Jump to content
FAS Goran
notorni

Napušteni automobili

Recommended Posts

Honda NSX model napušten u ruskim šumama

 

172602-honda%20nsx%201.jpg

 

Od svih automobila koji mogu biti pronađeni u šumama širom sveta, originalni NSX do sada nije predstavljao jedan od njih, osim za sve koji žive u okolini Sankt Peteburga.

 

172603-honda%20nsx%2011.jpg

 

Ovaj model je navodno ostavljen pre mnogo godina u šumi i bio je potpuno prekriven mahovinom i buđi. Zašto bi se neko rešio na ovaj način retkog sportskog automobila ostaje misterije, ali dobra stvar u celoj priči jeste što je nesrećni NSX već dobio novog vlasnika i prebačen je u sigurnije okruženje. Trenutno se u njemu ne nalazi motor, ukoliko je suditi prema ruskim medijima koji su objavili ovu neobičnu vest.

 

172604-honda%20nsx%20111.jpg

 

Konkretni NSX je ponuđen pre sedam ili osam godina za manje od milion rubalja, što je ekvivalent sumi od 17.000 dolara, ali se tu sve završava, jer se automobilu gubi svaki trag do dana današnjeg. NSX nikada nije veoma čest model na ulicama, posebno u Rusiji, za koju se veruje da poseduje manje od dvadeset primeraka. Novi vlasnih je svom NSX automobilu iz 1992. godine pružio krajnje dobar tretman i sprao sa njega sve tvari vezane za šumu i zatim ga garažirao u Peteburgu. Ostaje da vidimo da li će ga on potpuno restaurirati i vratiti automobilu staru slavu ili ga prodati nekome ko će to učiniti, ali se iskreno nadam da će on ponosno nastaviti dalje i umesto u šumi ponovo završiti na ulicama.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neobičan slučaj desetine Tesla modela na parkingu u Los Anđelesu

 

173098-tesla%20p%201.jpg

 

Desetine Model 3, Model S i Model X automobila kompanije Tesla, otkriveni su nedavno na jednom parkingu u Južnoj Kaliforniji. Različiti čitaoci reporteri i ljubitljelji automobila posetili su ovo mesto kako bi videli nesvakidašnju sliku i modele koji skupljaju plrašinu umesto da budu isporučeni kupcima.

 

173099-tesla%20p%2011.jpg

 

Uskoro su se u celokupnu priču uključili i mediji koji su potvrdili da je najmanje 26 modela treće generacije parkirano na ovoj lokaciji, a neki od njih su relativno blizu tako da su omogućili izvanredan pogled na svoje enterijere opremljene sa Quality Assurance ček listom koja otrkiva da poseduju određene defekte. Dodatno, tu je i nekoliko Model S i Model X automobila koji takođe nisu prošli svaku inspekciju i poseduju sve prateće dokumente okačene na unutrašnjoj strani šoferšajbne. Nametnuta su mnoga pitanja u stilu, da li je kompanija Tesla ovde parkirala defektna vozila, ali, iako ni sad nisu odbačena, ipak ostavljaju dovoljno prostora mogućnosti.

 

tesla%20p%20111.jpg

 

Sa druge strane, Elcetrek, kompanija čiji su zaposleni vlasnici Tesla modela, pružila je dodatne informacije koje se odnose na mogućnost da je američki brend jednostavno obezbedio krov nad glavom svojim modelima kako bi ih dalje plasirao kupcima, obezbedivši svojim test vozačima određene jedinice, ali i dodatnu pažnju medija. Ovo deluje prilično neverovatno, jer je prvenstveno neodgovorno ponuditi test vozačima vozila koja poseduju bilo kakve probleme. Nekoliko poslednjih meseci nije bilo lako za kompaniju Tesla, iako je ovaj proizvođač isporučio nekoliko Model 3  automobila svojim zaposlenima u julu, predpremijerno predstavljajući proizvodnu varijantu ulaznog nivoa električnog sedan vozila, koji bi tek trebalo da bude tržišno plasiran, a to se ne očekuje do sledeće godine. Štaviše, Tesla je imao problema sa kontrolom kvaliteta u prošlosti, a njih je posedovala i Model S linija, koja je razvijena sa feleričnim prednjim A stubom, kao i Model X sa ''falkon'' vratima. Dodatno, ovaj proizvođač automobila upuštao se u uključivanje nedovršenih i nedokazanih tehnologija, kao što je Autopilot.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rusija / Groblje žutih taksija: Ostavljeni da umru iako su još u dobrom stanju

