Jump to content
Goran
LDEX

Iskustva sa amortizerima

Recommended Posts

Moj izbor su uvek gasni amortizeri visokog pritiska a sad proizvodjac, svako ima svoje misljenje i iskustvo... Ja sa KYB nemam iskustvo ali cena im je preduvana obicno, za vecinu koju sam se ja interesovao, za njihove najobicnije uljne amortizere mogu da se kupe Bilstein B4 gasni amortizeri visokog pritiska a recimo ja imam vrlo dobra iskustva sa Bilsteinom stim da problem sa Bilsteinom je taj da postoje kopije koje mozete dobiti i cak od ovlascenog uvoznika jer ih ima vise... Mada cena od 50-100% veca u odnosu na Bilstein po mom misljenju je ne opravdana po pitanju kvaliteta i verujem da je vise stvar marzi...

YUgisa, imas li kakvo iskustvo iz prve ruke sa Sachs?

Imao sam 2 iskustva sa njima i nisu ni malo pozitivna. Sad mi je tu haos u sobi pa ne mogu da nadjem izmerene parametre, ali razlika izmedju dva para prednjih amortizera za Yuga je bila nesto tipa 40% u sili... Tj tvrdji par je bio za oko 40% tvrdji u odnosu na meksi plus se ne secam koji je par bio u pitanju, ali nisu ni ta dva amortizera bila jednaka nego je razlika bila izmedju njih nesto tipa oko 5%... Normalno mozda je to isto bila kopija ali sam uzeo od provrenih ljudi tako da jedino uvoznik da muti nesto... Plus trece je iskustvo od druga, jedan prednji propisao a drugi je tvrdji i od ovog novog tvrdjeg para :turned::laughing: Pitanj je sad da li je taj bio tvrdji od starta ili je mozda zaribao pa je zato otvrdnuo... Trajali su 10ak hiljada, istina bio je spusten mada to nije spasilo ni zadnje koji nisu trpeli od spustenosti dodatno opterecenje a isto su propali...

Ja imam prednje Sachs, ugradio ih prošle godine u ovo neko vreme. Pisao sam ovde na temi. Za sada su dobri, prešao sam od tada preko 16000 km..

Upravo sam kontaktirao Gazelu, KitKomerc i LavAuto.

Raspitivao sam se za prednje amortizere, KYB Excel G za Fiat Stila, 2003 god 1.9 JTD.

Gazela - 6.350

KitKomerc - 6.130

LavAuto - 5.450

Na moje pitanje, gde su proizvedeni, dobio sam odgovor "u japanu"  :ermm: Zanimalo me da li je ili ne kopija. Mada, i da jeste, kao da bi mi rekli :\

Imate li iskustva, da li da uzmem ove u Lav Autu, kako su kod njih jeftiniji za 1000din od uvoznika? :\

Gde je najbolje da uzmem ove amortizere?

Raspitivao sam se za prednje amortizere, KYB Excel G za Fiat Stila, 2003 god 1.9 JTD.

Gazela - 6.350

KitKomerc - 6.130

LavAuto - 5.450

Na moje pitanje, gde su proizvedeni, dobio sam odgovor "u japanu"  :ermm: Zanimalo me da li je ili ne kopija. Mada, i da jeste, kao da bi mi rekli :\

Imate li iskustva, da li da uzmem ove u Lav Autu, kako su kod njih jeftiniji za 1000din od uvoznika? :\

Ja verujem da je to isti amortizer. Desavalo mi se da ufi filteri za stila budu jeftiniji u lav autu nego li kod uvoznika euro auto (a znam da kod njih uzimaju ako porucis). Jednostavno uvoznik daje dobar rabat prodavnici koja povlaci dosta delova. Ne bih to ni znao da nisam slucajno video koliki rabat daje euro auto jednom ford servisu. Veoma bi ste se iznenadili kolike su marze.

Gazela - 6.350

KitKomerc - 6.130

LavAuto - 5.450

Ja verujem da je to isti amortizer. Desavalo mi se da ufi filteri za stila budu jeftiniji u lav autu nego li kod uvoznika euro auto (a znam da kod njih uzimaju ako porucis). Jednostavno uvoznik daje dobar rabat prodavnici koja povlaci dosta delova. Ne bih to ni znao da nisam slucajno video koliki rabat daje euro auto jednom ford servisu. Veoma bi ste se iznenadili kolike su marze.

Vukajlo, hvala na odgovoru :)

Zanima me da li je neko imao iskustvo sa Goranom iz Batajnice, dobio sam preporuku za njega kao super majstora.

Konkretno se bavi trapom, amortizerima.

