Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
Dovla

Beograd-Zagreb-Trst-Venecija-Ljubljana-Beograd

Recommended Posts

Naslov govori više od reči :thumbsup:

Elem, sve je krenulo od ideje jednog kolege da ide na koncert Olivera Dragojevića u Zagreb jureći za nekom ribom koja takođe iz BG-a ide na koncert, pa da napravi scenu ''slučajnog susreta'' i da je oduševi time koliko on voli Olivera Dragojevića da je došao čak u Zagreb na koncert :lol: U međuvremenu ukapiramo da je koncert u četvrtak i da bi bilo sasvim prihvatljivo organizovati čitav produženi vikend, ali se složimo da je dosadno biti u Zagrebu 4 dana i smislimo da odemo do Trsta, a da pritom organizujemo posetu Veneciji, a u povratku da svratimo u Ljubljanu.

I sve je počelo :)

Beograd-Zagreb

Klasika, već ko zna koliko puta ponovljena ruta na forumu... Putarina BG-granica 340rsd, granica-ZG 105kn. Uzeli smo neki hostel za prenoćište u Novom Zagrebu blizu Zagrebačke Arene zbog radi koncerta, a i zbog parkinga koji je skroz ok. Ukakilo nas je da nam je prozor od sobe gledao na parking :rolleyes: Evo par sličica:

aUDHi.jpgaULaJ.jpgaUSF9.jpgaVe6r.jpg

aVvzr.jpg

Dakle, klasika... stigli smo u hostel, bili sat-dva, otišli do zagrebačke arene odslušali koncert, zatim otišli na najgore ćevape ikad u životu na jedino mesto koje radi noću prema rečima zagrepčana. Zatim smo otišli u neki ''noćni klub'' u kome su nas odmah startovali neki makroi primetivši da smo ''sa strane''... užas od iskustva :whistle:

Vrlo brzo smo se vratili u hostel jer hrvatice nisu nešto specijalno bile zanimljive.

Zagreb-Trst

Izjutra nastavljamo dalje u pravcu Trsta. Od Zagreba se vrlo malo vozi do granice sa Slovenijom (toliko malo da je putarina 5kn). Bez preteranih gužvi prelazimo granicu i ulazimo u EU :lol: Zanimljivo je to da sam vozio svoj auto na BIH tablice, a imao SRB pasoš. NIKO mi nije gledao ni saobraćajnu ni vozačku, samo su bili u fazonu da odrade skeniranje pasoša što su u obavezi i to je to. Na izlazu iz Hrvatske čak ni to nisu uradili, samo su mahnuli glavom, 'ajde prođi... Na samom ulasku u Sloveniju ima neki kombi u kome se mogu kupiti vinjete koje se moraju imati za vožnju po njihovim autoputevima. 15€ sa sedam dana je naša koštala. Kroz Sloveniju ništa zanimljivo osim usporavanja na 40km/h na naplatnim rampama i onda vozi dalje... u nekom trenutku prolazimo kroz objekte koji su nekada označavali granicu između Slovenije i Italije. Vrlo brzo sledi isključenje prema Trstu, a mi smo uzimali smeštaj u hotelu koji je u jednom selu 3km od Trsta, a zove se Banne. Na tome sam ja insistirao zbog parkinga i sigurnosti za vozilo. Na kraju se ispostavilo i kao dobro što smo to uradili, jer smo po ulasku u sobu shvatili da OPET imamo pogled na parking na kome je auto :D

Tog popodneva smo obišli malo Trst sa jednim našim drugarom koji tamo živi i radi već 10 godina. Saznali smo mnogo o Italijanima, Italiji, Trstu, pa i o našima kojih u Trstu ima baš mnogo, a postoji i konzulat Srbije u Trstu i baš te večeri smo naišli u neki kafić gde su konzularci slavili nečiji rođendan (valjda konzulov ili tako nečiji od bitnijih) pa smo kao ''naši'' uleteli na party :D Inače italijani praktikuju ''izlazak'' tako što stoje na ulici pored kafića iako ima mesta da se sedne u bašti, drže piće u ruci i pričaju, Retko koji kafić pušta muziku (zbog visokih nameta za puštanje muzike), i piju neko ludo piće neki špricen-oranž... lupio sam ime, ali tako nešto... to je kao neki špricer sa ukusom pomorandže i Hledom :D Ima ga dole na slikama ;) Nismo se mnogo zadržavali jer smo za sutradan planirali posetu Veneciji pa smo želeli da se dobro odmorimo.

