Jump to content
FAS Goran
mig

Ideja sa mehaničkom zaštitom?

Recommended Posts

Nabavio novu sam mehanicku zastitnu kuku za volan (lavlja sapa), sa 3-cifre brojcanikom, 1000 kombinacija. Bilo jeftino, 10e. Italijanska, vodi se kao univerzalna, postoje prarade vrlo slicne da se kaci na pedalu gasa i volan. Znam koje su sve slabosti ovog modela, postoje krckalice koje ih lome, seku se volani ako su sa jednostrukim pipcima....medjutim ovako je isuvise stesnjeno (mali radni prostor) da bi se ista moglo od ovoga primeniti osim direktnog secenja brusilicom, otvorenim plamenom i sl. sto ne verujem da ce iko da koristi za vozila do 10.000e. Imam ja pride i klasican alarm i blokadu motora.

Ova moja ne pase na volan kod mene, ali moze da se ukrsti dijagonalno tako da se menjac stavi u 1. brzinu i jedan krak ide na njega (ispod gornje dzombe, drzaca sa brzinama koji je veci) a drugi krak se stavlja pri dnu povucene rucne kocnice (i rastegne se max. reza i zakljuca u tom polozaju) tako da je sistem nepokretan u sva 4 pravca, tako da vozilo ostaje u stanju da je parkirna kocnica aktivna i ne moze se menjati stepen prenosa jer je sada "kruta" veza izmedju rucne i menjaca, rucna se ne moze spustiti vise od 1 zupca a ne moze se kanda maknuti na silu. Kapiram da bi nekako mogao da skine gornji deo menjaca ali cak i tada bi tesko skinuo sipku jer se bez uvlacenja ne moze mrdati na gore jer duzi krak sa druge strane kod rucke upire o "pod". Pa bi morao voziti max u prvoj pri povucenoj rucnoj sto je tesko.

Cisto da odvrati lopove na pomisao o obijanju ili ih zadrzi neko vreme, jer ipak otezava stvari. Ovo je taj model:

kyCa9.jpg

Sta mislite da li je ovakva volsebno izmenjena varijanta cak i bolja nego da je standardno na volanu pa blokira puno okretanje? Hvala na savetima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sve blokade menjača se zaobiđu npr. tako što se pritisne kvačilo i automobil je slobodan.

Blokada ručne...pa, jedno 15 sekundi da podigne poklopac u tunelu koji ide ka zadnjim sedištima i preseče sajle za ručnu. Taj poklopac inače postoji jer se preko njega sajle podešavaju, tj. podešava se koliko će jako da drži ručna...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na to sam i mislio, na poklopac. Medjutim on je snazno pritisnut duzim krakom, jedino da lomi delove plastike dok ne dodje do otvora u kome vidi zice. Ali opet sta ce mu auto koji je u leru ili u prvoj? Za sve mu to opet treba mnogo vremena. Znam da je sve moguce provaliti, i lavlju kandzi i zeder, i excalibur alarm...poenta je da vecinu odvrait od pomisli, cisto kao dodatna predostroznost

Share this post


Link to post
Share on other sites

Njemu treba auto da ga odvuče...nema veze što je u leru ili u prvoj, ionako ga neće tu paliti...bitno mu je samo da mogu točkovi da se okreću i da može volan da vrti... :whistle:

Iskreno, ne verujem da se toliko cimaju (sa odvlačenjem automobila) kada su ovi naši u pitanju, jer nisu toliko skupi, samim tim ni atraktivni. Toliko cimanje i angažovanje drugog automobila koji će da vuče onaj koji se krade...to je ipak samo za skupe automobile...koji i kao polovnjaci koštaju po par desetina hiljada eura...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, upravo na to i ja racunam.

P.S. ako ste voljni podelite svoje zamisli i realizacije u vezi sa nekom od nespecificnih zastita vasih ljubimaca. Jer sve sto je masovno lopovi provale, dok se privatne gradnje teze lome bas usled efekta neizvesnosti i nepripremljenosti obijaca za cake koji sami namestimo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U potpisu mu stoji Grande Punto.

Ja mislim da je za taj auto alarm dovoljan. I tako većina vlasnika ne stavlja baš ništa. Doduše, kod nas se krade sve živo, čak i Kia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za amatere je dobro, ali malo obuceniji ovu spravu zovu "sekundara". Mada, bolje ista nego nista.

