Jump to content
FAS Goran
shone sd

Vraćanje / provera kilometraže / provera godišta (podmlađivanje)

Recommended Posts

43 minutes ago, neshaoct said:

Kao dopuna informacije, evo linka ka tom sajtu:

https://www.car.info/en-se

 

Pominjali smo ga ranije ovde, ima posle i primera podataka sa tog sajta. :thumbup: 

 

Moje iskustvo sa ovlašćenim je da zvanično ne može ništa bez vlasnika auta.

Ako znaš nekoga ko radi u ovlašćenom, onda može da ti pročita telefonom šta ima u bazi i to je to. Šanse nema da daju papir tada. Ali, i u toj bazi obično nema nikakvih posebnih detalja osim što eto može da se prati kilometraža...

 

Nisam znao da postoji tema o tom sajtu na forumu, nisam naisao na nju :) Svakako nije na odmet da neko vidi i ovde.

 

40 minutes ago, vagenovac said:

Cisto da znas za Svedsku, jedna svedska milja = 10 kilometara :) 

 

Znam, znam :) U pocetku mi nije bilo jasno, mislio sam da upisuju na godisnjem nivou prosek :D Ali posle sam video da se mnozi sa 10 i dobije se km.
Svakako, bilo koje vozilo da sam otvorio nije imalo preko 200.000 (bmw f30, limuzina)

---

Ako nekog interesuje, evo sta moze videti na VIN-INFO sajtu za 12 dolara.
Jeste da je podatak iz 2016., ali znaci :D Vidi se svako ostecenje koje automobil imao. Tako je slikano za aukciju.
Jos iz Spanije :D 

Pored ovoga, imaju proveru u 14 zemalja da li je vozilo trazeno od strane policije :D

 

detaljno opremu (mada ovo moze i free da se vidi na drugim sajtovima)
 

Screenshot_98.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na kojim vozilima se najviše namešta kilometraža?!

 

Opel-Combo-Life 1.jpg

 

U Velikoj Britaniji za sada nameštanje kilometara na polovnim automobilima nije tako česta pojava kao u ostatku Evrope, ali iz godine u godinu raste. Gledajući istoriju tehničkih pregleda i upoređujući pređene milje/kilometre, kompanija Rapid Car Check je došla je do podatka o nešto više od 6% vozila kojima je nameštena kilometraža (oko 2.48 miliona primeraka).

 

Vozilo na kome se najviše namešta kilometraža u Velikoj Britaniji je popularni Vauxhall/Opel Combo. Na čak 13.15% ovih vozila su utvrđene velike razlike u pređenim kilometrima. Sledeći je Ford Transit (12.99%), a dalje idu BMW X5 (11.71%), Vauxhall/Opel Vectra (11.58%), Peugeot 206 (11.38%), Ford Transit Connect (11.06%), Fiat Punto (10.44%), Mercedes Sprinter (10.37%), Renault Clio (9.34%) i Renault Megane (8.95%), koji zaokružuje top 10. U Velikoj Britaniji je nameštanje kilometraže za sada u sivoj zoni. Zabranjeno je prodavati polovni automobil za koji znate da ima nameštenu kilometražu, ali nije zabranjeno nameštati kilometražu. Međutim od 2012. godine ipak je osuđeno 112 građana zbog ove radnje.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Istraživanje pokazalo na kojim se automobilima najčešće skidaju kilometri

 

kilometraza.png

 

Dva puta godišnje pomeraju se (još uvek) satovi širom sveta ili za jedan sat unazad, ili za jedan sat unapred. Nažalost, u automobilima se puno češće pomeraju satovi za merenje kilometraže kad dođe vreme da se isti prodaje kao polovnjak. Takva tužna istina je tokom godina promenila poverenje brojnih potencijalnih kupaca u preprodavce polovnjaka. Zbog velikog uvoza često je teško kontrolisati koji automobil ima spuštenu kilometražu, pa je i znatno veći rizik prilikom kupovine polovnih automobila.