Malo u slikama :)

aY9H0.jpgaYG6S.jpgaYL69.jpgaYV4J.jpg

aZZqA.jpga_JPi.jpgb1c6A.jpgb1Q0S.jpg

b2qr0.jpgb38kA.jpgb3JKJ.jpgb4p99.jpg

b5m0A.jpg

Trst-Venecija-Palmanova-Monfalkon-Trst

U subotu ustajemo oko 9h i nakon doručka krećemo put Venecije. Prethodno veče smo konsultovali lokalno stanovništvo vezano za parking, cene itd i saznali da postoji parking u samoj Veneciji koji košta 28€ bez obzira na to da li se zadržavali sat vremena ili ceo dan. Dobili smo predlog jednog italijana da se parkiramo ispod autoputa u Mestreu (Venecija je zapravo ''jedno naselje'' u okviru grada Mestre) i da onda autobusom po ceni od 0,9€ odemo do Venecije. Autobus ide na svakih 10min, a do Venecije mu treba 10-12min. Garantovao nam je da je parking uvek prazan i da je bezbedan jer je pokriven kamerama što je u Italiji navodno sinonim da se tu ne kradu kola (šta god).

Pošto smo prihvatili savet italijana stigli smo konačno u Veneciju. U međuvremenu smo platili 7,2€ putarinu na autoputu koja se inače plaća elektronski tj. ubacivanjem novca u automat. Obišli smo u Veneciji sve što se obići moglo... Svetog Marka, Santa Mariju, most uzdaha, 3-4x smo se i gubili po Veneciji tako da smo zaista obišli verovatno nešto što ni neki vodiči u agencijama nisu :D Obilazili smo i Prade, Versaćije, Gučije i ostale drugare i saznali da su te radnje u Veneciji potpuno neprofitabilne čak su čist gubitak, ali se tretiraju kao dobar marketing i da se zbog toga njihov gubitak nadoknađuje iz budžeta za marketing. U Veneciji smo igrali i njihov loto koji je u tom trenutku iznostio preko 170 miliona €, a bira se 6 od 90 brojeva. Mi smo igrali dve kombinacije i u obe imali po jedan pogoćen broj (broj 69 :rolleyes: ) i dobili 2x10€ :)

Par sličica i zanimljivosti :)

45rJ0.jpg45wIi.jpg45GGS.jpg45_E0.jpg

46jB9.jpg46L1J.jpg46Z_A.jpg476u0.jpg

47lrS.jpg47sWi.jpg47xVA.jpg47CUS.jpg

4ljXi.jpg7ZCeS.jpg

Povratak je bio planiran u 16h kako bi u povratku stigli u Palmanovu u Outlet village kako bi malo i trošili novaca, ali pošto smo krenuli kasno, u Palmanovu smo stigli tek oko 19:40. Na brzaka smo obišli ceo vilidž sa idejom da vidimo šta ima kako bismo došli sutradan ukoliko nam se ukaže da ima smisla vraćati se. Međtim, videli smo da su cene nešto malo niže nego kod nas i da izbor nije neki. Dobili smo objašnjenje da je to zbog toga što smo naišli u nekoj međusezoni kada niti ima robe niti ima nekih sniženja. Preporučeno nam je da dođemo u decembru ili avgustu kada se tu organizuju abnormalni popusti i brodovima dovlači roba. Pošto se u 20h sve pozatvaralo otišli smo u grad Palmanovu kako bismo malo prošetali i pojeli nešto ;) Palmanova je zanimljiva jer se u centru grada nalazi veliki kružni tok, a onda su sve ostale zgrade zidane u krug tako da ulice u Palmanovoj obrazuju paukovu mrežu što je na navigaciji delovalo skroz zanimljivo :) Inače ništa specijalno zanimljivo u ovom gradu, opet Italijani sa svojim narandžastim pićem i druženjem bez muzike...

