Jump to content
FAS Goran
John

Motor za garazna vrata

Recommended Posts

Znaci ko se razume u ove stvarcice da me uputi i objasni na sta treba da obratim paznju pri kupovini. Vrata su vec postojeca SEGMENTNA (2,3m x 2,3m). Imam izvucenu instalaciju na plafonu jedno 40cm od sredine vrata kada su u skroz otvorenom polozaju. Pod instalaciom mislim izvucen kabal 3x2,5 od razvodne table i 2 kabla 3x0,75 - jedan sa leve, a jedan sa desne strane garaznih vrata u visini oko 40cm od poda.

Prvo sto sam primetio je da svi potenciraju kvadraturu vrata i brzinu podizanja. Sta im znaci kvadratura vrata kad ona moze biti ista a razlika u tezini i po dva tri puta (zavisno da li su kineska, ova-ona, sa termo ili bez termo prekida).

Ono sto sam ja za sada pronasao je od 99e pa do 499e. Ova od 99e sam video u oglasim kod Rolomatika kao na akciji sa dva daljinska upravljaca do 7m2. Onda imam recimo od nekog Bios-a za 170e, motori proizvedeni pod njihovim brendom 170e sa 2 daljinska upravljaca. Nasao sam i neku varijantu NICE motora sa jednim daljinskim upravljacem i strucnim objasnjenjem da je izuzetno jak da dize i 100kg :wallbash: i on je 200e. Ove iznad cini mi se nema smisla razmatrati jer nemam nameru da otvaram vrata vise od 5-6 puta dnevno.

Da bitno mi je da imaju plivajuci kod ili sta vec kako ne bi bas mogao komsija sa daljinskim za televizor da mi otvara garazu.

POMOZITE DOK SE NISAM ZAJEB*O.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo sam sebi da odgovorim ovaj od 99e ispada. Zvao sam rolomatik i nisu mi ponudili prvo taj JM60 od 99e vec neki LM60K za 160e sa PDV-om. Ima 2 daljinca, liftmasterov motor i 2 god garancije. Na pitanje da li imaju delove za evntualne popravke, odgovor je nije mi tu kolega - citaj NEMAJU. Znaci kad capne sve se menja opet burgijaj nove rupe nastavljaj kablove ako su kratki, sve u svemu goli k*rac.

Ajde pomagajte, odlozio sam kupovinu za ponedeljak tako da ima jos dva dana za razmisljanje.

Edited by John

Share this post


Link to post
Share on other sites

U prethodnoj firmi, radio sam za jednog od vecih proizvodjaca automatike u Evropi, izmedju ostalog rade i motore za kapije, garaze, pa poznajem trziste. Dobices odlicne savete ;)

Sto se tice struje, generalno si dobro razvukao kablazu, i dovodni kabl, i ove za fotocelije. Potrudi se da kada budes uzimao motor, uzmes i te fotocelije, jer ti vrata verovatno nemaju letvu osetljivu na dodir. To je jedino sto sprecava da ti vrata razvale auto ako krene da se spusta, ili jos gore psa, macku ili dete. Pozicija na sredini je dobra, ali ima i motora koji idu bocno, ali to nece biti problem.

Sto se tice samih vrata, sto je losiji kvalitet, to ce manje trajati. Razlika je kako u samim panelima (ako su losa, moze da se odvoji plastifikacija ako je napolju hladno, unutra toplo), da li su termoizolovana, ali i u kvalitetu vodjica.

Kada zoves, pitaj sta sve dolazi u kompletu, da li je samo motor ili i mehanizam koji bi se zakacio za tvoja vrata, koliko ide daljinaca u kompletu,, da li idu fotocelije, da li je motor na 220V ili na 24V i koliko kosta dodatni daljinski i montaza.

Sto se tice Rolomatika, to su Liftmaster motori koji se deklarisu kao Nemacki, cak i Americki...ali su u sustini Kinezi. Zato i nema rezervnih delova. Bios je korektna firma, ali nisu ni jaki, ni konkuretni, a njihovi motori su cista Kina. Nice je vec druga prica, Italijanski motor, mada sada ima malo problema oko uvoznika, jedan lose radi, poceo je drugi lik iz Batocine da ih uvozi i ne znam kako stoje sa delovima, ali generalno mogu da se porucuju delovi i mislim da ti je to najbolja kupovina. Naravno, ima i boljih, a realno sa vodjicama to vredi oko 300 evra, tako da sve ispod je ok. To bi bilo kao da kupujes motor koji kosta 4000 evra (Piaggio, Yamaha i sl.) i kupis kineza za 1000 evra. Nije to-to i nece ti se isplatiti.

