Jump to content
FAS Goran
Dovla

Kako kupovati u inostranstvu preko interneta? / Poručivanje delova iz inostranstva

Recommended Posts

Ukoliko želite da kupujete preko interneta koristeći poznati servis za online kupovinu - PayPal ili želite direktno da plaćate preko interneta, a da pritom ostanete bezbedni evo uputstva.

Otvaranje računa i uzimanje kartice

Neophodno je prvo da imate otvoren račun u nekoj banci kod nas i da uz njega imate VISA ili MasterCard karticu. Preporučujem da to bude devizni račun i da bude namenjen samo za online kupovinu. Potreba da bude devizni je zbog toga što ćete prilikom transfera novca biti ojađeni od strane banke koja će vam novac prebacivati u evre po prilično nepovoljnim uslovima (u odnosu na uslove koje imate recimo u menjačnicama). Potreba da to bude poseban račun namenjen samo online kupovini je jedan vid DODATNE bezbednosti.

Otvaranje virtuelnog računa odnosno kartice

Ovo je jedan od dodatnih bezbednosnih koraka. Postoje servsi koji su ovlašćeni da ''izdaju virtuelne kartice za plaćanje (VISA, VISA Electron, MasterCard itd). Jedan od najpoznatijih servisa takve vrste je www.entropay.com . Registracijom na ovom sajtu stičete mogućnost da ''stvorite'' vašu virtuelnu karticu kojom ćete moći da plaćate preko interneta pošto banke u Srbiji odnosno kartice koje one izdaju, još uvek ne pružaju tu mogućnost. Dakle, kada se registrujete napravite novu virtuelnu karticu, a prilikom njenog stvaranja unećete podatke sa kartice koju imate kod sebe. Na ovu virtuelnu karticu, pare se mogu prebaciti samo preko tog naloga koji ste napravili na EntroPay sajtu tj. sami birate koliko ćete novca prebaciti na virtuelnu karticu.

Ova usluga se naplaćuje 4,95% od svake transakcije s tim što se tih 4,95% računa kao dodatni + a ne u okviru transakcije. Konkretno, ako date nalog za prenos 50€ sa stvarnog računa će vam se skinuti 52,48€ što znači da ako želite da prebacite tačno 50€ morate da proračunate (50/104,95)*100. Na vašem stvarnom računu će se pojaviti ''rezervisana sredstva'' koja čak mogu da budu i par evra veća nego što ste preneli novca, ali ne brinite, kada transakcija ''prođe'' biće vam skinuto tačno onoliko koliko ste preneli ;)

U suštini do sada ne bi trebalo da imate nekih problema. EntroPay.com je zaista lepo odrađen, pregledan je sajt, prilično je (što mi programeri volimo da kažemo :) ) UserFriendly, ali svakako, ako imate neko pitanje slobodno ispucajte :)

Otvaranje naloga na PayPal

PayPal je jedan od najpouzdanijih i narasprostranjenijih sistema za online kupovinu. Koristi ga mnogo sajtova, a izuzetno je brz i efikasan. Osnovna prednost ovog servisa je što korisnik od koga kupujete nema kontakta sa vašom karticom već je PayPal posrednik u tome i time se sprečava mogućnost da nego zloupotrebi vašu karticu u nedozvoljene svrhe. Druga prednost ovog servisa je ta što vam uplaćeni novac odmah ''legne'', a inače, kada se radi devizna uplata potrebno je oko 2-3-4 radna dana da bi uplata legla. Treća... 'ajde da ne kažem prednost nego - mogućnost, jeste transfer novca sa jednog PayPal naloga na drugi, što možete iskoristiti ukoliko vam neko šalje (ili vi nekome šaljete) novac iz inostranstva.

Na www.paypal.com otvorite nalog prema svojoj želji (ima tamo opcija da budete samo kupac, ili kupac i prodavac itd). Sajt je takođe prilično jasan i nije komplikovan. Ovde prilkom registracije ostavljate podatke o VIRTUELNOJ kartici koju ste napravili na EntroPay (ili nekom drugom servisu za virtuelne kartice). Ukoliko unesete podatke vaše stvarne kartice jednostavno vam je PayPal neće prihvatiti.

Kada napravite nalog na PayPal za potvrdu nalog potrebno je da prođete još jedan korak, a to je verifikacija (virtuelne) kartice koju ste im prijavili, a to se radi tako što vam oni skinu 1,5€ sa tog računa, zatim vama na izvodu (koji gledate preko EntroPay sajta) piše kao svrha nešto poput: ''PayPal *1234CODE'' gde je ''1234'' kod koji treba da prekopirate u PayPal nalog kao potvrdu da je to vaša kartica. Za ovo će vam biti potrebno 2-3 radna dana dok ta njihova ''naplata'' od 1,5€ ne legne na vaš račun tj. dok se ne pojavi na izvodu. Naravno, da biste to uradili vi već treba da imate neki novac na virtuelnoj kartici. Oni vama taj 1,5€ naravno, vrate nakon verifikacije.

Prema ovom servisu nemate nikakvih dodatnih troškova održavanja, provizija i sl. Kada ste sve ovo uradili, vi ste praktično spremni za online kupovinu u inostranstvu. Možda ovaj tekst deluje dugačak i možda komplikovan, ali verujte da zaista nije tako i da se vrlo brzo ulazi u fazon.

Kupovina

Sad vam preostaje da izaberete artikal koji želite da kupite i uđete u proces kupovine. Taj proces se sastoji u tome da kada kliknete na dugme za kupovinu dolazite na prijavnu formu PayPal-a. Kucate svoje podatke za logovanje, potvrđujete kupovinu i šaljete novac. Ponovo naglašavam, sajt je vrlo jednostavan i razumljiv i ne bi trebalo da bude nekih nejasnoća. Nakon što ste potvrdili transakciju, na vašem PayPal nalogu, kao i na nalogu vašeg prodavca pojavljuje se podatak da je uplata ''prošla'' i time stičete sve uslove da vam prodavac pošalje kupljeni proizvod. Dakle, poenta je da se to dešava u RealTime i da ne morate čekati danima da uplata legne na račun u banci.

Kao što sam već pomenuo, postoji i opcija direktne trgovine na sajtovima koji nemaju PayPal sistem naplate, ali imaju neki od varijanti koju vi imate kao virtuelnu karticu. Na primer, na EntroPay ste napravili VISA virtuelnu karticu. Odete na neki sajt na kome nema oznake za PayPal sistem, ali ima oznaka za plaćanje VISA karticom. Vi možete na tom sajtu kupiti njihove proizvode unošenjem podataka sa virtuelne kartice na EntroPay sistemu (naravno ukoliko ste sigurni u taj sajt), s tom razlikom da ćete za slanje proizvoda koji ste kupili morati da sačekate nekoliko dana da njima ta uplata legne na račun.

Saveti za bezbednu kupovinu

Pre svega pazite na kojim sajtovima kupujete. Svaki sajt koji ima karakterističnu PayPal oznaku sa oznaka kartica koje se primaju (VISA, VISA Elekctron, MasterCard itd) bi trebalo da je autorizovan od strane PayPal-a. Ipak, nije na odmet proveriti još jednom za svaki slučaj.

Kada kupujete neki proizvod, DOBRO se raspitajte o njemu. Kontaktirajte prodavca i pitajte ga šta god vas zanima. Imajte u vidu da stranci mnogo brinu o svojim mušterijama da budu zadovoljni tako da vas neće otkačiti koliko god budete bili dosadni u raspitivanju oko nekog proizvoda. Takođe, imajte u vidu i to da se kod njih poprilično poštuje zakon o zaštiti potrošača i često ćete videti da postoji mogućnost vraćanja novca ukoliko niste zadovoljni proizvodom i znajte da to nije samo fora kao što je to kod nas slučaj.

