Jump to content
FAS Goran
Dovla

Kako kupovati u inostranstvu preko interneta? / Poručivanje delova iz inostranstva

Recommended Posts

@dovla

znam, zato sam i pojasnio šta sam sve probao, jednostavno ne radi.

obavestio sam prodavca, da zna, i rekao je ok, probaj do imbecilnosti do ponedeljka, pa ponovo javi ibeju...

nisam registrovao ništa duplo, nisam zabranjen na ibeju (niti limitiran, ili mi bar ne kaže to očigledno), paypal mi je loadovan i verifikovan karticom...

jednostavno ne radi. evo sad sam opet probao, opet isto, opet sam pisao ibeju... ko ih šiša...

i da, ja kad mi se upali lampica za check engine, pošto se fantomski pali i fantomski gasi sama, majstor kaže da prijavljuje neku grešku sa pojačanim izduvnim gasovima (zatvoren EGR), ja obično kad se greška desi, resetujem kola, podignem ih ponovo i ona se obično izgubi :)

Edited by Dimitrije Munćan

Share this post


Link to post
Share on other sites

E sad, evo epiloga moga problema!

Sad, da li je greška koju eBay izbacuje iz prethodih postova povezana sa ovim mojim (novonastalim, ili od vajkada prisutnim) problemom to ne znam, ali evo o čemu se radi...

Dakle, iako sam radio sve prema uputstvu koje se pokazalo višestruko uspešno problem je lociran i objasniću vam zašto iako je legalno sve, ovo je ipak fora.

Naime :

Danas sam dobio mail od PayPala (kojima se do sada nisam obraćao za pomoć, jerbo nisam bio upućivan da je problem do njih) u kome kažu :

Da je moj nalog sa limitiranim pristupom, iako sam ga verifikovao, i da je do daljeg blokiran, bez mogućnosti da ga deblokiram, te da moji zahtevi za plaćanje (koji su stizali do njih) ne mogu da budu izvršeni.

Razlog:

vi se nalazite u zemlji u kojoj PayPal ne radi i dok se usluga ne bude nudila kroz PayPal sistem direktno za vašu zemlju, vi ne možete da koristite PayPal za plaćanje. Novac za aktivaciju će mi vratiti nazad - u roku od 180 dana, ukoliko do tada PayPal ne bude poslovao u mojoj zemlji, i kaže Emily:

mada je najava da od 2011 treba da prošire zemlje u kojima će raditi i da se nadaju da će se i moja zemlja (Srbija) nalaziti među njima, oni još uvek nemaju zvanično obaveštenje. Zamolila me je da ne otvaram nove naloge, i ne koristim karticu (virtuelnu) za PayPal do daljeg, jer će u suprotnom razmišljati o legalnim akcijama, štagod da ta pretnja znači!

Sve to, iako sam ja prijavio da sam iz Slovenije, prema uputstvu, jelte verujem da su zaključak izveli jerbo nemam slovenačku kreditnu/net karticu, a sve IP adrese sa kojih sam pristupao su sa domaćih prostora tj iz Srbije. Tako da - izgleda da baš nije tako lako više ni na foru kupovati sa eBay-a.

E sad, liku od kojeg sam hteo da kupim - otkazao sam, pa makar imao negativnu ocenu, jer jednostavno ne mogu da platim...

Karticom sa EntroPay-a sam uredno platio kevin internet, na sezampro.rs ;) tako da ok, te pare sem onih provizija neće da mi propadnu, a ostatak para sa virtuelne kartice ću već da potrošim, nije velika greda ; i sada, ja ne mogu da naručim ELM 327, kao što ste svi naručili ELM 327 (jedna od stvari koje sam hteo da kupim, jerbo su mi moji pametni rođaci kupili VAG KKL kabl u Švapskoj, pa kao - hteo sam da uzmem i ELM).

Ako ima neko od vas prisutnih, da mi učini uslugu, da mi barem naruči ELM327, plaćam po dogovoru, pa dajem i 5 eur provizije ;) a za diskove koje sam tražio na eBay-u, ima ih na amazon.de pa ću sa rodbinom to da rešim, a i na amazonu se može platiti direktno karticom, tako da to nije neki veliki problem...

Eto, sad znate, nije baš uvek tako lako, zašto se baš na meni slomila kola, pa ko zna :) verovatno sam im zbog više različitih IP adresa ( i čak tri internet provajdera), sa različitih platformi operativnih sistema i browsera i delovao kao potencijalni rizik, šta ćeš...

Ko se javi da pomogne, nek se javi na PP, pa se dogovorimo sve...

Inače, možda, ako neko od vas ko je kupovao na gore pomenuti način, dolazi na skupljanje sutra - možemo se i na licu mesta dogovoriti.

