Jump to content
FAS Goran
boki

Mobilni telefoni - pitanja, problemi, iskustva (+ Tips and Tricks)

Glasanje :)  

242 members have voted

  1. 1. Koji je po vama najbolji proizvođač mobilnih telefona?



Recommended Posts

6 hours ago, totti said:

Ja sam kao "klinac" nosio daljinac od Sony mini linije i palio i gasio ljudima po prodavnicama emoji17.png

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
 

ja sam imao ovaj telefon,kupio jos 2007me,dao tad velikih 220 eura,imao program da gasi Tv,video,dvd, imuzicke linije i to,Samsung,Sony ,Filips iPanasonik

Koliko sam samo po izlozima i u radnjama gasio tv il kod drugara il u kaficima,a odavno mu bilo 40 dana,obe baterije vrisnule,al cuvam ga i dalje

 

220e360940fa2d14adabdd6a8418237f-480-80.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne volite ''zub'' na ekranu telefona? Ovo je pravo rešenje

 

rsz_oppo_fon.jpg


Kineski Oppo bi uskoro mogao da predstavi svoje prilično jedinstveno rešenje za ''notch'', izrez u vrhu ekrana prisutan kod mnogih aktuelnih pametnih telefona.

Sudeći prema objavi poznatog insajdera Slashleaksa, reč je o klinastom elementu koji izlazi iz gornjeg dela budućeg Oppovog uređaja onda kada korisnik hoće da fotografiše prednjom kamerom. Iako rešenje prisutno na uređaju nazvanom ''Oppo Reno'' izgleda pomalo neobično, ideja je svakako animljiva, s obzirom da te kompanija već neko vreme eksperimentiše sa mehaničkim rešenjima za kućište prednje kamere. Objavu prati i video na kome se može videti kako novo rešenje funkcioniše. ''Iskačući'' deo, u kome se nalazi kamera, ima ugrađen blic i mikrofon. Inače, o novom uređaju iz Oppoa se malo zna. Više informacija o tehničkim karakteristikama, datumu izlaska i ceni bi trebalo da bude poznato u narednim mesecima. Kakva god da je sudbina ovog uređaja, Oppo je bar, na svoj način, pokazao da se trudi da zaobiđe dizajn koji velikom broju ljudi smeta.

 

preuzeto sa - b92.net

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/20/2019 at 11:40 AM, vicent said:

Program SURE sa google playa, sve što radi preko IR porta može da tera. Provereno !

Koji je tacno druze taj SURE za Google play ? ima ih par komada pa cisto napisi koji je..

pozdrav,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mesecima se samo nagađalo: Evo kako izgleda novi Iphone

 

novi iPhone.jpg

 

Nakon višemesečnih nagađanja i izveštaja, ''procureo'' je navodni finalni dizajn telefona za ovu godinu, koji će se pojaviti pod oznakom iPhone XI

 

Reč je 360-stepenom render videu. Nedugo zatim, pojavile su se i fotografije koje prikazuju kako jedan pored drugog izgledaju veliki iPhone XI Max i regularni iPhone XI. Još od dolaska iPhone 7 Plus telefona u septembru 2016. godine, najskuplji iPhone uređaji su dolazili sa dve zadnje kamere. No, definitivno su trendovi takvi da je prisutna ugradnja većeg broja zadnjih kamera, od kojih neke imaju veoma posebne funkcije. Apple će se priključiti ovim trendovima, te će ove godine po prvi put implementirati tri zadnje kamere. Za sada je sigurno da će ih dobiti top model, iPhone XI Max. Očekuje se da će ovaj telefon imati tri zadnje kamere, od čega će jedna biti ''super-wide-angle'' kamera. Sve kamere će biti smeštene unutar kvadratnog modula, koji se može videti na zadnjoj strani telefona. Za sada nema previše informacija, ali neke glasine govore da će novi senzori stizati sa dobro poznatom rezolucijom od 12 megapiksela. Očekuje se da će se uz ovu kameru naći još i primarni senzor, ali i telefoto senzor, za koje se očekuje da će takođe imati rezoluciju od 12 megapiksela. U zavisnosti od boje, menjaće se i boja stakla na telefonima, ali će senzori uvek oko sebe imati nešto crnog stakla.