 

yandex taxi

 

Portal Ruptly.ru je objavio zanimljiv snimak iz glavnog grada Rusije. Uz pomoć dronova na severoistoku Moskve snimljeno je ogromno groblje žutih taksija. Stotine rashodovanih automobila kompanije Yandex Taxi ostavljeno je da ''umre u tišini'' iako je, već na letimičan pogled, jasno da je reč o modelima koji su ''daleko od starosti''. Dominiraju Fordovi modeli S-Max i Focus karavan, mogu se videti i Hyundai Solaris, Škoda Rapid, nijedan automobil stariji od 4-5 godina! Čuđenje nestaje kada se sazna za podatak da je Yandex Taxi najveća kompanija za prevoz putnika u Rusiji sa flotom od oko 20.000 automobila!

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nemačka / BMW 3 Compact: Niko ga ne želi iako dve godine stoji u travi

 

bmw 3 compact

 

Pre dve godine nepoznati vozač je parkirao BMW ispred raskrsnice na magistralnom putu prema Bonn-Alfteru, u nemačkoj pokrajini Severna Rajna - Vestfalija. Parkirao i nestao. Od tada tamnoplava Compact ''trojka'' stoji u travi kao mamac za lopove koji su opustošili kokpit. Posebno zanimljiva stvar: Ni gradske vlasti ni policija nisu nadležni za uklanjanje automobila. Razlog: BMW stoji na privatnoj parceli. List ''Bonner Generalanzeiger'' otkriva da vlasnik parcele želi da zasadi kupinu koja će prekriti BMW.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pronađeni kontejner krije pravo blago iz prošlosti

 

kontejner.jpg

 

Procenjuje se da vrednost delova za Ferrari 250 SWB, 250 GTO, 275, Daytona, F40 iznosi više od milion evra

 

Biće vatreno na sledećoj aukciji u Velikoj Britaniji! Tamo će se naći čitav niz delova retkih klasičnih automobila koji su vredni više od milion funti. Pronađena zbirka uključuje vredne delove i stvari renomiranih italijanskih marki kao što su Ferrari, Maserati i Abarth. Zamislite, delovi pripadaju modelima poput 250 SWB, 250 GTO, 275, Daytona, F40 i 512LM, kao i Maseratiju 250F. Iznenađujuće, mnogi delovi su oš uvek u drvenim kutijama iz 1960-ih, kao i originalnom pakovanju zamotani u papir. Biće zanimljivo posmatrati interes kolekcionara i aukcijskih kuća narednih dana, kao i cene koje će sigurno ići u nebo!

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salon automobila za koji je vreme stalo pre 30 godina

 

Na papiru, gradić Pajkvil u američkoj saveznoj državi Severna Karolina, gotovo i ne postoji. Sa populacijom od samo 693 stanovnika kroz njega su verovatno prošli samo lokalni stanovnici ili oni koji su slučajno zalutali. Ali Pajkvil je poznat po jednoj bitnoj činjenici za sve one koji vole automobile. Naime, u njemu se nalazi poslednji aktivni salon American Motors Corporationa (AMC) za koga je vreme stalo pre više od 30 godina.

 

2-60-1024x768.jpg

 

AMC nije preterano poznat proizvođač i kroz celu svoju karijeru je uglavnom igrao sporednu ulogu pored General Motorsa, Forda i Chryslera. Proizvođač je nastao 1954. godine kada su se dva manja proizvođača Nash i Hudson spojili, a cilj je bio privući pažnju posebnim proizvodima, kao što su Pacer i Gremlin, koje publika nije mogla da ne primeti.

 

3-2.jpeg

 

Danas 84-godišnji Robert Kolier je osnovao ''Collier Motors'' salon 1953. godine i u početku je prodavao Chevrolete. Njegov otac, deda i ujak su takođe imali sopstvene salone i koncentrisali su se na manje samostalne proizvođače (Studebaker, Willys-Overland i Whippet), što je nateralo Roberta da krene istim putem. Samo godinu dana nakon osnivanja Collier Motors je potpisao ugovor sa novonastalim AMC-om i partnerstvo će trajati do današnjeg dana. Kao jedini salon u tako malom gradiću, Collier Motors je imao zadovoljavajuću prodaju i pravio većinu profita na servisu i popravkama.

