Jump to content
FAS Goran
cmiro

Fiat Punto - naknadna ugradnja svetla u gepeku

Recommended Posts

Kad skinem tapacirung vrata gepeka ima jedan deblji snop kablova. Odatle ide struja na zadnji brisac i ima jedan slobodan konektor. Kao na slici. Skidao sam ibravicu i na njoj ne postoji nikakav konektor. A izvod za svetlo u gepeku postoji. Sta uraditi. A i ne radi mi na instrument tabli indikator za otvorena vrata. Ima li to veze sa ovim problemom u vezi svetla gepeka?

image.jpg

image.jpg image.jpg

Ako je ovaj slobodni dzek za svetlo u gepeku koliko tu treba da ima struje?

Edited by neshaoct

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma lepa su ta vaša DIY rešenja ali čovek je tražio da to bude k'o iz fabrike.

@ Inzarko

Ako je tvoj punto sa EL nivoom opreme biće mali problem da oživiš te žice u gepeku - da im pustiš struju i tako upale svetlo kad podigneš vrata.

Moj Punto je EL i ima isti takav konektor svetlo gepeka sa desne strane u kome nema napona. Skidanjem oplate vrata pored kablova napajanja motora brisača (ovde mi nije jasno što si to slikao pošto te svetlo zanima a ne brisač) imaš i jednu dvostruku tanju žicu sa malim konektorom na kraju, koja je trakom zalepljena za lim - tako je kod mene. Ako ne uočiš ovo što sam napisao vrati oplatu i primeni DIY rešenje iz opisa iznad.

U suprotnom čitaj dalje.

Ja sam imao neku gužvu pa dalje od ovog nisam išao (vratio sam oplatu i ostavio za neke toplije dane).

Evo šta bi trebalo da bude rešenje.

Pomenuti kablić sa pripadajućim konektorom se kači na mikroprekidač u bravi koji ti (a i ja) po svoj prilici nemaš jer je to EL nivo opreme.

EL - prevozno sredstvo za gologuziju, da se razumemo.

Za svaki slučaj unimerom izmeri da li eventualno postoji napon na tim tanjim žicama (2 komada) ako nema ništa onda ubodi neku sijalicu U KONEKTOR U GEPEKU ispod zvučnika (tako što ćeš, najbolje onu za prednju poziciju, da saviješ kontakte i oblikuješ ih tako da uđu u konektor) a te tanke žice u zadnjim vratima spoji - kratak spoj parčetom žice koju ćeš da ubodeš u oba otvora na konektoru. Ovime simuliraš mikroprekidač u bravi. Ako se upalilo svetlo u gepeku ... čestitam. Sada smisli kako ćeš da omogućiš aktiviranje kontakta podizanjem vrata a da ne kupuješ bravu sa mikroprekidačem na otpadu.

Uskoro imam nameru da se pozabavim ovim (rešim problem) pa će biti i detaljan opis, pošto ovo muči mnoge. A za Fiat samo jedan - (minus) pošto je izostavljanjem ovog bezveznog dela ostvario ''ogromnu'' uštedu u proizvodnji.

Edited by BaneJ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako da znam koji nivo opreme je kod mene?

Stari Punto je bio sa ELX opremom a imao je svetlo u gepeku. Nije imao ABS i imao je samo jedan airbag. Nije imao naslone na zadnjim sedistima.

Od opreme sad imam ABS, 4 airbaga, podizace, fabricki centralnu bravu ... Nema prednje maglenke i nema svetlo u gepeku. Sve osim svetla u gepeku mogu da razumem. A evo i zasto. Onaj konektor kod zadnjeg brisaca je slobodan. Da bi svelto radilo fabricki od njega treba da ide kablic do brave gepeka gde se i nalazi sam prekidac.

Taj kablic kod mene ne postoji. Ni na samoj bravi nema konektora, tako i kad bih imao taj kabal ne bih imao gde da ga prikljucim. Jedino bih morao da menjam i bravu ali onda mi treba i poseban kljuc. Ostatak instalacije postoji. Znaci od tog slobodnog konektora do samog svetla u gepeku sve je razvedeno samo fali da kablic za bravu, koji ne bi sluzio nicemu i da ga imam. Ne mogu da verujem da su tako glupo odradili ovu instalaciju.

Ja sam parcetom zice prespojio struju na kraju konektora i dobio svetlo u gepeku. Sad mi jedino ostaje da resim problem prekidaca. Ima li neko ideju gde bih mogao da postavim neki prekidac da se svetlo pali sa otvaranjem gepeka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo da stavim par slika kako to izgleda.Na ovoj slici ispod je izgled konektora za svetlo u gepeku.

