Jump to content
FAS Goran
Dovla

Kako kupovati u inostranstvu preko interneta? / Poručivanje delova iz inostranstva

Recommended Posts

Ehh da pogubih živce zbog glupih Engleza :) Dakle, kao što MilanLaki reče, postoje norme za carinjenje... 25€ ako ti šalje pravno lice i 45€ ako ti šalje fizičko lice.

E sad... kako carinik zna koliko šta vredi? Pa u suštini prema onome što piše na paketu ili po sopstvenoj proceni. Dodatno olakšanje im predstavlja ukoliko se unutra nalazi račun. E sad, paket koji sam naručio za Punto Abarth iz Engleske imao je račun unutra koji je imao vrednost manju od 45€, a veću od 25€. Onda su carinici lepo pogledali ko šalje i videli da su Englezi lepo naštampali na paketu ime svoje firme kao pošiljaoca.

I naravno rezultat... 10% carina na cenu sa fakture + PDV od 18% na iznos+carina i izađe 15€ nepotrebnog harača državi.

Sada, kada malo premotam film, Englezi stalno šalju odštampan račun unutar paketa i šalju u ime firme, a Kinezi bez računa i u lično ime.

Tako da eto, savetujem da ako naručujete nešto skuplje od Engleza (a i od Kineza) pošaljete im poruku da vam NE šalju račune unutar paketa i da u paketu nema nikakvih računa ili bilo šta što bi ukazivalo na vrednost robe. Takođe, tražite im da na paketu napišu neku minornu vrednost tipa $10-20 ne bi li paket prošao i bez carinske kontrole.

I tako... valjda će ovo služiti za nauk i nama i drugima :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ne znam ko gore napisa da su ga provalili po IP iz Srbije, za to postoji resenje, ako si izabrao Sloveniju, postoji PROXY nadjes iz te zemlje proxy i cao prijavljuje te kaod a si zi te zemlje, nista lakse i nisi sumnjiv.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guzve nije bilo o kako su mi rekli uvek mogu da pozovem ili da odem do njih da se posavetujem/raspitam ako me jos nesto interesuje. Sa te strane su stvarno OK. Ljubazni i hoce da izadju u susret i objasne. Pohvala :thumbup:(da ne ureknem pu pu pu...)

edit: danas malo guglao i naidjem na ovo Carinske povlastice

edit2: jos samo da proverim da li rade xenoni :lol:

Može li njihov broj telefona, makar na pp jer ja nisam u BG. Hvala

1000 dinara

"Ukoliko na našem sajtu ne postoji željena informacija, možete se obratiti pismenim putem Upravi carina, Novi Beograd, ul. Bulevar dr Zorana Đinđića 155, uz prethodnu uplatu ADMINISTRATIVNE TAKSE u iznosu od 1.000 DINARA na račun broj: 840-742221843-57 modul 97/petocifreni broj opštine na kojoj je prijavljen onaj koji plaća taksu.

Primalac: REPUBLIČKE ADMINISTRATIVNE TAKSE"

Meni ništa ne stiže bez tracking numbera pa bih hteo i njih priupitati par stvari.

pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

@dusman

A šta ćemo sa adresom i telefonom? :)

@tatamata

Imaš carinsku ispostavu u Savskoj: 011 6646 492 tu se jave one fine čike koje je MilanLaki pominjao koji su voljni da pomognu ;)

Iskreno, mislim da ti imaš neki problem kod tebe u tvojoj pošti. Ja sam u poslednje vreme počeo da poručujem dosta često bez tracking-a i stižu mi paketi redovno za 15-18 dana... prema sistemu po kome radi naša pošta, i tebi bi moralo da stigne gotovo identično kao i meni u BG-u.

Share this post


Link to post
Share on other sites

vise od polovine stvarcica koje sam narucio nije imalo tracking number ;) i sve je stiglo normalno. Po mom iskustvu roba stize brze kad se naruci preko Hong Kong poste, a ne preko China poste. Mozda zvuci bzvz, ali to je moje iskustvo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znam i za Singapur. Imao sam jednu posiljku i najduze sam cekao (ne racunam period oko kineske nove godine jer onda sve kasni)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo da prijavim i ja svoje iskustvo sa plaćanjem preko interneta. Sve ovo se dešava 6. aprila ove godine.

Izvadio sam karticu WWW (Visa) samo za plaćanje preko interneta kod Banke Inteze. Tom prilikom banka otvara i devizni račun vezan za tu karticu. Kartica ima svoj broj i svoj verifikacioni kod od 3 cifre.

Registrovao sam se na eBay-u, regularno, sa svojom adresom u Srbiji.

Registrovao sam se na PayPal-u, sa adresom u BiH, i izvršio povezivanje/verifikaciju naloga sa deviznim nalogom vezanim za internet karticu. Poslali su mi na prijavljeni mejl istovetno kod od 4 cifre, kojim sam potvrdio da sam to ja i da je to moj račun, PayPal mi fino čestitao na registrovanju i verifikaciji i to je bilo to.

Zatim sam našao na eBay-u elm327 interfejs, naručio ga, platio preko PayPal-a, naglasio prodavcu da želim da mi proizvod bude isporučen na "pravu" adresu u Srbiji, on poslao "račun", ja platio, i istog trenutka mu je sve leglo na račun. I od eBay-a i od PayPal-a sam uredno dobio izveštaj o uspešnoj transakciji i čestitke za to. Prodavac me u roku od 10ak minuta kontaktirao da potvrdim da li je adresa na koju sam tražio da pošalje proizvod korektna, ja sam potvrdio i on je istog dana poslao proizvod.

Juče, 12. aprila mi je proizvod stigao na kućnu adresu, iz Hong Konga, a ja sam se blago rečeno zaprepastio...očekivao sam ga za mesec-dva dana! :unworthy:

Sve me koštalo sa poštarinom/dostavom 29 evra.

Sve pohvale za prodavca, eBay i PayPal.

E sada, nisam otvarao virtuelnu karticu, jer nisam video uputstvo na vreme, pa sam direktno vezao PayPal nalog sa svojim deviznim nalogom. Prema njihovim obaveštenjima koje sam dobio prilikom registracije i kupovine, čini se da je sve u redu, inače ne bih ni mogao da verifikujem devizni račun sa svojim nalogom...valjda. A možda sam i imao sreće i/ili je još uvek kratko vreme da bi stigli da utvrde da zapravo postoji razlika između BiH i Srbije...ne znam, videćemo šta će biti i da li ću dobiti neko upozorenje od PayPal-a u narednom periodu.

Inače, Banka Inteza postoji i u Republici Srpskoj. možda i to ima neke veze....stvarno, ne znam. Ovo sve kažem, zato što sam čitajući sada ovu temu video da je jedan naš član imao problema sa PayPal-om.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Platio si verovatno neku express poštu tipa DHL ili FedEX pa ti je zato stiglo tako brzo, ili ti je prodavac poslao negde iz Evrope. Meni se isto dešavalo da piše da je proizvod u Hong Kongu i da plaćam poštarinu odande i da mi stigne paket za 5-7 dana i onda na paketu piše da je poslat iz Engleske ili Švajcarske... Verovatno imaju neku svoju "ispostavu" za Evropu ;)

Što se kartice tiče, Banca Intesa u Srbiji nema nikakve veze sa onom u Bosni. Ako nekada budeš vršio plaćanja ili bilo kakve transakcije na svom računu videćeš po provizijama da nemaju nikakvog dodira ;) Ta virtuelna kartica Banke Inteze je neka vrsta "lažne" kartice koju PayPal ne prepozna da je iz Srbije već iz neke druge zemlje u kojoj postoji PayPal. Sve u svemu, nisi nigde pogrešio niti treba da brineš oko bilo čega. Jedino što može biti problem ako na tom deviznom računu čuvaš i lične devize tj. ako imaš na ručunu i pare koje ne treba trošiti za online kupovinu onda ne bi bilo loše da otvoriš virtelnu karticu čisto radi sigurnosti ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^^Baš tako. Pošiljka je stigla RoyalAirMail-om, iz V.Britanije. Sve u svemu, zadovoljan sam brzinom isporuke. Inače, u transportu je prateći cd bio polomljen, ja rekao prodavcu da je sve ok da ne treba da šalje drugi jer ću naći drajvere na internetu sam (odavde sa foruma), kad on u roku od par sati šalje mi drajvere i softver na mejl. Svaka čast za brigu o kupcima.

