiram da gledas s20 preko KP ? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nemoj s20, vidim da su ga bas fino napljuvali. 

Ja od 2009-e koristim iskljucivo Samsung telefone, ali posle svega sto sam procitao o s20, ili cu sacekati sledecu verziju ili cu ici na nesto drugo. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...