 

4-38.jpg

 

Tokom 1979. godine Renault je postao partner AMC-a, a godinu dana kasnije i većinski vlasnik. U naredne četiri godine Francuzi su ugasili gotovo sve AMC proizvode, a počeli su prodavati svoje modele kao što su 9 (AMC-Renault Alliance) i 11 (AMC-Renault Encore). Kolier tvrdi kako mu se ovakvi automobili nisu nikako dopali i da je odlučio da nastavi da prodaje samo tradicionalne (polovne) AMC proizvode i delove. Neke druge priče kažu da je francuski proizvođač vozila zahtevao da saloni ulože velike sume novca u renoviranje, što male kompanije kao što je Collier Motors jednostavno nisu mogle da priušte. AMC je zvanično ugašen 1987. godine kada je Chrysler kupio kompaniju u želji da dobije veoma vredni Jeep brend.

 

5-31.jpg

 

Od tada Kolier je ogradio salon velikom ogradom i počeo da gomila automobile. Po njegovoj proceni na zemljištu se trenutno nalazi između 100 i 250 automobila, a kao što se može videti na slikama - većina njih su u veoma lošem stanju. Kolier do današnjeg dana često svraća do salona, mada dosta ređe nego pre, i bavi se prodajom delova, ali su glavna zgrada i većina automobila kompletno zapostavljeni. Sa druge strane, ''Collier Motors'' i dalje postoji na papiru i vodi se kao zvanični salon.

 

6-24.jpg

 

Dok je većina AMC automobila kroz istoriju bili jeftiniji proizvodi za šire narodne mase, kompanija je imala i nekoliko specijalnih modela koji danas vrede pravo malo bogatstvo. Sve do nedavno Collier Motors je imao tri Nash Healeya, veoma retkog sportiste koji se proizvodio samo od 1951. do 1954. godine i u tom periodu je proizvedeno 507 primeraka. U svoje vreme Healey je koštao oko 6.500 dolara, što ga je učinilo jednim od najskupljih sportskih automobila na svetu. Jedan od Healeya, koji je dugo vremena stajao napolju i gotovo ''propao'', je prodat u TV emisiji ''American Pickers'' za 21.000 dolara.

 

7-21.jpg

 

U kolekciji se nalazi još nekoliko veoma zanimljivih modela. Pored standardnih Gremlin, Pacer, Matador i Eagler, tu je i AMX iz 1970. godine čiji je vlasnik nekada bio senator Beri Goldvater i nekoliko veoma specijalnih Javelina, kao što su veoma retki policijski modeli i Mark Donohue Special Editions kao proslava titule u Trans Am šampionatu. Veoma redak je i Rambler Rebel kabrio iz 1967. godine koji je prodat u samo 1.686 jedinica.

 

9-14.jpg

 

Dok neki hvale Koliera kao ponosnog vlasnika koji nije ''prodao dušu za šaku dolara'', drugi ga ipak kritikuju. Većina automobila u kolekciji je bila u relativno dobrom stanju kada su završili na parkingu, ali godine na otvorenom uz vreme loše vremenske uslove su rezultirali da većina takvih automobila propadne. Kolier odbija da ih proda uz standardnu priču da će ih jednog dana restaurirati...čak i u današnja vremena kada se bori sa Parkinsonom i više nije u stanju da svakodnevno poseti salon.

 

13-9.jpg

 

Tekst: Zoran Tomasović

 

preuzeto sa - autorepublika.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prvi touring van grupe ''Aerosmith'' pronađen u šumama Masačusetsa

 

aerosmith 1.jpg

 

''International Harvester Metro'' iz 1964. pronađen u Masačusetsu je ujedno i prvi touring van koji je koristila legendarna rock grupa Aerosmith. The Boston Globe prenosi da je van pronađen na privatnom posedu u gradu Chesterfield, na drugom kraju države, naspram grada u kome je grupa osnovana, Bostonu. Pronalazak je dokumentovan u emisiji History Channela, pod imenom ''American Pickers''. Materijal pokazuje van obuhvaćen korozijom, sa logom benda, kako se premešta na prikolicu. Vlasnik poseda, koji se identifikovao pod imenom Phil, rekao je voditeljima emisije, Mike Wolfeu i Frank Fritzu, da je van već bio tu kada je on kupio posed od druge osobe, koja je imala konekcije sa bendom.

