Jump to content
FAS Goran
Vuchina

Dolazi hladno vreme, a garaže nema...

Recommended Posts

E ovako...

Imam jedan problem,posto dolazi hladno vreme,kise,pa za koji mesec i sneg,a ja nemam garazu....

Razmisljam o kupovini cerade za auto..Par ljudi mi je reklo da odem na vojni odpad i da uzmem ceradu za tenkove i da ne brinem...

Pa ako neko ima neka iskustva sa auto ceradom ili mozda neko drugo resenja?

Share this post


Link to post
Share on other sites

najbolje napravi garažu jer od toga bolje nema .... verovatno živiš u kući pa nevidim u čemu je problem :question: osim možda u ceni ... :whistle:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svestan sam da je garaza broj jedan.

Iskren da budem o pravljenju garaze nisam ni razmisljao,niti imam predstavu koliko garaza moze da kosta.

Ako je neko pravio garazu ne bi bilo lose da mi kaze cenu,pa cu onda znati da li su pare problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Garaza ce te izaci skuplje nego taj auto.Normalna garaza,zidana.Sa radom majstorima i dozvolama...

Edited by sasha015

Share this post


Link to post
Share on other sites

a i limena montazna ce te nova izaci Boga oca. Jedino da nadjes da neko prodaje svoju polovnu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ukoliko sam pravi to ne bi trebalo da bude skupo... ja sam nedavno pravio iznad jedne terase (kod komšije), konstrukciju za lozu i znam da su nosači (kutije 50x50) izašli oko 100€. On je posle sam kupovao armaturnu mrežu i ne znam koliko je bila, ali to nije ni važno za ovu priču jer za garažu to ne treba. E sad, terasa je 10x3,5m tako da za garažu sigurno treba 30-40% manje tog materijala... ako odozgo staviš tegolu ili one panele za nastrešnice cela ta ''garaža'' može da ispadne prilično povoljno... na kraju krajeva, za ovu zimu pripremi nastrešnicu (makar da auto ne kisne), a u narednom periodu je obloži nekim dobrim izolacionim materijalom koji opet nije toliko skup... nemoj da praviš limenu jer će ti se svideti garaža i leti da tamo hladiš auto, a ako napraviš od lima to sigurno nećeš uspeti ;) i nemoj da praviš garažu manju od 6x2,5m :)

Ovo je dakle neka ''montažna'' varijanta koja može da izdrži padavine, a ne treba ti dozvola i druge peripetije, majstori i ne znam šta sve još...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najbolje montazna garaza,osnova gredice 6x8cm ,na to zasrafis one table iverice od jednog do dva cm. i mozes spolja utiplovati stirodur dvojku i lepak i mrezica(lepak dve ruke).Iznutra ne moras nista da radis a krov odradis istim tablama na koje stavis tegolu i gotova garaza.Kad skupis kintu napravis vrata a za pocetak stavis jedno satorsko krilo.Po mom proracunu ne bi trebalo da te izadje vise od 500e

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imam terasu u prizemlju,a iznad ide prvi sprat,i ta terasa je nadkrivena,prilicno je velika,auto sigurno moze da stane tu,mozda zvuci smesno,ali nekako mi je to najbolje resenje i plus na to pokrijem ga ceradom...

Problem je to sto je ploca terase izdignuta jedno 30 cm,ne znam koliko bi bilo pametno da ga uterujem preko fosni ili neceg slicnog,sta mislite o tome ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako je garaza 6x3m tesko da moze da prodje sa 500e, pa makar to bila i varijanta koju vuk moze da oduva. Rezana gradja je oko 200e/m3. Ako je visina 2,5m treba (6+6+3)x2,5=37,5 m2 osb ploca samo da je oblozi. Za krov mu treba nesto vise od 6x3=18m2 jer krov nece biti ravan nego pod nagibom. Racunaj recimo 24m2 za krov. Znaci imas vec 61,5m2 osb ploca, a najtanji OSB od 9mm kosta 500din. Znaci samo za najgori OSB treba dati 30750din ili ti 300e. Vec smo na 500e i to ako bude dovoljno m3 gradje usta cisto sumnjam, a niti smo prevezli gradju a ni osb ploce na gradiliste. Racunaj prevoz da ti odradi neko u istoj turi 50e. Gde je tegola, ekseri ovo ono, neka opsivka limena oko krova??? Patos obavezno mora biti izbetoniran, jebo garazu u kojoj nice trava i vlaga se zadrzava pa auto truli brze nego da je na otvorenom. Gde je stirodur, lepak, mrezica. Gde su neka vrata. Nema sanse za 500e da uradi, za te novce moze jedino sator da postavi. Ja kereci box pravio 6x3m visina 2m pa me materijal izasao 1500e a sve sam sam radio. I to nisam koristio kutije, nego L profile zbog cene, za polja koristio 4mm armaturnu mrezu, 1,5 mrezu 6mm ubacio u beton i nesto malo plasticnih cevi da prikljucim box na kanalizaciju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kada neko kaže - cerada prvo na šta pomislim je: izgreban auto. Doduše nisam imao iskustva sa ceradama, ali prosto ako nešto staviš na auto što nije krpa meni nekako deluje kao haos za lak. Što se terase tiče imaš dve stvari:

- na kakvoj je osnovi tj. može li da izdrži auto i šta je na njoj (tipa ako su pločice mogu li one da izdrže?).

