Jump to content
FAS Goran
BaneJ

Zašto zimi zimske gume ...

Recommended Posts

Dosta je već rečeno o tome ali i dalje je mnogo onih koji misle da letnja ili All season guma sa šarom od min. 5 mm radi isto poso kao i zimska. Za one koji misle da je to bezrazložni udar na džep vozača.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a kad i gde je u BG ovoliki sneg :whistle: neživim na čestobrodici ili u čibutkovici na himalajima pa da niko nikad nečisti sneg :wallbash: dakle samo im zinulo dupe za naše pare i tačka :thumbdown:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Seti se samo da svake godine sneg "iznenadi putare". Dovoljno je da samo taj prvi dan kad padne sneg uletiš u biiip zbog zimskih guma. Posledice mogu biti nesagledive...

Share this post


Link to post
Share on other sites

pa lepo nevoziš auto tih par dana i gotova priča :thumbup: idiotizam je što ni nordijske zemlje nemaju tako stroge propise za sve 4 zimske, a naši se našli pametni da nepotrebno uzimaju narodu pare :wallbash:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez namere da pravdam lopove iz vrha, ali prvo jutro (kada cele noći veje sneg) izgleda slično. A ono ne demonstraciji je čista ravnica za razliku od Beograda koji je poprilično brdovit (mislim na periferiju). Ja, da prevezem decu do vrtića moram da savladam jednu blažu i jednu oštriju uzbrdicu koje u povratku postaju zahebane nizbrdice. Prošle godine sam to izveo sa Lanciom Y i letnjim gumama iiiiii nije prijatno kad auto krene da beži levo-desno bez mogućnosti da zakočim. Istini za volju deci je bilo mnogo zabavno. Pa na kraju dolazimo do parkiranja kada se treba popeti na klizav ivičnjak i još udenuti auto na upražnjeno mesto. Naravno penjanje na zalet je pogubno zbog neposredne blizine (nedužnih) parkiranih automobila.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije poenta samo u snegu,tu su i niske temperature.Samo zimska guma gripuje ispod 7stepeni celzijusa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ko uzima narodu pare? Ja sam zimi zimske gume vozio i kad nije bilo obaveze. Sve mere bezbednosti preuzimam zbog sebe pre svaega, a onda i zbog drugih učesnika u saobraćaju. Ko misli da je to samo pljačka bolje i da ne vozi od 1. novembra do 31. marta biće lakše i njima i nama.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest maliomladinac

Mislim da je smrtonosnija varijanta sto dopustaju samo zimske gume na pogonu. Vozio sam kombi proslu zimu sa napred zimskim, pozadi letnjim... I mogu reci da je pogibija na snegu, okrece se dok kazes dobar dan... A isto tako sam izbegavao ljude u krivinama kad krenu da se okrecu...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja sam zimi zimske gume vozio i kad nije bilo obaveze. Sve mere bezbednosti preuzimam zbog sebe pre svaega, a onda i zbog drugih učesnika u saobraćaju.

Ja sam pojas vezivao i kad nije bilo obavezno, a PP aparat (prah, 2 kg) sam nabavio još kad sam prvi auto kupio. Nikad na planinu nisam krenuo bez lanaca i malog vojničkog ašova. Rezervni točak je uvek ispravan, alat (dizalica, ključ) uvek na broju. Isto važi i za rezervne sijalice i prvu pomoć. Nije to zbog policije u mojim kolima, nego zbog mene !

Ko se čuva - i Bog ga čuva. Ali, nemoj da očekuješ da Bog odradi svoj deo posla, ako ti prvi nisi uradio svoj deo posla.

Edited by Mihailovic

Share this post


Link to post
Share on other sites

da lime cuva imaginarni bradati cikica ne znam, ali znam da najbolje sam sebe mogu da sacuvam. Kao i mihailovic, sve sam imao i pre izmene zakona, osim guma koje su kupljene sad jer je Stlu prva zima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da će proći vekovi dok narod skapira da ne moraju da voze čisto zimske gume zimi već da mogu BILO KOJE na kojima piše M+S, a njih ima čisti zimskih, ''za sve sezone'' (kako se samo naježim kada čujem ovaj izraz) pa čak i nekih čisto letnjih doduše veoma retko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zimske gume kao i letnje imam iskljucivo zbog sebe, bas me briga da li su obavezne ili ne, prvo cuvam sopstveno dupe, drugo cuvam svoju investiciju u kola koja vozim i ne manje vazno da bre nekog drugog ne osakatim. Kod mene je poprilicna uzbrdica a i lepe duzine, ne zelim da rizikujem a iskreno jedva cekam da sve 4 budu obavezne , jer sta da radis nekom mamlazu koga zabole za druge kad se zaleti nekom krsinom i gledas kako NE MOZE da stane i odvali te od zivota, pa sta da mu radim onda, sem da ga izvucem napolje i da ga ugazim tim svojim zimskim gumama ko pesacku zebru :X