Wolfe je stupio u kontakt sa Ray Tabanom, osnivačem benda koji je bio zamenjen, ali se kasnio vratio u bend. Tabano je potvrdio da je grupa Aerosmith koristila ovaj van dok se probijala u oblasti Nove Engleske. ''Bojim se da kažem koliko davno je to bilo, ali mislim da je prošlo 40 godina od kad smo bili u ovom čudu'', Tabano je rekao u emisiji. ''Vozili bismo se od Bostona to Nju Hempšira za 125 dolara'', one je to dodao, misleći na to koliko bi bend zaradio po nastupu u to vreme. ''Nakon goriva, putarina, hrane i puta nazad, ostalo bi svakome po 3 dolara.'' Wolfe i Fritz su kupili van od Phila za 25.000 doalra. Emisija nije detaljisala o tom šta će se dalje desiti sa vanom.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pronađen sveti gral svih kolekcionara - Ford Shelby GT500 EXP

 

shelby exp 1.jpg

 

Američka aukcijska kuća ''Barrett-Jackson'' je objavila da je došla u posed možda i najzanimljivijeg eksponata u svojoj ponudi.

Ovo je ravno loto sedmici, pronalazak Shelby GT 500 EXP iz 1967. na kraju će svojom cenom i doneti pojedincima bogatstvo. Ovo je jedina GT500 coupe verzija s tvrdim krovom, koju je Shelby isporučio, zato i ne čudi da je ovaj, više od dve decnije zapostavljeni model, stigao da dobije i naziv - ''Little red''.

 

shelby exp 11.jpg

 

Tim koji je otkrio ''Little red'' je vodio Jackson, kao i stručnjak za restauraciju automobila Jason Billups, a pronašli su vozilo u jednom mestašcu u severnom delu Teksasa. Otkriće ovog Shelbyja, koji nije u bajnom stanju, smatra se jednim od najznačajnijih u američkoj istoriji pronalazaka kolekcionarskih automobila.

 

shelby exp 111.jpg

 

''Pronalaženje Little Reda je otkriće života'', rekao je Jackson. ''Ovaj Shelby prototip je bio jedan od najtraženijih i najluđih vozila u posleratnoj istoriji. Brojni entuzijasti i stručnjaci traže Little Red jer je nestao već krajem šezdesetih godina prošlog veka. Mnogi su verovali da je uništen. Namera nam je ovaj automobil vratimo u njegovo prvobitno stanje.'' Zanimljivo, ideja o traženju Little Reda se pojavila tokom obnove drugog legendarnog Shelby prototipa, nazvanog - Green Hornet. Domišljatost Jacksona i Billupsa ih je na kraju dovela do GT500 EXP. Bili su svesni da će ovo biti igra mačke i miša. Zato su na drugačiji način pristupili potrazi, uzeli su broj šasije do nedavno izgubljenog Shelbyja, do kojeg isto nije bilo lako doći. Kada su se dokopali broja šasije, već su lakše došli do informacije koje registarske oznake je nosio, a zatim i ko je bio upisan kao vlasnik. Sve ostalo je istorija...

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Kanzasu na prodaju privatna kolekcija od 400 automobila

 

kanzas 1.jpg

 

Aukcijska kuća ''Sullivan Auctioneers'' će uskoro u Kansasu prodati privatnu kolekciju koju čini više od 400 automobila.

 

kanzas 11.jpg

 

Aukcija će biti održana 17. i 18. septembra na ranču u jugozapadnom Kansasu, a u ponudi će biti više od 400 automobila. Kolekciju prodaju naslednici nekadašnjeg prodavca automobila Ramona G. Buda Waltersa Juniora, koji je sakupio desetine pickupa u različitim stanjima, kao i stare traktore. U kolekciji je i veoma retki Chrysler Airflow iz 1936. godine.

 

kanzas 1111.jpg

 

Walters je s braćom vodio kompaniju ''Walters Motor Co''. i prodavao je Chryslerova, Plymouthova i Dodgeova vozila. Nikad se nije oženio, a većinu života je proveo skupljajući automobile. Oni koji su poznavali Buda su rekli da nijedan od automobila iz kolekcije nije bio na prodaju. Kolekcija je konstantno rasla, pa je Walters morao da kupi novo zemljište gde je čuvao automobile. Vozila nisu dirana od kupovine i uglavnom su u originalnom, ali ne i u voznom stanju.

