Jump to content
FAS Goran
boki

Mobilni telefoni - pitanja, problemi, iskustva (+ Tips and Tricks)

Glasanje :)  

242 members have voted

  1. 1. Koji je po vama najbolji proizvođač mobilnih telefona?



Recommended Posts

Huawei registrovao ime ''svog Androida'', stiže i alternativa za Play Store?

 

Huawei-lo.jpg

 

Izgleda da je Googlov potez od prošle nedelje, kojim je ta kompanija opozvala Android licence Huaweiju, dao dodatno ubrzanje rezervnom planu kineskog tehnološkog giganta da svoje uređaje prebaci na sopstveni operativni sistem, koji nosi interni naziv ''Hongmeng''. Poslednje informacije govore da bi operativni sistem kompanije Huawei mogao da dobije zvanično ime Ark OS.

Ta informacija potiče od navodnog zahteva koji je Huawei podneo Kancelariji Evropske unije za intelektualnu svojinu - EUIPO (European Union Intellectual Property Office) 24. maja, za zaštitu sledećih naziva: HUAWEI ARK OS, HUAWEI ARK, ARK i ARK OS. Još uvek, međutim, nije pozato u kojoj fazi se nalazi razvoj Huawei Ark OS-a. Kako navodi ''GSM Arena'', Huawei o sopstvenom operativnom sistemu razmišlja još od 2015. godine. Prema pisanju tog sajta, Huawei je u pregovorima sa tvorcima open source platforme Aptoid. Ta alternativa za Google Play Store ima više od 100 miliona korisnika, kojima je na raspolaganju više od 900.000 aplikacija.

 

preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema zime za Huawei po mom skromnom mišljenju, godišnje tamo diplomira više programera nego što u Srbiji pojedini regioni imaju stanovnika, plus u razvoj os mogu biti uključeni svi zainteresovani stručnjaci širom sveta ako bude potrebe.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da je vece iznenadjenje sto nisu to vec sami uradili nego to da li ce uspeti...

Edited by YUgisa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije problem Kina već Evropa i play prodavnica,sada ceo svet radi programe,realno ko od nas skida kineske programe sa play. Windows je isto ok operativni sistem a šta je bilo od programa na njihovoj prodavnici, možda 2 % naspram androida zato su i propali a ne zbog operativnog sistema.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neće to biti potpuno nov os, to će biti android neke vrste i kompatibilan sa apk, jer ako se krene unazad android je bio koliko se sećam open source

A prodavnica je isto open projekat kreatori postavljaju svoje apk, isto tako mogu postavljati i na druga mesta.

Kao da nikada niste skidali neku prem aplikaciju "razbijenu" sa neke druge lokacije, naročito popularne navigacije

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Veliki odgovor na napade Amerike'' je ''60 odsto brži od Androida''

 

Huawei-lo.jpg

 

Ako je suditi prema navodima kineskog ''Global Times'', Huawei intenzivno testira svoj sopstveni operativni sistem HongMeng zajedno sa internet gigantima i domaćim proizvođačima telefona. Novi sistem će biti objavljen u narednih nekoliko meseci. Kineski list navodi izveštaj tehnološkog giganta Tencent, kao i proizvođače pametnih telefona Xiaomi, Oppo i Vivo, a citira i neimenovani izvor ''blizak velikom kineskom provajderu'' koji ističe da glavne kineske tehnološke kompanije ''aktivno rade sa Huaweijem kako bi unapredile verziju HongMeng OS-a, koji se smatra velikim odgovorom na napade Amerike''.

Bilo je infomacija i da će novi OS biti objavljen na jesen, uz predstavljanje novog modela Huawei Mate 30 serije, dok Global Times navodi Huawei P40 kao alternativu. Pojava kontradiktornih informacija o tome koliko je Huaweijev OS zaista spreman za izlazak na tržište, mogla bi da objasni zbog čega je konkretan datum objavljivanja softvera ostao neotkriven. ''Global Times'', u svom izveštaju, ističe da će novi operativni sistem biti ''60 odsto brži od Androida'', ponavljajući tvrdnju izvršnog direktora Huaweijevog poslovanja telefonima Ričarda Jua, koji je ranije dao identičan komentar.

 

preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Okrenut budućnosti'': Huawei predstavio HarmonyOS

 

Od trenutka kada su američke kompanije, po odluci Bele kuće, u maju prestale da sarađuju sa Huaweijem, počele su da kruže priče o operativnom sistemu koji ta kompanija već duže vreme razvija.

 

hos.jpg

 

Pokazalo se da je većina tih glasina bila tačna. Kineski tehnološki gigant je na svojoj Huawei Developer konferenciji (HDC 2019) zvanično predstavio svoj novi operativni sistem - HarmonyOS.

Prema rečima Ričarda Jua, izvršnog direktora Huawei Consumer Business Group-e, HarmonyOS je spreman za pametne telefone, pametne satove, tablete i računare, ali još neko vreme na njima neće biti implementiran. U trenutku kada ta kompanija ne bude više u mogućnosti da koristi Googleov Android, HarmonyOS će biti instaliran na telefone. U prethodno izdatom saopštenju, Ju je istakao da je HarmonyOS ''potpuno drugačiji od Androida i iOS-a'', zbog mogućnosti korišćenja na više različitih uređaja. ''Možete da razvijete neku aplikaciju i da je onda koristite na većem broju potpuno različitih uređaja'', naveo je on. Ju je naglasio da će novi operativni sistem ''doneti svetu više harmonije'', da je ''okrenut budućnosti'', kao i da će biti mnogo bezbedniji.

