Jump to content
FAS Goran
boki

Mobilni telefoni - pitanja, problemi, iskustva (+ Tips and Tricks)

Glasanje :)  

242 members have voted

  1. 1. Koji je po vama najbolji proizvođač mobilnih telefona?



Recommended Posts

On 11/18/2019 at 8:01 AM, Pluto said:

Da je Razr 500e umesto 1500e dobro bi razmislio o kupovini, jednostavno savrseno, kada je sklopljen i kada je u dzepu manji je od novcanika, a otvoren 6.2 inca, sto je odlicno za koriscenje svega.

 

bice to jeftinije samo moramo cekati da ta tehnologija udje u masovnu upotrebu

 

s tim da je ova Motorla sa hardwerom u mid-range klasi sto i nije za pohvalu u odnosu na cenu ali zbog sistema preklapanja nesto mora da trpi

Edited by srdjos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samo nemojte da zaboravite da ovo nije prvi savitljivi ekran.


Biio je i jedan Samsung pre i bas lose prosao.

Ja volim da probam nove tehnologije, ali mislim da ce isto biti kao i za touch screen, ekran u boji, kameru na mobilnom i slicno - prve verzije katastrofa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Motorola odlaže Razr, razlog - prevelika tražnja

 

motorola razr novi.jpg

 

Za sve one koji su sa nestrpljenjem iščekivali da novi-stari model iz Motorole sklopivi Razr bude dostupan za naručivanje 26. decembra - stigle su loše vesti. Kompanija je saopštila da će ''malo'' odložiti lansiranje ovog modela zbog, kako kažu, velike tražnje. Ne zna se kada će tačno početi naručivanje, ali u Motoroli kažu da ''ne predviđaju značajan pomak od planiranih vremenskih rokova''.

 

Kako prenosi Endgadget, čudno je da Motorola nije predvidela veliku potražnju za modelom Razr. Možda su u kompaniji verovali da će visoka cena telefona od 1.500 dolara privući samo mali deo kupaca. Uostalom, telefon koristi pomalo zastareli Snapdragon 710 CPU, a kamere i kapacitet baterije nisu na nivou drugih premium telefona na tržištu. Ipak, očigledno su mnogi spremni da zanemare te nedostatke kako bi dobili ovaj elegantan, sklopivi telefon. Kako navode u kompaniji Motorola, ''od prve najave u novembru novi Motorola Razr doživeo je veliku potražnju, koja je prerasla planove snabdevanja. Motorola je odlučila da prilagodi vreme za lansiranje modela Razr kako bi što bolje odgovorila na povećanu potražnju. Radimo na utvrđivanju odgovarajućeg rasporeda i ne očekujemo značajniji pomak od planiranih vremenskih rokova''.

 

preuzeto sa - b92.net

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samsung predstavio Galaxy S20 i savitljivi Z Flip

 

Na Galaxy Unpacked događaju, imali smo priliku da gledamo uživo predstavljanje dugo najavljivanih uređaja iz Samsungove kuhinje. Samsung je odlučio da dalju nomenklaturu ovih telefona vrši na nivou desetine, pa umesto Galaxy S11 modela sada vidimo modele pod oznakom Galaxy S20. Predstavljeni su Galaxy S20, S20 Plus i S20 Ultra.

 

SamsungS20.jpg

 

Sa Galaxy S20 linijom, Samsung je definitivno stavio tačku na telefone sa malim ekranom, jer najmanji model u ovoj ponudi (S20) ima veličinu displeja od 6.2 inča, dok S20 Plus ima 6.7-inčni ekran (tu je i 6.9-inčni S20 Ultra). Telefone karakteriše Quad HD+ Dynamic AMOLED panel sa osvežavanjem od 120Hz. Podrazumevana rezolucija ekrana je 2400x1080 piksela a ukoliko želite raskošniji prikaz u 3200x1440p rezoluciji računajte na veću potrošnju baterije. Naravno, u tom slučaju se možete vratiti na standardnu opciju osvežavanja od 60Hz. Svi ekrani su HDR10+ sertifikovani. I ovog puta Samsung se odlučio za punch-hole kameru po sredini, pri samom vrhu telefona. Nema više dvostruke selfi kamere kao recimo na S10+ modelu, a za idealno pozicioniranje odabran je položaj kakav smo videli na Note10 modelima.