Kao osobu, cuo sam da je krajnje prijatan i korektan. Sa druge strane, za odlazak da sabija opruge ili da amortizere napuni guscim uljem radi vece tvrdoce ne preporucujem, ne zbog njega kao majstora nego kao principa mehanickog modifikovanja koji daje jako lose performanse ;)

Upravo zamenio dva zadnja amortizera. KYB Excel G, 3410 DIN x 2. Odradio AMC "Zdravko", Klisa, Novi Sad. Prezadovoljan i amortizerima i uslugom u servisu! Za svaku preporuku. Inače za punjenje su mi tražili 5500 DIN na drugom mestu (Veternik).

Edited by Bolens

Pozdrav svima.
Posto je dosao red da se zamene zadnji amortizeri na Puntu,ja sam nasao Bilstein amortizere za 3300 po komadu(naravno). Ja sam pitao coveka i kaze da su gasni. Moje pitanje je,da li su ti gasni dobri i da li ih uzeti?

Pitaj prodavca koji model/oznaku prodaje,jer:

Imas tri vrste amortizera, uljni koji su ispunjeni uljem i vazduhom. Gasni niskog pritiska, oni su ispunjeni uljem i gasom pri atmosferskom ili malo visim pritiskom. Neke realne razlike izmedju te dve vrste nema. I treca vrsta su gasni amortizeri visokog pritiska, oni su punjeni uljem i gasom pod nekoliko bara, koliko sam ja citao po netu, obicno se krece oko 5 bara mada sam cuo da ide i do citavih 25bara... Oni imaju razlicite performanse od prve dve verzije jer gas pod tako visokim pritiskom sprecava penusanje ulje sto daje ravnomernije ponasanje amortizera, odnosno bolje ponasanje u sportskoj voznji ali i po neravninama jer ne gubi svojstva pri velikim ucestalim oscilacijama amortizera.

Dalje se ti gasni amortizeri visokog pritiska dele na monotube i twin tube u zavisnosti od koncepcije mehanike unutar amortizera i monotube se deli na inverted/upside-down tehnologiju i obicne u zavisnosti od polozaja mehanike unutar amortizera ali vecina koristi obicne twin tube amortizere.

Pozdrav svima

Da li neko moze da mi objasni sta znace "tacke" u boji na oprugama od amortizera.

npr zuta,dvije zute jedna zelena itd, video sam dosta kombinacija :question:

Razlicite tvrdoce i duzine. Npr tvrdoca u zavisnosti od modela (laksi/tezi motor) ali i od trzista (kvalitetniji/losiji putevi pa zna da varira visina modela)... Bas tacnu oznaku za tvoj model ti ne bih znao reci.

Ja sam primetio na oprugama kod maree da imaju nekakve tackice na oprugama al nisam obracao paznju na to, a sad videh da covek trazi oprugu i nosi mu lik ne poklapaju se boje i on rece ne stimaju,

A primetio sam da je moja marea niza nego neke koje ja vidjam svaki dan. Uglavnom opruge i amortizeri nisu dotrajali. Pa me zanima koje boje bi trebalo da budu na marei, mozda su stavljene krace opruge :question:

Kao osobu, cuo sam da je krajnje prijatan i korektan. Sa druge strane, za odlazak da sabija opruge ili da amortizere napuni guscim uljem radi vece tvrdoce ne preporucujem, ne zbog njega kao majstora nego kao principa mehanickog modifikovanja koji daje jako lose performanse ;)

pa gde si yugisaaaaaaa brate mooooooj :) :)

Ja i Goran zajedno radimo u batajnici , pa koga sta zanima nek slobodno KONKRETNO mene pita bilo sta u vezi sa spustanjem auta ili sa REMONTOM (tako se pravilno kaze) amortizera , zivi bili !!! :)

@djole , te boje su pokazatelj (kao sto rece moj brat yugisa) tvrdoce , visine itd itd i uglavnom sluze da bi na primer ako ti je jedna opruga pukla a ti hoces da nadjes polovnu i da ubodes visinu , znaci nisu sve opruge za lupam stila iste , ima razlike ,,,, za tvoj model konkretno neces znati dok ne skines

Edited by DRAGANCE

@djole , te boje su pokazatelj (kao sto rece moj brat yugisa) tvrdoce , visine itd itd i uglavnom sluze da bi na primer ako ti je jedna opruga pukla a ti hoces da nadjespolovnu i da ubodes visinu , znaci nisu sve opruge za lupam stila iste , ima razlike ,,,, za tvoj model konkretno neces znati dok ne skines

Vidim kakve su, oznacene su tackama, al uglavnom sad znam sta znaci ;)

Imam problem sa prednjim amortizerima, trebao bih oba da menjam.... voleo bih samo da znam cene novih i da li se isplati uzimati polovne amortizere uopste? Ako moze mala pomoc? Hvala unapred.

Kupi nove i nemoj da razmisljas. Mislim da se nikako ne isplati kupovati polovne,a postoji mogucnost da su gori nego tvoji. Ja sam uvek za novo.

Odlicno,ja sam zadovoljan,dobro spiluje,mozda za moj ukus malo tvrdji,ali to mu je. Ostalo da mu zamenim prednje opruge i to je to.