Jump to content
FAS Goran
Ticma

Cena gasa

Recommended Posts

6 hours ago, delakroa said:

Variranje cena gasa, pre tri nedelje 62.90, prosle nedelje 63 i nesto, ove 61.90. U pitanju je Eko pumpa, na somborskom putu.

Ako je za utehu kod nas je prosle nedelje bio 66,90 na istoj pumpi, mada je i na NIS-u slična cena iako je na EKO bolji plin.Neko je gore pominjao da je različita cena u razlicitim gradovima, kod nas je na dve NIS-ove često različita iako su udaljene 1-1,5km maksimalno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovde kod nas su slicne cene, cak i kod kneza koji je uvek terao kontru i snizavao dinar, dva, sad je i kod njega ista :D 

Meni ova cena za sada i odgovara, samo da ne bude skuplje. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zna li neko cene gasa i benzina u MK ove godine?

Nešto sam načuo da su malo podigli cene ali nisam siguran. Ne sećam se ni gde sam pročitao.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poskupeo auto-plin

 

plin%20novosti.jpg

 

Kako pišu Novosti, tečni naftni gas (TNG) u protekle dve nedelje poskupeo je od pet do sedam dinara po litru na pumpama i punionicama u Srbiji! Tako je cena popularnog auto-plina sa 62.9 stigla do 69.9 dinara za litar kod većine prodavaca. Na nekim benzinskim stanicama, pogotovo onima pored auto-puteva, cena je dostigla i 72.9 dinara po litru. ''Vratio sam se iz Grčke s letovanja i neprijatno su me iznenadile cene auto-gasa u Srbiji'' - kaže Dragan S. iz Višnjičke banje, kojeg smo zatekli na jednoj od beogradskih benzinskih pumpi. ''U Grčkoj sam TNG plaćao 0.5, a u Makedoniji 0.4 evra za litar.''

TNG je takozvano sezonsko gorivo, i zbog odnosa butana i propana leti je uvek jeftiniji nego zimi. Sada je, međutim, cena TNG u Srbiji na januarskom nivou. ''Tačno je da je TNG poskupeo'' - kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS). ''Za prethodnih mesec dana prosečna maloprodajna cena TNG povećana je za pet dinara za litar, ili za oko osam odsto.'' Mićović kaže da je sada prosečna cena 69.5 dinara za litar, koliko je iznosila i januara ove godine, ali i podseća na to da je tačno pre godinu dana prosečna cena TNG-a bila 72.50 dinara za litar. Prvi operativac UNKS kaže da su referentne cene TNG-a za trgovanje na regionalnom tržištu povećane više od 30 odsto za manje od mesec dana, ali da to ne znači i da će i u narednom periodu TNG poskupljivati. ''Ne prenosi se to u srazmeri jedan prema jedan. Ne znači da će ukoliko se referentne cene promene za 30 odsto naviše ili naniže, i maloprodajne cene skočiti u istom procentu. Državne akcize su, na primer, iste, bez obzira na to kolike su nabavne cene TNG-a'' - objašnjava Mićović. ''Referentne cene se dosta često i brzo menjaju, i ako budu otišle nadole, a izvesno je da hoće, možda se ništa više ne dogodi. Dosta zavisi od toga da li je ovo samo trenutni skok ili početak trenda rasta. Iskustveno, ne očekuje se neki veći skok.''

 

Računice pokazuju da je isplativost vožnje na plin ostvarena samo u slučaju da je cena litra TNG-a manja od 50 odsto vrednosti litra benzina. Kako je sada cena benzina 133 dinara, jasno je zašto su vozači koji su uložili pozamašna sredstva u ugradnju TNG uređaja i njihovo reatestiranje ogorčeni.