 

Očekuje se da će telefoni zadržati identičan dizajn prednje strane, što će biti treća generacija za redom da se tako čini, nakon iPhone X i iPhone Xs modela. Očekuje se da će iPhone XI Max imati dobro poznati 6.5-inčni OLED ekran, uz ogroman zarez na gornjoj ivici. Prema nekim izveštajima, moguće je da će zarez biti minimalno smanjen, ali renderi pokazuju da je i dalje veoma veliki i izražen. Osim toga, Apple navodno sprema napredniju verziju Face ID mehanizma prepoznavanja lica, koji će omogućiti korisnicima da otključaju svoj telefon i u situacijama kada ga drže veoma blizu sebi. Takođe, Apple planira da unapredi selfi kameru, nakon četiri godine korišćenja iste prednje kamere od 7 megapiksela. Očekuje se da će ove godine Apple pokušati da uhvati korak za rivalima sa unapređenim senzorom od 12 megapiksela. Nema najava da li bi ovakva kamera mogla imati neki napredni autofokus, poput Galaxy S10 telefona.

 

Šta je još novo?

Iako tehnički nema nekih posebnih potvrda, sasvim je jasno da će Apple koristiti novi A13 procesor, zajedno sa iOS 13 operativnim sistemom na ovom telefonu. Neke glasine govore o podršci za reverse wireless charging, kao kod Huawei Mate 20 Pro, P30 Pro i Samsung Galaxy S10 modela. Na taj način bi korisnici mogli da pune svoje AirPods slušalice i Apple Watch pametne satove jednostavnim postavljanjem na sam telefon. Takođe, novina bi trebao biti i brzi punjač od 18 W, a pretpostavlja se da će kapacitet veće baterije biti u rangu od 3491 mAh do 3650 mAh. Očekuje se da iPhone XI Max debituje u septembru na tradicionalnoj Apple konferenciji, zajedno sa regularnim iPhone XI i pristupačnijim iPhone XR telefonom druge generacije, za koji još uvek nije potvrđeno kako će se zvati, prenosi PC Press.

 

preuzeto sa - b92.net

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li neko zna i da li uopste moze to da se uradi da, po ukljucivanju android uredjaja, tableta ili telefona, automatski krene neki random video? Video sam to u jednom filmu i dobio neku ideju, pa me zanima kako i da li uopste moze tako nesto da se namesti?

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 5/21/2019 at 6:38 PM, delakroa said:
Da li neko zna i da li uopste moze to da se uradi da, po ukljucivanju android uredjaja, tableta ili telefona, automatski krene neki random video? Video sam to u jednom filmu i dobio neku ideju, pa me zanima kako i da li uopste moze tako nesto da se namesti?

Da li konkretno mislis kada se telefon tek upali (ono, skroz ugasen pa upalis i ima mali video uglavnom proizvodjaca ili slicno o modelu ili samom brendu) ili kada se skroz upali pa krene neki video ?

U slucaju 1) tako nesto je izvodljivo ali rizicno. Ranije sam flesaovao softvere na android telefonima (tkz modove i varijante kernela) a onda sam uzeo bolji fon i to je to. Princip je isti kod svih, samo je bitno sta tj koji bootloader koristis (tj koji ti je taj video koji postavljas umesto originala), njegova velicina i dimenzija radi prikazivanja na ekranu. Elem, ako sam krenes da to radis, moras bas da budes pazljiv da ne bi 'brickovao' tj zakucao fon a posle kuku lele (tesko da se brikuje, ali i onom ko ne zna materiju dovoljno da nesto ne radi pa krene da panichi).