Edit: Dok sam vozio Audi 80, koristio sam Bullock. Tada, a to je bilo pre deset godina, pricalo se da je solidan nacin zastite. Mislim da je kostao oko 50 maraka. Na Mondeu sam imao Zeder, na Stilu mikro prekidac i sada na Alfi fabricki alarm.

bullockantitheftdevice.th.jpg

Edited by Dragon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kad se vec govori o obezbedjenju kola...

Jeste li culi za onog dedicu sa N.Beograda, sto su mu svako drugo vece krali i vozali auto?

Dedici se skurcilo jednom i on osmisli interesantnu kontrapciju. Uzme deda 20-ak udica, trokuka, pootseca im vrhove i ispravi ih. Onako ispravljene pozabija on njih u neku dascicu, sa vrhovima udica ka gore. Postavi to na vozacevo sediste i pokrije nekom ponjavom. Uvece, u sitne sate, kada sav posten i umoran svet spava, zacuje se sa parkinga neka gadna kuknjava. Uhvatila se ribica dupetom na dascicu.

Vidi deda, ulov je tu, pa sidje da proveri udicu.

Kuka onaj lopov, kuka kao da mu se 60 udica u gujcu zabilo.

Vice deda, bogorada, probudise ceo komsiluk.

Stvorise se od nekud i drugovi u plavom, svi u cudu i neverici golemoj.

Malo vremena prodje, tu i hitna dodje. Urlicu sirene na belim kolima, na stomaku odvezose nesrecni dedin ulov.

Al gle, u plavim kolima poterase i dedu.

Kraj ove price je takav, da je lopov zavrsio na urgentnom, na visecasovnoj intervenciji skidanja dascice i one ponjave sa dupeta, nakon cega mu je dupe i neki tamo, vele vitalni organi, bilo razvrcano kao da su ga terijeri grizli celu noc.

Govore da taj vise nije pomisljao na sedenje, pogotovo ne u kolima, pogotovo ne u tudjim.

Dedica je zavrsio na sudu pod optuzbom nanosenja teskih telesnih povreda i emotivne boli ostecenom lopovu, jer je ovaj izjavio kako mu je sve to bilo jako neprijatno i kako se emotivno potresao sto je uhvacen na delu na tako grozan i bolan nacin.

Naravoucenije: Onaj koji trpa guzicu na tudje sediste, moze dobiti mnogo vise od mirisa nepoznatih kola i straha da ga ne uhvate.

P.S.Ne znam da li je ovo zaista istina, ili se radi o urbanom mitu. Kako god, dok sam ovo pisao, slatko sam se ismejao.

Edited by MISHONNIUM

Share this post


Link to post
Share on other sites

U komšiluku moje tazbine lik uhvatio lopove na delu. Bilo je to pre desetak godina. Opel kadet - suza. Iščupali kablove kontakt brave i pokušavali da upale. Uto ih ovaj spazio i uspeo da ih zadrži dok nije došla murija.

Murija ih privela, zadržala dan-dva, dok se glave ohlade i pustila na slobodu, sa krivičnom prijavom. Nakon oko mesec dana "neko" je tokom noći razbio staklo, ulio kanister benzina i zapalio kadeta. Murija "nije uspela da otkrije počinioca". Naravno, sve je jasno kao dan.

Prva pomisao - naći opet lopove i odrati ih od batina. Realnost: likovi nisu iz komšiluka, već iz okoline Beograda. Treba ih naći, pratiti, načekati nasamo. Takođe su ionako iz nižih društvenih slojeva. Na ulici, uz ulične tuče maltene svakodnevno. Za njih tuča manje-više ništa ne znači. Načekati ih sa oružjem i rizikovati nedajbože ubistvo - čemu to ? I na kraju - šta reći, a ne zaplakati ?!

Ja sam otprilike zaključio da moj auto ima sasvim dovoljnu fabričku zaštitu da ga ne može da ga ukrade lokalni hohštapler. Sa druge strane, za profi lopove, moj auto je neinteresantan. Lybra koja se na placu prodaje legalno za 5.000 - 6.000 na tržištu kradenih automobila košta manje od 1.000. Nije to SUV, BMW ili nešto slično. Da dođe ekipa lopova sa šlep kamionom ili da ga guraju - nema šanse. Štetu koju naprave kradući auto, a koju će morati da saniraju ako imaju nameru da ga prodaju, prevazilazi prodajnu cenu. Za otpad, tj. polovne delove - opet nezanimljivo.

Edited by Mihailovic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma da, ne treba biti paranoik. Sem toga, znas kako kazu,

"katanac nije za lopova, katanac je za postenog coveka, da ne padne u iskusenje"

Ako profesionalni lopov resi da ti mazne kola, on ce ih maznuti, ma kako ih ti zastitio.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Treba biti realan. Alarm se vidi spolja pa većinu odmah odvrati. Tako da nema nikakve ŠTETE na kolima. Većinu drugih pomagala možda neće ni primetiti dok ne uđe i eto već štete na kolima. Još ako pokuša da otvoti te brave pa se iznervira....Meni su izgleda pokušeli da onemoguće alarm ( nisu znali da je to kod Meta nemoguće jer ima svoje napajanje) i pokidali neke žice odozdo a dok su se zavlačili polomili prednju tablicu. Baš amateri. Ali to je sva šteta. Žice su bile iz menjča za rikverc svetlo i to sam odmah popravio na parkingu. Ne treba biti paranoičan, dovoljan je alarm i eventualno neki tajni (naš koji smo SAMI ugradili) prekidač. Ja sam sasvim miran.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, samo ima jedan problem sa neuglednim kolima. Svi misle da, posto je star i neugledan, sigurno se i kvari. Analogno tome, pretpostavljaju da u gepeku imas brdo alata za popravke, koji ne unosis u kucu svaki dan, a koji strasno zele da ti maznu. Tako su meni, dok sam vozio neuglednog Yuga, obijali gepek makar jednom nedeljno. Jednom sam ostao bez kompletnog alata, koji je stajao u nemackoj kutiji za radio stanicu iz II sv. rata. Zao mi te kutije vise nego alata. Na kraju kada su videli da tu nema nista od alata, maznu mi Unisovu noznu pumpu za gume. Zao mi i te pumpe, bila mnogo dobra. Vrata, sto moja sto suvozacka sam zaticao otvorena makar jednom mesecno. Marar jednom godisnje sam na parkingu zaticao "coravog" Yuga jer su krali farove.

Ne znam, i neugledni su na meti, na neki nacin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

M a kradu sta stignu , ono sto se nama laicima u kradji i lopovskom zanatu cini nezanimljivo , ko bi ga znao iz kog razloga bude njima bas mamac za kradju.

Tako je na zalost a na nama ostaje samo da pazimo na to sto je nase.

Kako god znamo i umemo. Ja kad bi mogla zavezala bi mog stila za betonsku banderu :thumbup: Il smislila neku platformu da mi leti tu na oku ispred prozora da ga ja vidim za svaki slucaj. Za sada mi je sledece postavljanje kamerice da bas ne moram da gvirim kroz prozor svaki cas kad mi se ucini da cujem njega ( ima komsa stila pa me uvek presece kad cujem dizela kako traka) :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najbizarnija kradja :blink: za koju sam ja cuo je od jedne moje poznanice:

Vozila zena peglicu staru ko zan koliko :o ,peglajdza se kvarila sve cesce i cesce :no ,zena je uparkirala u GARAZU,onako u kvaru,skinula akumulator-i peglicu malo potom neko odvezao :unsure:

A takodje imam slucaj prijatelja koji je imao Yuga,kom je skidao kablove sa razvodnom kapom i akumulator :yes ,lopovi dosli :evil: ,prvo obili drugi Yugo,skinuli sve sto im je potrebno,stavili na njegov i cao-zdravo :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedan primer, decko je imao zeder bez nalepnice na staklu na A3 novom, momci upali i naravno videli zeder i posto su shvatili da nemaju vremena da ga odrade lepo su izvadili nozeve i od koznih sedista naravili skoro spagete. pouka, nalepnica auto cuva :thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam prosle nedelje nabavio sigurnosnu bravu za celih 600 dinara   :whistle: Za sada montiram jedan kraj za rukohvat (drsku) na vratima, a drugi kraj za sipku kojom se pomera sediste. Dok ne smislim nesto bolje ovo ce morati da posluzi.   :rolleyes: 

0030_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...