 

Kada je hardver u pitanju, tržište Evrope tradicionalno dobija premijum Galaxy S telefone sa Samsungovim čipom, a ovoga puta to je Exynos 990. Snapdragon 865 modeli su rezervisani za tržište SAD i neka druga tržišta. Ostaje nam da sačekamo rezultate testova i vidimo koliko će se dva čipseta razlikovati po performansama, trajanju baterije i drugim parametrima. Exynos 990 je 7nm 64-bitni osmojezgarni procesor. Uz novu generaciju čipsetova, stiže i brza LPDDR5 memorija iz Samsungovih pogona, koja je po nekim informacijama za nekih 30 procenata brža od LPDDR4 memorije korišćene u prošlogodišnjim modelima. Galaxy S20 stiže u verzijama sa 8GB/12GB RAM-a i 128GB skladišnog prostora, dok S20 Plus ima istu količinu RAM-a u kombinaciji sa 128GB i 512GB skladišnog prostora. Tu je podrška za Micro SD kartice maksimalnog kapaciteta do 1TB.

 

Telefone napajaju baterije visokog kapaciteta, a u slučaju S20 modela to je 4000mAh, dok je kod S20 Plus verzije u pitanju 4500mAh baterija. Kada je u pitanju punjenje, Samsung pominje podržano punjenje do 45W (za S20 Ultra), ali ovakav adapter nećete pronaći u pakovanju S20 telefona već ćete morati posebno da ga dokupite jer u paketu stiže ispravljač od 25W, koliko maksimalno podržavaju S20 i S20 Plus. Samsung je istakao da se kod telefona dve karakteristike izdvajaju po inetersovanju korisnika. To su 5G konekcija i kamere. Trenutno svega dva procenta aktiviranih telefona na svetu poseduje mogućnost 5G povezivanja na mrežu i očekuje se da krajem 2020. godine to bude čak 18 procenata što je svakako lep podatak. Svi Galaxy S20 telefoni podržavaju 5G konekciju, ali će ih južnokorejska kompanija nuditi i u 4G varijanti. Podrška za 5G je dostupna u NSA (Non Standalone) i 5G sub-6 varijantama.

 

Što se tiče segmenta kamera, Samsung je napravio jasnu razliku između modela iz S20 linije. Tako Galaxy S20 ima trostruki kamera sistem, dok S20 Plus i Ultra modeli stižu sa po četiri senzora. Galaxy S20 raspolaže sa tri senzora: širokougaoni od 12MP, DualPixel, F1.8 je glavni senzor ovog telefona i stiže sa optičkom stabilizacijom. Tu je i ultraširoki senzor od takođe 12 megapiksela, F2.2, bez optičke stabilizacije, ali sa podrškom za autofokus i Super Steady video. Treći je telefoto senzor od 64MP, uz otvor blende F2.0, sa optičkom stabilizacijom i hibridnim optičkim zumom od 3x koji u kombinaciji sa digitalnim daje maksimalni zum od 30x. Samsung taj zum naziva Super Resolution Zoom. Model Galaxy S20 Plus stiže sa apsolutno istim kamera sistemom, kome je dodat još jedan, senzor dubine, dok su sve ostale kamere ovog modela identične standardnom S20 telefonu.

 

Selfi kamere su identične kod oba telefona i imaju 10MP, F2.2 otvor blende i 1.22nm veličinu piksela. Galaxy S20 Ultra stiže sa 40MP prednjom kamerom, ali o tome više detalja možete saznati u zasebnoj vesti za ovaj model. Kada je u pitanju snimanje videa, tu je mogućnost snimanja video zapisa u 8K rezoluciji, 30 frejmova u sekundi – ali i 4K snimanju videa u čak 120 frejmova. Svi telefoni na nivou čipseta podržavaju 5G konekciju, koja će nam omogućiti telefoniranje preko Google Duo aplikacije u Full HD rezoluciji. Verovatno je da će se Samsung na mnogim tržištima odlučiti da nastupi sa modelima koji nisu 5G, tačnije nudiće isključivo 4G telefone što bi možda trebalo da im spusti cenu.

 

Od 13. marta 2020. godine modeli iz Galaxy S20 serije biće dostupni po cenama od 111.990 RSD za S20, 123.990 RSD za S20+ i 166.990 RSD za S20 Ultra. Na domaćem tržištu modeli će biti dostupni u različitim, klasičnim bojama:

Galaxy S20: kosmičko siva, nebesko plava, nebesko roze
Galaxy S20+: kosmičko siva, nebesko plava, kosmičko crna
Galaxy S20 Ultra: kosmičko siva, kosmičko crna.

 

Izvor: Benchmark

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minutes ago, dekirs said:

Kakva bi pizdarija bila kada bi se izvadio flip u nekom kaficu... juuu pa ga savijes, pa otvoris, a sponzoruse kadar nevera :D

Svako kod ovog telefona ima da pronađe ono što mu odgovara :lol:

Edited by Irena HGT

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema šta, ozbiljni uređaji, još sad kada novi Huawei modeli dolaze bez Google aplikacija, tj. neće ih imati odmah nakon što se izvade iz kutije, otvara se dosta prostora za Samsung da doživi još jedan uzlet i zacementira se na mestu broj 1. Nisu za džabe namerno toliko puta na prezentaciji držali Google logo...jer sada im i to postaje prednost u odnosu na prvog sledećeg na tržištu...

 

 

Edited by neshaoct

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni ovo sve mirise na novu eru telefona :)

ja ne bih kupovao telefon jos neki 6-12 meseci. Ocekujem nalet fold telefona, a mozda i neki novi operativni sistem.

 

Ko zna, mozda i Microsoft pokusa opet sa Windows mobilnim s obzirom da se biju oko Google store-a trenutno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pogledajte kako se kretao odnos snaga na tržištu mobilnih telefona u poslednjih 25 godina

 

Prodaja mobilnih telefona, iako zastupljena u jednom kraćem vremenskom periodu, donela je brojne smene na listi najprodavanijih i promene trendova. U zanimljivom videu možete pogledati kako se kretao poredak najpopularnijih proizvođača u zadnjih 25 godina, rangiranih po ukupnoj prodaji te godine.

Prikaz počinje u 1994. godini kad tržištem dominiraju tri proizvođača, a lider je američka Motorola sa više od 19 miliona prodatih uređaja. Smena na vrhu dešava se tri godine kasnije kad se na prvo mesto probija Nokia koja na njemu suvereno ostaje do 2011. godine. Lidersku poziciju tada preuzima korejski Samsung koji u najboljim svojim godinama ima i po 440 miliona. Danas megapopularni Apple na listu dolazi tek 2010. godine. Prodaja iPhone-a postaje globalni fenomen i kompaniju lansira do visokog drugog mesta sa oko 215 miliona prodatih uređaja. Zanimljivo je pratiti kako u poslednjoj deceniji dolazi do pojave i ubrzanog rasta kineskih proivođača:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

drugar uzeo taj svemoguci samsung note 10 plus valjda tako,150000 dao,jest mocan,al to je meni sve izdrkavanje,ja se isto sluzim odlicno sa mojim redmi plus telefonom i nista mu nehvali

i svi bre poludeli sa telefonima,bilo gde da odes,ljudi samo bulje u telefone

Edited by silenci

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bravo...sve debili.
.ja imam i note 8 i note 10 i P30 i sve te mega giga telefone koji lete kako rade al na kraju to je samo sprava koja ti zavrsava posao...i taj xiaomi note 8 i redmi rade ko zmajevi...iskreno vise volim da buljim u neke tete sa oblinama nego u telefon
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uzeo sam ženi Motorola OneAction, telefon razbija,a nisam ništa očekivao, sledeći mi verovatno Motorola, Huawei me već malko smara.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Top 5 zabluda o punjenju i bateriji mobilnog telefona

 

slika mobilni 003.jpg

 

Punjenje tokom cele noći dovodi do preopterećenja baterije

Iako krajnji cilj ovog mita nije u potpunosti neistinit, radi se ipak, o pogrešnoj pretpostavci. Mnogi veruju da ostavljanje telefona na punjaču tokom cele noći može da dovede do problema povezanih sa punjenjem ili do kraćeg života baterije. Ipak, pametni telefoni su dovoljno pametni da spreče da se njihove baterije preopterete. Međutim, postoji problem ''otrovnog punjenja'', što može da dovede do kraćeg života baterije. Kada baterija vašeg pametnog telefona dostigne 100% napunjenost, punjenje se automatski isključuje. Jednom kada baterija padne na 99%, baterija se polako ponovo puni da bi se vratila do 100% i na taj način održavala potpunu napunjenost. Iako je to problem, mnogi proizvođači danas usporavaju brzinu punjenja telefona kada dođe do 80% ili imaju slične ''taktike''. Ukratko, punjenje telefona preko noći definitivno neće preopteretiti bateriju.

