Jump to content
FAS Goran
Mihailovic

Libra SW - gasni amortizeri za peta vrata

Recommended Posts

Zapravo, pre svega, moram da napomenem da je sam naziv "gasni amortizer" zapravo neodgovarajući. Jer, ove mehaničke naprave ne amortiziraju vibracije, već služe kao opruge. Na engleskom i nemačkom to se zove "gasna opruga". Engleski: "gas spring", nemački "gasfeder". Ali, kod nas je odomaćeno "gasni amortizer"

Originalni deo (podatak iz ePer-a) je "46453835 SHOCK ABSORBER PUSH ROD FOR REAR DOOR" i prema podacima košta oko 40 EUR. Zato će vam, kad se obratite "Delta auto" reći tu cenu.

Originalni deo je proizvodnje firme stabilus. www.stabilus.com A pretraživanje delova je na http://www.stabilus.com/service-spare-parts/search-for-spare-parts/passenger-cars.html

Podaci o amrotizeru su:

• Snaga [N]: 560

• Prečnik šipke: 8 mm

• Prečnik tela amortizera: 18,5 mm

• Izvlačenje [mm]: 138

• Dužina preko svega: 385 mm

Naravno, ovaj deo proizvode i drugi proizvođači gasnih amortizera, ali avaj, problem je u tome što je proizvod ovih dimenzija i snage namenjen isključivo Lybri, za peta vrata. Najčešće ćete u katalozima videti da neki gasni amortizer odgovara istovremeno nekolicini modela nekoliko proizvođača, ali ovaj ne. Dakle ako nema kod dilera za Fiat-Lancia, nemojte tražiti ni u prodavnicama auto delova drugim marki - nećete ga naći !

U Srbiji, ni jedan uvoznik auto delova nije uvezao ovaj proizvod. (do spetembra 2010). Jednostavno - ne isplati im se.

Spas u zadnji čas je SZTR Mio Amortizeri. http://www.mioamortizeri.co.rs/

Nakon posta forumaša petricz na temi "Lybra sve i svašta" ja sam se odlučio na isti korak. Javio se ljudima, porazgovarao, i poslao im jedan amortizer poštom. Oni su prema njemu uradili dva ista i poslali mi brzom poštomn (možeš misliti koliko je "brza" kad je pošti za tih 100 km trebalo od petka do srede da dostave). Dva komada sam platio (uključujući i poštarinu) 2.354,00 din (dakle, nešto više od 20 EUR)

Što se kvaliteta tiče, amortizeri deluju čvrsto i robustno. Spoljašnost je crna, plastificirana. Iskreno se nadam da će biti dugotrajni, ali to ne smem još da tvrdim. Ljudima iz SZTR Mio sam poručio da sačuvaju stari amortizer, jer će sigurno biti još narudžbi !

A ja na mojoj Lybra, napokon otvaram peta vrata sa lakoćom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam svoje nabavio na eBayu.Marka Lipp.cca 20eur komad.100 000 prešao i otvorio ih svaki dan barem 3 puta u zadnjih 3 godine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bili su kod Bogunovica 4500 din. za komad sto je mogo mnogo je.

Za sada dva sretna korisnika Mio-amortizera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bogami i moji poceli da lencare, vise ne podizu vrata sami, nego moram da im pomazem. Najgore mi je kada vrata ne podignem skroz, nego onako na tri frtalja, pa kada zveknem potiljkom u onu bravu na vratima. Uh. Mislim da cu probati ove domace gasne opruge sto je Mihailovic pazario.

A gde ti je taj euro 07? U Beogradu, ili... Vidim cena je slicna, pa mozda mogu da prodjem sa manje peripetija oko slanja i placanja.

Edited by MISHONNIUM

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mali off kad je u Eper-u cena 40eur onda u Delti kazu to ce Vam biti od 7500 do 10000din (znate Fiat Srbija smo mi, pa sad nemamo cenovnik, pa je otprilike ovo cena, bolje bi bilo Vi to sami da porucite preko itd.) i kao stize za dve nedelje a onda ne stigne ni za dva meseca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nedaj boze da se zeznete i narucite od ovih majmuna gore, tj slobodno narucite ako imate para i vremena da se bavite iskrivljenim fabrickim limovima, blokiranim bravama zadnjih vrata i imate dva roba crnca koji ce da vam otvaraju i zatvaraju zadnja vrata. Videvsi preporuku ovde porucio sam od istih gore i poslao amortizer kao uzorak za zadnja vrata tastovog 2002 hyundai santa fea. Cena uopste nije bila problem ali fabrickih ili nekih drugih nije bilo nigde ni za lek a originalni su odjednom totalno popustili tako da je bilo hitno. Majmuni su "malo prepunili" tako dA SE DESILO SVE GORE POMENUTO, a oni ladni ko spricer boli ih ona stvar. Prica mi o glavobolji o nekom izvozu ni manje ni vise 6000 kom (zamisli) a nas ko *e*e. Ni rec izvinjenja lik me proziva da mu pretim itd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa drze i nasi toliko da nas dvojica od 1.84 i 1.96cm i po 115 kg jedva zatvorimo zajedno a gledamo kako se uvija fabricki lim koliko su prepunjeni!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posle ovakvih preporuka znam koje amortizere necu kupiti.

Nego mene interesuje da li odgovaraju amortiyeri od stila karavana?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To da ,da ne drzim gepek kada se ovara bio bi na haubi.

I tebi je to normalno, to je OK si sa tom situacijom? ja sam isto mislio da ce da popuste tj. da se razrade medjutim nista, i onda me lik proziva sto nisam odmah zvao da reklamiram, kako oni imaju kompjutere masine itd, da su greske nemoguce, reklamacije 0.4% itd. Sad vidim da bas vole da prepune. Da ne pominjem da su za 2 meseca izrdjali spolja komplet, izgledaju 10 godina stari.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kakav uzas. Ti to pricas o Mio amortizerima. Moj zet uzeo pre nekoliko dana par amortizera za svoj C5. Nadam se da mu nece shebati nesto posto je islo po mojoj preporuci. :wallbash:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sad sam video da se ova tema nastavila ...

Da i ja sam primetio da su amortizeri prilično jaki, ali moram priznati da nisam imao prilike da vidim kako rade novi ili "original originalni", stoga sam jačinu ovih iz firme MIO prihvatio kao nešto normalno.

Kod mene to otprilike ovako izgleda: kad otključam peta vrata, ona naravno stoje dole. Potrebno je da ih podignem, otprilike do visine lica, i onda sama nastavljaju do kraja. I uz to moram da ih pridržavam da ne "zvaknu" do kraja. Ali nema nikakvog uvijanja lima, ipak je to Lybra. :whistle:

Što se korozije tiče, još uvek je nema. :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rekao da salje "sa smanjenom silom" nazad prekljuce za juce i naravno nije poslao tako da je tast bez amortizera vrata a vrata imaju 50 kg na dzipu i naravno ne radi se sledeca 4 dana. Gilipteri... :thumbdown: :thumbdown: :thumbdown: :thumbdown:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saga se nastavlja i dalje nemamo amortizere jer smo ih poslali nazad na "utvrdjivanje problema" jos 21 aprila a oni su kao poslali nama 28 aprila ali od Post Express paketa nigde ni traga ni glasa. PE po ugovoru isporucuje sledeci dan i tu nema greske ali paketa nema. Menadzer "gazda" nema broj posiljke kod sebe daje mi brojeve kancelarije (mobilne) koji nisu u funkciji a mi bez amortizera 15 dana. I sta sad da mu radim???

Share this post


Link to post
Share on other sites

naravno to je u planu... :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naravno lagao je da je poslao zato i nije mogao da da broj posiljke jer posiljka nije ni postojala. Tek su juce poslali nakon sto sam ga zvao i nije mi se javljao niti odgovorio na sms "gazda" Dusko Ilic "mladi i perspektivan ekonomista" koji psuje svoje klijente i spusta im slusalicu nazivajuci ih "dosadnim i glupim" jer on sklapa velike poslove od 6000 kom i ne zanimaju ga moja dva defektivna. Majmuni su skinuli nosivost sa preteranih 70kg na 30kg i naravno dok su pre bili prejaki sada uopste ne drze zadnja vrata. Ispada da stvarno nemaju pojma sta rade.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kud ne videh ovaj forum i temu ranije :wallbash:

Tesko da bih nakon ovakvih iskustava otisao do njih i sam doziveo istu stvar. Unistili su mi i onaj jedan amortizer koji je valjao, ali su mi pokusali da sve redovno naplate. :rtfm:

Posle mesec dana koriscenja letve drugar mi rece da je on kupio svoje (za Golfa) u GP Novopaku u Petrovaradinu.

Cena za Fiat Punto je 1150 dinara po komadu. Dobio sam ih za 2 dana, uz dve godine garancije. Ovaj ortak je uzimao za Golfa i platio ispod 1500 oba.

Ja za sada nemam nikakvih zamerki (stavio sam ih na auto pocetkom aprila).

Share this post


Link to post
Share on other sites

samo da dodam da i iz trece puta nisu potrefili silu a sada su i oba njivova amortizera procurela tako da su za bacanje u djubre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...