4itm0.jpg4iNj9.jpg4jbfA.jpg4jqdr.jpg

Negde oko 21h krećemo nazad prema Trstu sa idejom da odemo do Trsta na piće i da idemo na spavanje jer nas sutra očekuje povratak u Srbiju. Međutim na tom putu naiđemo na isključenje za neki gradić pod imenom Monfalkon i odlučimo se da umesto u Trstu, popijemo piće baš ovde. Kako je već bilo prošlo 21h gradić je već bio skoro zamr'o dok nismo u daljini čuli čudne zvuke, a onda... na opšte iznenađenje:

Objašnjeno nam je da u Monfalkonu NEMA Srba već da se srpska muzika pušta zato što eto... vole ljudi :lol: Ja nisam mogao da verujem da nema baš nijednog Srbina i išao sam od stola do stola i govorio ljudima ''šta buljiš peder*ino jedna'' a oni su se svi osmehivali... ja sam to doživeo kao da stvarno ne znaju srpski a ne kao da su ono drugo :harhar: Sve u svemu, zanimljivo iskustvo. Nakon toga sledio je povratak u Banne i počinak :) Kako izgleda Monfalcone:

4d57A.jpg4dwz9.jpg4dO19.jpg

Trst-Ljubljana-Beograd

Sa idejom da ''svratimo'' u Trst u neki tržni centar poput Ušća ili Delta sitija napuštamo hotel u Banne i spuštamo se u Trst. Stižemo u tržni centar oko 11h i sad da preskočim deo sa kupovinom, ali izašli smo nešto pre 19h. :whistle: Odoše pare kao ništa. Cene su zaista bile šarene, od prejeftinih do preskupih. Našli smo gomilu nekih stvari i onda kad smo razrešili kese tome nije bilo granice i ostadosmo neverovatnih 8h (na ku*cu nas nosam :D ). Brže bolje krenemo ka Ljubljani sa idejom da tamo jedemo.

4hwuA.jpg

Hvata nas neverovatna kiša, brisači rade na maksimumu, ali ne vredi... pratim dve crvene tačke ispred sebe i ne dozvoljavam da se odmaknu jer se ne vidi ni linija ni put, bukvalno ništa... negde na 150km/h sustiže me neki džiponja koji samo što ne poleti koliko brzo ide :blink: potpuni ludaci kako voze... prvo italijani a posle i slovenci. Negde pred Ljubljanu prestane kiša, ali pošto je bilo već 21h bili smo u fazonu samo da jedemo i idemo dalje, ali ne leži vraže... uletimo u neki kafanu poput Skadarlije i ispostavi se da je drže neki Bosanci :lol: i sedi malo s njima ovono jedva oko 23h krenemo ka Beogradu :) Granica smešna, zadržavanje samo na slovenačkoj carini da nam lupe pečat za Tax free iliti popularni ''povrat PDV-a'' i cepamo dalje ka Beogradu. Stižemo oko 3:30h u Beograd i tu se završava naše druženje koje je ocenjeno vidokom ocenom s obzirom na to kako smo krenuli, a kako smo završili. :)

Posle svega - SRBIJA

Šta reći na kraju? Vrlo interesantno iskustvo, dobro druženje, ukupno 1700km. Mnogo Srba u Italiji, sa Srpskim sam se sasvim lepo snašao iako je jedan od drugara znao Italijanski dešavalo se da se on ispriča sa nekim na italijanskom i da se onda naknadno ispostavi da su obojica Srbi (najčešće nekom psovnkom :D ). Preporučio bih svakome. Obilazak Venecije, Verone, Padove kao i šoping po Outletima (kojih ima dosta uz autoput)... koga god zanima neka pita rado bih pomogao ako mogu ;)

p.s. Dve HDR sličice što sam se ja nešto kao ku*čio da znam da pravim :lol:

fibCJ.jpgfjTSS.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piće se zove Aperol špricer ;) Aperol je liker od narandže + kisela + hled :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ha, čini mi se da ti znam drugare... išli smo na matematiku i oet na etfu zajedno :)

Btw, putopis ti je odličan 5!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Štreberi! :D