- ako se radi o 30ak cm onda je bolje nasuti zemlju ili još bolje neku rizlu i napraviti rampu za penjanje nego stavljati fosne... mnogo je zeznuto kad krenu kiše i snegovi začas sletiš ;)

Ti kad si ga sklonio od padavina odradio si veliki posao... ne znam kako ti izgleda ostatak, ali bi možda mogao da napraviš ''nešto montažno'' čime ćeš ograditi tu terasu tokom zime (imaj u vidu da će ti i u kući odmah biti toplije), a kad prođe zima da skineš... ima tu dosta opcija samo treba videti pa dobiti ideju ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kod mene vec nedelju dana traju radovi :)

Ako hoces da napravis kako treba ispasce ihihihi... Meni je do sada drvena gradja,pesak,sljunak,cement izaslo 100.000din,ali radim za dva auta. Na to treba dodati i pokrivku (crep,tegola ili sta vec) i bocne strane posto je necu zidati. Ima sada puno interesantnih materijala sa kojima se dosta lakse i brze radi od zidanja blokovima. Zato radim kompletno drvenu konstrukciju na koju ce posle da se nakaci vec nesto. Ispasce sigurno 150.000din,ako ne i vise i to samo materijel. Majstori smo cale i ja :smoke:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam razumeo da čovek hoće neko polu-privremeno rešenje koje se naknadno može dorađivati... garaža se može pokriti (konstrukcija i krov), pa s proleća ozidati pa tokom leta betonirati pod, pa s jeseni malterisati, pa posle izolacija itd itd... ne mora to baš sve tako odjednom... svašta čoveku padne na pamet i svašta se nešto seti tako dok gleda nedovršenu garažu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuca ima ima nekih 900 kvadrata,i izuzetno je dobro napravljena,nije se stedelo,tako to da li ce izdrzati auto ne pije vodu....Da se ne hvalim,ali mogao bi omanji tenk da stoji na krovu :D Sala mala.

Ovo sto se tice ogradjivanja terase je dobra ideja,samo ima jedan problem,kad dodje bilo kakvo nevreme,sa te strane prema kuci duvaju izuzetno jaki vetrovi,sad pitanje je cime to obloziti,a da opet ne izgleda skrnavo,vidjao sam neke drvene ploce,izgledaju kao lepjena piljevina,sad opet koliko to moze da izdrzi?

Neka vrsta cerade,nema sanse oduvace i ceradu i srafove sa kojima je zategnuta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vuchino pa bar je tvoj kraj poznat po pravljenju PVC i ALU stolarije. Mogao bi da napravis temelj i betoniras pod, a zidovi od izolovanih panela, moze i PVC panela.

A, moze da napravis temelj, betoniras, napravis konstrukciju od metalnih greda i izmedju njih zidovi da budu od OSB drvenih ploca (i vrata garaze). Mozes da napravis sendvic zid od OSB ploca, tako sto ce izmedju dve ploce biti stiropor (ovo ako zelis dobru izolaciju).

Na krov Tegola, i gotova garaza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Druze kakva je to kuca od 900 kvadrata?

Sto se tice kolicine gradje provereno znam da za 6x8m treba tacno 3 kubika gradje. Moze i manje,ali se kod mene krov najpre pokriva daskama debljine 2.5cm. pa onda ide sta vec. Cale majstor pa mora da bude sve po propisu. Jednom se pravi tako da nema stednje. Opste je poznato da ko stedi na kraju prodje skuplje :)

Cena kubika dobre gradje kod mene je 200e sa prevozom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Što se tiče cerade, zaboravi. Dok nisam odvezao auto u servis, bio je oko 10 dana pod ceradom. Svaki dan, kad bi dunuo vetar, cerada bi spala ili završila na drugom parkingu... :lol: ...a da ne pričam da se usput i iskidala i završila u kanti....

Ne stvaraju se nikakve ogrebotine, ali u tom slučaju onda moraš svaki dan prati kola. Uglavno, jedano veliko s..... . :yes

Najbolje rešenje ti je garaža. Ništa drugo - samo garaža!

Share this post


Link to post
Share on other sites

@John

za garazu 6x3x2 visine treba 0,37 kubika gradje za kostur,ukupno 76metara presek ne mora deblji od 6x8 i to izadje 73 evra,ploce 300 evra,ekseri i ostale sitnice oko 25 i to je 400 evra,za 100 e neka kupi tegolu i eto mu garaze za pocetak,ako sad nema para za stirodur i lepak neka zastiti ploce nekim debljim najlonom da ne bi propale od vlage i to je to.Ja stvarno ne znam zasto je tolika nauka napraviti montaznu garazu,pa ne zida kucu ,obicna , najobicnija garaza , ne mora da kosta materijal 1500e moze to mnogo,mnogo jeftinije

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da kažem svoja iskustva oko cerade. Ja sam imao pre puno godina novog Juga 45 A (Amerika bato ! :thumbsup: ) i novu, plastificaru ceradu, koja nije propuštala vlagu.

