Jump to content
FAS Goran
MACAK_FROM_CACAK

Xenoni / projektori - iskustva?

Recommended Posts

5 hours ago, totti said:

Apsolutno ništa ne fali reflektorskom faru po pitanju vidljivosti.

Fali ako planiras da aBgrejdujes :) svetlo ili ubacujes xenon. Auto sa projektorima je daleko manje upadljiv, pogotovo ako se stavi normalna OEM boja od 4300K, a ne neki cirkus u plavom delu spektra. I pogotovo ako je taj auto fabricki isao sa projektorima.

Sto se prakse tice, projektor ima siri snop, a mana mu je cuveno "renderovanje slike" nocu, tj. izuzetno ostar kontrast izmedju osvetljenog i neosvetljenog polja. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Možda se nismo razumeli - običnom reflektorskom faru sa običnom halogenom sijalicom u principu ništa ne fali po pitanju vidljivosti
Ne kažem ja da se ne vidi još bolje sa xenon sijalicom, ali i ono je sasvim ok. Kad meni već blago ćoravom nema potrebe za aBgrejdom, onda nema ni drugima

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Razumem te ja sta pricas ;) , ali to bi ti bilo kao da kazes da ces sa C4 1.4 95 KS atmosfercem stici na odrediste kao i sa 2.0 HDi 150. Samo je pitanje kako...

Ksenon sijalici bilo kakva ni pojacana halogena nije ni blizu. Da su nam putevi idealni, kao i stanje na njima, bilo bi super. Ovako, dobro osvetljenje glavu cuva. Rupe, losa signalizacija, svega i svacega na putu...

O dominaciji 4300K ksenona po kisi, nocu ne treba ni pricati. Ako put ima iole ocrtane bele linije, daleko je lakse voziti nego pod halogenim. Takodje se sa tom bojom oko daleko manje zamara.

Da ne pricam o koka-zraka idiotima kojih je sve vise i koji kada ti dolaze u susret, neuporedivo lakse mozes da pratis desnu ivicu puta.

Licno mi je uvek najbitnija bila funkcionalnost, bezbednost i korektnost prema ljudima u suprotnoj traci. Zato sam uvek i pratio novitete po pitanju osvetljenja. Estetika je, bar u mom slucaju, 5% razloga.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni lično je jedina muka noćna vožnja sa matorim/istrošenim projektorskim farom i halogenim sijalicama. Isto važi i za xenon far sa takvim projektorima po kiši.
Sa reflektorskim farom stvarno nikad nisam imao nikakav problem


Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, totti said:

Meni lično je jedina muka noćna vožnja sa matorim/istrošenim projektorskim farom i halogenim sijalicama.

Slazem se, apsolutno najgora kombinacija, pogotovo na "Al" projektorskim farovima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ako je tako kao sto pise (a na oglasima pise svasta) to znaci da je u jednom projektoru/socivo i kratko i dugo svetlo. 
Bixenon projektor ima klapnu koja se spusta i podize i onda je jedna sijalica i kratko i dugo svetlo

Share this post


Link to post
Share on other sites

A da li je onda to bolje resenje sa aspekta bezbednosti,funkcionalnosti,dugotrajnosti...od "obicnog" xenona?

Edited by Decak Iz Vode

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa imaš i za dugo svetlo xenon... u tom smislu je bolje. Na pamet mi ovako na prvu pada Mondeo mk4, koji za srednje ima xenon, a za dugo halogenu sijalicu.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iz nekog mog iskustva, bixenon "pojede" halogenu sijalicu koja je za dugo svetlo tako da ta sijalica nema nikakvu svrhu, jednostavno slabije svetli. Bukvalno, kao da staviš sijalicu od 100w i pored nje upališ neku od 20-30w. 

Makar je takav slučaj bio kod mene sa ugrađenim bixenon projektorima i ksenonima 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako prolazi vreme sve sam bliži da na sledećem automobilu koji budem kupovao uslov bude da nema xenon, LED svetla i slično. 

 

Znam da dnevna svetla sačuvaju kratka ali sve više novijih automobila sa xenonima noću kao sa fenjerima. Verovatno da unutrašnjost šoljice od temperature posle nekog vremena nagori i onda sve lošije i lošije svetli a pitanje je može li se uraditi reparacija i koliko to košta.

 

Ovako sa halogenim sijalicama em najbolja boja em po mokrom (tamnom) asfaltu najbolje osvetli put. Zameni se sijalica i idemo dalje. 

Edited by Axic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Axa brate, na cemu si danas :lol: ?

Pa znas li koju temperaturu razvija sijalica sa vlaknom, a koju ksenonka (i da nemas dnevna svetla).