 

kanzas 111.jpg

 

Iz svakog automobila su akumulatori vađeni nakon kupovine, a mnoga vozila su oštećena. Motori dugo nisu radili, tako da automobili zahtevaju restauraciju. Među retkim primercima su Desoto Firedom Eight iz 1952. godine i Plymouth Special Deluxe proizveden 1950. godine. Dnevno će se na aukciji prodavati 200 automobila.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na napuštenom imanju u Francuskoj pronađeno 80-ak legendarnih modela

 

188421-lamborghini miura.jpg

 

Bilo je već reči o izgubljenim ili zaboravljenim automobilima po ambarima i otpadnima koji su pronalazače učinili milionerima, a nedavni slučaj iz Francuske bi takođe mogao da se uvrsti na našu listu. Naime, na skladištu i okolnim imanjima u Francuskoj je pronađena kolekcija od 81 automobila. Najimpresivniji model na listi je Lamborghini Miura P400 iz 1968. godine, 118. proizvedeni primerak koja na satu ima 77.886 kilometara što znači da je pre odlaska ''u penziju'' i pošteno vožen.

 

188420-jaguar e-type.jpg

 

Priča je sledeća: nakon smrti vlasnika Henryja Ruggierija, njegova porodica je angažovala aukcijsku kuću Interencheres za prodaju imanja, ali tada je tim došao do ovog otkrića. Automobili su pronađeni na različitim lokacijama unutar velikog imanja, a zanimljivo da je većinu primeraka namerno ''sakrio'' bez nekog dela potrebnog za vožnju (primera radi točkovi i sl.) kako bi bili sigurniji.

 

188418-chevrolet corvette.jpg

 

Među pronađenim primercima se ističu: Jaguar E-Type, C3 Corvette, Lancia Flaminia, Alfa Romeo 90, Lincoln Continental, Jaguar XJ, Porsche 356 ''Pre-A'', niz Citroena i Peugeota...

 

citroen 2cv6.jpg

 

Odmah je održana aukcija u Tarbesu u Francuskoj, automobili su se nudili u stanju u kakvom su pronađeni. Najskuplja je očekivano bila Miura za koju je kupac platio čak 560.000 evra! Za Jaguar E-Type je novi vlasnik keširao 99.000 evra, dok je pomenuti Porsche 356 Pre-A prodat za 48.000 evra. Iako su automobili u prilično lošem stanju, sigurni smo da će uz trud i novac biti dovedeni u svoje prvobitno stanje...

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

11 Ferrarija trune na livadi

 

wqwqa554.jpg

 

Automobili kao što su Ferrari se uglavnom viđaju ispred luksuznih hotela, kazina ili u garažama prekrivenim ceradama skrojenim po meri. To je tretman kakav Propeti konjić zaslužuje, ali nažalost nisu svi te sreće. U Teksasu su, zbog pravne zavrzlame između vlasnika automobila i vlasnika zemljišta, ostavljeni na milost i nemilost vremenskim uslovima. I to je tako još od 2008. godine.

 

wqwqa553.jpg

 

Mada je još pre četiri godine cela flota bila ponuđena na prodaju u kompletu, niko nije pokazao interesovanje. Stanje je toliko loše da su potrebne stotine hiljada dolara da bi se doveli u prvoklasno stanje.

 

wqwqa552.jpg

 

Još 2017. godine vlasnik automobila je preminuo i od tada porodica prodaje automobile samostalno, ali nije poznato koliko ih je prodato.