Uglavnom uredjaj kojim to radis je ODIN - za fleshivanje i pratecim elementima - instalacija na kompu u pogledu softvera (android development - sa drajverima i slicno), obican USB za taj fon, ODIN i propratne stavke (bootloader, kernel i slicno).

Moj savet - dobro priguglaj i informishi se pre nego da ista krenes da petljas jer se lako ostaje bez fona, pogotovu akp greskom mu flesujes drugi softver/bootloader koji nije za njega.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I na sve to racunaj da svako petljanje sa bootloader-om izaziva ponistavanje garancije :) 

 

I da, opet zavisi na kom telefonu mislis to da uradis. Na Google Nexus ili Google Pixel telefonima mozes ocas posla to da izvedes, na nekim drugim malo teže - do čak nemoguće..

Edited by shomispc

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, ISV_01 said:

kada se skroz upali pa krene neki video

Mislio sam tako nesto, prvobitno mi je ideja bila da snimim normalan video i stavim ga na pozadinu sa drecavo velikim slovima OTVORI... ali postoji rizik da li ce ga ta osoba videti, otvoriti i sl, zato sam vise za tu varijantu da po ukljucivanju krene video.

 

7 hours ago, shomispc said:

zavisi na kom telefonu mislis to da uradis

Mislio sam na tabletu, Lenovo ili u krajnjem slucaju, mada mi to nije bas najdopadljivije resenje, na telefonu Samsung J5...

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 5/22/2019 at 6:11 PM, delakroa said:
Mislio sam na tabletu, Lenovo ili u krajnjem slucaju, mada mi to nije bas najdopadljivije resenje, na telefonu Samsung J5...

Mislim da ti za to onda ne treba flesovanje. Probaj prvo sa nekim aplikacijama za pustanje videa / welcome screen tipa i da im podesis auto start pri paljenju telefona/tableta (mislim da ima takva opcija u androidu, premda ima i garant takva aplikacija) samo mislim da ce malo ici sa zakasnjenjem jer se aplikacije startuju kao servis pri paljenju (kao kod kompa).

Varijanta sa bootloaderom je slabo moguca jer su ti videi jako kratki, te ne verujem da bi to uspelo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rekao bih da ti ovo resava sve probleme, ali uzmi u obzir sve sto smo ti napisali do sada :)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

E hvala vam puno :) Pokusacu prvo na starom tabletu, ako se poremeti nesto i nije velika steta :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Google vs. Huawei: 12 pitanja - 12 odgovora

 

S obzirom na ogromno interesovanje širom sveta, kao i kod nas, za stanje na relaciji Google - Huawei, kineski tehnološki gigant je pre nekoliko dana dao svoje odgovore na najčešća pitanja korisnika

 

technology-3033809_1280.jpg

 

1. Da li će ova situcija imati uticaja na prodaju postojećih Huawei uređaja? Koliki uticaj će to imati na Huawei Consumer Business grupu?

Huawei će nastaviti da pruža bezbednosna softverska ažuriranja kao i postprodajne usluge svim postojećim korisnicima Huawei i HONOR pametnih telefona, tablet uređaja, čime su obuhvaćeni svi uređaji koji su već prodati ili koji se nalaze na lageru širom svetskih tržišta.

 

2. Da li će prekid saradnje kompanije Google imati uticaj na poslovanje kompanije Huawei u Kini?

Ne.

 

3. Da li će korisnici biti u mogućnosti da nastave sa korišćenjem Google usluga, kao što su Google Play i Gmail, na svojim Huawei uređajima?

Uređaji koji su prodati ili koji se trenutno nalaze u prodaji neće biti pod uticajem ove odluke. Korisnici će moći da nastave sa korišćenjem ovih usluga kao što su to do sada radili.

 

4. Da li će ovo uticati na normalno korišćenje Huawei uređaja?

Uređaji koji su prodati ili koji se trenutno nalaze u prodaji neće biti pod uticajem ove odluke. Korisnici će moći da nastave sa normalnim korišćenjem, kao što su to i do sada radili.