U subotu ustajemo oko 9h i nakon doručka krećemo put Venecije. Prethodno veče smo konsultovali lokalno stanovništvo vezano za parking, cene itd i saznali da postoji parking u samoj Veneciji koji košta 28€ bez obzira na to da li se zadržavali sat vremena ili ceo dan. Dobili smo predlog jednog italijana da se parkiramo ispod autoputa u Mestreu (Venecija je zapravo ''jedno naselje'' u okviru grada Mestre) i da onda autobusom po ceni od 0,9€ odemo do Venecije. Autobus ide na svakih 10min, a do Venecije mu treba 10-12min. Garantovao nam je da je parking uvek prazan i da je bezbedan jer je pokriven kamerama što je u Italiji navodno sinonim da se tu ne kradu kola (šta god).

Ja sam sad za vikend isao do Ljubljane i Venecije, bez Trsta i zagreba.

Taj parking u Veneciji kosta 28 evra ako se ostane ceo dan. Imaju neko cudno tarifiranje, prva dva sata 4€, sledeca 3 sata 3€, vise od 6 sati 12€ pa na dalje....

Posto smo dosli dosta kasno nisam imao vremena da trazim jeftinija resenja nego smo se parkirali u tronchettu (ime parkinga). Ima varijanta da se parkira gratis kod nekog velsackog kluba na samoj obali Mestrea i da vas onda brodici voze do trga Svetog marka za 5 evra ali kao sto rekoh nismo imali vremena da trazimo taj parking.

Od tronchetta moze da se ide pesice ali je dosta daleko tako da smo koristili njihov gradski prevoz koji je u stvari autobus na vodi. Dosta je skup, 6,5 evra u jednom pravcu ali se vide neki delovi Venecije koji se ne vide u turistickim rutama. Ima 7-8 stanica do trga Svetog Marka, a prolazi se pored naselja koje lici na nase paviljone, gde ljudi zive, setaju kučiće, sve kao u gradu osim sto nema automobila i kretanje je ograniceno zbog nedostatka kopna.

Na mene je najveci utisak ostavio broj stranaca, tj. cak iako je bio novembar bilo je dosta ljudi i mislim da se u nijednom gradu u svetu u jednom trenutku ne nalazi veci broj razlicitih nacionalnosti odjednom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@FIAT driver

To je slovenački deo autoputa. Na slici deluje kao veliki nagib, ali ništa spektakularnije nego npr niški autoput i sl. ;)

@Dimitrije

Kao da sam znao da će ih neko prepoznati :)

@Woodoo

Ko se samo malo zainteresuje zaista ima puno opcija kako stići do Venecije kolima i to bukvalno ko koliko želi da plati... od 1€ do 100€. Iskreno, meni ti brodići nisu nešto bili posebno interesantni. Valjda su izvikani toliko da me je smorilo, a koliko sam video slabo ko se i vozio tim brodićima. 'Ajde što stranaca ima nego što ima i onih što kažu - ''ma kome ti *ebeš kevu?!'' :D

Inače, nisam napomenuo, Venecija se kandidovala za Olimpjadu i paraOlimpijadu 2020. godine. Naravno, tamo će se MOŽDA održati neko veslanje i igre na vodi i to je to... sve ostalo će biti po susednim gradovima ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Extra ti je putopis! :)

Nego,neko mi ukrao Fiat 500,sreca pa si ga uslikao pa znam gde je :D

Edited by Dejan_Zr

Share this post


Link to post
Share on other sites

E super za ovaj putoipis. Od februara imam u planu da svratim do Rima :D . Takodje s drugarima itd... Nisam video da si naveo cene hostela, hotela, pa ako nije tajna bas me interesuje koje su bile cene soba?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@banjo1990

Trebaš razmisliti opciju da ideš trajektom Bar-Bari bar u jednom pravcu. Mislim da je zanimljivo napraviti takav krug. ;)

Hostel u Zagrebu je bio 13€ po danu i to su otprilike cene za hostele dakle do nekih 15€ preko toga ne bi trebalo davati naročito ako su sobe višekrevetne što je čest slučaj.