Inače, račun ima samo tu namenu - kupovina na internetu, i pre nego što obavim kupovinu, stavim otprilike sumu koja mi je potrebna i mirna mi glava. ;)

Sa karticom Visa Virtuon u Raiffaisenu nisam imao takvih iskustva, plus sam morao da imam u svakom trenutku depozit 20 evra...na kraju sam odustao od kupovine sa njom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jel otvarao neko skoro visu virtuon u rajfajzenu i prijavio se na entropay/paypal uspesno?

Ja sam zadovoljni korisnik RaiffeisenVisaVIrtuon-Entropay-PayPal sistema, sve po Dovlinom uputstvu. PayPal sam registrovao na neku adresu iz Hrvatske.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jel otvarao neko skoro visu virtuon u rajfajzenu i prijavio se na entropay/paypal uspesno?

Ja sam zadovoljni korisnik RaiffeisenVisaVIrtuon-Entropay-PayPal sistema, sve po Dovlinom uputstvu. PayPal sam registrovao na neku adresu iz Hrvatske.

Mala pomoc Bojane (ili ko god moze da pomogne): izvadio sam RaiffeisenVisaVIrtuon i u procesu sam registracije na entropay-u. Pretpostavljam da si na entropay-u stavio svoju pravu adresu a na paypal neku laznu. Da li mozda znas da li se naplacuje prenos novca sa entropay kartice na visa virtuon karticu? Ne bih voleo da zarobim pare na entropay kartici ako ne uspem da aktiviram paypal.

Hvala i pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Ti nemoj da prebacujes pare na entropay dok se ne registrujes na paypal ;) entropay uzima samo proviziju kada uplacujes na njihovu tj. virtuelnu karticu (99% :rolleyes: )

Share this post


Link to post
Share on other sites

I javi nam da li si uspeo da registruješ Entropay karticu na PayPal kako bismo demistifikovali ovih par postova pre tvog. :)

E a kad sam već na ovoj temi da napišem novo iskustvo :) Naime, jedan naš kolega forumaš mi se obratio sa molbom da poručimo jedan osciloskop sa eBay. Našao je link, model oblik, karakteristike "samo" da se kupi. Obavimo brzo sam čin kupovine i ostade nam 15ak dana čekanja da stigne.

Ko ne zna, osciloskop je uređaj kojim se mere napon i struja (i mnoge druge vrednosti u vezi sa njima), a taj uređaj ima i ekran na kome iscrtava njihov oblik i ostale karakteristike (ovo je veoma uprošćeno pa bih molio prave kolege stručnjake da ne zamere na šturom opisu jer je i ovo dovoljno za priču onome ko ne zna ;) ).

Elem, sačekamo tih 15-20 dana kad meni stiže poziv od Carine da se javim u roku od 8 dana i ponesem sledeće:

- račun o kupovini ili vlasnički list (interesuje ih vrednost robe kako bi je ocarinili)

- dokaz o pravu na uvoz robe koja je u paketu

Što se ovog drugog tiče, stajalo je obrazloženje da su oni procenili da taj uređaj nije "za kućnu upotrebu" te ga ne može uvesti obično fizičko lice.