 

slika mobilni 002.jpg

 

Ako se baterija uvek isprazni do kraja, trajaće duže

Ovo možda ima najveći kontraefekat od svih mitova. Suprotno uvreženom mišljenju, puštanje da se baterija uvek isprazni do kraja i punjenje odjednom apsolutno ne štiti njenu dugovečnost. U stvari, mnogi stručnjaci su izjavili da je idealan način da koristite bateriju pametnog telefona tako što ćete je napuniti kad približno dostigne nivo od 20-30%, što bi trebalo da bude optimalno za dugovečnost baterije. Za one koji imaju adaptere za brzo punjenje, idealno je da svoje telefone napune kada imaju oko 20% baterije, i onda da ih pune do oko 90%.

 

Punjenje na hladnim površinama štiti bateriju

Neki telefoni se greju dok se pune. Kao rezultat toga, mnogi smatraju da je bolje ukoliko stave telefon na hladnu površinu ili ispred ventilatora dok se puni. Iako je istina da toplota može da uspori rad telefona i da negativno utiče na bateriju, postavljanje na hladnu površinu nije rešenje. Zapravo, držanje na hladnim površinama kada se telefon puni dovodi do stvaranja metalnog litijuma u baterijama. Ovo doprinosi još bržem pražnjenju.

 

slika mobilni 001.jpg

 

Korišćenje telefona tokom punjenja utiče na životni vek baterije

Ne, korišćenje telefona dok je napunjen ne utiče na dugovečnost baterije. Jedini uticaj koji ovo ima je da punjenje može da potraje duže, što takođe ne bi trebalo da bude veliki problem ako na telefonu ne obavljate nešto previše zahtevno dok se puni. Međutim, budite sigurni da ne ubrzavate propadanje baterije koristeći telefon dok je na punjaču.

 

Uključen Wi-Fi troši puno baterije

Ovo je jedna od glavnih zabluda koje mnogi imaju u vezi sa baterijama pametnih telefona. Čak i ako je Wi-Fi uključen sve vreme dok je telefon na punjaču, to troši malo energije. Vrlo mali deo baterije vašeg telefona biće istrošen ako stalno ostavljate Wi-Fi uključenim. Sledeći put kad odlučite da isključite Wi-Fi, imajte na umu da će to učiniti mnogo više koristi za vaš novčanik zbog uštede mobilnih podataka nego što će doneti štete baterijii.

 

preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Apple priznao da je namerno usporavao stare modele telefona

 

appleiPhone01.jpg

Fotografija od Pexels sa Pixabay

 

Kompanija Apple će platiti do 500 miliona dolara kako bi podmirila jednu od tužbi u SAD zbog ograničavanja starih iPhone uređaja. U zavisnosti od toga koliko ljudi na kraju pokuša da učestvuje u nagodbi, svaki korisnik bi mogao da dobije oko 25 dolara po telefonu, jer će najmanje 310 miliona dolara biti namenjeno direktno za potrošače.

Nagodba pokriva američke modele iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus i SE koji su radili na iOS 10.2.1 ili noviji. Takođe, uključuje iPhone 7 i 7 Plus ako su koristili iOS 11.2 ili noviju verziju pre 21. decembra 2017.

Advokati optužbe isplate su ocenili ''značajnima'', dodajući da su ''fer, razumne i adekvatne''. Tužba datira iz 2017. godine kada je Apple priznao da je namerno usporavao starije iPhone uređaje sa starim baterijama. U to vreme, kompanija je kao izvinjenje za netransparentnost privremeno smanjila cenu zamene baterija van garantnih rokova sa 79 na 29 dolara. Oko 11 miliona vlasnika iPhone telefona iskoristilo je tu promociju.

 

preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites
Imao sam svojevremeno NEC, doduše dosta pošto je ispao sa liste.
Na preklop ili monoblok? Imali smo ih svojevremeno u prodaji.
A Mitshubishi Trium nisi imao?

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...