 

Prema njegovim rečima, za prelazak na HarmonyOS biće potrebno samo nekoliko dana. Operativni sistem će podržavati aplikacije pisane za Android, Linux i u HTML5. HarmonyOS će, po ugledu na Google, biti open source. To znači da će developeri moću da preuzmu HarmonyOS i da ga modifikuju prema svom hardveru, što je recept koji je doveo do uspeha Androida. Prvi uređaji kod kojih će, krajem ove godine, biti primenjen HarmonyOS biće pametni televizori marke Honor. U naredne tri godine planirano je širenje njegove upotrebe na uređaje u kolima, prenosive pametne uređaje i ostalu potrošačku elektroniku. Softver će u Kini nositi ime Hongmeng.

 

preuzeto sa - b92.net

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo je novi iPhone 11

 

iphone11 001.jpg

 GettyImages / Justin Sullivan

 

Kompanija Apple upravo je predstavila 11. generaciju svog pametnog telefona - iPhone, za koga je direktor tehnološkog giganta iz Kupertina Tim Kuk rekao ''da je najbolji pametni telefon do sada''. Uređaj dolazi u tri verzije: kao osnovni iPhone 11, i dve premium verzije iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max. Najveća promena kod novog modela je dodavanje još jedne kamere na poleđini uređaja, pa jedanaestica, u odnosu na prošlogodišnji iPhone XR koji je imao samo jednu širokougaonu kameru od 12MP, dolazi sa još jednom 12MP ultraširokom kamerom sa podrškom sa 2X optičkim zumom. Novina kod kamera je i uvođenje Night moda.

 

iPhone 11 dolazi sa LCD TrueTone ekranom dijagonale 6.1 inča, a kućište telefona je konstruisano od anodizovanog aluminijuma i stakla. Uređaj pokreće najnoviji A13 Bionic procesor. Iako nije objavio više detalja od svom čipsetu, Apple tvrdi da je A13 najbrži CPU, sa najbržim grafičkim procesorom za telefone. Novi iPhone 11 je vodootporan na dubinama do dva metra, ima Enhanced Face ID opciju, koja omogućava brže prepoznavanja lica, a napaja ga baterija kapaciteta 3110mAh. Apple iPhone 11 će imati početnu cenu od 699 dolara. Veći iPhone 11 Pro modeli stižu sa nekoliko izmena u dizajnu, kućištem od nerđajućeg čelika, mat završnicom, kao i sa više snage za obavljanje svih funkcija. iPhone 11 Pro modeli imaju još jednu, širokougaonu, kameru na poleđini od 12MP koja omogućava dodatni zum. Tu je i mod rada, pod nazivom Deep Fusion, koji kreira devet fotografija sa sve tri kamere, koje potom spaja u jednu fotografiju visokog kvaliteta. Kamere smeštene na poleđini uređaja čine i najveći deo dizajnerskih promena kod novih iPhone 11 Pro i Pro Max telefona, jer stižu spakovane u četvrtasti ispupčeni modul.

 

iphone11 002.jpg

GettyImages / Justin Sullivan

 

iPhone 11 Pro i Pro Max, takođe, koriste Apple A13 Bionic procesor, koji je za oko 20 procenata brži nego A12 kada su u pitanju CPU i GPU brzine. Prisutan je i brži NPU za analiziranje fotografija i videa u realnom vremenu, kao i Machine Learning Accelerators koji pomažu da CPU postigne preko milijardu operacija u sekundi. Oba telefona su opremljena Super Retina OLED ekranima, dijagonala istih kao kod prošlogodišnjih modela: 5.8 inča za iPhone 11 Pro i 6.5 inča za iPhone 11 Pro Max. Novi displeji troše za 15 odsto manje energije nego ranije, a poseduju i HDR i Dolby Vision kompatibilnost. Uređaje napajaju baterije kapaciteta 3.190mAh i 3.500mAh, za koje Apple tvrdi da će iPhone 11 Pro ponuditi četiri sata duži radni vek baterije u odnosu na iPhone XS, dok će 11 Pro Max nuditi pet sati više baterije nego XS Max. Apple nuditi brzi punjač od 18W sa svim novim iPhone-ima.

Početna cena iPhonea 11 Pro će iznositi 999 dolara, dok će iPhone 11 Pro Max startovati od 1.099 dolara.

 

preuzeto sa - b92.net

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samo da ne prodje kao onaj Samsung sa savitljivim ekranom.

 

Ekran koji se savija je definitivno buducnost, samo je moj licni utisak da nijedna kompanija nije jos spremna na to.

 

Inace, mislim da je ovo jedini period u istoriji prodaje mobilnih telefona da uredjaji slicnih pwrformansi, flagship i Kinez, imaju razliku od skoro 1000e.

Vrlo zanimljivo sta ce dalje da se desi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/17/2019 at 1:29 PM, igor0511 said:

Ekran koji se savija je definitivno buducnost, samo je moj licni utisak da nijedna kompanija nije jos spremna na to.

 

 

 

 

Edited by neshaoct
popravio YouTube link

Share this post


Link to post
Share on other sites

Microsoft je napravio zanimljiv telefon na preklop.

 

 

 

 

Edited by neshaoct
popravio YouTube link

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da je Razr 500e umesto 1500e dobro bi razmislio o kupovini, jednostavno savrseno, kada je sklopljen i kada je u dzepu manji je od novcanika, a otvoren 6.2 inca, sto je odlicno za koriscenje svega.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Benchmark video: Motorola RAZR

 

U Londonu smo prisustvovali predstavljanju Motorola RAZR telefona sa savitljivim ekranom i potpuno drugačijim konceptom u odnosu na ono što je predstavila konkurencija. Mnogima se Motorolina vizija budućnosti mnogo više dopala u odnosu na ono što su smislili Samsung i Huawei.

 

 

 

 

Edited by neshaoct
popravio YouTube link & postavio kratak tekst

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...