 

wqwqa551.jpg

 

Uglavnom, i više nego tužan kraj za klasike kao što su Ferrari 456, Ferrari Testarossa, Ferrari 348, Ferrari 308 QV, Ferrari 308 GTS Spyder, Ferrari Mondial, Ferrari Mondial Spyder…

 

wqwqa550.jpg

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cadillac koji je bio parkiran 25 godina konačno uklonjen sa ulice u Njujorku

 

cadillac new york.jpg

 

Godine su prolazile, ali je stari zarđali Cadillac parkiran na ulici u Njujorku stajao na istom mestu. Međutim, konačno je uklonjen. Cadillac proizveden 1971. godine njegov vlasnik je parkirao 1994. godine i od tada nije korišćen. Vlasnik je bio stariji čovek koji je patio od mentalne bolesti pa nije mogao da se brine o vozilu, tvrde stanovnici. Ipak, 25 godina kasnije automobil je uklonjen nakon žalbi čistača ulica. Vozilo je šlepom prevezeno na parking njujorške policije gde se čuvaju zaplenjeni automobili. ''Predstavljao je rizik po bezbednost. Moja deca prolaze pored njega svakodnevno, morao je biti uklonjen'', rekla je jedna stanovnica. Nekada luksuzni sedan je bio ispunjen novinama i praznim flašama. Međutim, nisu svi srećni zbog uklanjanja ovog automobila. ''Taj automobil je bio zaštitni znak ove zajednice. Oni kojima je smetao nisu pravi stanovnici Bruklina'', rekao je stanovnik Džejk.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iza američkog mehaničara za italijanske automobile ostalo puno dvorište svega, uključujući nekoliko Jugića

 

194916-prodaja 005.jpg

 

Nakon što je vlasnik automehaničarske radionice specijalizovane za italijanske automobile Tom Dotter preminuo, njegova porodica je odlučila da rasproda sve primerke koje je na imanju u okolini Denvera skupljao nekoliko decenija.

 

194917-prodaja 004.jpg

 

Ova nesvakidašnja ''kolekcija'' broji 75 modela automobila u najrazličitijim stanjima, uglavnom od manje ili više loših do onih nešto boljih, a zanimljivo je da za svakog od njih porodica traži istu sumu.

 

prodaja 003.jpg

 

Dakle, bez obzira da li se kupac odluči za Yugo iz 1988, X1/9 iz 1977. ili recimo neku Alfu, Lanciu ili Subaru, za njega će morati da izbroji tačno 250 američkih dolara.

 

prodaja 002.jpg

 

Prva runda ove velike prodaje je zakazana za 31. jul, a procedura je zamišljena po principu viđeno-kupljeno. Ako za neki automobil bude više zainteresovanih dobiće ga, naravno, ko da više.

 

194918-prodaja 001.jpg

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Čak 135 napuštenih automobila pronađenih na imanju u Engleskoj završilo na aukciji

 

aukcija 04.jpg

 

Zanimljiva aukcija je održana početkom meseca u Engleskoj gde je aukcijska kuća ''NCM Auctions'' potencijalnim kupcima ponudila više od 130 različitih zapuštenih modela, a u ponudi je stvarno bilo svačega.

 

aukcija 03.jpg

 

Krenimo od početka - vlasti su zbog nepoznatih razloga zaplenile veliko imanje na kojem su naišli na niz napuštenih modela. Tačnije, 135 automobila, četiri motocikla i 39 različitih komponenti automobila. Među njima se ističu Range Rover sa tri osovine poznatiji kao Carmichael Commando, čak četiri BMW-a 635 Csi, šest Range Rovera, Jensen Interceptor III, BMW 750i tjuniran od strane Hartgea, BMW 850Ci, Citroen 2CV...

 

aukcija 02.jpg

 

Ford Escort RS Cosworth je takođe na listi, ali ovde je reč o replici. Ljubiteljima japanskih modela jedan od zanimljivijih modela na listi je svakako Toyota Celica GT-Four.

 

aukcija 01.jpg

 

Tu su i Alfa Romeo GTV, nekoliko MG MGB GT modela, Mercedes 220 SE Coupe... Naravno, sve kupce ovih modela sada čeka prilično dug i skup proces, budući da automobili nemaju nikakvu dokumentaciju niti su u voznom stanju, pa će, da bi ih ponovo registrovali za drumsku upotrebu morati da se dobro pomuče.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Huracan u pustinji Las Vegasa

 

las 010.jpg

 

Las Vegas je pun egzotičnih automobila i kao što se kaže, ono što se dogodi u Las Vegasu ostaje u Vegasu. Al' tu se danas pre svega misli na zabave, kockanje...ne i na napuštene automobile u pustinji oko grada. Dugo su kružile glasine o misterioznom napuštenom Lamborghiniju u pustinji, i ljudi sa Royalty Exotic Cars youtube kanala su rešili da odu na lice mesta i provere te glasine. 