Mihailovicu , sve si lepo rekao :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi smo srbi stvarno jedan vrlo cudan narod. U svemu nadjemo neku zaveru i lopovluk pa i nije cudo zasto nam ovako ide :)

Kao sto rekose ljudi pre mene savesne vozace niko nije ucenjivao,ni prosle ni pretprosle ni one tamo pa smo imali sve 4 zimske gume.

Jednostavno sam se uverio da je tako mnogo,mnogo bolje i to je to. Jedne zime sam iz odredjenih razliga ostao sa losijim gumama,bile zimske i imale dobru saru,ali su ih godine malo pregazile.Muku sam mucio i jedva cekao prolece,a sigurno je uticalo i to sto sam ih vozio leti :)

Onda sam shvatio da je mnogo jeftinije i daleko bezbednije imati 4 letnje i 4 zimske i to na felnama pa samo skines srafove i zamenis ceo tocak.Nema montaze,demontaze,balansiranja molina.Sada mi ne pada napamet da sacekam zimu bez dobrih guma ili pak da leti vozim zimske. Ne znam sta je gore :)

Samo covek koji nije vozio dobru zimsku gumu moze da kaze da se takozvana univerzalna moze voziti i zimi :)

Ja licno imam jako lepo iskustvo sa winterA,a sada i winter1 gumama,naravno Tigar :)

Nisu skupe,ali je obavezno pravilno skladistenje preko leta da bi zadrzale svojstvo i za naredne zime. Nikako da se leti voze i guma je extra!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samo mali off kad je u pitanju bezbednost u saobraćaju.

Najtragičniji su mi likovi - motociklisti, koji umesto valjane kacige kupe i nose neki plastični građevinski ili sličan šlem ! Oni zaista misle da je taj šlem potreban policajcu, a ne njima samima ! :rtfm:

Edited by Mihailovic

Share this post


Link to post
Share on other sites

moj komentar se isključivo odnosi na GRAD (bilo koji ne mora isključivo BG) dakle bez prigradskih naselja itd odnosno da je apsolutno nepotrebno maltretirati SVE vozače da imaju Isključivo Zimske odnosno M+S isto kao što je krajnji idiotizam obaveza držanja oborenih svetala tokom cele godine :wallbash: oni povećaše potrošnju 3% glupom odlukom, a fabrike se ubiše da je smanje za 0,00X % :rant:

dakle nisam samo ja već znam da postoji ogroman procenat gradskih stanovnika u Srbiji koji kola voze isključivo po Gradu za koje je novi propis čisto otimanje para :rtfm:

a za ostale koji voze na otvorenim putevima i po brdima i planinama svakako da su zimske i upaljena svetla faktor bezbednosti :clap: , a ne iživljavanja države ... B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

neka izmisljaju zakone,pravila i ta sran*a ali neka nam daju plate za to.(ja jos ne radim jer idem u skolu ali jos malo) a ne da mi traze 300 k*raca a plata (prosecna) 300e.a racunajte da ne radi svaki gradjanin nego 1 radi pa 100 njih nije zaposljeno i sve tako.taj 1 sto radi mlati lovu i on ima da kupi i lance i gume i sve te gluposti.a sta ce ovaj koji ne radi ili radi a plata mu je nekih 20-30k pre da kupi?da nahrani decu ili da kupi zimske gume da nahrani lopove?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Druge Phantomikuse.....Fakat i cinjenica je da letnje gume klizaju na niskim temperaturama i bez snega.Apsolvirali smo svi osim tebe da je neophodno imati zimske gume da ne bi sebi i drugima zagorcao zivot.Da ne kazem okoncao zivot.Svi su blesavi i imaju zimsku opremu,a tebi ne treba,ti ces da napravis saobracajni kolaps i igra ti resa za sve.Mi koji vozimo decu u kolima a ne kerove,ne mozemo da se slozimo da je novac pre sigurnosti porodice.Takodje smo za to da one koji nas ugrozavaju,treba iskljuciti iz saobracaja na vreme.dry.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