Sto se tice plivajucih kodova, zaboravi na to, nece ti niko ukrasti kod niti otvoriti sa daljincem od TV-a.

Toliko od mene, srecno u izboru i pozdrav.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vrata ko vrata, po mojoj nekoj slobodnoj proceni izuzetnog su kvaliteta (kad uporedim sa onim roletnama sto stavljaju na garaze na koja da se naslonis telom ima da upadnes u garazu). Kineska segmentna nisam jos video,pipnuo da bih mogao da uporedim. Paneli su sa termoprekidom, ivice panela pojacane pocinkovanim limom pa postavljene sarke. Montirana su sredinom 2004 i dan danas su kao nova kad se operu, nisam primetio nikakav problem sa plastifikacijom. Ali sam se i fino istresao tada 880evropskih :wallbash: za 2,3m x 2,3m. Zato nije ni montiran motor cija je montaza tada iznosila smesnih +520e na cenu vrata.

Ova ponuda od 200e za Nice motor je sa jednim daljincem, sinom, lancem. Na pitanje za te fotocelije rece covek da nema potrebe. Kaze da ukoliko vrata osete-naidju na nesto (auto, dete, pas..) se sama vracaju na gore. Firma je iz Subotice i dal se bese zove Odri El.Doors ili tako nekako. Znaci u cenu nije uracunata montaza, ali kaze da ce sve spremiti, povezati, isprogramirati ja samo da utiplujem u plafon i spojim na vrata i to je to. Ukoliko bude neki problem kaze mogu ga kontaktirati i poslati mu slike pa ce objasniti, cak iako treba da se presteluju vrata.

Kypck seci, da porucujem-taman ce stici u ponedeljak ako sad porucim ili da razmisljam dalje?? Bem ti kad me uvati popizditis to mora da bude odma reseno, puko sam vise dizi-spustaj,vrati se okolo zakljucaj jedna, pa druga vrata, pa opet sve to kad se vratim i to svaki dan min2-3 puta

Share this post


Link to post
Share on other sites

To je roba iz Madjarske. Znam i tu firmu. Pozovi ove, vidi kakvi su sa cenama, znam da je ranije imao dobre cene My link, mada mozda je Odri sada uzeo vece kolicine i daje bolje cene (pogotovo sto daje bez pdv-a izgleda) ;)

Mislim da je u odnosu na ostala dva Nice najbolji izbor. Generalno, cena je oko 300 evra bez montaze i pdv-a. Verujem da su vrata dobra, cim su toliko placena, verovatno su 4cm debela i imaju ispunu (termoizolaciju).

Svaki motor (EU proizvod na 24v) ima potenciometar na koliku silu da se zaustavi (ne sme da bude premala, jer bi je zaustavio neki kamencic, sneg ili tako nesto). To je kao neka rezerva, u EU moras da imas neke bezbednosne funkcije (fotocelije ili letvu osetljivu na dodir - ona ti je jos skuplja). Ja licno nikad ne bih bez toga uzeo. A sto se tice ugradnje, ona generalno nije jednostavna, a cesto se desava neki problem na terenu koji samo iskusan majstor moze da resi. Cena ugradnje motora za kapije, automatskih rampi retko ide ispod 100 evra. Uvek volim da kazem - postoji razlog zasto je toliko skupo. E sad, mozda mozes i sam da ugradis, znam primere gde su ljudi van struke ugradjivali sami. Ja poznajem te motore bas dobro, ali nikad nisam ugradjivao i mislim da bih imao problem kada bi krenuo da povezujem :)

Ako ovaj drugi nema bolju cenu, ja bih uzeo od ovoga, ali insistiraj na fotocelijama i na jos jednom daljincu. Daljinci su im ok, robusni, pouzdani, ali nikad se ne zna. Daljinac ne bi trebao da bude vise od 15 evra, a fotocelije ne vise od 30.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bem ga ako ne mogu da povezem sto se el tice ser*m se u moje skolovanje i ETF, cini mi se da ce veci problem biti mehanicke prirode.