Toliko od mene za danas ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kod takvog načina korišćenja problem može lako da nastane da PayPal primeti da se koristi i kartica i IP adresa iz druge države od one koja je registrovana i mogu tražiti dodatne ''dokaze'' o kartici i što je još gore - o navedenoj adresi. E onda si ugasio jer ne možeš dokazati adresu bez lične karte iz te države koju si stavio. Meni se to desilo, ali me je us*alo da sam prilikom registracije stavio BIH za državu, pa sam imao BIH LK da im pošaljem i sve je prošlo ok. Inače bih morao sve ispočetka da registrujem, a sav novac ostaje zarobljen minimum 6 meseci dok oni ''ne izvrše sve neophodne provere'' Sa virtuelnom karticom nećeš biti sumnjiv i neće te podvrgavati kontroli ukoliko ne pokušaš da trošiš više novca nego što na kartici ima i sl. ;)

Evo mog posta isto iz ove teme koji se možda nije direktno odnosio na tvoj problem, ali ga definitivno manifestuje ;)

IDENTIČNU situaciju sam ja imao, s tim što sam ja već pri logovanju na PayPal dobio obaveštenje da mi je limitiran nalog (dobio sam obaveštenje i na mail). Nisu mi objasnili zašto su me blokirali, ali su mi tražili dokaze o adresi, imenu i prezimenu itd. Meni to u početku nije bilo baš jasno šta treba da uradim (nisam kapirao da treba da skeniram ličnu kartu ili pasoš) pa su mi u nekom trenutku rekli da će mi vratiti novce za 180 dana na šta sam ja poludeo jer sam bio potrošio solidnu svotu novca do tada koju su oni nameravali da zarobe 6 meseci. Nekom pukom srećom i slučajnošću ja sam prilikom registracije stavio Bosnu i Hercegovinu za državu, a tamo imam dokumenta pa sam im poslao te skenirane dokumente i kroz par dana su me odblokirali i sad mi je sve ok.

Jedan moj kolega je imao sličan problem, ali on nije imao način da im dokaže državu i blokirali su mu nalog trajno, a novac je bio vraćen kroz nekih 10-15 dana na virtuelnu karticu.

Sistem naravno nije 100% legalan zato što PayPal nema Srbiju u spisku zemalja u kojima se može koristiti, ali deo oko bankovnih transakcija, deviznih plaćanja i druge aktivnosti vezane za ovu vrstu ''zabave'' su potpuno legalni što je i najvažnije. Već je pominjan početak 2011god. kao termin za uvođenje PayPal-a u Srbiju pa se nadam da će i to biti nekad tada...

Što se kupovine tiče, kao što rekoh u prvom postu, ukoliko bilo kome treba usluga kupovine preko ovog servisa, a ne želi (ili ne može) da ima PayPal nalog, rado ću izaći u susret svakome za pivo ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

:)

eto onda smo se dogovorili, kupi mi elm 327 1.3a ili 1.4a i dam ti litar domaće tatine rakije umesto provizije, ili bar pivo, ako ti je to draže!

i naravno, plaćam cenu robe sa poštanskim troškovima! samo :) ne kontam zbog ovih dokumenata , jesi li iz BiH ili si naški ? tj. kako bismo odradili preuzimanje... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pošalji mi PP sa linkom šta želiš da ti uzmem, koliko komada itd, a za preuzimanje ćemo da se dogovorimo... u kraju smo ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vidim da na ebay-u poceli da salju za Srbiju ,da li je neko probao da narucuje jel funkcionise ???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pisalo je da treba da počne saradnja sa Srbijom, ali ovo je ipak novina. Pogledaću. Zna li neko nešto više o tome?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest maliomladinac

Posto sam vec isprobao narucivanje preko ebay-a, stiglo mi je sve sto sam porucio. Za clanove mogu usluzno da porucujem stvari koji ne zele da se cimaju oko otvaranja novog racuna, paypal-a, accounta i ostalog. Cena usluge je po dogovoru, moze da bude jedno pivo pa sve do pljeskavice. Ustvari to nek bude na vama i vasa dobra volja :)

e-ducan ubija sa cenama usluge i malo je glupo pljackati vec opljackan narod.

Na vama je da nadjete predmet koji zelite da porucite, proverite da li prodavac salje za Srbiju i javite mi se :)

0642350099

Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jos cekam da mi urade karticu za kupovinu preko net-a. Vec 3-4 nedelje. Kazu neki problemi u izradi istih u poslednje vreme.

