Jump to content
FAS Goran
damirprc

Fiat Punto mk.2 - lupanje (škripanje) u prednjem desnom / levom točku

Recommended Posts

Isprekidano tup, tup, tup, tup u lijevom točku kad se blago skreće u desno nekad i na pravcu već od 50-60 km/h, a tupkanje prestane u trenutku kada se samo malo (što bi rekli zeru) :D stisne kočnica. Ja sumnjam na diskove i pločice ali prije nego odem kod majstora da priupitam ovdje mada mi je iz prethodnih postova jasno šta sve može biti :wallbash:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo i mog iskustva sa lupkanjem u prednjem desnom tocku kada prelazim preko rupe ili neravnine, mozda nekom i pomogne. U pitanju je bio amortizer koji je iscureo sto se i vidi na njemu. Zamenio sam oba prednja amortizera ( kazu da se menjaju u paru sto se i ja slazem sa time ) i prestalo je to lupkanje kada ide u pravcu preko rupa. 

Ali lupkanje se nastavilo kada skrecem ulevo ili udesno preko rupa. Razlog je jabucica na desom tocku. Promenio sam jabucicu ( ona se menja kompletno sa oscilujuce rame ) i nemam vise nikakvo lupkanje.

Tako sam resio problem tog lupkanja u desom prednjem tocku.

Nadam se da ce ovo moje iskustvo nekom pomoci.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kod mene je levo rame za menjanje,tj ta jabučica.

Čuje se najčešće prilikom kretanja i zaustavljanja u par zadnjih metara. Dobro da je i ovoliko izdržalo kakvi su nam krateri. Tek ponegde put.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kad vozim oko 50-60 cuje se pistanje onako cudno, cim prikocim ono prestane ili na vecim brzinama nestane. Sta mislite sta moze da bude ? Da ne kaci nesto u disku ? Skoro sam menjao plocice a diskove nisam. 

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proveri kocnice.Moguce da je trebala obrada diska pre nego sto si stavljao nove plocice.Meni je danas ispala plocica isto tako pistala dok nisam nagazio kocnicu..Treba proveriti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Поздрав ... Жао ми је ако мој пред српским мало несватлив :) Македонски путеви су веома лоше, па сам морао да одем после зимске сезоне да приверим преднице (ради се о Пунто МК2 1.9 јтд) мајстор вика да преднице је попустио па мора да се замени вилушке,јабучице,гумице баланштангле и гумице са лагером на амортизером кад сам изашао од мајстора отишао сам да балансирам гуме и центрирао преднице ..... је постао све већи проблем :S .... кад нагазим над 110км/h мислио сам ауто се распади .... десни точак је у више наврата лупање мислим да у сваком тренутку можете одустати :S .... када возите по неравном путу тако као да нема амортизере :S лупанје не престанује :S :S ... после пар дана кад окренем волану лево-десно неко шкрипење изаџи под хаубе,штрафове на амортизере седи ли су лабаве...отишао кад мајстора он вика не је могуче :S :S престегао је страфове пар дана и исти проблем ... штрафове су лабаве...лупање не престанује .... и кад окренем со воланом лево-десно слуша се (дали е она летва) не разумем ... слуша се како да нема подмазивање .... неки лоши звук .... исто када имају неко триење метал са метал ... ако неко има слични проблем ќе ве молам за помош ... ви благодарам

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav ljudi, da ne otvaram novu temu, ova mi je nekako najprikladnija za moj slučaj :-) Pre nekog vremena počeo je da se javlja čudan zvuk iz prednjeg desnog točka. To nije neko lupanje ili škripanje već više kao da neka plastika kači za nešto, ja imam takav utisak. Zvuk nije konstantan niti ima nekog pravila kada se javlja, odnosno simptomatično je da se ne jvalja pri prelasku preko rupa ili po neravnom putu, već najčešće se čuje na ravnom putu. Nekad je jako slab intenzitet, a u par navrata mi se učinilo kao da je toliko nešto zagrebalo da će da otpadne točak. Dakle ne javlja se ni u krivinama ni pri okretanju volana u neku stranu već samo kada idem pravo. Javi se taj zvuk kačenja u nekoliko navrata za redom i onda nestane, pa se javi ponovo i sve tako u krug. Nikakvih drugih problema nemam sa upravljanjem/kočenjem/zanošenjem i slično. Proveravao sam podkrilo i ostalo što mi je bilo dostupno, sve mi deluje ok, tj nema šansae da negde zapinje neka plastika stvrano. Ako bi morao da opišem zvuk, onda bi on bio najsličniji onome koji se čuje kada nagazite belu liniju na putu koja je onako izbrazdana, odnosno izgrebana (kao na mostu preko ade) pa se onda začuje ono brujanje. Da li je neko imao sličan problem ili možda zna šta može da bude u pitanju? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probaj, podigni ga na dizalicu pa probaj da ručno okreneš točak najace što možes, ako se čuje lakše ces oceniti odakle dolazi. Pa stisni kočnicu pa pusti i ponovo okreću ako ide teže moguće da ti prilikom kočenja cilindar ne vraća dovoljno pa pločice i dalje pomalo zakacauju disk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

