Jump to content
Goran
italiano

Fiat Nuova Bravo - saveti/mišljenja/iskustva pre kupovine

Recommended Posts

Radio sam u februaru na Puntu Evo, isti motor.

Od stvari koje su iste kao na Delti, Castrol Edge 5W40, 5 litara oko 5500, filter ulja oko 800, 4 svecice NGK IKR9J8 oko 6500 din.

Ovo su cifre iz glave ali ne bi trebalo da sam puno promasio, mogu da ti kazem tacne cifre kad dodjem do auta :D 

On 8/29/2025 at 11:32 AM, knezevic76 said:

Da dodam, veliki servis za 1.4MA, sa svećicama i antifrizom je reda veličine oko 25000din, plus na to dodati ulje i filtere i ruke majstora. Suma sumarum izađe oko 300€.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Kako si zadovoljan MAom?

Pa i nije bas :) , u smislu da si 100% siguran. Ako mislis na 1368 ccm motore, desavali su se problemi i sa kasnijim revizijama, doduse dosta redje.

Konkretno taj Bravo Sport vozio sam 5 godina (2018-2023), sa MA jedinicom zamenjenom 2015. u Svici (tada poslednja dostupna revizija).

Kod mene nije vec 3. godinu, ali koliko znam evo vec okruglo 10 godina se taj auto opusteno vozi bez i najmanjeg problema sa MA.

Pozdrav ljudi. Pratim vas forum vec nekih mesec-dva dana i odlucio sam da se javim i da se ,,upoznamo''. Nemam iskustva na forumima pa sam temu otvorio ovde i izvinjavam se ako je na pogresnom mestu. 

Naime, jurim da kupim auto koji pratim vec 2-3 godine, bas sam zaljubljen u njega, i to je fiat bravo 1.9 150ks. Na polovnim automobilima sam nasao momka koji prodaje jedan koji je u ,,sport'' paketu opreme i koji mi se jako dopada. Momak je svasta nesto izmenjao na njemu a odlucio sam da odem da ga pogledam jer je na njemu zamenjeno ono sto je bila jedna od najvecih mana(Usisna grana, stavljena je aluminijumska bez klapni). Podelio bi oglas ovde pa ako neko moze da mi da misljenje jer sam malo mladji i nemam bas iskustva. Hvala puno unapred i sportski pozdrav, Nikola.

Link oglasa: http://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/27378077/fiat-bravo-mjtd-16v-150

Untitled.thumb.png.7764ebf52664dd05056d863b63c6edbd.png

Edited by Ivan
Spojeno, dodat PrintScreen oglasa

@Nikola1210

Nidzo, kao prvo, pozdrav i dobrodosao na FLCS forum.

Ovde vec 16 godina (i na 188 strana) imamo temu za Savete prilikom kupovine Nuova Bravo. Tako da je nepotrebno otvorena tema spojena sa postojecom, a ako te zanima gomila tehnickih detalja o modelu, mozes da pronadjes sve sto te zanima u ovoj temi.

Takodje je i neko pravilo da se prilikom postavljanja eksternih linkova ostavi bar PrintScreen. Kako bi sadrzaj foruma imao smisla za buduce citanje, kada ti linkovi isteknu ili budu obrisani.

Ako je tacno sve napisano, bas prilicno je ulozeno u mehaniku vozila.

Ono sto meni upada u oko je da je moguce da auto nije 2008. nego 2007. godiste. Sudeci po belim cajgerima (koji su isli samo na samom startu produkcije) i pozutelim plastikama ventilacije (takodje karakteristicno za start produkcije, kada vec gledam polomljena je i leva centralna resetka ventilacije). Godiste se lako proveri na osnovu VIN vozila u ePer, cisto sitnica prilikom formiranja krajnje cene (mada se to dosta vise gleda kod mladjih vozila).

Obrati paznju na digitalnu klimu, ne pominje se nista u oglasu, ali ako nije sredjivano nista od aktuatora (motorica), tesko da nesto nije otislo u tim ulaznim godistima. Takodje se lako proveri dijagnostikom, a laicki mozes da pratis da li nesto ostaje da zuji ili klikce posle paljenja auta ili promene bilo kakvih podesavanja, da li svuda ispravno reaguje na promene smera duvanja, temeprature, da li otvara/zatvara recirkulaciju itd.

Opet dijagnostikom proveriti kilometrazu u motornom ECU, dosta teze se menja a i ne sme da odstupa vise od 3% od one na tabli. Punoletni 1.9 dizel tesko da je prelazio 10.000 km godisnje. Cisto da vidis da nije ubijen nekom kilometrazom i opet da moze da utice na krajnju cenu.

Slike su dosta lose pa ne mogu bas da se vide detalji eksterijera i ti pomenuti matirani delovi. Svakako se ne bih slozio sa napisanim u oglasu "Godine ,sunce ,kvalitet,klasika kod svih Fiata" - mozda kod Puntica sa pocetka 2000-ih, Bravo je u tim ulaznim serijama jedino bio poznat po kozi volana/menjaca/rucne koja se ljustila. Kasnije je i to ispravljeno, od restyle pogotovo su to odlicni autici u toj klasi. Treba proveriti sta je u pitanju, da je samo poliranje verovatno bi vlasnik sredio, s obzirom na sumu novca upucanu u mehaniku. A opet s obzirom na ulozeno, ako ti odgovara godiste i ove stvari koje se sredjuju, mozda vredi pogledati.

Edited by Ivan

Veoma detaljan odgovor i hvala ti na izdvojenom vremenu, nov sam i nisam video ovu temu, ipak cu prelistati pre nego sto se zaletim. Puno ti hvala i izvini sto je bila postavljena na pogresnom mestu.

Edited by Ivan
Skinut nepotreban citat

Sve OK sto se teme tice (za to moderacija i sluzi), polako pa ces se vremenom uhodati i upoznati sa sadrzajem ;) .

Ako kupis bilo kog Italijana, naci ces na forumu gomilu korisnih saveta i stvari za odrzavanje. Steta pa vise nema forumskih druzenja, da sve to lepo pogledamo uzivo.

Iskreno, nista pametno ti nisam rekao, vise sam ti dao neke smernice sta su sitne boljke tog modela (a koje opet treba pogledati jer znaju da bace u trosak).

Slike su lose za neke zakljucke, auto ne deluje lose, veliki plus je ako je stvarno ulozeno toliko oko mehanike. A sve se to ipak najbolje vidi uzivo.

97% sam siguran da sam taj auto merkao na oglasima jos pre godinu ipo, samo je tada imao vise ovih slika na travi ali slike delova mi deluju iste :ph34r:

Nisam prilično siguran, al ovom Bravu treba pre svega utvrditi pravu kilometražu. Moja procena , debelo preko 300k km.
Druga stvar, 1500€ minimum je uloženo u taj auto, ja tipujem na 2000€ pa ne vidim baš svrhu i zdrav razum za prodaju itd.
BTW lepši mi je na oglsu onaj sa NBGa za 3750.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk