Jump to content
FAS Goran
chikavili

Uvačko jezero / kanjon Uvca

Recommended Posts

Upravo sam se vratio sa jednog road trip-a po zapadnoj i centralnoj Srbiji. Za 4-5 dana sam presao oko 770km, a marsruta je izgledala otprilike ovako:

- Beograd, Cacak, Uzice, Zlatibor, Kokin Brod, Nova Varos, Kanjon Uvca (Uvacko jezero), Zlatar, Sjenica i Sjenicko jezero, Javor, Ivanjica, Cacak, Kraljevo, Kragujevac, Beograd.

Poenta je bila da obidjemo nekoliko jezera i planina po Srbiji i kampujemo na licu mesta u satoru, bez nekog plana i programa, potpuno spontano i uz minimalne troskove.

Moze se reci da smo donekle uspeli. Donekle samo zato sto nam je jedan od ciljeva bio fotkanje "meandara" Uvca, ali je to bilo neizvodljivo spustenim automobilom.

Nisam imao nekih problema spustenim Puntom da stignem do Uvackog jezera (izmedju meandara i nove varosi), samo pazljivo i lagano, ali je odatle bilo tesko stici peske do cilja. Zatim sam pokusao da stignem do ribolovackog kampa na Sjenickom jezeru, odakle su meandri mnogo blize, ali na zalost nisam uspeo, odnosno nisam se usudio da probam, posto je kisa poprilicno ostetila makadamski put. Nekim autom na fabrickim oprugama, to bi bilo izvodljivo.

Djunto je sve prilicno dobro podneo iako je bio natovaren do krova. Uzbrdo, nizbrdo, penjao se na Zlatibor, Zlatar, Javor, Malic... mislim da nam je najveca nadmorska visina bila nesto oko 1300m ili vise. Prosecna potrosnja mu je bila oko 5.6L/100km i potrosio je ~100gr ulja.

Bice i fotki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnogo lepo, stvarno čestitke! A i fotografije baš dočaravaju atmosferu. :)

Po meni auto najviše i služi baš za takve nedođije... da te odvuče sa opremom tamo i onda da uživaš u Božanskim predelima.

Bio sam jednom tamo, i to baš na meandrima prema Sjenici... veslao u kajaku. I čini mi se, još uvek... da definitivno nema lepše akvatorije u Srbiji! Iako mislim da zbog beloglavog supa sada treba neka dozvola za plovidbu ili je i skroz zabranjeno.

Takođe lepo je i Zlatarsko jezero, ali još čarobnije i malo zaboravljeno Radoinjsko koje je odmah ispod.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Extra,ja kad ljudima pricam o lepoti tog kraja gledaju me belo,imam vikendicu izmedju Kokinog broda i Nove Varosi,pa sam svake godine tu par dana...

Reci mi samo kako izgledaju ti radovi na putu oko jezera,treba sad u subotu da idem puntom tamo,pa razmisljam hocu li moci da prodjem,ubi me ova visina :rolleyes::whistle:

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Bolens: Video sam dosta camaca po jezerima, ali ne znam da li je potrebna neka posebna dozvola za plovidbu. Postoji i turisticki brodic koji vozi ljude. Polazi sa brane, ali na zalost nigde nisam video neki red voznje ili bilo koga da pitam. Pretpostavljam da se treba informisati u sedistu rezervata u Novoj Varosi.

Za Radoinjsko jezero sam cuo da je najlepse (ali i najmanje), ali na zalost nisam stigao i njega da obidjem. Drugi put, kada se budem naoruzao nekim terenskim vozilom, pa krenem u malo "dublji" obilazak :)

@joxy: Ako nije kasno, radova ima, ali nije nista problematicno, osim sto moras da zatvoris prozore i uvod spoljnog vazduha u ventilaciju, zbog dosta prasine. Kao sto sam vec pomenuo, vozimo sam spustenog i jos natovarenog Punta, bez problema ;)

Inace, Uvacko jezero se nalazi na nekih 1000m nadmorske visine, pa se spremite da danju izgorite (ja sam vec crn izgoreo posle sat vremena na suncu), a nocu, ukoliko logorujete, ponesite toplu garderobu i tople vrece za spavanje, posto je cak i leti jako hladno i vlazno.

Fotki ima jos dosta, ali zbog smrdljivog telekomovog adsl-a, zasad cete ostati uskraceni za njih :thumbdown:

Btw, road-trip sam zavrsio na Belocrkvanskim jezerima, gde sam se lepo odmorio kao slag na ovu tortu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Čoveče, tebe su jezera baš opčinila... :) Mene takođe, odavno. Ima jedna fina knjiga - "Jezera Srbije" autora prof. Stevana Stankovića. Inače on je naš najpoznatiji limnolog i mnogo knjiga je napisao na tu temu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inače Stevan Stanković je 2001god (kad sam ga upoznao) vozio Opel Kadet sa kraja 60-ih ili početak 70ih nisam siguran koji je tada bio BUKVALNO kao da je tek izašao iz salona, a po njegovoj priči on svuda ide sa njim po Srbiji i prešao mu je dosta km, ali ljudi što se taj auto sijao i mirisao na čisto vi ne znate... ja ne znam da li je SS još uvek živ, ali tada sam imao priliku da provedem 10ak dana s njim na Đerdapu i čovek je stvarno fenomenalan. Kada je držao predavanje o Jovanu Cvijiću bez pardona je zaplakao. Posle sam saznao da mu je Jovan Cvijić bio uzor i da je bio opčinjen njegovim likom i delom. Nakon toga napisali smo i malu knjižicu o Đerdapu :whistle:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vidjao sam ranije u Zemunu jednog matorca u "ganc novom" Kadetu s' kraja 60-tih ili pocetka 70-tih :)

Ja obozavam more i celog zivota imam zelju da zivim na moru (sto ce se, nadam se, uskoro i ostvariti), ali jezera volim na neki drugi nacin. Volim da uzivam u miru i tisini jezera, a pogotovo planinskih. Besprekorno ravna povrsina jezera deluje jako umirujuce na mene.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sad mi vraćaš uspomene :) Jeste, negde u Zemunu je živeo imao sam negde i tačnu adresu, ali to bih morao da siđem u podrum da nađem slike i knjigu... crveni Kadet je bio, sa belim enterijerom...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...