Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

Blizi se zima i sve njene drazi...malo bih da zastitim farbu...gde je najbolje voziti...?

Kola perem uglavnom kod Rekorda u Rakovici,video sam da nude i voskiranje ali nisam upucen u to koliko dobro rade...

Mozes sam da voskiras kao sto ti je covek rekao.

U principu nije neka nauka. Ima par pravila koja treba ispostovati, i to je to.

Mnogo veci problem je taj, sto kod nas ne mozes da kupis vosak dobrog kvaliteta.

Ima kao sto svi znamo turtle wax, i mozda jos neki sh*t, ali sam pominjao negde da imas na limundu Meguiars #16 (u plavoj kutijici), neko prodaje.

Jeste skuplji od kornjace, ali je za sada najbolje sto se kod nas moze naci da sam video (mozda ima neki bolji ali ja ne znam za to).

Drugo resenje je narucivanje preko neta, sto nije losa ideja uopste.

Kod nanosenja voska, ima nekoliko bitnih stavki.

Auto treba da je super cist. Znaci, jedno temeljno pranje i odmascivanje povrsine.

Bilo bi idealno da se nakon toga ocisti nekim od sredstava za ciscenje farbe, ali ne znam da li ima i toga kod nas da se uzme.

Bitna stvar, da vosak treba nanositi u tankim slojevima. U bas bas tankim slojevima. Tu se mnogi zeznu.

Nakon nanosenja, ostavi se da se osusi, dok ne pobeli i zatim ga skini nekom dobrom mikrofiber krpom. Ja imam onu crvenu Sonax 40x40cm, super je krpa.

Da proveris da li je dovoljno suv za skidanje mozes tako sto prevuces prstom preko izvoskiranog dela. Ako ostane cist trag od prsta, odnosno ne ostane zamrljana povrsina, spreman je.

Dobro utrljas krpom, pa onda kad skines sve, okrenes cistu stranu krpe i jos malo uglancas.

Posto zelis da zastitis auto za zimu, dobro bi bilo da naneses par slojeva voska.

Slojeve je najbolje nanositi u razmaku od recimo 12h. To dozvoljava vosku da se skroz osusi i uhvati za povrsinu.

Koliko ces slojeva da nanosis zavisi od tebe, ali ako se ne vvaram, sve preko 5 nema dodatnog efekta.

Taj Meguiar's vosak nije jedan on odih super dobrih voskova, ali u par slojeva moze da pregura zimu. S obzirom da je najbolje za sada sto kod nas ima, vredan je kupovine.

Posto nije skroz jeftin, mozes da se udruzis sa jos nekim pa da kupite jednu kutijicu, cisto da smanjis troskove.

Ako ti treba pomoc oko voskiranja, javi se, mozda mogu da ti pomognem ;)

Zaboravio sam da dodam nesto.

Problem kod nas moze da nastane prilikom pranja voskiranog automobila u perionicama.

Ako se voskiran auto ne pere nekim "vosak friendly" samponom, odnodno PH neutralnim samponom za kola, nego se koristi nesto tipa fairy i ostala sredstva za pranje koja su jaci odmascivaci, skinuce vosak.

Onda se desi da to pranje skine zastitu, i automobil ostaje zasticen maltene do prva 2-3 pranja. To je po meni bacen vosak, i sto je jos vaznije, nezasticen auto tokom zime.

Resenje je ili da se pere u nekim proverenim perionicama, ili da ko moze auto pere licno.

Ima jos jedno resenje. To je "detergent proof" vosak, jedini koji znam i koji tvrdi da je otporan na deterdzente.

Nije mnogo skup, a hvale ga uzasno. 2-3 sloja mogu da preguraju zimu, i preko 4 meseci (u zavisnosti od uslova, koliko se cesto vozi, koliko se cesto pere, itd...)

U pitanju je Collinite 476s.

Preko je oko 17.5eur kutijica + postarina.

Cena je sa porezom, sto znaci da je malo jeftiniji bez poreza, ako salju u SRB.

Ja sam kupio farecla vosak ,kazu da je jedan od boljih ima ga samo u bolje opremljenim farbarama i znam da ga koriste profi farbari ;)

Ima jos jedno resenje. To je "detergent proof" vosak, jedini koji znam i koji tvrdi da je otporan na deterdzente.

Nije mnogo skup, a hvale ga uzasno. 2-3 sloja mogu da preguraju zimu, i preko 4 meseci (u zavisnosti od uslova, koliko se cesto vozi, koliko se cesto pere, itd...)

U pitanju je Collinite 476s.

Preko je oko 17.5eur kutijica + postarina.