 

5. Da li će korisnici biti u mogućnosti da ažuriraju Google aplikacije?

Da.

 

6. Da li će Huawei telefoni biti u mogućnosti da dobijaju pakete za ažuriranje Android operativnog sistema?

Nastavićemo da pružamo pakete za ažuriranje Huawei EMUI korisničkog interfejsa.

 

7. Da li će Huawei telefoni podržavati Android Q?

Više detalja o ovome biće dostupno u okviru narednih notifikacija o ažuriranju operativnog sistema.

 

8. Da li će korisnici i dalje biti u mogunosti da ažuriraju aplikacije koje ne proizvodi kompanija Google?

Da, korisnici će i dalje biti u mogućnosti da ažuriraju aplikacije koje ne proizvodi kompanija Google.

 

9. Da li Huawei telefoni i dalje mogu da dobijaju Google bezbednosne zakrpe?

Da.

 

10. Ako korisnici resetuju svoj Huawei telefon na fabrička podešavanja, da li će to imati uticaja na njhovu sposobnost da koriste Google usluge u budućnosti?

Ne, resetovanje telefona na fabrička podešavanja neće imati ovakvog uticaja.

 

11. Da li će Huawei uređaji koji još uvek nisu predstavljeni biti pod uticajem ove odluke?

Huawei će nastaviti da pruža bezbednosna softverska ažuriranja kao i postprodajne usluge svim postojećim korisnicima Huawei i HONOR pametnih telefona, tablet uređaja, čime su obuhvaćeni svi uređaji koji su već prodati ili koji se nalaze na lageru širom svetskih tržišta.

 

12. Da li ovo znači da će Huawei ubrzati razvoj i pokretanje sopstvenog operativnog sistema?

Android je operativni sistem otvorenog koda, a Huawei je u značajnoj meri doprineo njegovom razvitku i rastu širom sveta. Jedan od naših prioriteta biće i dalje da radimo na razvoju i korišćenju Android ekosistema.

 

Pitanja i odgovore u integralnoj formi, bez ispravki i modifikovanja, preneo je PC Press.

preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Au koji robotski odgovori..ja znam da ce kinezi ako se ova odluka ne povuce da naprave svoj OS i dovoljno im je da se okrenu samo svojoj zemljj i briga ih imace bar milijardu korisnika...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kinezi drže ogromne rezerve američkog dolara. I kad bi ga pustili u opticaj, nastao bi krah američke valute.
Proizvodnja mnogih američkih brendova je zavisna od Kine. Apple na primer.
Mnogi vlasnici američkih firmi su uputili pismo negodovanja Trampu jer direktno urušava njihovo poslovanje.
Meni ovo smrdi na maslo googla, applea i samsunga. Google kao US kompanija, je uslovljen najviše kao vlasnik OS,Apple ima drastičan pad prodaje upravo zbog kineza a Samsung dobija konkurenciju u vidu kineskih brendova koji ih i tehnološki stižu. Samsung nije US firma ali je poznato da je Južna Koreja pod velikim uticajem i zaštitiom US.
Setite se samo kako je MS uzeo Nokiu i oteo je od evrope i uništio.
Najbitnije u celoj priči je pokazivanje moći, da se bidi ko je svetski policajac No1.
Al ovako šalju lošu sliku i otvaraju oči mnogima, šta može da im se desi ako su zavisni od US firmi. U ovom slučaju Googla. Koji je u stvari u najvećem gubitku trnutno, jer njima je sve jedno ko koristi njihove ualuge, samo da je brojka što veća.
Ovde mnogima promiče jedna činjenica, Huawei je državna firma, i ovo je direktan udarac na Kinu kao državu. Kinezi nisu brzopleti i neće ostati skrštenih ruku sigurno, ne na duže staze. Jer upucati milijarde u razvoj mobilne telefonije, 5G mreža i ostalo nije naivna stvar. E sad, ameri hoće da stave šapu na to.
Ovde se vidi čist primer da Tramp vodi pilitiku države kao da vodi jednu od svojih firmi.
Kineska vlada da hoće, može pustiti devizne rezerve u opticaj, eto novog SEKa. Uvesti embargo na američke proizvode. US gubi milijarde. Zabrana saradnje sa US firmama. Inflacija u americi itd.
Lično mislim da će ovakva politika Trampa amere koštati mnogo više u budućim vremenim nego kineze.