Hvala na savetima. Fotocelije uvek mogu da se dodaju, ali najbolje ako ih vec ima da mi i posalje. A daljinac mora jos jedan pod obavezno.

Nista sad je kasno a i imam obaveze, okrenucu ove sto si mi dao pa cu se u ponedeljak odluciti i poruciti. Od utorka na dugme

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo da dam i ja moje iskustvo. Pre možda 5-6god sam ugradio komplet vrata sa motorom LiftMaster i jednim daljincem. Iskreno ne znam koliko su ta vrata tada koštala (ćale se bavio time), ali mogu da kažem da sam potpuno zadovoljan kako to sve fercera... s vremena na vreme se prsne nešto za podmazivanje na vrata (to dakle nije do motora nego do vrata) i malo na lanac i to je to... kada kažem ''s vremena na vreme'' to znači da sam ja to uradio možda 2-3x za ovo vreme.

Inače imam baš taj model što su tebi nudili LM60K. Veoma je jednostavan za korišćenje, ima klasičnu utičnicu za 220V (dakle od tog kabla što si izvukao napraviš nazidnu utičnicu i u nju udeneš motor). Možeš ti to da spojiš i direktno, ali ipak onda treba staviti neki prekidač ili nešto sl... ovo sa utičnicom je najelegantnije.

Motor ima sistem za ''prepoznavanje'' prepreka i kada naiđe na nešto vraća vrata nazad. Sila koja treba da bi automat reagovao zaista nije velika. Ja na donjem delu vrata imam neku gumu koja je kao zaštota od oštećenja ako do toga dođe i pravo da ti kažem ja sam to i testirao na staroj 128ici koju sam ranije vozio... krov se uopšte nije ulubio tako da eto... možeš proceniti silu na koju reaguje.

Nedavno sam po*izdeo što moja majka ne ume da vrati klapnu kada otvara ručno vrata i što moram da izlazim iz kola svaki put da bih je zakačio jer bez nje motor radi, ali vrata nisu zakačena pa ih ne diže... i tako tražim ja po netu gde ima da se kupi još jedan daljinac ili ključ/prekidač za moju majku (pošto sam uz vrata dobio samo jedan) i nađem sledeću firmu:

http://www.011info.com/view_details.php?fid=14153

Odem tamo, kad tamo lik definitivno zna šta radi. Za 10ak minuta mi je objasnio kako šta funkcioniše, zašto se koje sra*e dešava, kako treba da održavam vrata itd itd... Daljinac je koštao 35€ što je po meni možda malo mnogo, ali to je nešto što se kupuje jednom tako da nisam preterano pravio problem. Pričao sam s njim oko zglobova za kapiju kako i šta i reče mi da pošto imam već dva daljinca mogu da ih iskoristim i za kapije, a da će mi smanjiti cenu zglobova za 100€ pošto uz te motore dolaze 2 daljinca, a pošto ih već imam on ih uzme sebi pa prodaje kao deo...

Inače LiftMaster motori imaju garanciju 5 godina, prema njegovim rečima motori su tako napravljeni da ako crknu, popravka dođe kao nov motor. Ima par nekih sitnih delova koji mogu da se menjaju i kaže da oni uglavnom ako crknu crkavaju dok su u garanciji (dobro, ovo je možda samo fora ali ja prenosim šta čovek kaže). Iskreno ne znam koliko košta taj motor sada pošto nisam ni pitao, ali pošto si raspoložen ti ih zovneš pa pitaš... kažeš šta imaš i oni će ti preporučiti već nešto ;)

Takođe, daljinci su otprilike kao bluetooth slušalice... svi rade na istoj frekvenciji, ali prethodno moraju biti upareni sa motorom (kao i slušalica što se uparuje sa telefonom) da bi motor reagovao na njih... Mana ovog motora (ne znam kako je sa ostalima je što se ne može spustiti držač ukoliko su vrata podignuta, a nestane struje. Primer - podigneš vrata daljincem i radiš nešto oko kuće... u međuvremenu nestane struje i ti hoćeš da spustiš vrata... možeš ih spustiti ručno, ali ih otkačinješ od držača koji zapravo diže i spušta vrata kada se lanac tj. motor okreće... tako spuštena vrata može neko spolja da priđe i da ih podigne.

