Jump to content
FAS Goran
gorang

Fiat Punto mk.2 - specifičan zvuk iz motornog prostora

Recommended Posts

Citao sam po forumu o raznoraznim zvukovima, mislim da nisam naisao na ovakav, znaci ne vezano da li je motor hladan ili radi duze, par puta u roku od mesec i po desilo mi se da cujem zvuk koji lici kao zvuk sirene koja samo sto nije crkla i zavija, tise nego uobicajena, i to traje ne duze od dvadesetak sekundi.

Nisam siguran ni sa kog kraja dolazi, prvi put sam mislio da je neko oko mene legao na sirenu, sledeci put sam mislio da moja sirena mozda dobije nekakav kratki spoj, ali pritiskom na volanu sirena se cuje normalno, a taj sirenoliki zvuk cuo se i dalje. Zadnji put sam hteo da izadjem iz auta odmah da vidim odakle dolazi, ali cim sam iskljucio motor i otkljucao haubu, zvuk se nije cuo, nisam stigao ni vrata da otvorim.

Punto je, 1.2 8v benzin, deset godina, kod mene je od skora, i pored sto mana ova mi je nekako blamirajuca, zavijate ulicom :)

Koja su iskustva, preporuke za ubuduce?

P.S. auto nije pokazao nikakve nepravilnosti na dijagnostici, kompjuterskoj, a ni majstorsko vizuelnoj, mada je tada isao zbog neceg drugoga.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proveri creva ibera.Oce kad se zapuse creva da stvori kompresiju u karteru pa kad ugasis motor on kao da duva u trubicu jos sekund dva.

Edited by bokija

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kad se to dešava? U leru, vožnji, veći ili manji obrtaji, skretanju ili pravcu? U kakvom su ti stanju kaiševi i španeri? Jedan moj drug je izmenjao tovar stvari po njegovoj Marei zbog nekog cikutavog zvuka praćenog lupkanjem da bi se ispostavilo na kraju da je u pitanju nosač motora?!?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^^ Desava se u voznji, mislim pri manjim brojevima obrtaja, i mislim da je do sada bio slucaj kada usporava, pred raskrsnicu, i traje sigurno 15-20 sekundi, nije samo na kratko, a zvuk je kazem kao da si na sirenu pustio neki mali napon da ona tek tek zavija, ali ne konstantnim tonom, nego promenljivim, a opet kazem nije problem do sirena ni alarma (bar mislim, posto rade normalno u tom trenutku). Kaisevi promenjeni pre par meseci.

Na stranom forumu spominju neki siren like zvuk, ali pri hladnom vremenu i vecim obrtajima, sto nije slucaj ovde.

Mozda neki predlog sta da probam sledeci put kada se pojavi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uffff :blink: !? Na žalost nikome na forumu na možeš dočarati zvuk samo opisom. Može da pišti i svirucka mnogo toga čak i trenje metala može proizvesti sviranje. Po meni najbolje ti je ako imaš nekog dobrog majstora da ga staviš u automobil i provozaš. Ipak neko ko se naslušao raznih zvukova iz motora može i da proceni odakle potiče i šta je u pitanju. Ovako možemo na nafilozofiramo svašta, a da ne bude ništa od toga.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da sam otkrio danas, taman se javilo na parkingu, ostavio sam upaljen auto, podigao sam haubu - zvuk je izgleda iz ventilatora.

Nakon gasenja utisavo se kako se i ventilator zaustavljao.

Napominjem da motor radi normalno, rashladna tecnost se ne trosi ni malo (za razliku od ulja, no to mislim da nije povezano), a i sam ventilator radi 99% vremena normalno, a taj zvuk je nekad bas bas jak i dugo traje, a nekad je tisi i brzo prestane.

Vredi li reparacija, neka mast, wd, ili novi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.youtube.com/watch?v=vLLfsHp9xXQ

Evo uhvacen na delu...

Problematican zvuk je ovaj sto se cuje u prvih cetiri-pet sekundi snimka, ovde je manjeg intenziteta, nekad zvuci jos jace.. prestao je bas kada sam hteo da promenim ugao snimanja, nadam se da je to ventilator. Ne znam koliko je pametno da iskljucim ventilator pa da se provozam 5-10 minuta da osluskujem da slucajno nije problem u necem drugom. Nemam ocitavanje temperatura motora unutra, pa je malo nezgodno.

Inace pre ukljucivanja ventilatora, temperatura radijatora u okolini ulazne cevi je >90 stepeni, na onoj gumiranoj cevi je 70, mereno unimerom :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako sam dobro skapirao sam ventilator radi u dve brzine, sporijoj (kada je motor manje zagrejan), i brzoj (kada je vise). Ja predpostavljam da je gornji problem zujanja kada ventilator radi brze.

E sad, razmisljanje - ako ventilator ima problem u vecoj brzini, moguce je i da se on ne okrece potrebnom brzinom i da ne moze bas da ohladi radijator/motor koliko bi trebalo.

Nisam nikad video signalizaciju pregrevanja motora (skalu temperature nemam). Ali ono sto sam primetio je da trosi vise ulja nego sto bi trebalo (na 1000 km ispod litre), jel moguce onda da trosi vise ulja ako radi na vecoj temperaturi (koja opet nije prevelika, bar se nadam da ti senzori pregrevanja rade, dijagnostika nista nije javljala pre par nedelja)?

Ulje nigde ne kaplje, mada je motor mastan u jednom delu, ne znam da li je previse, nemam iskustva, evo slika, i druga gde je uvecan detalj u delu gde je najmasnije:

UyDW0.jpg UyGq9.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK je da motor bude malo masan, al ovaj deo je čini mi se kapnut :)

Neću da te plašim, nek ti pogleda majstor, ali po prvoj slici mi se čini da ti je masan i na spoju gde je dihtung glave celom dužinicom, pa može da bude da je najckrao u tom ćošku gde kaplje...kažem ne znam, ne daj bože, idi pogledaj kod majstora...

A ventilator ti savetujem da menjaš ako nije puno para, mada mislim da nije ni malo, red veličine 50eur, nek ti neko pogleda ležaj, možeš da skineš ventilator sam pa da vrtiš rukom i slušaš, mada izgleda da prozuji kao što si primetio i sam tek na visokim obrtajima :)

Ako ti zatreba.... Ozračivanje sistema za hlađenje Ispuštanje vazduha, zamena hladnjaka

Edited by Oktopod

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne verujem da ventilator može tako da se čuje. Probaj ge direktno na akumulator - on ima samo + i -. Prae brzina je preko otpornika a druga direktno. Skini njegove kleme pa probaj direktno. Da ti se možda ne čuje alternator? Neka ti neko dodaje gas a ti kod motora osluškuj, nemoguće da promašiš.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hoce da se cuje kao promukla sirena i to kad dobije lufta u biksni rotora,reparacija se u praksi pokazala kratkog veka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na komentarima :)

Skinuli smo danas ventilator, prikacili na napajanje, i uz malo drmusanja i naginjanja dobili taj zvuk sirene koja je promukla (najzad pravi izraz Mikis!). Baterija na fotoaparatu se istrosila, tako da nemam slike ni video :(

Ocigledno je motor ventilatora upakovan da kada se ovako nesto desi da se kupi novi, mada mi je skupo 100e, ili koliko je vec kod nas, no majstori sigurno znaju koji jeftiniji moze da se iskoristi (no hard feelings). Za pocetak smo ga "zauljili", pa sledeci put cemo ga rasturiti (samo da ne zaboravim na slikanje). Sam rotor se ne drma puno, ni aksijalno ni radijalno, a ni ne krci ni ne zapinje prilikom okretanja rucno.

Samo da se i majstor vrati sa godisnjeg pa da ga malo konsultujem za ventilator i ulje, mora da odmori i on malo, ima dusu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

E juče na ibarskoj magistrali primetim da mi se čuje zviždanje u kabini koje po mojoj proceni dolazi iz motorskog prostora! Moraću još malo to da istestiram, ali prva zapažanja su da se zviždanje ne čuje stalno. Kada oduzimam gas zviždanje slabi i prestane...

Čitao sam na drugom forumu da je možda alternator, pa da je pk kaiš (šta je pk kaiš?)...

Je li imao neko iskustva sa ovim?

Edited by neshaoct
spojena tema

Share this post


Link to post
Share on other sites

@nsgaghy, ovo se bas dosta cuje. Kod mene nije toliko jako. Jedva da se primecuje. Videcu ovih dana da dignem haubu i turiram kao ti na ovom klipu pa da prenesem zapazanja...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije se ni meni pojavilo odjednom, pocelo je od jedva primetnog, i posle 10 dana je doslo do ovakvog stanja...

Probaj nekako da snimis taj zvuk, ili bar da skontas tacno kad se pojavljuje, pa ce onda valjda neko provaliti sta je... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pre godinu dana sam kupio svog punta (1.2 8v) i tada je predamnom uradjen kompletan veliki servis (kaisevi, roleri, pumpa za vodu, ulje, filteri, svecice) i zamenjen je kompletan set kvacila.

Kada je toplo napolju (toliko da se po gradu pali ventilator) pojavljuje se cudan zvuk. Iskljucivo kada je motor dobro zagrejan, na leru, par sekundi posle pustanja gasa. Zvuk je slican zujanju u tonu eeeeee i cuje se samo kada se obrati paznja. Pipanjem papucice gasa i minimalnim povecavanjem broja obrtaja zvuk nestaje. Celu zimu se nije cuo a sada se opet pojavljuje. Mislim da nije do benzina zato sto u zemlji sipam 98 (probao i 95) na EKO pumpi a vani sipam 95, 98 ili 100 kad ima, i uvek je isto.

Bio sam u Ninicu, kazu da je motor ispravan i da zvuk nije mehanicki i od motora vec da postoji mogucnost da veliki servis nije dobro uradjen. U servisu gde je radjen veliki servis su mi pogledali auto i rekli da ne znaju sta je to ali da sigurno nije lose uradjen servis jer bih imao vecih problema. Na drugim mestima su mi rekli da "oni to ne bi dirali". Auto normalno ide, vuce...sve ok, samo me taj zvuk nervira. Inace ja sam sa njim isao bas na duge puteve...Amsterdam, Dresden, Rim, Cirih... nikad nikakav problem nisam imao (osim bola u ledjima od onih vrazijih sedista).

Jel imao neko slican problem? Mozda je bolje da odmah popravim sta god da je nego da kasnije placam slepovanje i majstore van zemlje...

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni se desavalo na jugicu isto kao i tebi i posle slusnja motora i mnogo nerviranja provalim da se zvuk cuje od vibriranja sipke koja drzi haubu.

Pri leru imao je takvu vibraciju i cudan zvuk da sam mislio da ce motor da mi vrisne a isto kao sto ti kazes kad malo pipnem gas zvuk nestaje! Moguce je da ti nesto trese u motornom delu !?!??!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pokusao sam da vidim da li se nesto olabavilo ali bez uspeha, cimao, pritiskao ali i dalje zuji.

Izgleda da ce ponovo morati da ide veliki servis pa ako ne prestane posle njega sledi lov na duhove.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Citao sam po forumu o raznoraznim zvukovima, mislim da nisam naisao na ovakav, znaci ne vezano da li je motor hladan ili radi duze, par puta u roku od mesec i po desilo mi se da cujem zvuk koji lici kao zvuk sirene koja samo sto nije crkla i zavija, tise nego uobicajena, i to traje ne duze od dvadesetak sekundi.

Nisam siguran ni sa kog kraja dolazi, prvi put sam mislio da je neko oko mene legao na sirenu, sledeci put sam mislio da moja sirena mozda dobije nekakav kratki spoj, ali pritiskom na volanu sirena se cuje normalno, a taj sirenoliki zvuk cuo se i dalje. Zadnji put sam hteo da izadjem iz auta odmah da vidim odakle dolazi, ali cim sam iskljucio motor i otkljucao haubu, zvuk se nije cuo, nisam stigao ni vrata da otvorim.

Punto je, 1.2 8v benzin, deset godina, kod mene je od skora, i pored sto mana ova mi je nekako blamirajuca, zavijate ulicom :)

Koja su iskustva, preporuke za ubuduce?

P.S. auto nije pokazao nikakve nepravilnosti na dijagnostici, kompjuterskoj, a ni majstorsko vizuelnoj, mada je tada isao zbog neceg drugoga.

Iako sam pročito sve postove na temi, ovaj uvodni opis problema kao da je opisao ono što se meni dosad samo jednom pojavilo, i to se desilo kad sam upalio auto na onom velikom minusu (-20), čulo se 15-ak sekundi, i polahko se utišavalo i prestalo, i nakon toga se nikad više nije pojavilo. Ni sam ne znam šta je moglo bit, od tad normalno vozam, nema nikakvih problema.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vec par dana cujem neki zvuk kada motor radi na leru kao i u voznji. Zvuk prati obrtaje motora , odnosno sa povecanjem broja obrtaja povecava se i frekvencija zvukova. Zvuk se nekada cuje slabije , a nekada jace, ali je uglavnom prisutan, hladan, ugrajan isto mu se hvata. Ne bih znao drugacije da opisem taj zvuk osim da me podseca kada neko konstantno izgovara slovo "R" bez prekida. Kao kada je nekome hladno pa kaze "BBRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR" :)

Sa konstatacijom da su lezajevi na alternatoru sam dosao kod majstora zbog toga sto sam sam pre nego sto odem kod majstora skidao kais (onaj koji ide na kompresor klime, alternator ,spaner pogonsku remenicu sa radilice) i pomenuti zvuk nije bio prisutan. Ugasio sam motor, zavrteo alternator na prazno i slusao, tada sam skapirao da se lezajevi malo cuju i bio ubedjen da to proizvodi pomenuti zvuk. Dosao kod majstora objasnio mu sve, covek uradio, ali nije resio problem.

Da li je moguce da kompresor klime proizvodi takve zvukove?

Moze li sam kais da se cuje tako?

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...