Hoteli u Trstu (i oko njega) su bili 25-30€ noćenje sa doručkom. Konkretno ovaj koji smo mi uzimali je koštao 100€ trokrevetna soba po danu, a na kraju se ispostavilo da smo mogli da ga dobijemo i za 80€ da nismo rezervisali preko neta već da smo zvali telefonom. Tako da ako budeš išao preko nekih sajtova, zgodno je pozvati ipak i telefonom jer neki daju popust preko interneta, a neki preko telefona ;)

@dj90

Oliver Dragojević ga je pronašao sa svojom pesmom:

http://www.youtube.com/watch?v=dwfopZfzqsI

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Razmisljao sam o varijanti Bar-Bari. Malo cu se raspitati oko cene toga itd... Ako bih isao tu varijantu onda bih to uradio odavde, a u povratku bih se vracao kroz Italiju jer smo namerili da svratimo na neka mesta itd... Hvala na informacijama! :thumbup:

P.S. A sto se ribe tice bilo je ''uzalud vam trud sviraci...'' :whistle: hehehe...bitno je da ste se vi lepo proveli! ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa u suštini, ti možeš da svraćaš i u odlasku i u povratku :) Dobra je fora recimo otići u CG to možeš za jedan dan, onda imaš odmor na tom Feriju celu noć i onda negde u okolini Rima uzeti neki smeštaj 2-3 dana, pa onda odatle otići u severnu Italiju npr oko Milana i tu biti 2-3 dana i onda nazad... to je po meni neki optimum da se stigne da se obiđe dosta, a da se ne preforsiraš... naravno, što duže možeš da ostaneš to je bolje ;)

A što se ribe tiče, u nekom trenutku se i on smorio i zamalo da ne odemo na koncert :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa malo je cim, jer ne bismo se bas nesto zadrzavali. U Rimu smo mislili jedan ceo dan da ostanemo, ne vise... Znaci ako bismo isli kopnom do tamo, namestili bismo da dodjemo uvece, pa da nocimo i onda da taj ceo dan ostajemo u Rimu. Ako bismo isli ferijem to je vec onda neka druga organizacija i prica, ali otom potom... Posle bismo svratili do Pise, pa onda ka Milanu i posle Venecia, Trst... :D Nekako cemo videti da uskladimo vreme, a da ne preterujemo s voznjom. Imamo vremena, valjda cemo sve lepo izdefinisati i dogovoriti do tada. :coffee:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tek sada citam ovu temu ali nikad nije kasno da se ukljucim, mozda nekome pomognem. Veoma lepo opisano putovanje, steta sto ja nemam volju za pisanje pa da Vam opisujem moja putovanja po Evropi. Evo par reci da napisem, ne skodi ali mozda nekome pomogne. Kada ste bili u Sloveniji, mogli ste da idete u Koper pa onda u Trst. Koper je lep grad i osecali biste se kao kod kuce, jeftinije je sve nego u Italiji a do trsta dvadesetak minuta max. Sto se tice putarina po Evropi ima raznih nacina da se izbegavaju ili plate minimalno, ali je veoma opsirno da sada pisem pa ako nekome treba konkretan pravac neka kaze. Sto se tice placanja trajekta, to ide po duznom metru vozila, cene zavisno od relacije. Ako idete za Rim najjeftiniji put je E-45 Mestre-Ravena-Cezena-Perugia-Todi-Narni-Rim. Na toj deonici je "autovia" tj. nesto slicno auto-putu (dve fizicki razdvojene kolovozne trake sa po dve saobracajne trake u jednom smeru, bez zaustavne trake), a najbitnije je da se ne placa putarina. Put je lep, pun vijadukata i tunela a ima mnogo lepih mesta gde moze da se zaustavi. Sa puta uvek mozete da se iskljucite u zivopisna italijanska sela u kojima ima svasta da se vidi. U Rimu izbegavajte da se parkirate nocu na benzinskim pumpama na prstenu auto-puta. U Italiji nema sta da se vidi sa auto-puteva (kao i u svim ostalim zemljama Evrope) ali silaskom sa auto-puteva i voznjom "nacionalima" ima mnogo lepog da se vidi. Srecan put svima koji putuju i lep provod.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...