Da ne pricam o vozilima koja imaju dnevno svetlo (a takva su maltene sva novija) i kod kojih se far pali stvarno samo po mraku.

Sto se tice kvaliteta svetla, prvo je bespredmetno porediti OEM 4300K boju (pogotovo po mokrom) sa bilo kojom iz zuceg dela spektra. Drugo, intenzitet svetla je daleko bolji, sa upucanim farovima bukvalno nema mesta poredjenju.

Jedina prednost halogenke sa vlaknom je nocu po magli - zuca je i sa manjim intenzitetom. Ako je magla bas intenzivna, xenon pravi bukvalno zid ispred auta, slicno kao kada se upale duga svetla. Drugu prednost stvarno ne vidim ;) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mojne se ljutiš, ali prvi put čujem za to - za taj zid u magli. A evo, skoro deset godina vozim kola sa bixenon projektorima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sto bih se ljutio, svasta, tu smo da caskamo i druzimo se ;) . Ako je magla bas gusta, jako svetlo stvara totalno kontra efekat i pravi bukvalno "zid" ispred vozila, ne vidi se dalje od 10-ak metara. Zasto se po magli ne pale duga svetla? Pricam o onoj pravoj, koju "mozes da seces nozem", kada moras da vozis 30-40-50 km/h, a ne o nekoj izmaglici. Tu je (po meni) jedina funkcionalna prednost halogene sijalice.

PS: I ja ksenone vozim 14 godina (vise od pola vozackog staza :D), to su bar neka moja iskustva koja sam skupio vremenom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nego recite vi meni gde kupujete te aftermarket zinon setove?

Imate nekog pouzdanog ko valja kvalitet, ili kupujete tamo gde je najpovoljnije, KP i sl ? :mellow:

Moram nekako da rešim oborena, da se ne ćoravim više kad vozim noću...

Ne znam u kakvom su stanju projektori, ali nadam se da će ipak biti bolje nego sad... a ako ne bude videću šta dalje, drugi farovi ili "remont" postojećih, jer ovako ne valja nikako...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moraš prvo remont farova,sve ostalo su bačene pare...

Pregore farovi...

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za Bravo uvek savetujem da pozajmis od nekoga 4300K i probas. Na benzincu je tek boza za montiranje, oko farova mozes kolo da igras.

Pogotovo zato sto je malo mladji restyle u pitanju - ako radi posao, super, resavas problem za 30-40 EUR. Licno sam pozajmljivao ljudima nekoliko puta za test, desavalo se i da im "spasem" kintu za reparaciju i resavalo se samo xenonima, uz vrlo dobar rezultat na putu. A desavalo se i suprotno - da su soljice toliko nagorele, da se vec na oko videlo da im nema spasa osim reparacije. 

A ako xenoni ne piju vodu - tek onda kupusanje farova, sredjivanje/zamena projektora, ponovno zatvaranje, poliranje farova... Pri cemu ne mora uvek sve da bude savrseno nakon toga, pisao sam sta sam sve vidjao kada sam ljudima stelovao (lose rotirani projektori, vlaga i prljavstina u faru, pojava zadimljenosti sa unutrasnje strane zbog loseg kvaliteta soljica ili blizine "staklu" fara, slomljeni nosaci ili delovi kucista, itd...). Tako da bas treba povesti racuna kome se daje, da to sve lepo i pedantno odradi. Najmanji problem je tu cena, jer je sve bagatela u odnosu na ranije.

Licno sam uzimao "CN Light", 4300K, AC naravno, ne mora Canbus (koji je skuplji). Usli su vec u 3. godinu kod mene, bez i jednog problema, koriste se svo vreme i kao dnevno svetlo... Na prethodnom Stilu su mi gurali 9 godina, uz samo jednu zamenjenu sijalicu.

U ovom mom postu na kraju imas kontakt (da ne reklamiram i ovde) i tadasnju cenu, uzimalo je prilicno ljudi koje znam, bez zamerki:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/43708-xenoni-projektori-iskustva/&do=findComment&comment=1517711

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poručen set. Hvala svejedno za link Vule, toliko otprilike izlazi (40€).

Javljam utiske kad montiram. Mada sinoć sam gledao detaljnije, i u suštini je kod mene veći problem što su oborena previše oborena i u najvišem položaju, ali jeste i snop slabašan, i to stoji...

Edited by Rasta

Share this post


Link to post
Share on other sites
51 minutes ago, Rasta said:

u suštini je kod mene veći problem što su oborena previše oborena i u najvišem položaju

Kom najvisem? Na poziciji "0" iz kabine ili si stelovao na samim farovima?

Pretpostavljam da si uzeo 4300K.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...