Kada izaberete proizvod i dobro se raspitate o njemu, obratite i posebnu pažnju na troškove poštarine. Pre svega da li prodavac šalje proizvod u Srbiju, zatim koliko košta poštarina i dobro obratite pažnju kada kupujete više komada nekog proizvoda, da li se data poštarina odnosi na jedan komad tog proizvoda ili na celokupnu vašu porudžbinu.

Toliko za sada. Nadam se da vam je jasno koliko je korišćenje ovog servisa jednostavno i da ćete uspešno shopingovati vašim ženama cipele i parfeme iz Italije i Francuske :lol:

Naravno ukoliko ima nekih pitanja oko ovoga tu sam da odgovorim, a ja bih se na kraju zahvalio korisniku podvarak koji je inače i meni objasnio kako cela ova priča funkcioniše :thumbsup:

 

 

Edited by neshaoct
dopuna naslova teme

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sistem proveren i sve radi kako treba :thumbup: Kada objasnjavas ljudima malo se uplase, shvate kao komplikovanu proceduru pa odustaju. U sustini najvece cimanje je kad vadis karticu u banci, jer moras da ides licno :). Takodje zahvalnice za -podvarak-, a isto i za -Dovla- sto je sve lepo srocio i jasno napisao :yes

Ne znam da li ima veze koliko novca prebacujes na virtualnu karticu (entropay), ali meni su za 30 eur uzeli 5%. Mozda za vece iznose ide manji procenat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam pogrešio, pisao sam 2,5% a računicu pravilno izvodio tj. kao da je 5% :D Ispravio sam sada da ne bi bilo zabune, dakle 5% je provizija na Entropay. ;)

EDIT: Da budemo još precizniji - 4,95% je provizija sad sam proverio :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ma ja rekao 5%, onako u fazonu nek ide zivot :lol:

ne znam da li bi bilo bolje da se zakljuca tema, mislim sve je lepo napisano i moze svako da razume. (naravno i da se obrisu ovi prethodni postovi :) )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odete u BANCA INTESA, otvorite devizne racune... EUR i ostali, zatim trazite WWW karticu, koja je inace VISA ali na njoj nema nista osim brojeva + verifikaciona 3 broja, uplatite odredjenu svotu, odete na pay pal, upisete sve podatke, zemlja po izboru(slovenija, bosna...) i napisete srbija pored grada... 11000 BEOGRAD, SRBIJA (slovenija), i za 5-10 min. mozete ocekivati da vam pay pal skine 1.5e sa racona.

Jednostavnije nego sa visa virtuon, radi, nema virtuelnih kartica... i nema nikakvih provizija na uplatu, jer koristite regularan Devizni racun(x2 ako zelite da imate i eur i usd,GBP...) Inace ja sve uplacujem u dolarima, eurski mi stoji samo za uplate direktnim putem preko kartice.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kod takvog načina korišćenja problem može lako da nastane da PayPal primeti da se koristi i kartica i IP adresa iz druge države od one koja je registrovana i mogu tražiti dodatne ''dokaze'' o kartici i što je još gore - o navedenoj adresi. E onda si ugasio jer ne možeš dokazati adresu bez lične karte iz te države koju si stavio. Meni se to desilo, ali me je us*alo da sam prilikom registracije stavio BIH za državu, pa sam imao BIH LK da im pošaljem i sve je prošlo ok. Inače bih morao sve ispočetka da registrujem, a sav novac ostaje zarobljen minimum 6 meseci dok oni ''ne izvrše sve neophodne provere'' Sa virtuelnom karticom nećeš biti sumnjiv i neće te podvrgavati kontroli ukoliko ne pokušaš da trošiš više novca nego što na kartici ima i sl. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da vrlo korisno nema sta, ali ljudi sacekajte ministarka je pre par dana najvila da ce PayPal doci u Srbiju ove godine ili pocetkom sledece pa tako vam nece biti potrebna virtuelna kartica i sve zajebancije sto idu vec cete legalno moci kao i svi u normalnim drzavama da kupujete preko neta, ako treba bacicu link ka toj informaciji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moj bivši kolega sa faksa radi na tome u Ministarstvu i reče mi da će nas uključiti u prvom kvartalu sledeće godine ukoliko Ministarstvo završi dokumentaciju do kraja godine. Imaju problem u Ministarstvu sa manjkom ljudi, a ovo je stvar kojoj se treba posebno posvetiti a i progurati zakone i akte koji bi definisali elektronsko poslovanje u Srbiji.