 

Ponuda i potražnja

Na maloprodajne cene tečnog naftnog gasa prvenstveno utiče odnos ponude i potražnja, ne samo na nivou Srbije, već i u regionu, za razliku od cena benzina i dizela koje najviše zavise od vrednosti barela na svetskim berzama. ''Domaći proizvođači TNG-a, bilo da su u pitanju licencirani proizvođači kao što su kompanije NIS, ''Standardgas'' i ''Hipol'' ili veletrgovci koji auto-gas proizvode namešavanjem komponenata, u najvećoj meri uvoze sirovinu, odnosno komponente od kojih proizvode auto-gas, tako da su i oni izloženi promenama na regionalnom međunarodnom tržištu'' - objašnjava Mićović.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 8/15/2016 at 7:06 AM, neshaoct said:

pogotovo onima pored auto-puteva, cena je dostigla i 72.9 dinara po litru

 

U Kruševcu je na svim pumpama ta cena (nisam siguran za OMV pošto mi je malo dalje) a prilično smo udaljeni od auto-puta:realmad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ne vidim smisao bilo kakvog pisanja na ovu temu, posebno kada neki drmoser iz UNKS-a kenja o opravdanosti i neopravdanosti.

Šta to oni imaju da Reknu a da nisu Kazali?!

Čibe BRE!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo za vas koji ste na GAS,na benzinskim stanicama VUK Petrol imate popust 5dinara po litri za GAS.

Lokacije su Novi Beograd preko puta trznog centra piramida,ovde kod mene na poslu na smederevskom putu(mali mokri lug) onda imate u Leštanima na onoj raskrsnici gde se skrece za bubanj potok,imate jednu u Vojka negde kod pazove i u Indjiji.

Morate doci kod mene na posao da bih vam popunio vaučer i onda predate na najblizu benzinsku stanicu u toku radnog vremena 08-15h da bi ste dobili njihovu karticu u roku od 5 minuta i tek nakon dobijanja kartice imate popust na GAS tacno 5 dinara.To vam važi za stalno nije na jedno sipanje.Ako predate kasnije a tajnjihov šef nije tu bice vam najkasnije gotova sutradan i onda ostvarujete popust

http://www.vukpetrol.com/

Edited by DaliborLazarevic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedino NIS drugacije iskazuje popust. Nema ga odmah, nego se skuplja na kartici, pa kad se skupi odredjena kolicina "novca" moze se njim platiti tocenje goriva.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lopovska drzava je i omogucila lopovima da dizu cene gasa. Ovo sa popustima i karticama je najbolja navlakusa, ko je ne uzme placa i vise nego sto treba, a mi ostali se tripujemo da stedimo.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Auto-plin skuplji za šest dinara

 

opel%20mokka%20lpg%2011.jpg

 

Cena tečnog naftnog gasa (TBG) popularnog auto-plina, poslednjih nekoliko dana uzletela je za pet do šest dinara po litru. Tako se TNG točio od 71.50 do 75.90 dinara po litru. Ako je za utehu vozačima koji koriste ovo gorivo za pogon svojih automobila, ne radi se o nestašici ili nekom drugom poremećaju na tržištu zbog čega je cena krenula naviše, već o takozvanom ''sezonskom uticaju''.

- Uvek u toku zimskih meseci, zbog drugačijeg odnosa smeše propana i butana, cena TNG dobije malu korekciju naviše - kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije. - Tako je i sada i cena je korigovana, mada još radimo analizu, za oko 0.5 odsto. Od srpskih vozača u regionu TNG plaćaju skuplje samo u Mađarskoj. Približno ista cena je u Crnoj Gori, ali je zato u BiH cena oko 0.42 evra za litar. Razlog za to što je TNG skuplji u Srbiji nego u većini zemalja regiona, prema analizi Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), u najvećim je državnim zahvatanjima (akciza, porez) koja u Srbiji dostižu 50.71 odsto od cene. U Mađarskoj su državna zahvatanja 38.8 odsto, u Crnoj Gori 36.97 odsto, Hrvatskoj 21.55 a u BiH 14.57 odsto. Tako je državna kasa u Srbiji, na svakih 1.000 litara prodatog TNG bogatija za neverovatnih 289 evra, u Hrvatskoj za 103, a u BiH država od vozača uzima samo 42 evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije svuda ista, u Novom Sadu trenutno 74 - 76, mada meni s karticom daju za 71.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...