 

rsz_las_01.jpg

 

Video započinje bez ikakvih naznaka tačne lokacije osim da je u pitanju pustinja, tako da koliko je duboko u pustinji ovaj Huracan zapravo se ne može odrediti preko snimka. Ali ono što je odmah jasno je da automobil nije samo lepo parkiran i ostavljen, i da nije daleko od asfalta. Očigledno je da je slupan na tom mestu gde je, i tako onda ostavljen. Sa puta Lambo se ne čini previše oštećen, ali zahvaljujući ovom radoznalom youtuber-u sada možemo videti automobil iz svih uglova, i tako u potpunosti sagledati u kakvom je stanju, koliko je oštećen. Video prikazuje ozbiljna oštećenja desnog zadnjeg točka i vešanja, zajedno sa napuklim vetrobranskim staklom, izletelim vazdušnim jastucima i logično je pretpostaviti sa ozbiljnim oštećenjima patosa.

Ali, sve to još uvek ne objašnjava zašto je automobil još uvek tu.

 

Činjenica da auto ima tablice ukazuje da ovo nije bila test vožnja iz salona lokalnog prodavca. To ipak i dalje ne znači da je vlasnik vozio auto kad je došlo do udesa. To bi vrlo lako mogao biti neiskusni vozač ili neko novi u Lamborghiniju. Video pokazuje da je možda reč o rent-a-car automobilu, što je prilično uobičajeno u Vegasu. Međutim, zar do sada rent-a-car firma ne bi došla po svoj auto? Na FB-u je izvesni Dave Nickerson postavio fotografije istog automobila 2019. godine u Las Vegasu. To bi ipak više ukazivalo da je neki pojedinac, a ne kompanija vlasnik ovog Huracana.

 

las 03.jpeg las 02.jpeg

 

Ove fotografije su snimljene u hotelu Cosmopolitan, ali to opet ne znači sigurno da je neko iz tog hotela koristio ovaj auto. Taj hotel ima samo 15 rezidencija (ljudi koji stalno žive u njemu), preostalih preko 3.000 soba je za goste koji se smenjuju. Auto je registrovan u državi Nevada, pa se izvesno može pretpostaviti da vlasnik ima prebivalište u Las Vegasu, ali verovatno ne u ovom hotelu. Najrealnije je da je auto vlasništvo pojedinca, stanovnika Las Vegasa, koji ga je iznajmljivao turistima. Baš zato Osiguranje je sigurno odbilo da pokrije štetu jer je auto iznajmljivan suprotno uslovima polise. Postoji i mogućnost da ga je njegov vozač slupao i ostavio, ali još uvek plaća njegov zakup i zato niko ne traži ovaj Huracan. Verovatno čeka da ode negde u beli svet kada bi i prestao sa plaćanjem zakupa...

Čitava situacija je nadrealna, a jedno je sigurno - šta se ovde zaista dogodilo verovatno će ostati u pustinji Vegas za sva vremena.

 

rsz_flcs_logo.png

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napušteni, prašnjavi Porsche Carrera GT

 

205754-porsche gt kina04.jpg

 

Mnogi bi ga voleli u svojim garažama, a on samo skuplja prašinu u Kini.

 

205755-porsche gt kina03.jpg

 

Fotografije su zabeležene u Kini, u salonu italijanskih automobila, a kako kaže Periodismodel Motor, radi se o prvom takvom u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

 

ferrari 575 kina02.jpg

 

Porsche Carrera GT, Ferrari 575 Superamerica i C5 Corvette Z06 takođe se nalaze u ovom salonu i prekriveni su prašinom.

 

corvette z kina01.jpg

 

Čini se da niko nije želeo ova vozila, pa su ona samo ostala tu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Youtuber želi da ''spasi'' Ferrari koji je proveo 26 godina pod vodom

 

ferrari_mondial 3.jpg

 

Ferrari Mondial ne uživa preveliki respekt među entuzijastima koji vole modele iz Maranella, ali jedan primerak koji se nalazi u Holandiji je privukao veliku pažnju. U pitanju je Ferrari koji je proveo 26 godina pod vodom, nalazi se na otpadu, a youtuber Ratarossa želi da ga spasi, barem na neki način. Radi se o modelu Mondial 3.2 proizvedenom 1987. godine, koji je ukraden 1994. godine, a muškarac koji ga je ukrao na kraju ga je gurnuo sa pristaništa u vodu.