I tako... odem ja u Carinu u Savskoj i prvo ona meni traži račun... ja joj dadoh odštampan sa mejla (jer drugi nisam ni imao) i ona me napade kako sam ga falsifikovao i kako ona zna da to vredi mnogo više i da će kao proveriti na eBay-u preko Item #. Ja reko' - nemam šta da dodam - proverite :)

Onda pita ona mene da li ja uopšte znam šta je u paketu i šta će to meni. Ja reko' treba mi za ono za šta je i namenjen. Počne ona mene da ispituje šta radim i čime se bavim i dođemo do toga da sam student na Elektrotehničkom fakultetu i da mi zaista treba "za lične potrebe" jer mi je to struka i zanimam se s tim. Tom činjenicom omogućimo da paket bude uvežen. Međutim, potreban joj je dokaz da sam student. Pošto sam unapred znao šta će biti poneo sam indeks i dam joj ga na uvid (indeks naravno :D ). Lista ona tako i kreće diskusija:

ONA: Pa ti nisi položio nijedan ispit?!

JA: Zapravo, položio sam skoro sve!

ONA: Pa gde ti to piše?

JA: Pa na Studentskim servisima. Na našem fakultetu postoje elektronski servisi i ocene se ne upisuju u indeks, samo upis godine.

ONA: Pa gde ti je upisana godina?

JA: (pokazujući na pečat i datum u indeksu) Evo ovde.

ONA: (nakon par sekundi razmišljanja) Dobro, evo ti indeks, ovo će biti ocarinjeno po PRAVOJ vrednosti, a ne po ovom smešnom računu koji si mi doneo jer ja znam bolje od tebe šta je ovo i za šta ti treba i bolje bi ti bilo da si bio iskren nego što si me lagao. Znam ja vrlo dobro za šta vi ovo koristite i čemu vam služi!

JA: Možete li da mi objasnite?

ONA: Ne mogu imam posla. Stići će ovo za par dana na tvoju adresu.

I tako, prođe par dana, stigne paket sa uplatnicom da se plati carina prema računu i eto... platih i uzeh.

NARAVOUČENIJE: Nemojte baš preterivati sa egzotikom jer se može desiti da Carina nešto označi kao predmet koji "nije za ličnu upotrebu" i da se taj predmet vrati prodavcu. U tom slučaju, ostaćete bez para koje ste platili za poštarinu dok će vam se pare za sam proizvod vratiti kroz PayPal. Živeo FREE shipping! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posto sam ja narucio taj osciloskop, moram i ovako javno da zahvalim Dovli na ovoj borbi sa carinskom birokratijom. A sto se tice nase saradnje sve je proteklo po dogovoru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam hteo da smaram sa tim, ali ajde :rolleyes:

Kolega narucio (od privatnog lica) iz Nemacke 3 fabricka CD-a za Audi. Stiglo mu je isto pisamce sa carine. Da dokaze vrednost i da uredjaj nije za kucnu upotrebu i da dokaz o pravu na uvoz. On je telefonom resio problem, uz malo natezanje sa carinikom naravno, rekao da je samo 1 ispravan a ostala 2 mu trebaju za delove (odnosno da ce od ta 3 da sklopi jedan :) ) Nekako mu pustili uz prethodno dostavljenu fakturu (sa ebay) i kopiju saobracajne (poslao na fax)

Iskreno ne znam sta njih boli sta ti uvozis, da ste narucili 10 kom. pa da se kaze da je za dalju prodaju i bla..bla..bla... ali ovako kad narucis 1 komad ne znam sta se toliko uzbudjuju.

I dalje tvrdim da u mnogome zavisi kakav je dan imao carinik ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Ti nemoj da prebacujes pare na entropay dok se ne registrujes na paypal ;) entropay uzima samo proviziju kada uplacujes na njihovu tj. virtuelnu karticu (99% :rolleyes: )

Koliko sam shvatio uputstvo koje je dao Dovla trebam da prebacim pare sa vise virtuon na entropay kako bi paypal mogao da verifikuje taj moj nalog tako sto ce da skine 1.5e Takodje minimalna suma koja moze da se prenese sa vise virtuon na entropay je 15e. Ne bih voleo da dodjem u situaciju da prebacim 15e na entropay i da mi paypal kaze da ne moze da mi verifikuje nalog i da zarobim svojih 15e. Zato pitam da li mozda neko zna koliko se naplacuje prenos novca sa entropay kartice na visa virtuon?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...