a zadnjih 15 godina koliko vozim nisam imao nikakav sudar ili slično vozio decu, kerove ili samo sebe zato nemoj da me učiš kako je neko nebezbedan ako ima letnje ili univerzalne gume :whistle:

cela priča je takva da je država svoje rekla, a mi ćemo morati da ispoštujemo kretenske odluke jer je ovaj narod ovca koja trpi sve budalaštine što neki biser iz vlasti smisli :wallbash:

na kraju možeš imati sve 4 zimske + lance i one iglice -šiljke gripove, ali ako si budala za volanom i voziš idiotski neće te ništa spasiti kao ni ostale u saobraćaju bez obzira na opremu ...

a ako su uslovi toliko loši uvek je tu GSP :harhar: tako da ne moraš da brineš da ću nekoga ugroziti jer meni je moje dupe i novčanik uvek na prvom mestu :thumbup: , pa tek onda svi ostali ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

U pravu ste, svi se slazemo u mnogim stvarima i da su zimske gume potrebne zbog svih nas, a sto se tice kazni, u novom zakonu stoji (a i u evropskim zemljama se primenjuje) da ako je postavljen saobracajni znak "lanci za sneg" a ispod dopunska tabla sa naslikanom pahuljicom a da pri tome pada sneg onda Vam je dzabe sto imate zimske gume jer propisi kazu da u tom slucaju je obavezno imati lance montirane na pogonske tockove. U Evropi na autoputevima postoje posebno izgradjeni parkinzi ili trake u kojima se obavezno montiraju lanci a policija stoji ispred i ne dozvoljava prolaz nikome ko ih nije stavio (ne kaznjavaju, samo opominju). Kod nas, znajuci nase policajce, samo ce cekati prvi sneg i stati iza takvog znaka, pa "da ih Bog vidi". :whistle:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na stranu bezbednost i sudari, evo "banalnih primera"...

Ja ujutru kad krenem na posao a pao sneg malopre, ili veje već dugo, NEMA ŠANSE da izvučem uzbrdo kod mene u kraju, pa moram kao i mnogi očišćenim ulicama kuda ide bus...a tu bude gužva putujem do posla sat vremena umesto 25 minuta.

Onda kad se vratim kući, ne mogu da se parkiram kao čovek jer mi proklizavaju točkovi na najsmrdljivoj uzbrdičici koju ste u životu videli koja je ulaz na parking, naravno, ja se popnem na zalet i slično, ali o čemu mi pričamo...

Ultimate primer, treba da se uparkiraš na nizbrdici, snega ima naravno pogotovo po krajevima puta, zaleđen trotoar, usko mesto između 2 auta, čeka te uparkiravanje u rivkerc uzbrdo...ma što bi rekao predsednik, ENDE :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samo mali off kad je u pitanju bezbednost u saobraćaju.

Najtragičniji su mi likovi - motociklisti, koji umesto valjane kacige kupe i nose neki plastični građevinski ili sličan šlem ! Oni zaista misle da je taj šlem potreban policajcu, a ne njima samima ! :rtfm:

Kad jednom vide glavu u komadima od semafora do semafora znace zasto. Ja kad sam video posle 3 dana sam kupio najbolju kacigu za bajs. Da vozim motor kupio bih i za motor :X

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ljudi koji je vama sa gradom? PA ŠTA ako se vozi u gradu? Prošle zime je u Pančevu čišćena samo obilaznica i to zato što je kategorizovana kao međunarodni put... nisu čišćene, ali ljudi - BUKVALNO nisu čišćene ni glavne ulice u gradu, a o naseljima da ne govorim. Koliko sam upoznat slično je bilo i u mnogim drugim gradovima u Srbiji. Dakle, u najbukvalnijem smislu je čišćen samo taj deo puta koji je kategorizovan kao međunarodni, a i njega su čistili onda kada prođe 24h od kako je prestao da pada sneg, a dok veje nema ni P od putara na ulici.

Nije Beograd Srbija.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...