Bilo kako bilo, kada se to desi, na PayPal-u je lako promeniti karticu sa koje će se skidati novac, a i država će se moći promeniti tako što im se pošalje mail da si se kao preselio u Srbiju i da želiš da ti to promene. Slao sam im par puta neke mejlove sa nekim pitanjima u vezi plaćanja i sl. i vrlo su ljubazni i predusretljivi i lako je komunicirati s njima.

Međutim, čak i tada ostaje tema za razmišljanje da li je bolje koristiti virtuelnu kartcicu na PayPal-u jer ipak, nikad ne znaš kakvi sve sajtovi ugrađuju PayPal u svoje kodove i da li je to uopšte licencirano od strane PayPal-a. Po meni, 5% kolika je provozija na EntroPay je povoljna cena za dodatni stepen sigurnosti jer ipak devize su to, a naročito ako neko ima neku ''solidnu'' zalihu na računu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, ako ti je tako rekao bivsi kolega covek je upucen pa verujem da je upravu, Dovla uplatis na karticu toliko para koliko ti je potrebno i nema bojazni za bilo cim, a naravno ne treba narucivati sa svih sajtova postoje dosta proverenih, a i na internetu mozes naci iskustva ljudi koji su imali posla sa nekim sajtom koji eventualno tebi treba pa lepo procitas i znas da li je sajt bezbedan naravno obicno je to na engleskom pa je pozeljno znati ga mada ima i domacih foruma sa tom tematikom.

Moje misljenje je da bolje kad dodje PP kod nas koristiti nasu karticu i uplacivati po potrebi i naravno biti obazriv.Mnogo je vaznije od svega ovog da drzava donese novi zakon o carini i da se podigne cifra za koju bi se carinila roba, ali to je vec druga tema koja je cak i vaznija od samog ulaska nase zemlje u sistem PayPal-a.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo najnovijeg iskustva... maločas kupih nešto na eBay od oko $160. Kliknem ja tamo sve redom za kupovinu i plaćanje, stignu mejlovi konfirmacije, prodavac odgovori na poruku da će mi poslati to danas ili sutra i okrenem se ja nekim drugim stvarima u kući kad zvoni mi mobilni telefon... Pozivalac - UNKNOWN! Ja reko' opet se neko od mojih loži da sakrije broj i javim se onako - 'ALO?! Kad s druge strane neka Ešli blabla truć... gledam ja koji joj je moj na kom jeziku priča ništa je ne razumem :lol:

Elem, zvala me je neka agentica PayPal-a (Ešli se zove i ima tako seksualan glas :wub: :wub: :wub: pa još onako priča na britanskom engleskom :wub: ) da proveri da li sam baš ja kupio baš to ja reko' - jesam. Pita ona mene ako mogu da joj kažem koliko to sve košta, ja reko' - oko $160. I ona kao ok hvala vam samo sam htela da proverim pošto se kao radi o većem iznosu pa se proverava da neko nije zloupotrebio moj nalog :)

Naravoučenije: ako želite u ozbiljniju avanturu s ovim preslišajte se malo engleski jer će vam trebati :D

p.s. Sledeći put ću je pitati za broj telefona pošto mi ne izlazi identifikacija :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jel momci,

Da vas pitam nešto.