Poslato sa WAS-LX1 uz pomoć Tapatoka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma daj boze da ameri se raspadnu ako moze..medjutim svaka promena kod njih utice i na evropu a samim tim i na nad mucenike...mislim da ce se ova odluka povuci i da je ovo bio samo svojevrsan test da se vidi kako reaguje javnost i obicni korisnici...moguce je da je ovo priprema za nesto gore sto nas ocekuje sledece godine...
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Može li Huaweijev OS zaista da zameni Android?

 

rsz_huawei-p8.jpg

 

Kineski tehnološki gigant Huawei predstavio je svoj novi operativni sistem Hongmeng kao alternativu za Googleov Android. Kako navodi Volstrit žurnal (WSJ), kompanija sada užurbano radi na osposobljavanju svog operativnog sistema

 

Odnos Googlea i Huaweija pukao je gotovo preko noći, nakon odluke američkog predsednika Donalda Trampa. Google je dan nakon Trampove odluke najavio da će ukinuti svoje usluge kineskoj kompaniji, između ostalih i redovna ažuriranja za operativni sistem Android. Huawei je ubrzo uzvratio poručujući korisnicima da se ne brinu, jer je kompanija računala na takav scenario, kao i da razvija sopstveni operativni sistem. Ime ''Hongmeng'' je već zvanično zavedeno i zaštićeno u kineskoj Nacionalnoj službi za zaštitu intelektualne svojine. Međutim, kako navodi WSJ, ubeđivanje potrošača da promene svoje navike do sada se bezbroj puta pokazalo kao veoma teška i često neuspešna rabota.

 

Nekoliko tehnoloških džinova, poput Samsunga i Microsofta, pokušalo je da uđe na tržište operativnih sistema, ali korisnici nisu bili oduševljeni. Vreme je pokazalo da su korisnici operativnih sistema posebno izbirljivi, toliko istančanog ukusa da su od tržišta operativnih sistema na pametnim telefonima načinili duopol. Android pokreće 87 odsto današnjih smartfona, dok ostatak tržišta kontroliše Appleov iOS, podaci su firme za istraživanje tržišta ''Kanalis''. Šef Huaweijevog potrošačkog odeljenja Ričard Ju rekao je pre par dana za CBS da će novi operativni sistem biti spreman za korisnike u Kini do kraja godine, a za ostale početkom naredne.

 

Najveća prepreka na tom polju je stvaranje takozvanog ekosistema koji će nuditi plodno tlo za razvoj aplikacija za korisnike. I to ne samo za prebacivanje i adaptiranje već popularnih aplikacija, već za stvaranje novih, kojima će se korisnicima konstantno nuditi svež sadržaj. Analitičar Kanalisa Mo Đia je, za WSJ, da će se korisnici Huaweija u Kini potencijalno lakše prilagoditi na novi sistem, ali da je to malo verovatno sa onima van Kine koji su naviknuti na Googleov sistem aplikacija. Zbog toga, gubitak pristupa Androidu svakako predstavlja udarac Huaweiu, koji je proteklih godina zabeležio izuzetne tržišne rezultate izbivši na drugo mesto po broju prodatih pametnih telefona, ispred Applea i malo iza Samsunga.

 

preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moze li ? Pricamo o zemlji koja ima sopstveni svemirski program, tako da....

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...