Postoji rešenje i za ovaj slučaj a to je da se napravi neki kao katanac kojim bi se vrata kačila u takvim situacijama. Problem nastaje ako se taj katanac ne otkači a klizač se zakači za vrata i krene da ih diže, tada motor može prilično da na*ebe jer on nema onu blokadu u smeru dizanja kao što ima u smeru spuštanja kada naiđe na prepreku da vrati vrata...

Što se montaže tiče, ja zaista ne znam šta bi tu moglo da pođe naopako. Verujem Kypck-u da može, ali meni je ono tako jednostavno bilo da prosto samo treba dobro obratiti pažnju na šrafove koji se uvrću kao i na to GDE se uvrću (pošto je moj komšija zabio u kablove koje je inače sam provlačio) i poštovati uputstvo... Naravno, treba izmeriti sa svih strana da nosači ne krenu ukoso i tako neke gluposti, ali što se tiče generalno montaže ne treba puno mudrosti ;)

Ne znam šta još da ti kažem... pitaj :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Desavalo se da ljudi koji su iskusni u video nadzoru i interfonima imaju problem da povezu motor za kapiju...a opet znam za primer gde je covek, vojno lice, kupio motor za kapiju i povezao sve bez problema. Ako ti slaba struja nije problem, mehanika sigurno nece. Razmisli o fotocelijama, mozda dobijes po povoljnoj ceni. Zlu ne trebalo :)

Nadam se da sam ti pomogao, i postavi fotke kako je ispalo.

PS

Ako su ti izolovana vrata, napravio si pravu stvar, a oni koji su stavljali pvc rolente na dugme ce videti za par godina zasto su dobili automatska vrata u pola cene.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danas je porucen motor, NICE. Sina sa lancem zamenjena sa sinom sa kaisevima zbog buke jer se garaza nalazi u sklopu kuce.

Dodatni daljinci nisu poruceni, jer sam nasao resenje da koristim daljince od alarma za kola. Za foto celije kaze da nema potrebe da dajem pare, ali kad namontiram i probam ako mi idalje budu potrebne poslace.

Razmisljam jos o onoj lampi sto ima integrisanu antenu, mada je zesca kicerica.

Edited by John

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobro ce hvatati i bez lampe...ne bacaj pare. Ako stavljas drugi risiver, sa tog alarma, onda je pitanje...

Srecan rad...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako treba u skoroj buducnosti da motorizujem i kapiju uz motor za istu dobicu jos jedan daljinac tako da cu ipak imati dva komada. Daljinci mogu da se kodiraju i na kapiju i na garazu tako da nema neke velike potrebe da dajem 20e za dodatni sada.

Aaaa nadam se da je poslato danas.

Do skoro sam mislio jbt koje izd*kavanje bolesnih ljudi ti motori i te stvari ali stvarno je potreban, a vise nisu ni nesto skupi da usi otpadaju. Jbg bolje da sad uzmem motor nego da za godinu dana dam 100e za novi alanser, stalno upali, isteraj, ugasi pa okolo vrati se zakljuca jedena, druga treca vrata, pa opet upali kola. Pa sve isto kad se vracam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pale su cene u odnosu na pre 10 godina, sasvim je pristupacno. Pritom, nije krsh roba iz Kine...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da javim da je motor namontiran sinoc i da fercera samo tako. Slikao sam na brzaka sa sugavim r300 pa su slike neupotrebljive. Nisam mogao da se cimam da idem po aparat u potrkrovlje jer sam se popeo jedno 200 puta na merdevine a i nisam imao niciju podrsku pa sam riknuo. Instalaciju poceo kad sam se vratio sa posla nesto posle 18h zavrsio pre 20h. Zezao sam se oko ojacanja koje sam pravio na panelu gde se kaci onaj deo kojim se vuku vrata. U principu moglo je i bez toga, ali je ovako bolje. Kako ovi monteri naplacuju u proseku 100e montazu, opasno se razmisljam da im se pridruzim, jer za 4 rupe u betonu, da se poslozi letva, podese granicnici i programira daljinac mnogo je i 30min.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cestitam na dobro odradjenom poslu. Generalno, ako nisi stavljao mostove na konetkore, podesavao trimere, znaci da su ti oni stvarno pripremili plocu kako treba. Neka te lepo sluzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...