Ali ...

- Stavljati ceradu i skidati je je živi smor. I još ako ideš na posao malo lepše obučen - idelna prilika da osim ruku uprljaš i odelo

- Ceradu ne možeš da staviš na mokar auto. Ustvari možeš, ali onda si pokvasio ceradu i nećeš je osušiti do proleća

- Ispod cerade se skuplja vlaga (od mokrih točkova, poda ...) i tako umesto da vlažan auto bude na vazduhu, i da se koliko - toliko suši, on ostaje u vlažnom pakovanju

Dakle, zimska upotreba cerade - nemoguća i nepotrebna misija

- Možda bi cerada imala smisla da štiti lak od uticaja UV zraka leti. Ali, današnji auto lakovi nisu ono šta su bili pre 20 godina.

Sve u svemu cerada - jedno veliko BEZVEZE !

Share this post


Link to post
Share on other sites

@John

za garazu 6x3x2 visine treba 0,37 kubika gradje za kostur,ukupno 76metara presek ne mora deblji od 6x8 i to izadje 73 evra,ploce 300 evra,ekseri i ostale sitnice oko 25 i to je 400 evra,za 100 e neka kupi tegolu i eto mu garaze za pocetak,ako sad nema para za stirodur i lepak neka zastiti ploce nekim debljim najlonom da ne bi propale od vlage i to je to.Ja stvarno ne znam zasto je tolika nauka napraviti montaznu garazu,pa ne zida kucu ,obicna , najobicnija garaza , ne mora da kosta materijal 1500e moze to mnogo,mnogo jeftinije

Jel se varam il to ispade neka sa ravnim krovom? Nema ni prevoza u racunici. I taj najlon kosta,min 200din metar duzni ili ti 50din/m2. Jos je racunat osb od 9mm, znaci nema gori, kad se gredice rasuse garaza se uvije kao violinski kljuc.

Ma lepo ja kazem sator i to onaj sto je prosao makar 10 svadbi -pijani svatovi su prangijom vec odradili ventilaciju :lol:

Zezam se ali znas kako ja il nesto radim ili ne. Sta to znaci necu da jedem govna, al cu ipak da ih probam? Ako sam ih probao cu da ih pojedem do kraja. Znaci zidaj sve po PS-u. I nema da razmisljas da li ces kad napada sneg da ga cistis sa garaze ili garazu i sneg sa kola. Zamisli samo velika lepa kvalitetno odradjena kuca a ispred neka sklepacina od garaze.

Ako te pita Dulic sta to radis ja ti nisam nista rekao :whistle:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sve moze jeftinije ali nije stvar u tome. Treba napraviti nesto sto je kvalitetno i naravno lepo. Ako hoces da napravis kako treba to ce te definitivno kostati malo vise nego sto kolega John kaze. Da napravis garazu sa stubovima 6x8 po meni uopste nije profesionalno. To mi vise dodje nesto kao za jednokratnu upotrebu. Ono sto je najgore ni to te nece bas malo kostati,a neces imati dobru garazu.

Moj ti je predlog da ako si resio da je napravis pocnes onako kako treba. Znaci izbetoniras (jebo garazu kad iz blata ulazis u kola), napravis drzace za stubobe,kvalitetan kostur (stubovi min. 10x10cm) i pokrijes recimo za pocetak. Sto se tice kostura treba se voditi racuna da on ne bude jak samo onoliko koliko je potrebno da stoji. Tu su dodatna opterecenja od vetra i naravno od snega. Sa 6x8 mozes eventualno da odradis krov,stubove ne. Po meni bi bilo bolje da gradnja potraje i nesto duze ako nemas trenutno sav novac nego da to napravis na brzaka pa da nije to to.

Pogotovo ako ti to ide ispred kuce treba voditi racuna da bude i lepo. Sto se tice tegole ako si nju resio da postavis onda moras da "patosiras" krov. Daske za to,merteci,vencanica,stubovi,letve izadje sigurno malo vise od 0.37 kubika

Videcu da postavim i neke slike kako su tekli radovi kod mene. Burazer je to slikao pa kad budem isao kod njega uzecu. Mozda ti nesto pomogne :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drugari,zavrsio sam gradjevinsku skoli,tako da sve sto ste naveli ja uglavnom znam iz teorije.Ja sam isto za to,da ako se nesto radi,da to bude kvalitetno i lepo.

Hvala svima na trudu,to izuzetno cenim :thumbsup:

Kako stvari stoje izgleda da ce Puntijak na terasu,a terasa ce biti ogradjena nekim vidom drvenih ploca ili mozda nekim izolacionim panelima....

Jos jednom hvala svima :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja sam kupio limenu garazu, ispred ygrade, medjutim imam problem jer garza vlazi kada padne jaka kisa, deo betona u garazi na kome je postavljena bude dobro vlazan.postoji  li neko resenje za to.

Edited by pfc1981

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...