Cena je sa porezom, sto znaci da je malo jeftiniji bez poreza, ako salju u SRB.

u tom slucaju bolje uraditi poliranje sa voskiranjem za 20 evra na sta bar u kikindi daju 6 meseci garanciju da se nece skinuti, ne znam koji vosak koriste znam samo da je neki made in germany, video sam limenku kada su mi polirali kola ali nisam zapamtio kako se zove. Crna limenka, crvena slova. Ali nije vredno muke i truda za tu malu razliku u ceni. Primetio sam da se vosak skinuo nakon nekih 8-9 meseci jer je prestala voda da klizi sa farbe kad se pere.

Poliranje i voskiranje za 20e, pa sama cena kaze da to ne moze da bude ko zna sta....

Dobro je to sto daju garanciju, moguce je da koriste neki vosak otporan na jaca sredstva za pranje u tom slucaju.

Evo ja sam bas svoj auto voskirao juce sa onim turtle wax voskom, kad ga vec imam, da potrosim.

Kontam da mi je bolje da ga voskiram sa tim, posto ide sve gore vreme, pa kad mi stigne bolji vosak, taj cu da skinem pa nanesem novi.

Voda klizi ko luda, taj efekat ce dati svaki iole kvalitetan vosak, jedino je pitanje izdrzljivosti istog, odnosno koliko ce da se zadrzi. Bas cu da vidim kako ce ovaj da se ponasa, ali to zavisi od mnogih faktora.

A i dodao je vosak malo toplote boji, tako da izgleda nekako toplije i dobila je na dubini.

A ovaj Farecla bi trebalo da je ok, mada nisam cuo nikakva iskustva ljudi sa njim.

Petza, ajde javi kako si zadovoljan!

Nigde kod mene ne nađoh Turtle wax...

Ja onda kupih ovo... I tek posle videh da ovo nije wax iliti vosak...

autokrema_sjajni_lak_316200.jpg

Šta mislite o ovoj kremi, ima li ko iskustva sa istom...?

Deterdžent im je bolji od Turtle Wax, i to značajno. Nema razloga da ne isprobaš. Ako ti je frka probaj na nekom delu kola, ali sigurno vredi voskirati.

Edit: ne čitam pažljivo da je to krema. :-) Nemam pojma ni čemu služi.

Tapatalk HD

Edited by nidza

Nigde kod mene ne nađoh Turtle wax...

Ja onda kupih ovo... I tek posle videh da ovo nije wax iliti vosak...

autokrema_sjajni_lak_316200.jpg

Šta mislite o ovoj kremi, ima li ko iskustva sa istom...?

Pa stajalo je tamo gde stoje voskovi i ja uzeh.

A evo šta piše na proizvodu:

Opis i upotreba proizvoda

Veoma lako vraća sjaj. Za novije i blago matirane obične i metalik lakove. SONAX - Autokrema sjajni lak je visokosjajna krema za negu novijih običnih i metalik lakova. Čisti, polira i konzervira. Daje visoki sjaj.

Automobil prvo detaljno oprati. Autokremu sa dodatnim sunđerom podjednako nanositi na suvi lak.

Ostaviti kratko da se prosuši, a zatim ispolirati sa vatom ili mekanom krpom. Ne sme se nanositi po jakom suncu ili na ugrejanu površinu.

Obrađivati samo u fazama, nikako ceo automobil odjednom.

Ne sme se nanositi na plastiku.

Čuvati od niskih temperatura. Poliranje se preporučuje dva puta godišnje.

Te prevode pišu prevodioci, isti oni koji prevode i serije i uputstva za žvake. Stručno znanje oko auto laka im je 0 (nula). Razumljivo. Stoga, uvek bolje potraži original, dakle sajt prooizvođača,

http://www.sonax.de/...Creme-LackGlanz Kaže da ima blagi abraziv.

Mislim da ima i engleska verzija.

Edited by Mihailovic

ja bi reko da je ovo neka vrsta polir mleka obzirom da na uputstvu pise kako se koristi tj isto kao i svako polir mleko!

Znam da postoje sjajni, bajni svemirski proizvodi koji uz profi alate i rad daju spektakularne rezultate... ali me zanima nešto manje glamurozno a funkcionalno.

U mom naselju ima dosta zelenila a na granama iznad parkinga vole da čuče ptičicice i ptičurine koje nemam pojma čime se hrane ali izbacuju toksični otpad koji se u najboljem slučaju teško skida sa kola a u težem - odnosi i deo laka sa sobom. Već imam 2 rupe u laku od njih.