 

Automobil je otkriven tek nedavno, izvučen je na površinu, a zatim se u priču uključio Ratarossa. On je zaljubljen u Ferrarijeve automobile i strastveno spašava zapuštene primerke, a ne namerava da odustane ni od ovog, iako se radi o vozilu ''spremnom'' za presu s obzirom na činjenicu da mu je voda nanela veliku štetu. Jasno je da Ferrari više nikad neće biti u voznom stanju, ali postoji mogućnost da ga smesti u akvarijum s ajkulama i ribama. Takođe, spreman je da sasluša i druge predloge, a jedna od mogućnosti jeste da automobil postane eksponat u muzeju.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rage Yard je mesto gde uništavanje automobila predstavlja terapiju

 

rage yard 1.jpg

 

2020. godina je najviše zbog pandemije koronavirusa definitivno za zaborav te je potrebno učiniti sve kako bi se sačuvao zdrav razum. Neki će za relaksaciju izabrati šetnju, društvene mreže, streaming servise i slično, dok su drugima potrebne ''ekstremnije metode"'' Jedna od njih je poseta Rage Yardu, koji predstavlja ''terapiju'' uništavanjem automobila. Terapija podrazumeva uništavanje automobila oružjem, a oni kojima ni to nije dovoljno mogu da odaberu tenk Chieftain težak 56 tona. Radi se o istom modelu tenka koji se pojavio u filmu ''Fast and Furious 6''.

Rage Yard se nalazi u Velikoj Britaniji, a u Americi postoji slična aktivnost koja podrazumeva uništavanje kuća i automobila uz pomoć tenkova:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pronađeno 60 Chevroleta koji već 30 godina stoje na istom mestu

 

chevrolet 30 y.jpg

 

Zbog sudskog procesa Chevroleti su ostali parkirani i zaboravljeni u ambaru koji se nalazi u mestu Kserem u području Rio de Žaneira. Radi se većinom o primercima Chevroleta Chevette sa 1.6 benzincem, i Chevette Junior sa malim 1.0 benzincem, a tu je i nekoliko Corsi te Volkswagen Gol. Bizarnu kolekciju je pronašao brazilski Motor1, a kako pišu, do pre nekoliko dana ispod nadstrešnice bilo je čak 96 automobila. Radi se o penzionisanim taksi vozilima u standardnoj taksi žutoj boji.

 

Vozila nakon penzionisanja nisu završila na aukciji zbog sudskog procesa koji je taksi kompanija imala sa državom, a koji godinama nije okončan. Vlasnik kompanije je umro pre osam godina, a vlasništvo je podeljeno na 14 naslednika. Prošle godine su zbog pandemije i pada posla morali da iz finansijskih razloga iznajme veliku halu u kojoj su automobili stajali godinama, te su preseljeni u Kserem. Država je sada konačno dozvolila prodaju automobila, a cene se kreću do najviše 370 dolara (300 evra).

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Luksuzni automobili propadaju u kineskim grobljima četvorotočkaša

 

groblje a.jpg

 

Posedovanje luksuznog automobila nije mala stvar, oni koštaju nekoliko stotina hiljada evra i zahtevaju skupo održavanje, pa ih vozi uglavnom bogata klijentela. Međutim, kada ih policija zapleni, oni neretko propadaju, što je slučaj u Kini. U videu objavljenom na YouTube-u je prikazan niz skupocenih i nešto povoljnijih automobila koji su zaplenjeni u Kini, a koji sada propadaju na ''grobljima'' četvorotočkaša. Radi se o zaplenjenim automobilima od kojih većina nije značajnije oštećena. Ipak, uprkos tome, oni propadaju godinama pa njihov povratak na put ne bi bio baš bio jeftin.

 

Kineske vlasti ih za razliku od nekih drugih zemalja ne prodaju na aukcijama. Video prikazuje prethodnu generaciju Chevroletovog modela Corvette, Porsche Panameru Turbo, Audi R8, Aston Martin Vantage S Roadster i Bentley Continental Flying Spur. Iako se ne radi o najskupljim modelima današnjice, ipak je tužno videti ih kako propadaju. Filipini drugačije rešavaju problem zaplenjenih automobila, uništavaju ih i javno objavljuju snimke. Dubai takođe ima groblje superautomobila...

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...