otisao ti desni nosac motora pa polu osovina kaci na viljusku... pogledaj jel ima trag na poluosovini..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Malo kasnim sa odgovorom, situacija je sledeća. Pre 10 dana sam krenuo na put, i pre polaska sam odvezao auto kod majstora na proveru prednjeg trapa. Osim diskova koji su dotrajali i pločica koje su bile taman za menjanje, nije uspeo da nađe nikakav problem, odnosno kaže da je što se tiče mehanike sve utegnuto i da nema lufta. Kada smo zamenili diskove i pločice spustili smo aut sa dizalice i seli zajedno da ga provozamo ne bi li se ponovo pojavio taj zvuk ali je ovaj put izostao, iako smo se vozikali nekoloko kilometara. Da skratim priču, zvuk mi se nije javio ceo put do mora, ali sada u povratku je prvo polako i povremeno počeo da se čuje, a sada opet manje više skoro na svakih 200 metara se čuje kao da zagrebe. Problem se dakle nije rešio sam od sebe kako sam prvobitno mislio  :laughing:  Proveriću da li imam trag na poluosovini, a ako ne, opet kod majstora pa da se vozimo zajedno. Stvarno ne znam šta drugo, a sve se cimam da mi se ne napravi veća šteta neka. Javiću šta sam uradio, a ako neko ima još neko mišljenje neka se javi  :turned:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sta se meni desilo, od cimanja rucne metal kacio o tad celicnu felnu, smotam desni (bio zadnji levi tocak) pocne da grebe, da lupa, da udara, da se uplasis i na kraju udarili dva puta cekicem i vratili, mala sitnica, a mnogo toga da pokvari !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav drustvo, u zadnje vreme javlja mi se jedan problem na puntu, kada idem polako oko 40 i pocnem da kocim cuje se iz zadnjeg dela mislim da je iz desnog dobosa nesto kao da cvakce ali bas se cuje i sada nemam pojma sta bi moglo biti promenuo sam dobose novi paknovi, nova sajla, stvarno me izludjuje pogotovo u gradu cim pocnem da kocim odmah pocne da cvakce a koci super i rucna je extra.inace punto 2 1.2 16v je u pitanju.  Unapred hvala

 

 

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proveri kako ti stoji opruga od rucne kocnice.Meni se isto tako culo hteo sam da poludim i na kraju se ispostavi da ona kaci u dobos.

poslato iz punta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takodje i mehanizam paknova nije zgoreg da se proveri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni se to culo kad su mi se iz nekog razloga malo olabavili srafovi od zadnjeg levog tocka, bukvalo za manje od cetvrtine kruga sam ih zategao i caktanje je prestalo, proveri srafove.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kada pocnem da kocim, cuje se neko klepetanje u zadnjem dijelu, kao da nesto zapinje za nesto dok kocim, a ne znam sta je u pitanju, da li su mozda predugacki sarafi ili sta? Imam alu felge 15'', da li je neko imao neka slicna iskustva ili da li zna neko u cemu je problem, dosta mi je iritantno to 'klepetanje' pa bih zelio da rijesim, da li trebaju neki posebni sarafi za alu felge ili sta...?!

Pozdrav.

 

 

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Isti simpotomi i kod mene na prednjem desnom tocku, otisao kod majstora da proverim, kaze spona, tocak se mrda kada se prodrma rukama

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pre neki dan sam samo cuo PANG i nista vise posle toga. Potom, prilikom prelaska preko neravnina i naravno rupa, cuje se metalno kantasti zvuk iz prednjeg levog tocka. Nikako da pogledam, kad kolega ss posla dolazi i kaze-Nemoj da vozis auto! Pukla ti prednja leva opruga!! Sad sam video. 

Povezao sam tackice i sve mi je bilo jasno. Sreca pa se upetljala sama u sebe i nije izletela ka gumi, koju sam montirao novu pre nedelju dana jer je prethodna stradala od rupe. :rant: Savet, ako vam je auto kao i meni star 15ak godina, imajte u vidu da su ovakve situacije neminovne. Dolaze nam u sevrvis mnoga auta sa oprugama koje su pukle. Neki i sa ostecenjima guma i blatobrana zbog toga. 

DSC_0095.jpgDSC_0096.jpg 

Edited by gile smederevo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobro veče kolege, nešto mi pišti.. skviči .. čini mi se sa desne strane ... mislim da je iz točka... jer kad usporavam ... usporava i to zum... zum... a kad ubrzama.. zum...zum ..zuuuuum.. kad kočim usporava ali ne menja zvuk pri pritiskanju kočnice... pa mislim da nije kočnica.. a i ne usporava u leru i ne trese pri kočenju... možda je nešto banalno pa ako ima neko ideju da ne dajem pare majstoru.. Unapred hvala...

Share this post


Link to post
Share on other sites

majstor kaže da je u desnom zadnjem točku ... i gubi se kad se povuče ručna .. ja kažem da otvorimo da očistimo on kaže to će samo da ispadne... kako reko samo kad nem gde da izađe... on kao vozi ti i ne sekiraj se...:huh: 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...