Jump to content
FAS Goran
mig

"GPS" friend lokator

Recommended Posts

Ukoliko vam do sada nije palo na pamet eto jedne ideje. Dakle, uzmete MTS broj, registrujete ga na "ortak lokator"

http://www.mts.telekom.rs/index.php/Ortak_lokator.html

SIM karticu stavite u neki mali telefon, display da nije u boji, da sto manje trosi. Iskljucite zvono (za svaki slucaj iako je kartica van standardne upotrebe) i u telefon novu, sto jacu Li-Ion Plymer bateriju. Tako da telefon dopunite jednom u nedelju-dve. Sakrijete ga negde dobro, gde je vama OK i u slucaju eventualne kradje u svakom momentu mozete videti gde vam je auto preko opcije koju nudi Telekom preko baznih stanica, preko drugog mobilnog (SMS) ili preko interneta. Kvalitet lociranja je sasvim korektan, nije na nivou GPS-a ali je potpuno upotrebljivo!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, ali ovo kosta 200e. SIM kartica je 200din, nov telefon sa baterijom, obican (Motorola recimo) je 3000din. A metoda lociranja je isto putem GSM mreze. Jedino sto se mora dopuniti s vremena na vreme, dok se ovaj uredjaj dopunjava na akumulutaoru. Mada i Mobitel moze da se napravi da ide preko struje kola.

Zanimljivo...

Mada postoji uredjaj koji se prikaci na auto i kad ti posaljes poruku na odredjeni broj,uredjaj ti odgovori,tacno gde se auto nalazi...

http://www.vitez.rs/index.php?pg=artikal&artikal=3:74:350

Edited by mig

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pisao sam ja o tim dvema spravama al vi tad niste bili na casu izgleda :) Prva varijanta sa mts friend finderom je zgodna al ne toliko precizna, narocito van grada gde su repetitori redji i samim tim i mogucnost preciznog lociranja teza. Napajanje se resava kupovinom punjaca za kola, koji se rasturi iz originalnog kucista i spakuje u neku malu kutijicu pa se poveze na kontakt napajanje. Takodje taj isti telefon moze da se poveze i na sirenu alarma i u slucaju obijanja kola i aktiviranja sirene, poziva se broj koji je memorisan na speed dial. To je malo komplikovanije za izvesti al moguce je i lepo sljaka u praxi.

Druga varijanta je isto to al ozbiljnije uradjeno.

Takodje imate i gsm-gps trackere, koji rade isti posao al daleko preciznije. Podaci o lokaciji se dobijaju preko gps satelita i salju putem sms poruke ili se uploaduju na map server gde imate uvid u putanje i kretanje automobila u odredjenim vremenskim intervalima. U praxi to izgleda ovako

Edited by podvarak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lopovi imaju uredjaje koje prikace na upaljac i time momentalno ometaju pracenje tako da dzabe sve :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

^naravno, gps-gsm signal jammeri se danas mogu naci za male pare na netu, cak i rucne varijante velicine pandurske motorole, sa baterijom u sebi kojima ne treba napajanje iz upaljaca. Dobra izolacija oko gps/gsm antenice na samom trackeru ublazava efekat jammera pa poneki impuls i prodje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I onda je HI-TEC lopov seo u Fiata i odvezao se u neznanom pravcu.....Ovo mi lici na ono kad baba vice....Silovanjeeee. :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

I meni na to liči. Toliko ulaganja u Punta.... A pre tog praćenja, lopovi treba da UĐU u kola i da ga UPALE. Ako ih tu ometemo (a možemo), dovoljno je.

Pre dosta godina je moj poznanik kupio novog Volvoa na sajmu u Rimu sve sa zaštitama. U podne kod glavne pošte ga sašekaju na semaforu i sa pištoljem uđu u kola, izbace ga i odvezu se. Hođu da kažem: pikiraju na veoma skupa kola oko kojih vredi trud da bi dobili veliki otkup (on je platio 4000DM) i tada vredi uložiti u vrhunsko praćenje. Ovo su ipak neprecizne igračke. A naša kola kradu samo "pajser brigade".

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja imam fabrički ugrađeno stelitsko praćenje kola i panic taster :harhar::whistle: ali ne rade uopšte :wallbash:

Share this post


Link to post
Share on other sites

skriveni prekidac za dovod struje do kontakt brave, moze da ga obije i da proba cak i zicama da ga upali ali ako nema struje moze da ga duva, a dok nadje prekidac... usput neka savemenija centralna brava koja automatski zakljucava auto u roku od XX sekundi ukoliko nije otljucan sa originalnim daljiskim, toliko toga moze da se smisli i napravi da ogranicenja nema, samo kad bi nasi elektrotehnicari poceli da prave nesto konkretno umesto alfanumerickih displeya.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma pustite kola,evo boljeg servisa da pratite svoje žene,ili devojke! :harhar:

http://www.trackapartner.com/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posle malo više od 10 godina od kako je otvorena tema, da li koristite GPS/GSM lokatore u automobilima i kakva su vam iskustva?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...