Uradio sam sve po uputstvu, pošto ne mogu da se cimam više sa familijom da oni kupuju stvari za mene, a i lakše je kriviti sebe ako nešto sjebem.

Jutros oko 7 mi je stigla verifikacija na entropay-u, verifikovao sam paypal, prošla verifikacija, i piše verifikovan nalog i da platim : uvek dobijem

error

Please enter the correct information for the following fields:

*

Sorry, this page is not available at this time.

Prošlo je 7 sati od kako je verifikacija PayPal- gotova, na kartici imam para (prebacio sam na entropay dovoljno para)

Greška mi se javlja nebitno šta da kupujem, da li je 0,99 $ ili je 20 $, preko nisam pokušavao.

Pitanje :

koliko ste čekali pre početka kupovine na Ebay-u od kada vam je verifikovan nalog za PayPal ?

je li neko imao ovu grešku već ?

Nailazio sam na netu da je u pitanju neki ebay glitch , ali ništa konkretno da li ja mogu to da rešim, kome na ebayu da prijavim ili slično, pa ako je neko imao problem, neka kaže kako ga je rešio.

:)

Pozdrav, i nadam se da ja neću ostati baksuz kod kojeg je fora prestala da radi ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam mogao odmah da kupujem, ali posle 2-3 dana ebay mi je blokirao nalog, valjda zbog provere podataka ili sl. Posle nekih 5-6 dana su odblokirali nalog i mogu da kupujem. Dok paypal ne izvrsi verifikaciju postoji neki iznos za koji mozes da kupujes, mislim da je iznos 150$, ali ti si rekao da placas manje iznose pa verovatno nije to u pitanju...

Inace nije ovo nikakva fora, sve je legalno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Dimitrije Munćan

A koje polje traži da popuniš? Dakle, kada napiše:

error

Please enter the correct information for the following fields:

Onda mora nešto i da označi (najčešće crvenom bojom) što nije popunjeno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala velika na savetu Dovle/Podvarka! Već godinama koristim VISA Virtuon raiffeisen banke ali sam bežao od paypal-a, sad imam sve rešeno. Entropay radi, stigao je prvi parfem za ženu iz londona (plaćen desetak dolara a rekli bi da je miris jači postojaniji nego u srbiji isti). Galeto se vuče iz HKong, valjda će stići.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@dovla,

a to i jeste problem, ne trazi... tj, nije davao ništa, davao je prazno i bio sam skroz zbunjen...

ali odgovorili su mi iz ibeja, to je neki njihov problem koji se dešava, i kao rade na tome da to reše, ali ja i dalje ne uspevam da to prenebregnem, ne mogu da platim prodavcu i pošto imam sedam dana, i on mi je rekao da, to je problem koji se dešava tako, nekad... i da probam ponovo...

nego, ono do čega sam danas na poslu došao je zanimljiva informacija od kolege.

naime kolega je kupovao preko alibaba.com - na veliko neke silne uređaje za ozvučenje, profesionalno, i reče mi prodaju kinezi na veliko svašta.

radi se o tome, da sam tamo obd2 elm 327 verzija 1.3a našao po ceni od 99c za komad ako se naruči 100 ili više komada :D oće neko da pravi biznis ?

:)

a da, na alibabi se plaća ili paypalom ili western unionom ili moneygramom, ali se roba dostavlja brodom i dostava je za 28 dana od kada prođe uplata na neki od pomenutih načina... što kratkom računicom znači, 100 eura sto komada kablova :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probaj da napraviš Print Screen ako ti se to dogodi opet čisto da vidimo kako izgleda pošto na eBay-u kažu da im se to dešava ;)

Koliki je shipping za tih 100 komada kablova? To će malo teže da se proda pošto je velika količina, a retko se ljudi bave time (koriste OBD), ali u suštini možemo da probamo. ;)

@Bojan2703

Prema mom iskustvu, pošiljke iz Evrope stižu za oko 3-4 radna dana... prvi dan ide iz matične države u Beograd na carinu avionom, drugi dan iz carine u Beograd, treći dan iz Beograda u grad dostavljanja i onda na adresu...