E zbog toga stavljam vosak. Pred zimu sam naneo 3M vosak ( najskuplji, kažu vrhunski , kupljen na meru, zeleni čep ) i relativno sam bio zadovoljan estetikom ( vidi sliku )  ali posao je je bio previše naporan za nešto što bi trebalo da bude "onako, usput". Oko 4-5 sati sam se mlatio sa njim ( 2 sloja, ručno trljanje )  i ne bih opet.

Sad, kad se stabilizuje vreme i prestanu ove blatnjave kiše, ima da padne jedno temeljno usisavanje, pranje, možda i dezinfekcija klime...ali bih i neki vosak.

Neću 3M i slične "mukotrpne" varijante, nego ako neko ima iskustvo i preporuku za vosak / "losion" / namaz koji se lako nanosi a da vrši funkciju zaštite i traje bar 2- 3meseca ( po meni bolje i 3-4 puta godišnje mazati po sat vremena nego odjednom 5 ) .

Postoji li tako nešto?

a   20151120_120641.jpg

Pa brate, svaka ne profi varijanta je mukotrpna. I da uzmes bilo koji u prodavnici-pumpi isto tako moras da trljas a ne verujem da je bilo koji bolji od tog 3m ( nisam ga probao). Probao san skoro sve ovo rucne, K2, Turtle wax, Arexons i sl. i po meni svi su maltene isti. Nijedan nije los u smislu da ne daje rezultate ali po meni mora da se uradi bar 3x godisnje ( sto mnogo zavisi i od hemije koju koristis za pranje, jer ga naravno ona skida). Ja bih ti rekao da nastavis 3m ali sa jednim slojem, ne dva, jer po meni nema potrebe. Ili da "odresis kesu" i odradis neku profi zastitu koja dugo traje i miran si stvarno duze vreme uz upotrebu odgovarajuce hemije za pranje. :)

@MS PK

Ništa od profi zaštite jer je lak već izbušen na 2 mesta, tako da ne bih da zasmejavam nekog praoničara / polirca .

3M je dobro obavio posao, ali ništa to nije za padanje u nesves'.

Otprilike kao opran auto pa možda 10% bolje, uglancanije...estetski nema neki "vau efekat" a kosti i zglobovi kažu "hvala, ne opet".

Samo me zaštita zanima pa nešto mislim - ako oni jeftini praoničarski šamponi sadrže vosak koji se ekstremno lako nanosi a opet drži neko vreme, pa onda sigurno postoji i neki vosak / proizvod koji se relativno lako nanosi a dovoljno da traje i 2 meseca ?

Da ne mora ono da se maže, utrljava, osuši pa odstranjuje suvi višak nego se samo namaže ...k'o krema na ruke / imalin na cipele  ?

Pa moras makar da malo uglancas posle nanosenja, najjednostavnija stvar koju sam ja koristio, a da je valjala, je Turtle Wax Ice. Mazes i preko plastika, nema belih tragova, samo mora da se makar prebrise!

Ceo auto mozes za laganih pola sata da uradis.

3 hours ago, NED said:

Ceo auto mozes za laganig pola sata da uradis

To rođače, to se traži ! Neka je i sat , i to je ok. A koliko drži efekat zaštite ?

Izdržava li ona samouslužna pranja ( voda šamponom + ispiranje "destilovanom" vodom ) ?

Drzi, nego sta, jedini problem je sto se tesko pronalazi.

Jedan primer, kada god sam izvoskirao auto sa tim, nema ko me nije pitao kada sam polirao auto...vrhunska, a vrlo jednostavna stvar!

I jedan savet, kada vec ides na samousluzne perionice, nije ti tesko da za 50din nabacis i vosak, pa onda ispiranje!

Tapatalked by Iphone

Upravo sam krenuo to da napišem <_<

Sad sam guglao po netu i vidim da ga hvale ali ga i nema. Svodi se na uvoz po koferčićima i džepovima, male količine , skupo i razgrabi se.

Ali dobra vest - znači da ipak postoje takve stvari. 

Možda će se neko setiti nečeg ? Zar nije i onaj Turtle Teflon nešto na tu foru ? 

Ko ti je rekao da je 3m zeleni cep vosak? To je pasta za poliranje krupnije granulacije koja ide za prvu ruku poliranja posle nje ide zuti cep to je mleko koje daje sjaj, a vosak je nesto sasvim trece...

Ovaj komentar za samousluzno pranje(puskiranje) i vosak je na mestu skroz. Ja to uvek odradim. Prvo sto se auto susi mnogo lakse, i onda onaj deo kad ispiras isto mnogo krace trake. A i kad pada kisa po staklima je zanimljivo gledati kapi kako neobicne klize :D