Jump to content
FAS Goran
zlox

Skijanje...

Recommended Posts

Juče "skočih" do Kopaonika, da mi dupe malo vidi puta. I da se malo "sankam". Kao da je Bog to video, pa su juče po prvi put ove sezone otvorili i stazu "Krčmar", ali je u početku na toj žici gužva bila nesnosna, kao da su svi, koji si danima isčekivali otvaranje te staze, odjednom svi otišli na "Krčmar", što i nije bilo tako loše, jer se onda potpuno ispraznila staza "Duboka 1".

 

Tek, juče sam očekivao relativno loš skijašaki dan (bila je loša prognoza vremena), ali je ispalo skoro idealno.

 

viber_image_2021-01-09_11-27-06.jpg

viber_image_2021-01-09_12-11-46.jpg

viber_image_2021-01-09_13-55-00.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sad pročitah na "Infokopu" da je na Kopaoniku trenutna visina snega čak 132 cm  :)

Da li je to tačno, pojma nemam ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po prognozama sto sam gledao, trebalo bi na jugu (Cajetina) da padne novog snega oko 35-40tak cm za vikend (petak-nedelja). Iako mozda nije tacan podatak za visinu snega na jugu zemlje, za vikend ce sigurno biti. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pre neki dan, dobar tekst na B92 ( "Nemački portal odabrao 11 najboljih skijališta u Evropi, koja su najpovoljnija?").

Naravno, nisam ni očekivao da Kopaonik bude na toj listi, a potpuno očekivano, "najbolji odnos cene i kvaliteta je u Francuskoj...", odnosno, "Najbolja vrednost za novac je u Francuskoj".

https://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2021&mm=12&dd=25&nav_id=2078599

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naša tuga ... Par veoma svežih komentara sa sajta "Infokop"-a

 

 

Ivana (Android)
01.01.2022 | 14:14

 

"Da li neko zna sta je sa vodom?Nema celo jutro!Uzas"

 

Grace
01.01.2022 | 11:28

 

"Jačanje nestašice vode. Nema vode za Novu godinu. Nema vode 01.01. Bitno da je sve skupo, a da se kupamo - ne moramo.
JKP Raška odmah u stečaj."

 


VajldBjuti (iOS)
31.12.2021 | 17:05

"Pridružujemo se braći Crnogorcima: Wild Beauty turizam, bez vode i sa jadnom kanalizacijom smilies/wink.gif

 

Grace
31.12.2021 | 11:36
 

"Nemojte čekati Novu godinu na Kopaoniku! Nema vode - opet. I opet, za dan Nove Godine. I nema struje. Potok ide od vile Raška kroz šahtu danima. Niko ne reaguje. Ama niko! I celo leto nema vode. A nema ni struje. I opet nekakvi investitori.

A devojče koje se javlja na servisni broj - ne zna da vode nema. Ne zna ni za potok kod vile Raška koji teče danima. Smrad - verovatno kanalizacija.

Ovo je prevršilo svaku meru odavno.

 

Cosinusb (Android)
29.12.2021 | 20:16

"Da li neko ima informaciju šta se dešava sa vodom u centru Kopaonika? Pola dana nema vode, stvarno nema smisla! "

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Tuga u Boga" ...

 

https://nova.rs/magazin/putovanja/skijasi-na-kopaoniku-besni-problem-traje-jos-od-ng-niko-ne-reaguje/

 

https://nova.rs/magazin/putovanja/prizor-s-kopaonika-kojim-se-skijasi-ne-hvale-na-instagramu-video/

 

Bio sam nedavno jedan dan na Kopaoniku. Dan je bio prelep. Došao sam jako rano. Na skijama bio već oko 08.30 kod "Jarma". Sve je bilo pusto. Bila je fantazija najveći deo dana.

A mada u centar Kopaonika ne idem već godinama, zbog kasnijih problema sa žičarom "Pančić" ( čiji nerad izaziva i neke gužve i u ostatku ski centra), koji problem je opisan i u gornjim tekstovima, nisam u medjuvremenu gore otišao.

 

Padalo mi je na pamet da za promenu odem na jedan dan do Stare planine (malo je dalje od BG neko Kopaonik ), ali, za sada - nisam :) A baš bih voleo. Dopada mi se mnogo Stara planina. A i kod "Kurte" je odlična klopa (ranije bila).

 

 

 

A2.jpg

A1.jpg

A3.jpg

A4.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kada pricamo o "value for money" odnosno odnosu cene i kvaliteta Kop je na poslednjem mestu, a Jahorina se trudi da mu se priblizi maksimalno.

 

Nego, ima li ko iskustva sa Slovenijom?

Bugari su se nazalost zatvorili, pa trazim nesto gde bih imao kombinaciju skijanja i lepog mesta za setnju i sankanje za dvogodisnje dete.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@moron fantastične fotke, zavidim ti!

Nažalost moram da propustim ovu sezonu zbog povrede ramena.

 

@dellas

Za to što ti treba Divčibare nisu loša opcija, ali ski staza je najslabija tačka, imo. A inače je relativno blizu (odakle god da si), relativno jeftino, sa dosta mogućnosti za dečije zimske radinosti ili pak za šetnju.

Edited by Che Guevara

Share this post


Link to post
Share on other sites

Planiram da za Sretenje odem na par dana na Bjelasicu na skijanje. Išao sam i ranije ( u ski centar "Kolasin 1450" ) i bilo mi je super ( nema nikakve gužve u to vreme, jer u CG nije praznik, ni školski raspust ), a od pre oko dve godine ima i novi ( "Kolasin 1.600" ), pri čemu je ove sezone je uradjena i vezna žičara, koja bi uskoro trebalo da se pusti u rad.

 

Ako bude sreće, na jedan dan odem i na Durmitor, da se jednom spustim i sa Savinog kuka i malo evociram uspomene, jer sam do pre 10-ak godina bio redovan gost Žabljaka i ski centra Durmitor :)

 

A ako sve to preživim, pišem posle ovde utiske :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Javljaj utiske iz Kolasina, navodno su dosta ulozili i trebalo bi napravili ozbiljno skijaliste ali manjka utisaka iz prve ruke ;)

 

Ja sam se na kraju odlucio za Pamporovo, jer su se ipak Bugari “otvorili” , pa moze da se dodje bez velike biroktarije.

Sto se tice Pamporovog, sve preporuke!

Do sada sam u Bugarskoj bio samo u Banskom, ali je ovo za moje trenutne potrebe daleko bolje.

Smestaj na samoj stazi , stanes na skije i izadjes , staze u extra stanju, a za svakog po nesto od zelenih do crnih. Za decu fenomenalno, i ako vodite nekog da bejbisituje (npr babu :D )vodi dete na sankanje i sl, sve je to uz staze i vrlo lako ih obidjete pa nastavite skijanje. Nesto sto je na drugim skijalistima tesko naci. Guzvi na zicama nema, cekao sam max 5 min, videcemo sutra jer je vikend. 
Sto se tice cena, nije dzabe ili jeftino, ali je REALNO, a to je uvek dobra opcija.

Npr. apartman u kompleksu sa raznim sadrzajima(restorani, prodavnice, kuglana, spa centar igraonica i sl) lociran na samoj stazi 60+ kvadrata je nekih 85 eur (dok bi npr na kopu bio 200+ da postoji uopste takav apartman….).

Ski pas je negde kao na kopu oko 35-40eur.

Cene po kafanama i prodavnicama takodje nesto vise nego u gradovima.

 

skijanje01.jpg skijanje 02.jpg

 

 

Edited by neshaoct
prebacio slike na FLCS server

Share this post


Link to post
Share on other sites

I od mene zaista iskrene preporuke za Pamporovo i hvala onome ko je i meni prethodno preporučio.

Bio sam nekoliko puta u Pamporovu i ono je čista desetka, po mnogo čemu bolje od Kopaonika.

Velika prednost Pamporova je što je daleko od Sofije ( mislim oko 220 km ), pa većina iz Sofije na vikend skijanje ode u Bansko i Borovec, koji su im "pod nosom".

U Pamporovu je svakako bolje odabrati hotele u nivou gornje žičare ( "Kamelija" i sl ), nego hotele u nivou donje žičare, u centru rizorta.

Tek, ko ode, sigurno neće pogrešiti. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kad ste kod skijanja i Bugarske. Juce krenuo ka Sofiji i na granici ovaj sto radi kaze ja bi ovima sto idu na skijanje zabranio ulazak. Rekoh sto, sta bilo. Kaze pa gledam olimpijske igre a nijedan Bugarin ni Srbin u takmičenju hahahahah kaze prvo se pokaži pa onda na skijanje, a ne ovo idu svi da se slikaju za instagram

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma, stigao sam ja juče i do 97,5 km/h, ali jutros sam se tako "domaćinski razbio" pri relativno maloj brzini u prvoj vožnji ( otpala mi skija ) da sam ostatak dana bukvalno vozio kao kroz "zonu škole" od 07-21 čas ... :)

Evo je i mapa za ski centar "Kolašin 1.600", čija žica vozi na 2.035 mnv ( a "Kolašin 1.450" izvlači do oko 1.900 mnv ). I od danas su za sve koji to žele oba ski centra celina, povezana desnom žičarom na toj mapi ( i sa oko 8-9 staza, kako ih oni broje ). Ko želi,  i dalje može da kupi samo ski pass za zasebne ski centre, a takav ski pass oba centra važi i za tu novu veznu žičaru i tih 8-9 staza.

Što se tiče Kolašina, on je varoš malena i sada teško da ima i 5.000 stanovnika ( nekada je imao navodno i 2-3 puta više).

