Jump to content
FAS Goran
Jagodinac

Fiat Punto mk.2 - instrument tabla ne radi

Recommended Posts

Pozdrav drustvo,

Imam jedan problem u pitanju je punto 1,9jtd 2000 godina 80 konja.

Tabla je pre par dana jednostavno prestala da radi. Nista nije u funkciji osim lampica za AIR-BAG.

Proverio sam sve osigurace i nista svi su ok. Proverio sam na osigurace koji su zaduzeni za istrument tablu struja dolazi do njih. Dijagnostiku ne mogu da uradim jer nemam iterfejs koji je preradjen.

Da li je neko imao ovaj problem i ako ga je resio kako?

Hvala unapred. :thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

U pitanju je punto 1.2 8 ventila 2002. godiste! uopste mi ne radi instrument tabla... kad se da kontakt ne pali signalne lampice, ne pokazuje temperaturu motora, vreme, predjenu kilometrazu, siti servo, obrtaje, ne sija tabla... samo se uključe sva četiri migavca i pojavljuje se zvuk - cakće u kutiji sa osiguracima u kabini (zvuk isti i istog intenziteta kao kad rade migavci), a dok se taj zvuk čuje na tabli istom brzinom signalizira dioda air bega, Interesantno je što se to dešava na svako drugo davanje kontakta. znaci jednom daš kontakt tabla mrtva, sledeće davanje kontakta dešava se ovo što sam opisao malopre. Auto pali normalno, radi normalno, rade svi potrošači struje sem table i sva četiri migavca istovremeno...

 

Pomagajte ako neko zna šta bi moglo da bude ili ako je imao slično iskustvo! Unapred hvala prijatelji sa foruma

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdravo drustvo.. Imam jedan problem.

U pitanju je Punto 1.2 8v, 2002 godiste.

Juce sam primetio da su mi kazaljke na tabli, nakon gasenja motora ostale ukocene. Odmah nakon toga sam dao kontakt, startovao motor, cuo se neki zvuk caktanja i kazaljke su istog trenutka "pale", zatim su se podigle kao da je sve u redu, ali se i komp resetovao(sat, radio stanice itd). Nakon toga sam primetio da mi ni jedna lampica na tabli ne svetli kao ni pozadinsko svetlo. (nisam siguran za pozadinsko svetlo na dugmicima za city servo, grejac zadnjeg stakla, maglinka itd)

Poceo sam da palim i gasim sve po redu. Ustanovio sam da sve sem migavaca radi, ali da se nista ne pokazuje na tabli. Znaci, tabla je u kompletu mrtva. Npr, svetla ukljucim, rade ali na tabli ne svetli nista, kao ni sama tabla. City servo radi, ali na tabli ne svetli da je ukljucen, ne pokazuje otvorena vrata id. ALI kada ukljucim migavce, cuje se ubrzano "caktanje" i oni naravno ne rade.

Krenuo sam da cackam osigurace, i ustanovio da je pregoreo osigurac na mestu F53 cini mi se. Na semi su na tom mestu nacrtani migavci. U pitanju je crveni osigurac od 10A. Zamenio sam ga, sve je bilo ok.

Medjutim, danas se desila ista stvar. Sve isto. Ponovo sam zamenio osigurac, i posle nepunih pola sata je opet pregoreo. Ponovo sam sad zamenio osigurac, ali mi se sve cini da ce opet da zvekne..

Samo da napomenem, citao sam teme, prvo se sumnja na akumulator, meni auto pali iz prve, bez ikakvog verglanja.. Pa kapiram da nije on.

Da li neko zna o cemu se radi? Svaka pomoc bi mi dobro dosla.

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Primetio sam da ni ne rade 4 diode na cajgeru, sve su grupisane na jednom mestu (na slici uokvireno crveno). bilo mi je cudno sto bas sve ne rade na istom mestu pa sam ih proverio i diode rade. Sta bi moglo drugo da bude, mozda neki otpornik? Zna li neko kako da proverim tablu bez vracanja na auto, znaci na koje pinove (na slici uokvireno zuto) da dovedem 12v?

Punto 1.2 8v

 

cajger_rasklopljen.jpg

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Losa rezolucija slike,nista se be vidi,ako mozes nekim boljim telefonom da slikas da bi moglo nesto da se vidi,da li su te diode za.pozadinsko osvetljenje table ili za neke znakove ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako se ne vidi, kod mene se vidi odlicno kad kliknes na sliku i povecas je. Slikano sa Htc One M8.

To su diode za CODE, crveni volan kad otkaze servo, CITY i grejac (koji ja nemam).

Evo jos jedne slike, mozda je bolja.

cajger_rasklopljeni_2.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ljudi imam jedan problem, punto 2 1.9D

kada dam kontakt sve lampice se pogase i normalno startujem auto ali kad upali pocne da poskakuje skala za obrtaje od 0 do 600 non stop poskakuje u intervalu od 0.5 sec. Cim dam gas ili malo ubrza poskakivanje ili padne na 0. Kacio sam ga na dijagnostiku i u parametrima control panel daje ista ocitavanja kao i skala tj. stalno obrtaji idu od 600 do 0 i tako skacu i padaju kao i skala sto pokazuje. Uradim test table preko dijagnostike i skala obrtaja normalno i bez zastajkivanja otidje do kraja i vrati se par puta. Sta bi mogao da bude problem? E da i skala brzine mi po neki put ne pokazuje brzinu samo stoji na 0 i kad se to desava na dijagnostici takodje pokazuje 0 km/h...

Hvala unapred na pomoci.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...