Jump to content
FAS Goran
STILISTA

Stilo - pucanje opruge amortizera / ispala zadnja opruga

Recommended Posts

Jesu iste su samo su na stilu mekše ako misliš na fabričke

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fabričke me zanimaju, imam bravo sport ali je previše nizak čak i za sport , izgleda da je prošli vlasnik menjao opruge jer je klirens oko 9-10cm. Pa hoću da probam da nadjem standard ali je Nuevo bravo još uvek redak u delovima

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sa stilovim oprugama nećeš mnogo dobiti na visini možda čak ništa, jedino novo da uzmeš ili i sapcu da vidis

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kada smo vec na temi opruge i  amortizeri,kako utvrditi da li su opruge za zamenu osim merenja rastojanja izmedju tocka i ruba ili slicnom metodom. Naime auto je totalno nestabilan,neko je ovde pomenuo da skace kao jarac,bas tako skace kao jarac na nagloj promeni smera imam utisak da se isuvise klanja i sl.
 Metodom ljuljanja ono kada auto zaljuljas gore dole, on se  vrlo brzo smiri,rekao bih da su amortizeri ili ti teleskopi okej ali u ispravnost opruga sumnjam.
Bila bi mi od koristi informacija o merama vaseg auta a u pitanju je fiat stilo 1.6 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa jedino na treskalicu da ga vozim.... ono sto mi probamo sa ljuljanjem moze da prevari 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/22/2016 at 10:03 PM, vave said:

kako utvrditi da li su opruge za zamenu osim merenja rastojanja izmedju tocka i ruba ili slicnom metodom.

 

Meni je to rastojanje bilo manje nego na drugim Stilo 1.9 MJet. Ono, baaaaš manje.

Promenjeni prednji amortizeri (stavljeni KYB), i dobio sam na visini napred, sad je isti kao i drugi Stilo 1.9 MJet. Opruge nisu menjane. Tako da uopšte ne bih uzimao kao najmerodavnije za opruge to gledanje praznog prostora između ruba i točka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osim što je bio nizak napred, ništa posebno. Ustvari, ako zaređaš nekoliko uzastopnih puta levo-desno (npr. nekoliko puta brzo izmenjaš sve trake u nekom bulevaru :) ), videlo se da nije kako treba, tj. da ljulja...

Nije ništa lupalo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

slicno  je i kod mene a posebno na vecim brzinama. Kod dva majstora ustanovljeno da nema nigde lufta sileni skoro zamenjeni.... nisam pametan ili ovaj auto meni ne lezi....fiat bravo za stilo je bio pegla tako se lepio za asfalt i tako je stabilan da je razlika ogromna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav forumasi,

 

Imam stila 1,9 JTD 2002 vec 4 godine, model sa petoro vrata. Primetio sam u zadnje vreme da je jako nizak prednji kraj i da sam poceo da kacim na sve, od lezecih policajaca do limenke na putu. Amortizeri su promenjeni prosle godine i rade odlicno ali kao da je postao nizi. Moja sumnja su opruge, ali nisu pucale, ni jedna. Ne vidim sta bi drugo moglo biti. Planiram da kupim nove, i procitao sam na ovoj temi da ljudi hvale te KYB. Nisam uspeo da ih nadjem na netu, pa ukoliko neko zna ko ih drzi i koliko kostaju bilo bi mi od velike pomoci. Ujedno, zbog gore pomenutog, moram da menjam i zastitu motora od dole, sva tri dela. Isto me zanimaju iskustava i cene. Hvala unapred

Share this post


Link to post
Share on other sites

@DukicJTD

 

Moj je isto bio niži napred, svi smo mislili da je spušten, ali...promenenjeni amortizeri i op...dobio na visini par cm. Iako nema logike, iako ne bi trebalo da bude tako, međutim sa starim oprugama i novim amortima prednji deo je dobio na visini par cm.

Oko šuspleha (donja zaštita motora) imaš posebnu temu:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/33993-fiat-stilo-šuspleh/

Nema nikakvih posebnih iskstava oko njih, ili kupuješ polovno, ili novo zamensko. Novo original je bilo preskupo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam u maju menjao sve 4 opruge, stavio sam KYB iz Kit Komerca, bile su oko 16000, a amortizere sam pre 2 god (Monroe sva 4, akcija 3+1 gratis :)). Kako sam zamenio opruge, auto je postao viši i udobniji. 

Takođe, po meni najbolji način da se vidi da li su opruge u pitanju, da sednu 2-3 čoveka pozadi pa ako mnogo legne, za menjanje su. Meni je ranije kačio patos kad je bio pun auto, ali sada se jedva i makne. 

Očekivao sam da su opruge malo jeftinije, ali gdegod sam zvao, za koje kod sam pitao cena je tu negde. Čak je i euro07 imao akciju sa Monroe oprugama 3+1 gratis, ali je cena opet bila oko 15-16000.

 

Jedino jeftinije su polovne, mislim da su kod Peđe oko 1000-1500 din komad, ali o tome ne bih ni razmišljao.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo ovako,

 

Narucio sam KYB opruge od Emila Sabo iz Auto Metala (delovi011@gmail.com), poslao mi ih je na kucnu adresu po ceni od 2900 din komad. Danas sam ih ugradio. Dobio sam 6-7cm na visini napred, tako da ne kaci vise nigde. Auto je osetno kruci i vislji. Izgleda mi kao da vozim dzip jbt. Rekao mi je majstor da ce sleci malo posle odredjenih kilometara. Inace cena ugradnje je bila 2000 dinara. Praticu situaciju pa cu postaviti ako dodje do nekih promena. Inace majstor nije odusevljen sa KYB oprugama, nego mi je preporucio da kada se budem vracao kod njega za mesec dana zbog istog problema da dodjem sa Saxo oprugama :). Al koliko je njemu verovati :)

 

DSC_0553[1].JPGDSC_0558.JPG

DSC_0559[1].JPGDSC_0562.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

@DukicJTD Hah, kad sam video Emil i delovi setih se da sam njega među prvima zvao za opruge. Našao ga na KP.Konverzacija je bila ovako (sa mejla)
 

Quote

 

Poštovani, koliko koštaju prednje i zadnje opruge (Kilen, KYB...) za Fiat Mareu Weekend 1.9jtd/110ks?

 

Odgovor:

Quote

 

mogu da nabavim KILEN, prednje bi bile 5000 komad, zadnje 3000 komad,

 

 

Da li si menjao sve 4 po toj ceni? Meni je tada to bila ista cena kao i bilo gde drugde

Share this post


Link to post
Share on other sites

@anreja.micovic I sa mnom je bila vrlo kratka konverzacija na mailu. Na pitanje o oprugama rekao je da ima kilen po 2800 i može da nabavi Kayaba po 2900. Uzeo sam dve prednje samo. Nisam uporedjivao cene sa drugima jer sam samo kod njega našao KYB.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@DukicJTD Nije bitna konverzacija već da su mu te opruge bile 5000 u maju :) a sada avgust. Da li što je mesec sniženja ili ko zna šta. Te iste sam i ja stavio na kola, za sada sam zadovoljan. A zamenio sam i napred i pozadi. Jbg, kad već menjam, jeste ispalo skuplje ali svejedno bi me sačekalo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...