Jump to content
FAS Goran
peconije

Fiat Bravo/a - naknadna ugradnja alarma

Recommended Posts

Pozdrav prijatelji!Potrebna mi je pomoc oko ugradnje alarma u fiat bravu 2001, proizvedena u decembru 2000,fabricka centralna bez daljinca.Kao prvo interesujeme sta se smatra sistem sa negativnim okidanjem.Nisam skidao tapacirung ali u vrata ulaze 20 zica,el.retrovizori,zvucnici itd. Nasao sam dve zice sto izlaze iz vrata koje stalno imaju minus,kada zakljucam klucem jedna zica na kratko izgubi minus a kad zakjucam druga zica izgubi na kratko masu.Da li je to kod mene negativno okidanje ili nesto drugo. Alarm koji hocu da povezem na centralnu je excalibur 500 i ima dve zice koje sluze za zakljucavanje i otkljucavanje. Jedna prilikom zakljucavanja salje minus na kratko ,a prilikom otkljucavanja druga salje minus na kratko.Unapred hvala!

Share this post


Link to post
Share on other sites

To je to i ja sam imao sličan problem i bilo mi je mrsko da se cimam oko toga i za 400rsd mi je jedan električar sve to povezao, tako da ti je možda bolje da se odrekneš jednog pića u gradu i platiš ljudima da ti to lepo nameste ;) Inače, da nemaš slučajno šemu tok excalibura? Ja imam jedan razvezan i vratio bih ga, ali ne znam koja žica na šta ide :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znaci da su brave pod stalnim + napajanjem a negativan impuls otkljucava i zakljucava vrata.

Napomena, nema potrebe da otvaras tapacirunge vrata. Sve kontakte za uvezivanje centralne brave ces naci ispod tepiha na mestu gde drzis levu nogu dok vozis. Samo ti treba glimarica na 12v da pronadjes na koju zicu daje negativan impuls za zakljucavanje i otkljucavanje i na to spojis adekvatne kontakte alarma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kod mene je ugradnja alarma malo vise od 400din. tako da ako bi mogao nesto malo vise da kazes kako sve to ide bilo bi super. Odavno je bio predlog da se odradi jedna tema u kojoj bi bilo sve to lepo objasnjeno sa slikama,ali izgleda nista od toga. Evo ja obecavam da ako budem uspeo sve to da sredim bice opisano u temi Ugradnja alarma :)

Predpostavljam da je vrlo slicno ako ne i sve to isto kao kod mene na Tipu pa bi svaki info dobro dosao.

Za pocetak je znaci potrebno naci + i - tj. one zice kojima treba pobuda za otkljucavanje odnosno zakljucavanje vrata i te zice trazimo medju zicama koje ulaze u vozaceva vrata???

Sta je to glimarica???

Share this post


Link to post
Share on other sites

AutoData je program u kome piše koja je žica od čega i ja sam ih našao za 3sec. To su žice koje idu iz vozačevih vrata ka osiguračima i kao što panonica reče, nalaze se ispod dela tapacirunga gde se drži leva noga kada nije na kvačilu...

Glimarica ili glinerica (kako sam ja čuo) je izraz za ispitivač ili brifer ili kako ga ko već zove... ono sa lampicom i štipaljkom, pa štipaljku zakačiš na masu, a vrhom bodeš po žicama i tražiš + :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Glimarica je onaj mali srafciger sa zicom i stipaljkom sto ga koriste autoelektricari koji svetli kada dobije napon. E tu stipaljku nakacis na stalni + a onaj drugi deo ubodes u zicu za koju pretpostavljas da je - za centralnu bravu. Zakljucas auto kljucem i ako je to ta zica upalice se lampica na trenutak, ako nije uzimas sledecu dok ne dodjes do one koja ti treba. Obelezis je nekako, zatim isti postupak radis dok ne nadjes koja je za otkljucavanje...

Kada si nasao te dve zice nakacis na njih adekvatne kontakte alarma, bez da presecas zice-samo ih oblankuj i posle izoluj, obicno na alarmima imas oznake "- triger lock" i "- triger unlock". Osim toga za alarm moras obezbediti stalni +, + sa kontakt brave i masu, sto ces sve naci kod osiguraca...

Senzori obicno imaju svoj prikljucak, tako da ih samo postavis gde treba i ubodes prikljucke u upravljacku kutiju alarma. Obicno jos alarm trazi i da ga povezes sa kontaktom za unutrasnje svetlo (koristi ga kao senzor za otvaranje vrata. Zatim neki traze i impuls sa kocnice, pa zakljucavaju vrata kada prvi put stisnes kocnicu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sići ću ja do večeras u garažu i okačiću slike kako je šta povezano i šemu daljinskog zaključavanja koji sam ugradio pa ako nekoga ne mrzi da sačeka eto :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo, nemojte reći da nisam brz... :D Siđoh malo pa taman bacih oko šta mi je ovaj nesretnik napravio :D

Elem, radi se o daljinskom zaključavanju, običan modul ništa specijalno.

Prvo, šema modula:

12ExJ9.jpg

Zatim kako to izgleda kada se otvori poklopac osigurača:

12EqeJ.jpg

Dakle ovako, žuta, crvena, crna, zelena i ljubičasta žica imaju svrhu. Sve ostale su precvikane i ulepljene izolirom da ne smetaju. Crvena ide na glavni + iza osigurača (jer ima svoj osigurač), crna ide na masu, žuta na poziciju. Evo kako crna izgleda tj. gde se nalazi:

12Eve0.jpg

Žuta ide na poziciju sa brave. To me je mrzelo da skidam plastiku da bih slikao, ali znam da je vrlo lako pronaći tako što se okreće ključ u položaj za poziciu i vidi se da li ima napona ili nema.

Što se tiče ljubičaste i zelene... one su za otključavanje i zaključavanje i ljubičasta ide na plavu, a zelena na belu žicu. Ta plava i bela žica su JAKO tanke, dosta tanje od ostalih žica u snopu, pa ne bi trebalo da bude problem da se pronađu... evo gde se to nalazi i kako izgleda...

12EsJS.jpg

U suštini nema potrebe za dizanjem tapacirunga i plastike, jedino za masu treba odvrnuti jedan šrafčić i to je to ;)

E sad, namerno sam okačio prvo šemu modula da ne bi došlo do zbunjivanja koja žica je od čega... poenta cele priče je da su vrlo tanke žice plave i bele boje za otključavanje i zaključavanje (nisam siguran koja je za šta, ali to se lako proveri ;) ), što je i bilo pitanje ove teme :)

Nadam se da sam pomogao ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Glimarica ili glinerica se kod mene jednostavno zove prob-lampa. Predpostavljao sam da se o tome radi,ali reko bolje da pitam :)

Panonica,Dovla hvala za info! Sada komotno smem da se upustim u ovakav jedan poduhvat i ako do pre par minuta nisam imao pojma o ovome.

Momci jos jednom :thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dovla hvala na objasnjenju!Samo me interesuje koje godiste je tvoja fiat brava,tj kad je proizvedena i da li ti imas kad otvoris vrata onaj mali prekidac sto pali svetlo u kabini(ja nemam taj prekidac).

Kod mene je to izgleda drugacije!Trenutno nisam kod auta ali imam na papiru sta sam ispitao.Glinericu (probnu lampu) sam zakacio na + i trazio - na zakljucavanju i otkljucavanju. Utvrdio sam sledece, da zuta zica ima stalno masu i kad zakljucam ona na trenutak prekine masu.Druga zica koja je u opticaju je siva koja takodje ima masu a prekine je na trenutak prilikom otkljucavanja.Mislim i da su to dve tanje zice.To me skroz zbunjuje jer alarm mi za otkljucavanje i zakljucavanje salje na kratko -.

Edited by peconije

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kao što mi piše u Garage (ispod broja postova) moja Brava je 2001god. Ne sećam se za prekidač 100%, ali mi se čini da je on na delu između prednjih i zadnjih vrata... prekidaš mora da postoji šta bi inače palilo svetlo u kabini? Samo obiđi oko štoka, tu je negde ;)

Moguće je da su žice drugkih boja jer su drugačiji motori, pa moguće da je do toga, a što se alarma tiče, bez njegove šeme teško mogu nešto da ti više pomognem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prekidac se nalazi izmedju dve sarke na dovratku i prednjih i zadnjih vrata. Zasticen je od vlage gumicom koja ima oblik kao harmonika. Na njoj imas rupicu za saraf koji je drzi, izvrnes saraf i polako izvadis prekidac. Pazljivo ga vrati nazad jer zna kod prednjih vrata da dobije vlagu i odma pali alarm (dobija indikaciju da je neko otvorio vrata). Ali nema potrebe da to otvaras, potrebni kontakti ti se nalaze tamo ispod tepiha gde drzis levu nogu, samo malo bolje procunjaj. Trazis zicu koja ima minus impuls samo kada otkljucavas i drugu kad zakljucavas vrata. Ne sme da ima stalni minus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dovla- video sam ja da ti pise da ti je auto 2001 god ali mi nije jasno posto je pise td,fiat je cini mi se prestao 99 ili 00 da da proizvodi td i poceo sa jtd.A krajem 00 fiat brava je restilizovana i ima novina a izgleda pogotovo u el.semi.Ja sam imao fiat bravu 97god i imao sam prekidac kod vrata a sad kad sam pokusao da ugradim alarm video sam da na ovoj bravi 2001 nemam,drugacije je odradjeno.

shema alarma je na linku http://www.omegarep.com/All-PDF-Files/Excalibur/Installation_Sheets/AL-500%20Tech%20Sheet.pdf

Meni je sve jasno oko seme alarma samo me zbunjuje na koje zice na kolima da vezeme ove od alarma green zakljucavanje i blue otkljucavanje.

Problem je sto ja na zutu iz vrata imam stalno masu i prekine se u trenutku zakljucavanja a i na sivu koja je za otkljucavanje imam istu situaciju!Ove druge zice ne reaguju na zakljucavanje i otkljucavanje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo sad sam na brzinu otisao do auta da pogledam zice, imam kao i davla dve tanje zice plavu i belu tako da sam se fokusirao na hjih malo bolje,utvrdio sam da kad zakljucam auto bela dobije minus i on je svo vreme prisutan dok je auto zakljucan,kad otkljucam auto bela izgubi minus a plava ga dobije i ima ga svo vreme dok je auto otkljucan.To bi bile te dve zice koje su za zakljucavani i otkljucavanje!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako sam ja dobro pohvatao sada, sa konektora sa tri žice (zelena, crvena i plava) treba zelena sa alarma da ide na belu na autu, a plava sa alarma na plavu na autu...

Inače po ePERu moj auto je napravljen 9.2000, ali je valjda prvu registraciju imao 2001. pa se tako vodi... jbmliga... ali kod mene je totalni haos i sa delovima i sa instalacijama... pola je od TD-a, a pola od JTD-a... a u sutšini TD 75 je u njemu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danas sam imao malo vremena i pogledao sve te zice koje izlaze iz vrata. Kod mene na Tipu postoje tri snopa zica. Posto je svaki snop imao dzek lako sam odredio koji je za centralu jednostavnim skidanjem i probom da li ce onda centrala raditi (od tri snopa kao i uvek pravi je bio treci :) ) Taj snop ima ukupno 6 zica. Prve dve su malo veceg preseka pa na njih nisam obracao paznju vec sam odmah poceo sa ispitivanjem ostale cetri. Treca i cetvrta su crne,peta je bela i sesta plava. Situacija je sledeca:

- kada su vrata otvorena plava zica ima 12v (znaci stalno),a crna (prva na slici) je onda masa

- kada su vrata zatvorena 12v ima bela zica,a masu onda ima crna (druga po redu na slici)

Sada mi ova situacija nekako malo drugacija od ove ovde :question: ili ipak nije?

pGrVr.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje iskustvo sa zicama za alarm, ali na Marea 2001 jtd su sledeca:

-stalni plus gde navatas

-kontakt brave tanja plavo crvena zica na samom konektoru iznad osiguraca

-zmigavci deblja plava i deblja plavo crna na samom konektoru iznad osiguraca

-tanka bela i plava kod stuba za centralnu (zakljucaj -plava otkljucaj -bela)

sto se tice prekidaca za vrata (hehehehe)

zapitaj se sta imas od opreme? ili ti

ako imas situaciju da cim otvoris vrata upali se svetlo i nemas pokazivac otvorenosti vrata na tabli onda je sivo zelena kod stuba vrata

ako imas dimer-svetlo i pokazivac otvorenosti vrata onda imas dve tri opcije

1* sivo zelena kod vozacevih nogu stuba i sivo zuta kod suvozacevih nogu stuba (odvojene leva i desna strana) ili iste boje zica na central control unit ispod zadnjeg sedista (obavezno ici sa diodama kao i kod zmigavaca)

2*ako imas medju jacim paketima opreme nemoj se iznenaditi ako ti svaka vrata budu imala svoj prekidac samim tim i svoju boju zica. (ovo sam naleteo samo na hgt sa hlx paketom opreme)

3*mod karavana marea ima i gepek vrata i na control unitu bi trebalo da je crveno zelena ali se iz prakse pokazalo da je italijan malkice brljao boje od modela do modela pa je najbolja varijanta skinuti plastiku tik ispod gepek vrata odmah uz zadnju gepek sijalicu i odatle sa tanke crvene provuci zicu do alarma (vrlo lako se provlaci izmedju neba i bocne plastike pa pored zadnjih vrata) obavezna dioda

kome pomogne nek mu je uzdravlju rad, moje trazenje zica se zavrsilo zamalo upalom pluca, jer sam radio preko zime iz licnih

razloga.

p.s. kaze mi drugar da je na bravi control unit iza kasete kod ecu (inace on je i za dimer svetlo centralnu i podizace stakala koliko sam skontao)

Edited by Chavke

Share this post


Link to post
Share on other sites

to sam nesto i ja pronasao! plava zakljucava a bela otkljucava, ali sad imam drugi problem! moj je HLX paket karavan i izgleda da senzor na vozacevim vratima ne radi! kad kljucem otkljucam vozaceva vrata otvore se sva vrata, ali kad otkljucam suvozaceva otkljuca se i odmah se zakljuca isto je i sa zakljucavanjem! kad raskacim vozaceva vrata onda radi ok! moze li to nekako da se sredi ili mora da se menja brava? vidim da ovo uopste nece biti jednostavno kako je na pocetku izgledalo!

Share this post


Link to post
Share on other sites

kao prvo HVALA SVIMA NA SAVETIMA!!!! a posebno mom dragom batici Pedji!!!!!

ja sam imao problem oko povezivanja centralne brave sa modulom za daljinsko zakljucavanje i uspeo sam da resim uz pomoc svih vas!!!!

standardno crna masa, crvena +12v, pink gepek-, zuta i zuto-crna se spajaju na masu takodje - to je bio moj problem, a bela na belu od centralne(otkljucavanje) i belo-crna na plavu(zakljucavanje) i to je cela filozofija e da ljubicasta na zmigavce sa diodama naravno!!!!

jos jedna pomoc zna li neko gde mogu da nabavim i koliko kosta original motorcic za bravu vozacevih vrata za fiat mareu moje je crkao - na mom imam jedan veci konektor sa 4pina jedan manji konektor sa 4 pina i jedan bas za motor sa 2 pina!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav ljudi.. :) u pitanju je fiat bravo 1.2 16v 2001god..imam centralnu bravu pa bi hteo da ugradim alarm...razumem se malo u autoelektriku tako da bi to radio u kucnoj reziji...svaka pomoc oko ugradnje je dobrodosla koje boje su zice za centralnu da ne moram da trazim..i hteo bi da umesto migavaca kad otkljucam/zakljucam pali maglenke kontam da mi treba relej ali kako dalje? alarm jos nisam kupio ale verovatno ce to biti nesto sa buvljaka...hvala na pomoci-.. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav Prijatelji.

Hteo bih da ugradim Alarm/daljinsko zakljucavanje.   Na auto postoji /kada ja okrenem kljuc u bravi na vratima on zakljuca vozaceva i suvozaceva vrata sam.

nista ekstravagandno klasika neka.

Imate neki savet sta mi sve treba ?   da li mogu to sam lako da namontiram ?  

Hvala svima unapred !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav, ima li neko wiring diagram Meta Alarma za Fiat Bravo 2001? 

I da jel su ove žice te sa kojima povezujem aftermarket alarm?

 

49EF9D94-19CC-4D54-ABA7-BFF3B9066847.jpegE65EE383-7B8A-478C-80EC-8105D51596C3.png

 

 

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Stojke87

 

Ako te još ovo zanima, pogledaj sada (nakon spajanja tema) sve ranije napisano u temi na kojoj smo, videćeš da ima dijagrama i slika kako se šta povezuje... :thumbup: 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...