YUgisa 3275 Posted December 30, 2025 Ima ok alata u Woby, ali nije sve super, takodje i kod brendova neke stvari jesu ok, neke nisu iako je isti brend u pitanju. Womax busilice i brusilice sto sam kod njih kupio ja koristim nekad satima bez prekida u najgorim uslovima, na stotine sati godisnje pa i dalje traju 2 do 4 godine najcesce. Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 1636 Posted December 30, 2025 Ja u principu koristim Bosch i Makita alat Najvise mi crkavaju hilti stemalice Boschove i to samo zbog neadekvatne upotrebe Alat koji samo ja koristim traje godinama bez ikakvih problema evo Metabo brusilica je napunila 15 godina bez kvara a koristi se maltene svakodnevno ali u skladu sa njenim performansama 1 shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 21324 Posted December 30, 2025 Makita je pravi izbor Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 1636 Posted December 30, 2025 Mogu ja da pisem o alatima veoma mnogo o prednostima i manama svakog brenda Ali ovo nije tema za to Ako zelite savete o alatima otvorite novu temu rado cu da pomognem Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 25709 Posted December 30, 2025 15 minutes ago, clockwork_orange said: Ako zelite savete o alatima otvorite novu temu rado cu da pomognem Postoji ceo podforum o alatima i priboru, u "Uradi sam" : https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/forum/230-radni-alati-mašine-pribor-i-oprema/ 1 1 clockwork_orange and shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Milos1 473 Posted December 30, 2025 11 hours ago, clockwork_orange said: Izbegni woby house u sirokom luku tesko ces naci neki kvalitetan alat a ono sto imaju kvalitetno (Bosch) je preskupo Ali da slazem se da je kvalitetan alat obavezan cak moze i po buvljacima da se nadje izuzetno kvalitetan polovan alat U ovom slucaju sam mislio na bitove na komad, cak i najjeftiniji womax je zadovoljavajuceg kvaliteta, nisam imao problema. Slazem se da neki polovni setovi mogu biti odlicni, tu postoji sirok spektar kvaliteta, ali od onih iz nekih tako jeftinih setova, kineskih i novih jeftinih buvljackih svetlosnu godinu ispred. Dobar hobi set gedora ne moze da se kupi ispod 100e, o profesionalnom da ne pricam. Ja sam uzeo povoljno neki manessman nemacki set gedora, i sta god da im radim nije se nijedan bit jos ni ogrebao, kamoli ostetio. Kod nas idu ispod ruke 100-130e uglavnom a to je i dalje neka niza/srednja klasa alata tamo preko. Ali samo kad je original i proslo je neku kontrolu kvaliteta, zadovoljava neke bar minimalne standarde, ima prodju. Zato sam i naveo prvu radnju koja mi je pala na pamet i za te stvari su okej. Njima je ipak akcenat na hobi alatima. Moze i okov, ili neka lokalna prodavnica alata, namenska za to, registrovana, da je kolko- tolko siguran da ispunjava neki minimalni standard, sto je dovoljno za vecinu poslova. I od tih womax bitova koje sam uzimao sam zavrsavao poslove koje s kinezima nekim levim nisam, i svi su u zivotu sem onih koje sam izgubio 1 shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Milos1 473 Posted March 13 (edited) Pocele su orednje malcice da mi se cuju, onako da menja zvuk na kocenju, izgleda da su pri kraju, mada i bile su na pola puta kad sam kupio auto i od tad presle ~15K. Koliko god da sam citao usao sam u delmax i uzeo najskuplje koje su imali na stanju i to je to Imali su od 2200, 2700 i ove TRW od 4080din(iako sam ranije zbog loseg iskustva sa lamelicama za motor imao averziju orema njima, uzeo sam i njihov druk i sad plocice). Koliko vidim trebalo bi je to neka srednja/cak visa klasa, valjda ce da "grizu" Stare ce valjda sastaviti jos mesec dana, pa kad budem u SDu na kanalu da repariram zadnje celjusti, promenim te prednje plocice, i kompletno ulje u kocnicama zamenim posto jedino jos njega nisam od svih tecnosti. Al ako bude moralo menjacemo na parkingu, sad bar ide lepo vreme Dobio sam i nove srafove po prvi put uz plocice, imaju pozadi taj fini limic protiv skripe itd... sta znam, deluju kvalitetno. Edited March 13 by Milos1 1 shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 21324 Posted March 13 Ja sam pre nove god kupio TRW, isto sa šrafovima. Za sada zadovoljan Dobo će ti kočiti... 