Za sve skijaše ima dovoljno smeštaja, zavisno od želja i mogućnosti. A ista je situacija i sa restoranima. Baš ih ima, a ako želiš, dve osobe mogu korektno da ručaju ( npr vešalica, salata, sok ) i piće popiju za manje od 20 evra u par restorana. Moja topla preporuka za restoran "Planinar" (u samom centru), najbolji odnos plaćeno-dobijeno. Nije nikakav fenseraj, ali, neviđeno dobra hrana, a jeftinija no drugde. Ili, restoran "Konoba", 100 metara dalje.

Bio sam ovde par puta i jeo i u raznim etno restoranima (npr "Vodenica"), ali, na takvim mestima sam uglavnom imao iskustva u stilu relativno puno para za jako malo dobre hrane. Posle teškog ski dana treba jaka hrana.

Naravno, sve zavisi i gde si smešten, koliko daleko od centra ili si mozda smešten i negde na putu do ski centra ( "1.450" je 11 km od centra,  a "1.600" je 2 km dalje). Hoteli koji se rade pored podnožja obe žičare deluju da su u završnoj fazi, a videh tokom skijanja da na "1.600" imaš i objekata sa aparatmanima bukvalno na oko 1.800 mnv, između staza ( ali, tamo možeš samo motornim sankama).

Sve u svemu, ja nemam dileme da ću i ubuduće ovde povremeno dolaziti ( mada ću i drugde sigurno paralelno sa time ići ). A mislim da sam ovih dana na parkingu oba ski centra video barem 50 automobila sa srpskim registarskim oznakama, a bio je i BG autobus skijaša u organizaciji "Ski bus"-a ( kao i još jedan, sa srpskim tablicama). Očito, ima razloga i za druge zašto ovde dolaze.

Jako mi je zao što nisam otišao i do ski centra "Durmitor", ali, biće valjda još prilika.

IMG-a3b3b0de7fb1891bd4f0660670e0c210-V.jpg

Screenshot_20220215-204116_Strava.jpg

20220214_115914.jpg

Edited by moron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na sajtu "Infokopa" je administrator sajta je pre dva dana ostavio jedan komentar iz koga može da se zaključi i u kom smeru će ići pitanje gužvi na Kopaoniku, a samim time i kvalitet skijanja:

 

"Ono što svake godine sve više i više zabrinjava je da širenje skijališta odavno ne može da prati hiper izgradnju, koja je uzela maha poslednjih godina. Sva je prilika da se u narednim sezonama, ako ne bude još kapitalnih ulaganja u skijalište, mogu očekivati sve veće i veće gužve na ski stazama, a samim tim i neminovan pad cena izdavanja i cena nekretnina zbog prezasićenja tržišta i nezadovoljstva kapacitetom skijališta. Sličan scenario desio se u bugarskom skijalištu Bansko.

 

Tokom online konferencije "Kopaonik 2031", direktor hotela Grand - Radoš Đorđević, izneo je podatak, da će se po prognozama u naredne dve godine, samo u centru Kopaonika, utrostručiti smeštajni kapaciteti. Ono što raduje je da je konačno najavljena izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda na Kopaoniku. Time će se rešiti dugogodišnji ekološki problem, prouzrokovan pomenutom hiper izgradnjom smeštajnih kapaciteta.

 

Hiper izgradnja predstavlja i veliki problem za normalno odvijanje letnje turističke sezone na Kopaoniku. Velika količina građevinskog materijala, oštećene ulice, šut, prašina i buka definitivno odvraćaju turiste da posete Kopaonik u letnjem periodu. Pored svega toga, većina gradilišta nije propisno zaklonjena, pa sve u globalu daje ružan letnji turistički doživljaj. Nadležni turistički subjekti se moraju ozbiljnije pozabaviti ovim problemom, posebno ako govorimo o nepropisnom odlaganju šuta prilikom izvođenja radova."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od juče sam na Bjelasici na skijanju i utisci su u granicama očekivanog. Odlično je. Juče je bila umerena gužva ( jer je bio vikend ), ali, već danas je bilo polupusto.

Fantazija od skijanja.

Topla preporuka svakome.

Lagane vožnje od BG ima oko 5,5-6 sati ( oko 400 km ).

Ski pass za, recimo, 6 dana je 95 evra.

viber_image_2023-02-13_17-05-43-829.jpg

viber_image_2023-02-13_19-38-04-219.png

viber_image_2023-02-13_19-38-51-216.png

11.jpg

12.jpg

viber_image_2023-02-13_20-17-51-046.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa, eto i ja hvalio Bjelasicu prethodne sezone, par puta.

Ali, strah me je da će i Bjelasica ubrzanom gradnjoj uskoro doći na nivo (gužvi) Kopaonika.

Prošle zime je par većih hotelskih objekata u oba ski centra delovalo sa stepenom izvedenosti od 100%, a tada još nsu bili otvoreni.

Videh ovog leta i da se po Kolašinu ubrzano gradi.

I bojim se da će tamo brzo da sve to ode u tri lepe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...