Dok oni meni to naprave, koliko vidim necu moci da je korisimo za PayPal, bar dok ne pocnu da rade nasu zemlju.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest maliomladinac

Sve sto moze da se plati preko paypal-a i sto moze da se salje za Srbiju moze da se poruci i plati. Laksa i proverena formula je e-bay :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stigao Galetto1260 posle više od 40 dana klackanja jeftinom poštom (već sam se oprostio od njega), naručeno na ebay za 8 dolara od top rated prodavca, plaćeno paypal-entropay-visaVirtuon načinom, paypal registrovan na adresu iz hrvatske, entropay na moju realnu srpsku adresu i vuče sa raiff viza virtuona. To je nakon ženinog parfema iz londona (brzo stigao, za nedelju dana) 2 od 2 uspešna samostalna kupovanja sa ebay. Još jednom hvala forumašima na uputstvu za entropay-paypal fazon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Preporuka je da se obavezno prvo kontaktira prodavac pa makar i sa nekim banalnim pitanjem kao što je recimo pitanje da li će ti poslati Tracking number (što i nije baš banalno pitanje :D ) po toj ceni ili treba da se doplati. Kada se ostvari kontakt sa prodavcem oni onda menjaju malo svoj odnos i za nijansu se više posvete tebi pa makar i u smislu da će platiti veću poštarinu radi tog Tracking number-a ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mene interesuje,kad bih hteo da poruchim npr grill za moj auto preko ebay-a iz Nemachke,da li se placa carina i porezi ili samo cena proizvoda i poshtarina do Srbije ?

Mozhda je glupo pitanje ali zaista nisam upucen i ne znam :S

Btw,koje su cene poshtarine do Srbije ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Auu brate! Ne znam shta reci,poshtarina veca nego stvar koju kupujem,iskusno! :S

Share this post


Link to post
Share on other sites

Carina se plaća ukoliko je vrednost pošiljke veća od 100€. E sad, metodi za utvrđivanje vrednosti su razni :rolleyes:

Carinik može da pročita vrednost koja piše na pakovanju (a pošiljalac može da ti napiše i da je to poklon) ili ako mu se učini da je vrednost veća od 100€ bez obzira šta piše na paketu da sam proceni vrednost i da ti razreže carinu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da dopunim sa novim iskustvom :)

Narucio xenone iz nemacke. Licitacija u pitanju, Ja pobedio, a vrednost je 17.50 eur :rolleyes: Postarina je 15.90 eur.

U cetvrtak mi stize pisamce sa carine tj. njihove ispostave u Savskoj 2 (Posta kod zeleznicke stanice) da dostavim fakturu i kopiju saobracajne dozvole. Naravno odmah pomislim da ce me odrati :wallbash: ali nije bilo tako :thumbsup:

U petak odnesem kopiju fakture i saobracajne. Njihov sluzbenik pogleda i kaze da necu platiti nista. :clap:

Objasnjenje

Prodavac nije naznacio vrednost posiljke na paketu, a nije ni ubacio fakturu u paket (iako sam mu rekao da to odradi) pa su sa carine zvali da dostavim dokaz o vrednosti robe (po meni skroz normalna stvar)

E onda krenem da smaram za daljim objasnjenjima i dobijem odgovore.

1.Ako pravno lice salje fizickom licu ne placa se carina ako vrednost robe ne pralazi 25 eur (PTT troskovi ne ulaze u vrednost)

2.Ako fizicko lice salje fizickom licu carina se ne placa do 45 eur (PTT troskovi ne ulaze u vrednost)

Ako Vam vrednost robe prelazi gore pomenute granice postupak carine je sledeci:

Na vrednost robe placate 10% carine (to mu valjda dodje neka jedinstvena stopa, nisam siguran) i 18% PDV na sve to zajedno (vrednost robe + carina).

U slucaju da je vrednost robe veca od propisane i na Vasoj fakturi imate i troskove postarine na to cete morati platiti 18% PDV.

Ako je vrednost robe u dozvoljenim granicama onda ne placate PDV na postarinu (moj slucaj sa xenonima)

Guzve nije bilo o kako su mi rekli uvek mogu da pozovem ili da odem do njih da se posavetujem/raspitam ako me jos nesto interesuje. Sa te strane su stvarno OK. Ljubazni i hoce da izadju u susret i objasne. Pohvala :thumbup:(da ne ureknem pu pu pu...)

edit: danas malo guglao i naidjem na ovo Carinske povlastice

edit2: jos samo da proverim da li rade xenoni :lol:

Edited by MilanLaki

Share this post


Link to post
Share on other sites

^valjda da dokazem da sam kupio za sebe, a ne za dalju prodaju. Da je bilo dva ili vise kompleta pa ajde, ali stvarno ne znam zasto su za 1 set xenona trazili saobracajnu. Nisam ni pitao, kad su mi rekli da ne moram nista da platim zaboravio na to skroz :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Možda su te upisali u bazu pa kad krene ''akcija'' za xenone eto ih na vratima :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...