1 Milos1 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Milos1 473 Posted March 13 (edited) Uzeo sam i ovaj alat malo pre, trebace za zadnje. Kao hrcak samo dovlacim alate i delove a nikako da se nakanim da radim Ne znam dal pripada ovoj temi, al aj da se pohvalim, svakako se tice plocica Edited March 13 by Milos1 4 MiloshBg, shuxx, MS PK and 1 other reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 21324 Posted March 13 Odlična stvar taj alat, gde si uzeo, koja cifra, generalno može i bez njega, malo parola snađi se, ja sam ubacio u klešta kutiju 40x40 i malo napeo šrafcigerom da bi se klešta skroz otvorila. Minut posla. Ali, ovaj alat baš olakšava posao. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bukira 12 Posted March 13 (edited) Ja sam pre tri godine montirao TRW diskove i pločice na zadnjim točkovima. Nikakvih problema dosad, koče odlično. Prošle subote sam zamenio prednje diskove i pločice. Ovog puta sam uzeo Jurid jer su bili povoljniji. Ne škripe, zasad i one rade odlično, videćemo. Isti takav alat za kočnice imam i ja, dobar je, završava posao lagano, a nije skup. Ja sam svojevremeno kupio preko Kupujem-prodajem za 2.100 din. Edited March 13 by Bukira 1 Milos1 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
danijel55 929 Posted March 13 Dobre papagajke i 3s posla,vrlo lako. Od mene preporuka za textar diskove i plocice. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Milos1 473 Posted March 13 32 minutes ago, shuxx said: Odlična stvar taj alat, gde si uzeo, koja cifra, generalno može i bez njega, malo parola snađi se, ja sam ubacio u klešta kutiju 40x40 i malo napeo šrafcigerom da bi se klešta skroz otvorila. Minut posla. Ali, ovaj alat baš olakšava posao. KP, nasao tu u CA za 3500din pa nisam ni postarinu placao. To je ta cena otprilike za ovakav set, ima i manjih i vecih, ali mislim da ovaj pokriva veliku vecinu vozila. Ma ne treba alat za prednje, ja sam to sve sa rucnom stegom brzo koliko i alatom(mada je svakako sa njim i to jos lakse naravno da cu ga koristiti kad ga imam), ali je zadnje tesko vratiti prirucnim alatima, treba u isto vreme gurati i rotirati klip, koji ne ide bas lako. Naravno, moze i to bez, snalaze se ljudi sa kljucevima od brusilice, raznim kljestima itd ali ovako je kulturiska Budzio sam i vece stvari, nije da se ne bih snasao, ali volim sve da imam kad su alati u pitanju... Za brava proverio sa novim klipom, tu je nastavak koji pase idealno @Bukira Ma nema sta da fali prosecnom vozacu, da hvataju kako tako, i da ne skripe... a ipak su duplo skuplje od najjeftinijih, valjda su bar klasa iznad @danijel55 kao sto rekoh iznad, volim da imam, nije neka investicija, isplati se sa jednom zamenom plocica a mnogo je lakse svakako. 2 shuxx and Bukira reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MS PK 8626 Posted March 13 Zadnje ako repariras trebace ti alat za vracanje klipaSent from my SM-A346B using Tapatalk 1 Milos1 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 2733 Posted March 14 Pozadi se klip zavija. Standardan desni navoj na obe celjusti, nije kao na stilu, leva klesta levi, desna desni.. 1 Milos1 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 4733 Posted March 14 18 hours ago, MS PK said: Zadnje ako repariras trebace ti alat za vracanje klipa Sent from my SM-A346B using Tapatalk Pa zato i kupio ovaj set za zamenu zandjih plocica da moze da ih zavija, na 90% kola se zavijalju cilindri pozadi za napred ne treba alat sem papgajki a ima i drugih metoda 2 Milos1 and MS PK reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kosta Smosta 2865 Posted March 14 Kod Tipa Desna čeljust desni navoj a, leva čeljust desni navoj. Nije više kao što je bilo na Stili... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Milos1 473 Posted March 14 Pa trebalo bi da je i na bravu tako... svejedno, u kompletu je stiglo i za levi i za desni navoj tako da nema brige koji god auto da se radi 1 MiloshBg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites