Jump to content
FAS Goran
evilclown

Nuova Bravo 1.9 MJT 88KW, 2008

Recommended Posts

od danas sam vlasnik novog-polovnog Brava 1.9 mjt,8v,iz 2008 god. s obzirom da je auto i njegove mane i vrline (bar one uočene do sada) već opisan u drugim temama, neću mnogo oko samog vozila, jer se podrazumeva da mu nisam našao nijednu krupnu manu ili grešku čim sam se odlučio na kupovinu.

Znači opisaću samo utiske nakon 100tinak pređenih km, i prvih nekoliko sati provedenih u kolima. Prijatno me je iznenadilo što su na seriji iz 08 odklonjene sitne mane kao što je tanka koža na volanu i menjači, nema "tupog udara" kod paljenja kad je auto hladan,a išao sam i relaciju BG-PA-BG (oni koji znaju tu rutu, znaju i kakav je put - pravi test za amortizere i celo vešanje uopšte) tako da nisam uočio ni lupkanje zadnjih amortizera...auto leži na putu i izuzetno je stabilan,turbina + 120 KS + dobra zvučna izolacija = nemam osećaj da sam sa benz. motora prešao u td.Nikako se nisam pokajao što sam se odlučio za ovaj agregat, jer se težina od 1320 kg. itekako oseća (uglavnom u pozitvnom smislu).

Naravno ništa nije savršeno, pa tako mogu da kažem da je unutrašnji retrovizor mogao biti i malo veći, jer je preglednost zadnjeg dela dosta smanjena (poznata stvar) zbog širokih stubova.Enterijer je za svaku pohvalu, karbon fazon mi je privukao pažnju još odavno, jer vozim inače i motor, pa je jasno koliko je carbon cevler privlačna stvar za svakog bajkera.

Nego da ne hvalim previše, takođe mi je u gradskoj vožnji zasmetalo pomalo visoko kvačilo, moram da priznam da je hill holder nekoliko puta bio razlog što mi auto nije štucnuo i ugasio se (prvih pola sata, sat) dok se nisam navikao.Prilikom sledećeg servisa videću da li može da se za nijansu spusti, na nivo odmorišta za levu nogu.

Eto za početak toliko, stvarno mizerne zamerke, kao npr. nedostatak rezerv. točka na koji sam navikao, iako su gume nove (DOT 3610) i desna metlica se malo jače čuje prilikom bržeg rada brisača, iako detaljnim pregledom nisam našao da je istrošena, možda za početak samo kupim par nekih kvalitetnijih.

Auto je inače po digit. km satu, i serv. knjižici prešao 88 700 km, ja sam ga uzeo na BG table a čovek mi je pokazao i račun iz Delte, Selenia W.R.5 5-30 i filteri za ulje i vazduh, kao i zubčasti kaiš zamenjeni pre oko 2000 km. Takođe sam dobio original Owner Manual ali na žalost samo na ital. jeziku. 2 ključa (oba ovaj noviji tip, tj. sa crvenim Fiat znakom), kao i kod karticu i važeći zeleni karton.Oprema je dynamic, tj. sa manuelnom klimom, el. podizačima, prednjih prozora,el. retrovizorima sa grejačima i fabričkim alarmom. Eto to su utisci prvog dana - više od očekivanog.

Staviću neku sliku čim ih bude bilo, auto je inače tirkizno plave boje, meni se lično sviđa...sa standardnim alu felnama od 16", a gume su 195/65 R16 što mi takođe više odgovara nego neki niži profil jer pretežno vozim u gradksim uslovima.

p.s. malopre sam sišao do garaže da proverim da li se svetlo u kaseti gasi i konstatovao da se gasi uredno:), kako će biti posle još nekoliko k. pređenih km, videćemo.

Pišem dalje, kakva su iskustva i hvala svima na savetima oko kupovine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

E pa nek je sa srecom :D i da te lepo sluzi :thumbsup:

a i trebao bi posto si zaista kupio "dobro potkovanog" polovnjaka :yes,koliko je to moguce

prvenstveno mislim na sve provere koje si uradio i predznanje o sammom modelu koje si imao pre kupovine,a i servisna sa podatcima o prethodnim radovima na ovom automobilu je uvek dobrodosla :thumbup:

nadam se da ces doci na neko okupljanje :gathering:,da nam i licno prezentujes svog lepotana :rolleyes:

Edited by mik

Share this post


Link to post
Share on other sites

naravno...već prvom prilikom !

do sada sam promenio dosta automobila, (2 god. sam čak i taksirao sa jednim starim pasatom), a forum sam otkrio nedavno.

evo mogu da kažem i šta je u planu da se eventualno ubaci u ovaj auto...

1. gumene patosnice (za zimu i lošije vreme)

2. neke presvlake, manje radi estetike, više da se sačuva stvarno retko lepo očuvan enterijer.

3.rez. točak norm. dimenzija (kao rezerva za even. duža putovanja, ako nađem od Stila, uhuuu!)

4. za sad nikakvo posebno budženje nemam u planu, jednostavno sam auto je (bar za moj ukus) dovoljno atraktivan

, a kad to nisam radio u 20tim verujem da neću ni sad, u 30tim god. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zašto bi stavljao rezervni točak normalnih dimenzija? Zar nema on onaj mali točak? Alternativno možeš da kupiš i onaj sprej za krpljenje, ako nećeš da prljaš ruke. Ja sam odavno hteo da kupim taj sprej, ali stvarno sam poslednji gumni defekt imao još sa jugom pre 7-8 godina. Dokle god ne pičiš previše off-road, imaš relativno aktuelne gume i ne razvaljuješ auto o rupe i ivičnjake, šansa da ti guma ispusti je ravna nuli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sto se tice patosnica i presvlaka ovde imas jako veliki izbor :o,tipskih po modelu automobila,bas imaju i za novog Brava :rolleyes:

s tim da su im cene malo jace <_< ,ali koliko sam skapirao na linku za presvlake,uz presvlake se dobijaju i gratis odgovarajuce patosnice :D ,pa ako ti treba oboje,a da bude knap,mozda ti bude interesantno

http://www.autostyle.co.rs/auto%20patosnice%20gumene%20tipske.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja našao Owner Manual na srp. skinuo pdf. i evo posle malo čitanja i upoređ. sa knjigom na ital. mislim da sam mu provalio ceo settings, sreća da se reč language piše isto na većini jezika :)

Evo još malo iskustva, posle još jedne relacije bg-pa-bg, po kiši , danas baš ove večernja što je padala...mogu da kažem da se nastavljaju većinom pozitivna iskustva, senzori za kišu (kojih ima u opremi na mojim kolima) mi nisu nešto posebno neophodni s obzirom na dosta dobar izbor brzina brisača, da mogu da biram opremu radije bih mesto njih uzeo možda parking senzore, ili el. wing retovizore, moji se (kao valjda na većini verzija podešavaju el. ali se sklapaju ručno).S druge strane prijatno me iznenadila potrošnja, za koju sam, iskreno u ovakvim uslovima vožnje mislio da će biti veća, ne sasvim je o.k i čini mi se da trpi (čitaj: ostaje u granicama normale) dosta različtih stilova vožnje.

Još jednu stvarčicu sam primetio: hill holder, koji mi se učino kao super stvar kad sam 1x seo da provozam auto, danas mi već pomalo smeta u gradksoj vožnji u BG-u, u onim situacijama gde odlučniji i spretniji pre prolazi...najb. primer. Slavija ka Beogradskoj ili Bul. Osl. : kad treba da kreneš brže na uzbrdici, a priom držiš kočnicu i čekaš, te 1.5-2 sec. mogu da te koštaju da neki zvrk uleti ispred tebe, baš kad se saobraćajac odlučuje da zatvori tvoju kolonu. xD

@mik, jesu ovi jaki sa cenama, ali s obzirom da NB ima one air bags u sedištima, izgl. da sam time na neki način i ograničen na skuplji,tj. namenski model,možda ipak za početak stavim prvo neke gumene patosnice od par stot. din, a ovo naravno mora da prvo da se vidi uživo i izabere odgovarajući dezen pre nego se odluči na online kupovinu. Dosta stvari može da se odradi za cenu tog kompleta, al to je valjda ono kolko para tolko muzike.

Edited by evilclown

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo da se javim opet, pošto nameravam da održim ovu temu u životu ne samo zbog sebe (meni bi vremenom trebala da bude online podstenik za NB) :coffee:

već da se neke stvari olakšaju za ostale, bilo da su potencijalni kupci NB-a ili ih čisto zanimaju utisci o ovim kolima. Obećao da ću stvaiti slike, ali s obzirom da još nisam stigao da napravim neku, u ovom postu su linkovi ka slikama kako da proverite da li određena verzija ima "famozni" DPF filter (Diesel Particulate Filter)

Negde sam uspeo da skinem uputsvo za Nuova Bravo na srp. ali već pola sata otvaram stranice iz History browser-a i ne mogu da nađem link...znam samo da je pisalo nešto tipa "konačno su se setili da kao 16ti jezik ubace i srp." i ima nekoliko smajlija. Nebitno, ko traži i kome treba eng. Owner Hnadbook ima na forumu u temi "Uputstva" i većini će biti dovoljan.

Malko me mrzi da pišem pa sam zato stavio slike sa kratkim objašnjenjem šta je šta...nadam se da će biti od koristi.

DPF filter, šta je, čemu služi, i kako izgleda lampica za oznaku istog (slika iz Owner Handbook str. 104)

bravo.jpg

Isto, samo na srp. DPF = Filter čestica čađi.

bravo1.jpg

I da ono bitno, milslim da bi ovo trebalo da važi i za ostale modele (Fiat, Lancia, Alfa) sa dizel motorom u koji se ugrađuje ili ne, zavisno od dosta faktora, particulate filter.

Share this post


Link to post
Share on other sites

...Negde sam uspeo da skinem uputsvo za Nuova Bravo na srp. ali već pola sata otvaram stranice iz History browser-a i ne mogu da nađem link...

http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?showtopic=38953

Inače, ova tema nije nikakva ''zbirna'' tema gde će se pisati sve što ima veze sa tim automobilom.

Ako imaš neki savet, tj. šta treba gledati pre kupovine ovog modela, onda odeš u odgovarajući deo Foruma za savete pre kupovine, nađeš temu o novom Bravu i tamo to napišeš.

Ili...ako imaš neki tehnički problem, ili znaš rešenje za njega, onda odeš ili u deo foruma za tehničke probleme na novom Bravu, ili odeš u deo Foruma ''uradi sam'' i tamo napišeš kako se sve to rešava, itd... :thumbup:

Edited by neshaoct
dodat link za uputstvo koje je u međuvremenu postavljeno na FLCS server

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sad si me bacio u dilemu, a taman sam mislio da iz Švabije dovezem u klub jednu Barketu Adria, po mogućstvu crnu. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svaka čast na izboru.

Malo neobična dimenzija guma 195/65/16 - jel to po priručniku? Zar ne treba da budu 205/55/16?

moja greška gume su 205/55/16...Kleber (dot xx10), a može i ova 1.dimenzija kolko vidim po manual-u, inače nisam birao ništa :)

@neshaoct, sugestije primljene. Ovde će biti još neka slika mog Br. a ostalo pišem gde treba, nije mi ovo 1. forum pa da baš toliko ne znam ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

teško da ću u skorije vr. moći da napravim neku sliku, a ove sa mobilnog su skoro neupotrebljive...ovo sam slučajno našao na eng. Fiat forumu, ista boja, oprema godište stanje, na dr. slici sam namerno zamrljao tablicu, jer ipak upload-ujem na .us sajt :), ovako izgleda moj NB.

bra1.jpg bra2.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravi te slike sa mobilnim da vidimo auto. Nije valjda da sada i rasveta treba... :D

99% slika na temama u kojima ljudi predstavljaju svoje automobile je uslikano mobilnim... :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stvarno smo svi nestrpljivi za slicice novog brava ! nijedan razlog nije dovoljno opravdan ! mnogo mi se svidja auto pa bi i mogao da svratis na neko okupljanje nedeljom da ga malo bolje osmotrimo , zanimma me jos i potrosnja u gradu ako si merio i da te dugo dugo sluzi sa srecom

Edited by croma driver

Share this post


Link to post
Share on other sites

mene iznenadjuje (prijatno) ta potrosnja po BC, cak toliko da pocinjem da sumnjam da pokazuje manje...evo bas danas merio, sa Vozd. do PA (siri centar) i nazad, BC pokazuje prosek 5.7 !!!

ima tih 12km otv. puta,dobrog gde drzim levu traku i zalepim se za neki bolji auto koji vozi do 120,130 km/h. zato sto na tom putu postoje 2 mesta gde moze da ima kontrole ili ne, sanse su 50:50, da napomenem da tu rutu vozim godinama, a voznja danas je bila max. ekonomik + sam u kolima, retko gde i kad preko 2500 rpm.

Sledeci put merim proverenom metodom,starinskom...a slike sa moba stavljam sutra, moze i svetlo podzemne garaze da zameni blic za znatizeljne ce biti dovoljno do okupljanja :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

... zalepim se za neki bolji auto ...

Kako je čovek skroman :thumbup: , a jao da je meni taj braviša nikad tu rečenicu ne bi napisao :lol:

Auto je bombona do 2013 ima da ga kupim :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svima, znam da sam odavno obećao slike, ali mislim da je dovoljno da kažem da mi se pre neki dan auto (srećom ne NB već strai kadett zapalio u garaži), sve je još puno onog praha iz vatrosprema, a slike sa telefonom su takve da se ne vidi da li je u pitanju GP ili NB, boja takođe više ispadne više siva,iskopao sam u međuvremneu ove...to je moj auto, iz vremena kad nije bio moj. :) Napravim jednom prilikom slike unutrašnjosti, table , celog enterijera, kapiram da to mogu i mobom, samo da je vreme o.k.

Brava_08_19_mjt.jpg

Brava_0819_mjt3.jpg

Brava_0819_mjt4.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozzz svima!

Eto i ja postadoh ponosni vlasnik Nuova Bravo 1,9MJ 8v 120HP 2008.god. u Dynamic opremi.

Nakon dvomesečnog (neuspešnog) traženja Emotion opreme, odustadoh i kupih NUOVA BRAVO Dynamic!

Kako sam već imao Stilo 1,9jtd 116HP 2005.god. takođe u Dynamic opremi, malo mi nedostaje digitalna klima, poneki podizač i još poneka džidža bidža ali prvi utisak je: Uaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaau! :thumbsup:

Slike prvom prilikom!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cestitam vam obojci na uspesnoj kupovini ove azdahe! :thumbsup: Da vas sluzi 100 godina

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...