Jump to content
FAS Goran
stevand

Punto mk.2 1.2 16v - zamena termostata

Recommended Posts

dosla zima i kod mene isti problem! da li je tesko zameniti termostat u pitanju je 1.2 16v tj. da li mogu sam ili ima nekih caka pa mora kod majstora i koje su cake? :question:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamena kao zamena nije ništa komplikovana,sada sam menjao na punta 1.2 16v uspomoć brata mehaničara, predpostavljam da je isti motor u pitanju kao tvoj... Problem je posle "ozračivanje sistema" jer ako se to ne uradi kako treba, može motor da ti zvekne, jer ostane vazdušni čep umesto antifriza i bukvalno može da ti se desi da se pregreje motor... U večim crtama zamena ide ovako nekako:

1) Ispustiš antifriz u neku čistu posudu/kofu ako nečeš i to da menjaš, tako što skineš crevo donje sa hladnjaka

2) Skineš crevo sa termostata (sa šelnom)

3) Skineš termostat (dva šrafa čini mi se 10-ka)

4) Staviš nov termostat,vratiš crevo (ako je negde ispucalo-obavezno zamena)

5) Zameni bolje sve šelne, nisu skupe, na tome se ne štedi

6) Odvrneš slavinicu na hladnjaku i slavinicu koja se nalazi na crevu koji ide prema kabini

7) Sipaš anifriz dok god ne počne izlivati na slavinici kod "kabine", zatvoriš slavinicu, pa sipaš dalje dok ne krene da izliva kod hladnjaka na slavinici, zavrneš i to, sipaš do MAX oznake i to je to...

8) Upališ auto, pustiš ga dok se ne zagreje da upali ventilator (čisto da proveriš da lije ispravan termostat) sa konstantnim praćenjem skale temperature

Bolje ipak da izvršiš zamenu kod nekog mehaničara, to je 10 minuta posla, da se ne zezaš ti sa tim ako već nisi ranije radio...

Ako sam negde pogrešio, a neko zna bolje, nek me slobodno ispravi... :thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Predpostavljao sam da je jedini problem to ozracavanje! hvala u svakom slucaju i javljam sta sam uradio! :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odradjeno! hteo sam da sam to resim ali hladno vreme me nateralo da pozovem mog majstora i promenio ga za dzabaka :thumbsup: a termostat kostao 1070 din(vernet)! I napokon skazaljka za temperaturu na pola :thumbup: ! :welcome:

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Imam ja jedno pitanje za vas.....vezano za Vernet,i termostate uopste.

Pazario sam Vernet-a i pre ugradnje probam dal diKtuje.

Dunem na lulu i pusta malo vazduha, al osetno manje nego stari koji sam skinuo pa sam ga montirao.

A drugar menjao na Lybri termostat,dihtuje kao zavaren. Probao licno pre ugradnje metodom duvanja (sram ga bilo ko misli bezobrazno :laughing: )

E sad,jel i za Punta vazi mora da dihtuje? 

Jer ,eno, opet tesko dize temperaturu....i malo me nervira.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taj vernet termostat ja kupim u decembru 2013 i on je radio nesto kilavo,tem podizao malo brze nego prethodni koji sam skinuo.Kada pustim grejanje on obori za jedno 3-4 crte.Mislio sam da je to ok dok nisam seo u isti auto pa se uverio da treba da podize mnogo brze.Tako sam vozio do pre neki dan.Pozovem par prodavnica i nadjem Behr za 1650 din,a vernet nadjem za nesto ispod 800 din u Kit Komercu.Posto sam imao vec vernet kupim Behr.Zamenim sve kako treba,krenem da ozracim sistem i pukne staf na crevu koje ide u mali hladnjak.Namestim to nekako(nabudzim drugi) i razlika ogromna.

 

@darkonije   Behr termosta isto pusta po malo vazduha kada se duva na lulu dok prethodni vernet nije pustao ni gram.Tako da ni sam nisam pametan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pušta zato što ti termostati imaju kuglicu odnosno rupu na sebi koja služi za ozračivanje.

 

Ja sam stavio Vernetov i nisam zadovoljan. U početku je radio dobro ali sad mi se čini da prerano otvara i kad se vozim gradom u koloni ne otvara do kraja pa temperatura skoro dođe do 100 i onda naglo padne do ispod 90.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne mogu da nadjem sraf za ozracivanje na hladnjaku, u pitanju je stilo 1.2 16v mislim da je isti motor kao na punta, onaj mali ima za kabinu za mali hladnjak ali na prednjem hladnjaku ne mogu da nadjem nigde sraf za ozracivanje i malo pocinje da me nervira sve sam pregledao i nema ga :S

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako imas ekspanzionu posudu, onda nemas sraf na hladnjaku, jer iz hladnjaka izlazi malo crevo ( koje ide od gornjeg levog ugla hladnjaka do ekspanzione posude ) koje visak antifriza vraca u ekspanzionu posudu, a i vazduha. Trebalo bi da kod kabine imas sraf za odzracivanje na najvisoj tacki.Mislim da svi modeli sa klimom imaju ekspanzionu posudu. Odzračivanje se vrši na šrafu kod kabine i to tako što daješ gas do 2-3000 obrtaja, a za to vreme odvrćeš šraf na crevu, dok se motor zagreva. Uvek nivo antifriza do maximuma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo da podelim iskustvo sa vama. Imam punto 1.2 8v 2011. godiste. Pocela je zima i u gradu skala za temperaturu na pola i sve ok,ali vozeci van grada temperatura padne za 3 crte a grejanje u kabini kao da nemam. Nisam puno cekao, kupim Mahle Behr termostat za 1350 dinara i sada radi i greje kao nikad. 

Ispustim antifriz sa boce gde se sipa na dnu u cistu vanglu,skinem akumulator,skinem plastiku za akumulator,odvrnem termostat sa 2 srafa,namazem dihtung diht masom i sve vratim isto uz procedjeni antifriz. Ozracio sistem na 2 plasticna srafa i to je to. 

Pazite samo kada vadite srafove iz termostata jer se ispod nalazi rupa koja je od menjaca pa ako tu sraf upadne znajte da slepate kod majstora da vadi. :)Veliki pozdrav.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...