Iz HKonga pošiljke idu dva-tri puta nedeljno, najčešće u Minhen ili Cirih i onda odatle dalje kao i pošiljke iz Evrope, tj. u proseku za 7-10 radnih dana ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

43257951.png

eto koja greška se javlja, i samo mi kažu, da to ponekad zajebaje, a ti budi uporan :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probaj neke primitivne metode tipa:

- izloguj se pa se ponovo uloguj na eBay

- obriši cookies

- otvori drugi browser

- resetuj ADSL modem (ukoliko imaš)

- restartuj kompjuter

- uradi update windowsa

Malo je čudno da ti se to konstantno dešava tj. da se zabagovalo i da ceo dan neće da radi. Da se pojavi tipa jednom u 10-20 kupovina to je ok. Da se pojavi na sat-dva i to je ok... ali ceo dan to je već malo bzvz. Baš mi deluje da je tako neki banalan problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ne bih da budem neprijatan :) ali pričaš sa system administratorom :) sve to - probao, na poslu sa mašine, sa laptopa, na kućnom kompu i laptopu i na tri različite veze ka internetu, uvek isti rezultat primitivizme sam odradio, jednostavno to uradim podsvesno.

mozila, safari, ie, opera, clear private data, clear cookies, reset settings ...

na poslu ne koristim windows, hvala na savetima, ali nije problem u meni definitivno.

iako, da - savetovao me je tome i izvesni Tom iz eBay podrške :) , jbg generički odgovor na moj ticket, jednostavno imaju problema.

enivej, rumor has it da su paypal i ebay skoro (u avgustu) radili major system update i od onda povremeno imaju probleme na pojedinim kupcima/prodavcima i pojma nemaju što ( to mi je niz foruma rekao) a takođe i da se nekima taj problem ne reši danima, i onda naprasno proradi pa prebaci problem na paypal, to još nisam doživeo, ali lik je to dokumentovao na nekom svom blogu.

izvinjavam se što sam podizao prašinu, ali beše mi čudno kako niko od vas nije znao / doživeo taj problem, ali isto mi beše čudno što mi nisu odgovorili od 9 ujutro sve do kasno poslepodne (zapravo tada spavaju :D )... kad malo bolje razmislim, na njihovom chatu za podršku čekao sam kao 117ti u redu... a tek su bili otvorili u 2pm po našem vremenu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pre svega nije bilo nikakve loše namere, prosto neretko takve banalnosti umeju da naprave problem. Znaš ono kako kažu sa programere (ili u našem slučaju System administratore) kako popravljaju kola?

Izađu, pa ponovo uđu :lol::rofl:

A jesi li možda probao da registruješ duple naloge na eBay i PayPal pa da probaš neke kombinacije, prvi s drugim, drugi s prvim? :D

Ili prosto sačekaj para dana (mada bi ovo mene ubilo :D ). A tema i služi za razmeni iskustava tako da je sve ok čisto da ljudi znaju kada im se nešto desi od čega je ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šta bi na kraju? Jesi li našao pošiljke? :)

niti jedna do danas!

ću kupim kameru, i da snima sanduče,...pa tek onda poručujem

edit:

mada, teše me tete u pošti da je možda poslato brodom i da mu treba tri meseca da stigne,.. A ja zato svaka 3-4 dana kod njih čisto da proverim.

Pozz

Edited by tatamata

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šta odgovaraju prodavci? Kakvom poštom su slali i jel' ti neko poslao Tracking number? Ne bih da te obeshrabrim, ali ja još nisam naišao ni na jednog koji šalje brodom... brodom se uglavnom šalju veliki paketi, ali ne verujem da si naručivao nešto 20kg teško...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...