Zato je britanska kompanija Rapic Car Check napravila analizu tržišta polovnih automobila u Velikoj Britaniji kojom je proverila na kojim automobilima se najčešće lažira kilometraža. U sve većem broju država se takvo delo tretira kao krivično delo prevare, ali još uvek svedočimo brojnim takvim slučajevima. Rapic Car Check je procenio da je na oko 6% polovnih automobila u nekom trenutku skidana kilometraža i da su tako prodati, a rezultati istraživanja pomalo su začuđujući.

 

Automobil koji se našao na prvom mestu (u Velikoj Britaniji) po učestalosti skidanja kilometraže je Opel/Vauxhall Combo sa čak 13.5% primeraka. Odmah tu iza je Ford Transit sa 12.99%, a na trećem mestu našao se BMW X5 sa 11.71%. Razlike između prave kilometraže i one koja je prikazana na tabli uočene su još na Opelu Vectri (11.58%), Peugeotu 206 (11.38%), Fordu Transitu Connect (11.06%), Fiat Puntu (10.44%), Mercedesu Sprinteru (10.37%), Renaultu Cliu (9.34%), i Renault Meganeu sa 8.95%

 

Naravno, ovo je samo lista 10 najčešćih automobila na kojima se skida kilometraža u Velikoj Britaniji, ali verujemo da bi se ona znatno razlikovala od države do države. Vrlo je moguće da bi na našem tržištu procenti mogli biti značajno veći, ali samo ovakva istraživanja to mogu potvrditi.

 

preuzeto sa - vozim.hr

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 7/22/2020 at 11:12 PM, Ivan said:

Godiste se vodi kako bude u AMS uverenju. Tj. godina proizvodnje automobila, sto po meni i jeste korektno.

Cesto se desava da se vozila u inostranstvu vode po datumu prve registracije i cesto to bude +1 godina od stvarne godine proizvodnje (identican slucaj sam imao i sa svojim autom). A onda nasi preprodavci "kukaju" da im AMS vraca godiste :) .

Najjace mi je kada u oglasu stave to mladje godiste, a u opisu se pozale da im je AMS "vratio" godiste. A to "starije" u sustini i jeste tacno, sto se lako proveri preko VIN, dobijes cak i tacan dan i mesec proizvodnje.

Ježim se na rečenicu AMS vratio godište :realmad:

Ali sa druge strane, naravno da je bitan datum prve registracije u smislu da je auto od tad u ekspoloataciji i to jeste koristan podatak, što opet ne znači da sve mora da se svodi na vaćarošku priču "AMS vratio godište".

Auto proizveden 09.2010. godine, kupljen 01.2011. godine i što se naših tiče on je 2011. godište. Počeće možda da računaju i dane kada nije vožen pa će još i za toliko da ih podmlađuju :lol:

 

 

Edited by neshaoct
prebačeno

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minutes ago, hibi011 said:

Ježim se na rečenicu AMS vratio godište :realmad:

A zamisli tek da je auto stajao 2-3 godine u salonu ili nesto slicno :D . Ogromnu vecinu najvise zanima godiste, tj. kada je auto proizveden, to je i po pretragama, to nam je stajalo npr. i u staroj (sivoj, papirnoj) saobracajnoj... I sa tacka gledista kupca (a sutra i mene kao prodavca, jer upravo imam takvu situaciju trenutno), fer je reci - auto je proizveden tada, a prva registracija je bila tada. Svakako da je i drugi datum koristan podatak.

A ne obrnuto, pa ispada da ti neko kvari prodaju. Posto sam svojevremeno gledao da za sebe sam uvezem auto, druga je prica kako se to vodi i placa preko, ali ti prodajes taj auto u Srbiji. Za ovu nasu boraniju od kola to se i ne primeti toliko, mnogo veca razlika je za mlade i skupe modele. Pa se ta prica preliva i na jeftinije.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moj je auto po ePer proizveden 23.12.2001.,prva registracija 08.06.2002.
Na AMS piše 2001.,i u saobraćajnoj 2001. ....

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, hibi011 said:

Ježim se na rečenicu AMS vratio godište :realmad:

Ali sa druge strane, naravno da je bitan datum prve registracije u smislu da je auto od tad u ekspoloataciji i to jeste koristan podatak, što opet ne znači da sve mora da se svodi na vaćarošku priču "AMS vratio godište".

Auto proizveden 09.2010. godine, kupljen 01.2011. godine i što se naših tiče on je 2011. godište. Počeće možda da računaju i dane kada nije vožen pa će još i za toliko da ih podmlađuju :lol:

Pa jel AMSS spustio godiste? 
Jeste i ako po svim papirima u inostranstvu auto je npr 2011  i placas ga kao 2011. 
Svako i ko ode samostalno da kupi auto takodje nece znati koje mu je godiste auto i tek na AMSS ce videti. Ne razume se svako pa da proverava po eperu, ako je Fiat u pita ju, ali sta za ostale koje ne moze da proveri a covek je u npr Nemackoj? 
AMSS nema nista od tog vracanja i ako citav svet zavodi automobil po datumu prve registracije ne vidim sto su ti majmuni iz AMSS pametniji od njih. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Upravo tako, oni nemaju ništa od upisivanja validnog podatka o datumu proizvodnje vozila, zašto onda osporavati to? Jel mi živimo u Srbiji ili negde drugde? Takvi su propisi i šta se tu može.

Ja ovde isključivo pričam o rečenici "AMS je vratio godište".

Niko ništa nije vratio i podatak kada je vozilo izašlo iz fabrike je validan, a mene kao kupca svakako treba da interesuje to što ćeš ti kao prodavac imati podatak o prvoj registraciji, ja to nikako ne sporim :)

Ovo je klasična igra reči i totalno izvrtanje priče. Umesto da se ljudima podiže svest o tome da im je bitno da gledaju kada je vozilo ušlo u eksploataciju, oni se upoznaju sa žvakom kako AMS lažira godište i sve se svodi na tu 1 "ukradenu" godinu i ta rečenica je u svakom jbnm oglasu :rofl:

Sigurno da će svima biti lakše kada se sve to reguliše i izjednači sa EU propisima, ali poenta priče je da AMS nije vratio godište :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koje je onda godiste auta, ako je npr. stajao negde i prodat je posle 3 godine? Auto iz 2017. po tome je onda upravo izasao ispod prese?

Mene licno mnogo vise zanima vreme proizvodnje i svako ko je iole tehnicki pismen ce to prvo proveriti po VIN, ukoliko je moguce (kod Fiata sa 3 klika bukvalno u dan). Datum prve registracije mi je samo dopunski info.

Kada budem prodavao auto, sigurno necu vrteti sa svajcarskom saobracajnom, gde je godinu dana mladji. Nego cu pokazati odstampan ePer, AMS uverenje (gde se te dve godine poklapaju, tj. nista nije vraceno) i dati na uvid bivsu svajcarsku saobracajnu gde je dodata godina i vidi se od kada je auto u eksploataciji. I na nasoj staroj, papirnoj saobracajnoj je stajala godina proizvodnje, meni je taj podatak primaran vec 3. deceniju od kako vozim :) .

S druge strane - upravo gore napisah da donekle shvatam i situaciju prodavaca, jer sam gledao i samostalno da uvezem auto od preko. I gde je ta razlika evidentna na mladjim i skupljim vozilima.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znaci te ces ako budes imao auto koji je uvezen pre AMSS-a I koji se npr vodi u saobracajnoj kao 2008 da kazes da je po eperu 2007? :D

Posteno nema sta. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Razumem problematiku ali skroz druga tema je zasto se mesaju babe i zabe, tj. godiste proizvodnje i datum prve registracije? Dve potpuno razlicite stvari bre :D

Послато са SM-A307FN помоћу Тапатока

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Dule 021 said:

Posteno nema sta. 

Evo ja upravo iznad napisah sve oko AMS za svoj trenutni auto - stoji crno na belo i procitace X ljudi. Ne zalim se da je "AMS vratio godiste", jer sa moje tacke gledista u papirima i jeste godina kada je auto napravljen. Kakav god da to bude imalo uticaj na kasniju prodaju (a iskreno da ti kazem, ni prodavca uopste nisam smarao za tu razliku).

Opet ponavljam da apsolutno razumem i tvoje glediste i sta je minus ;) - ali, kao sto neko rece, zivimo u Srbiji, sa svim njenim propisima takvim kakvi jesu. Taj datum proizvodnje se po papirologiji vuce od kada znam za sebe. I to je jedini validan podatak oko godista, a datum prve registracije je tu bukvalno informativno. Dok se (i ako) to ne promeni - tako nam je svima.

Ocekujem odgovor na prethodno pitanje - da li je auto napravljen 2017. i prodat/registrovan 2020. star 3 godine ili nov :) ?

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nov je 3godine :D
Realno treba da ima vecu vrednost od auta koji je registrovan i pusten u exploataciju 2017god, pa makar prelazio i po 5000km godisnje i to treba da se naglasi svakako ali godinu proizvodnje mu ne menja.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takav auto je "kao nov", jer bilo da je vožen "pomalo", bilo da je pušten da bukvalno stoji nepomično svo to vreme, prema njemu se iz jasnih tehničkih ophodiš drugačije nego prema autu koji je napravljen pre mesec dana i dovezen pred tebe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mico, a sto je stajanje najgore po auto, to nikom nista :D ? Za mene je kako okrenes auto proizveden 2017. star 3 godine, stajao ili bio u eksploataciji...

Sad se zezamo, ali se apsolutno slazem i sa Duletom i sa Micom - da treba jasno razdvojiti datum proizvodnje i datum prve registracije.

Svako brljanje sa tim dovodi do konfuzije, primer je evo i ova kupovina od koje je trenutna prica krenula (po ko zna koji put).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam u Holandiji kupio nemca 2010 godište i to kraj aprila.  Na staklima su 9tke i to je bio prvi znak sumnje međutim na svim papirima  kao godište stoji 2010 i tu je kraj priče tamo.  Na uverenju Ams je godina proizvodnje  2009 i šta sada da tužim prodavca u Holandiji  za prevaru ili Ams za "vraćanje godišta"? 

Dakle problem je neusaglašenost  zakona između  država. 

Po meni je validniji datum proizvodnje nego registracije možda za to jer sam tako navikao dok za mnoge druge zemlje je validniji datum prve registracije. 

 

Recimo primer.. Kupiš terenca i voziš ga 5 godina po šumama i gorama  pa ga onda registruješ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo je bukvalno jedna od retkih stvari koje AMS radi posteno i kako treba :)

 

Pogotovo sto ljudi kukaju kako ih je AMS ostetio sto im je "ukrao" godinu dana, a zapravo su ti automobili generalno jeftinije placeni u startu, pocevsi od prvog vlasnika, pa onda verovatno i prilikom prodaje.

 

Superba smo uzeli 20og novembra i dobili smo fin popust kao da je godinu dana star, iako je auto bio proizveden samo mesec dana ranije, uglavnom daju popuste i krajem godine, a i pocetkom godine ciste lager i daju popust na auta proizvedena ranije svi dileri...

 

Bukvalno se ljudi ljute sto im drzava ne omogucava da nekog prevare za godinu dana ej...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niko tu nikog ne vara. 
Jel auto kupljennpreko kao 2011?

Jeste i tako stoji u svim papirima i tako je i placen tj skuplje nego onaj 2010. 
Dodjes u zemlju Dembeliju i oni ti proglase auto da je 2010. 
Ko je na dobitku? 
Eto sam Zvezdo je rekao kako je prosao I nigde u inopapirima ne pise da je auto 2009. Znaci coveku nije svejesno kad mu to AMSS uradi. 
Ako citava Evropa pise podatak prve registracije u saobracajnu dozvolu zasto smo mi pametniji od njih? 
Taj auto je tog trenutka sa 0 km na satu i nov je i te godine krece niegova elsploatacija. 
Sta onda reci za ove NOV NOV NOV sa 180k km na satu stare 15 godina sto su na oglasu? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

1 hour ago, andreja.micovic said:

Auto preko nije kupljen kao 2011 vec kao auto proizveden 2010 a prvi put registrovan 2011. 

Ne verujem da u stranim papirima stoji Production Date a da je upisan kad je prvi put registrovan.

Upravo tako :thumbup: . Nije mi trenutno pri ruci da slikam, u svajcarskoj saobracajnoj jedini datum je "1. messa in circolazione" ili "datum pustanja u promet", tj. datum prve registracije.

Sve je to OK, ali na mojoj fakturi za auto, koju sam dobio od prodavca - ostade uredno da za taj isti datum pise "Datum proizvodnje" :lol: . Sto se svi slazemo da su dve razlicite stvari.

Prodavac je bio krajnje korektan, a ja nisam ni zatezao na tu temu jer je covek odmah potvrdio cinjenicno stanje, a i ja sam nasao fin restyle model koji sam trazio... Cak smo se i zezali oko ovoga, naravno da sam i pre dolaska trazio VIN i prvo proverio ePer i kada je auto napravljen. Cak i njemu iskopao neku proceduru u eLearn koja mu je trebala :D , ostali u dobrom odnosu, gledali kod njega i kasnije neka kola i tako... Sto kaze Andreja, nije tu stvar godista i neke sice dole/gore ako nadjes to sto trazis - vec cisto staviti do znanja da se ne kopcas naopacke.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kad je covek realan i zna sta hoce da kupi, zna sta treba da gleda prilikom kupovine, ta jedna godina gore-dole mu ne znaci nista.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, Ivan said:

Sve je to OK, ali na mojoj fakturi za auto, koju sam dobio od prodavca - ostade uredno da za taj isti datum pise "Datum proizvodnje" :lol: .

godina mladje = +300 eur ;) 

kazem, samo preprodavci profitiraju... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Apsolutno tacno. Pa i zvezdo je video na staklima 2009, a mogao je po vinu ili kako vec lagano proveriti datum proizvodnje.

 

Sta bi bilo tek kod ovih automobila sto stoje 3-4 godine na lageru, tipa recimo ovih par djulija kod nas, neko ju uzme sad i treba da stoji 2020 godiste, a onda 2021 treba isto da vrede taj 2016 sto je prvi put danas registrovan i drugi koji je juce proizveden, a danas registrovan, kako da ne :)

 

Pa meni je bmw f10 prvi put registrovan 2017, a od 10.2016 se vise ne proizvodi, vec je krenuo nov model, zamisli sad stavim 2017 godiste, a ne postoji f10 2017 godiste...

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 hours ago, andreja.micovic said:

godina mladje = +300 eur ;) 

kazem, samo preprodavci profitiraju... 

Nema tu nikakvog profitiranja jer se taj auto placa kao ono godiste koje je u stranoj saobracajnoj dozvoli. 
Bole tuki svabu ili italijana sto ces ti da proveris po eperu ili ne znam kom programu godiste auta i da mu pokazes da ce u Srbiji da bude stariji godinu dana. U saobracajnoj pise to godiste i ne zanima njega srpski biznis. 
Moze samo da ti pokaze prst gde je izlaz sa placa a to se cesto desava verovali ili ne. 

 

23 hours ago, andreja.micovic said:

@Dule 021 Jel ti rodjendan kad si se rodio ili kad si upisan u knjigu rodjenih? :) 

Godina proizvodnje je godina proizvodnje.

Nas niko ne vara. Na stranim oglasima ne stoji Production Date vec First registration. 

Auto preko nije kupljen kao 2011 vec kao auto proizveden 2010 a prvi put registrovan 2011. 

Ne verujem da u stranim papirima stoji Production Date a da je upisan kad je prvi put registrovan. 

 

A na dobitku su uvek preprodavci jer pokusavaju i na godistu da zarade pomalo ;) iako to godiste nije tako kao sto oni prikazuju

Svako ko bira odredjeni model automobila, godina dana gore dole ne igra ulogu spram stanja. 

S obzirim da se ne razumes u uvoz automobila i u njihove saobracajne zato i ovo pises.
Nisi video ocigledno inosaobracajnu dozvolu pa pises napamet. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...