IMG_1922.jpg

U slucaju da ne radi svetlo (nema napona na konektoru) onda se kratko spoji konektor koji se nalazi ispod tapacirunga gepek vrata i izgleda kao na slici ispod.

IMG_1941.jpg

Kratko se spoje kontakti oznaceni crvenim tackicama i trebalo bi da dobijete napon na konektoru u gepeku za svetlo.

IMG_1936.jpg

Ko nece da kupuje bravu gepeka sa mikroprekidacem i da nosi jos jedan kljuc zbog druge brave moze na tapacirug da rokne prekidac kojim ce paliti svetlo u gepeku i koji izgleda recimo ovako.

IMG_1944.jpg

Nadam se da ce ovaj kratki tutorijal pomoci nekome ko bude hteo da odradi svetlo za gepek.

Edited by Dr. Tuborg

Share this post


Link to post
Share on other sites

koristan tutorijal :) jedini problem koji ja u tome vidim je taj prekidac ,jer bi ga ja 100% jednom zaboravio da ga ugasim :) po meni bolja varijanta je da se ugradi mikroprekidac :) a di imaju da se upe te diodice?

Share this post


Link to post
Share on other sites

LED za osvetljenje imas da kupis na vise mesta,ako nisi iz Beograda narucis preko interneta...samo uguglas.Ako se ne snadjes poslacu ti linkove za kupovinu na privatnu poruku da ne reklamiramo ovde.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li neko zna da li je punto u nekom paketu opreme imao svetlo u kaseti ispred suvozaca, i ako je imao ako moze neka slika gde stoji da li je to onaj skroz desno otvor elipsasti, ugradio bih sebi pa se razmisljam da li fabricki ili da na air bag zalepim segment od tri diodice, e da i ako postoji fabricki ako bi neko mogao i prekidac da slika da vidim gde stoji i koji je.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo kako sam ja resio problem osvetljenja u gepeku. Ove diode su prvobitno bile namenjene za prednji deo maske. Nesto kao neka linija da se napravi na braniku ili oko fara. Cak sam mislio da diode postavim oko maglenke da izgleda kao krug, i da se poveze na poziciju. Posto sam uvideo da ne izgleda lepo, naprotiv ruzno je, odlucio sam da ih iskoristim u gepeku.

Ceo postupak montiranja nije tezak, i ne traje dugo. Ja i drug smo ovo zavrsili za 20 min. Malo zice, lepka i dobre volje.

22092012129.jpg

22092012130.jpg 22092012131.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imam kragujevacki Punto (izvedba EMOTION) 2009. godiste. Kod zadnjeg desnog zvucnika postoje dve zice na koje je namontirana plasticna stopica , ali nisu nigde prikljucene!?Zajedno su razvedene sa kablovima za zadnji desni zvucnik(ti su kablovi prikljuceni na zvucnik i on radi) . Danas sam malo rasturio tapacirung , ali nisam mogao da vidim kablove na koje bi ove dve sporne zice mogle biti prikljucene!. Zna li neko sta bi ovo moglo biti?

Edited by neshaoct
spojeno by Dr. Tuborg :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li se prekidac nalazi u samoj bravi. Kakav je tip prekidaca, odnosno moze li se kupiti samo prekidac i ugradi u bravu ili gde vec ide.

Izmerio sam imam +12V na konektoru za gepek svetlo. Kako neko rece prekida se minus odnosno pomenuti prekidac prekida minus napajanja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako kupis posebno bravu sa prekidacem imaces i drugi kljuc za gepek da nosis na privezku. Ili da uradis kao ja pa da stavis naknadno prekidac.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da taj prekidac je u samoj bravi. Koliko vidim moze se skinuti cilindar tako da dva kljuca nisu potrebna.

Sam prekidac kosta mozda oko 100 din a cela brava i to polovna je oko 20 e. Ne isplati se ...

Ovako nekako izgleda pomenuti prekidac.

cv312.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

A gde bi mogao da se nađe originalno svetlo za gepek kod punta? Ne mogu da nađem nikakvo kućište koje bi upalo u onu rupu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po otpadima ili od nekih drugih kola da je slicnih dimenzija. Pogledaj po kineskim radnjama,ima raznih LED lampi koje oblikom mogu da se ubudze u gepek. U krajnjem slucaju turis LED traku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...