banjo1990 265 Posted July 25, 2010 Da ne davim mnogo bicu kratak. I nadam se da sam u dobroj sobi za ovakvo pitanje. U pitanju je dakle punto jtd. Na njemu su trenutno ''FK automotive'' amortizeri. Sportska je izvedba i kraci su nego obicni. Nedavno mi je iz nepoznatih razloga procureo prednji levi, dok su ostali odlicni. Pao sam u veliku dilemu da li su to gasni, uljni ili kombinacija ove dve varijante.Ne mogu nigde da nadjem takav amortizer, tako da mi preostaje da promenim prednje sa nekim slicnim, sto mi je opet problem jer ne znam sta da stavim. Druga varijanta je da napunim stari. Problem je sto malo ko radi sa takvim vesanjem. Interesuju me vase preporuke za nekoga ko radi sa sportskim vesanjem ili bilo kakve slicne veze sa ovakvim varijantama. Ili ako bih uzimao nove amortizere zanima me koji su dobri za tvrde opruge koje su na njemu. Hvala!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
a.m 1 Posted July 25, 2010 koni amortizrti ili kayaba Quote Share this post Link to post Share on other sites
fandjo 1 Posted July 26, 2010 Bilshtajn B8 su ti skraceni i sa kratke su opruge. Quote Share this post Link to post Share on other sites
stef 0 Posted July 26, 2010 Da li ti to planiras da zamenis samo jedan(taj procureli amortizer)? Quote Share this post Link to post Share on other sites
banjo1990 265 Posted July 26, 2010 Pa ako bih nasao takav original samo bih njega promenio jer necu jos dugo da vozim ovaj auto. A ovaj desni je dobar, nema nikakvih znakova da je imalo popustio. Medjutim mala je verovatnoca da cu naci bas takav, tako da cu zameniti prednje ako uopste nadjem odgovarajuce. Danas sam bio kod vise likova koji rade amortizere. I niko nece da se petlja s tim. Neko bi i kao nabavio neke bar slicne, ali ne daju garanciju. Uglavnom svi preporucuju da zamenim kompletno vesanje s normalnim. A ja cu se pre oprostiti zauvek od auta nego da ga dignem u nebesa pola metra od zemlje! Sad cu malo po netu da potrazim ove amortizere koje ste mi naveli Quote Share this post Link to post Share on other sites
bukovski 0 Posted July 26, 2010 koje su cene za bilstein a koje za koni ? recimo 2 komada prednji i 2 kom zadnji... al novi Quote Share this post Link to post Share on other sites
MilanLaki 0 Posted July 26, 2010 Pisalo se da Bobo sport iz Smedereva radi sve i svasta sa amortima i oprugama. Sigurno ce se javiti neko da Ti da njegov fon pa da vidis da li moze da Ti pomogne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
banjo1990 265 Posted July 26, 2010 Pricao sa bobom iz smedereva, ni on nista ne moze pouzdano da kaze dok ne doteram kola... Quote Share this post Link to post Share on other sites
stef 0 Posted July 27, 2010 Sto bi bilo nekako i logicno....Ako ti on ne uradi, onda Quote Share this post Link to post Share on other sites
a.m 1 Posted July 27, 2010 ako ga neces jos dugo vozit i ako ne mislis promijenit oba amort.onda na otpadu dva polovna i dovidjenja.bar bi ja tako napravio kad bih auto isao prodavat Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kypck 0 Posted August 18, 2010 Koji su najbolji amortizeri i opruge po pitanju cena/kvalitet, da punto classic bude spusten? I gde to moze da se nadje i odradi... Quote Share this post Link to post Share on other sites
nuco nuco 0 Posted October 6, 2010 Sportske crvene opruge,prednje i zadnje, ima moj punto jtd.To su opruge za ostajanje bez ledja,bubrega i tome slicno.Vjerovatno su na njemu serijski amortizeri.Uspio sam nekako da ga omeksam tako sto sam prednje gume napumpao na 2.1 dok sam zadnje stavio na 1.7.Mozda moze jos mekse da se naduva narocito zadnje gume.Tako sam dobio na mekoci.Gume su mi 185,60,14....pozdrav.Prije bi se ubio nego mog lijepog punta podigao koji cenat vise.Sta ces,kad treba otici na put,uzmem kola od starog.Jos hocu da se pravim vazan kad prolazim kroz grad,nije me jos proslo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jagodinac 3 Posted October 6, 2010 ^^^ Pazi samo da ne ostetis gume,jer kad su mekane onda se ubrzano lizu po obodima a sredina ostaje netaknuta i hoce u krivinama da kliza ka spolja. Quote Share this post Link to post Share on other sites
balsa 0 Posted January 8, 2011 Poz. mene interesuje da li imaju amortizeri koji su tvrdji za punta 2 a da ne spushtaju auto vishe od 1-2 cm Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshaoct 9776 Posted January 8, 2011 Amortizeri i opruge. Pojednostavljeno rečeno...opruge određuju visinu auta, a amortizeri udobnost, tvrdoću automobila.Ali...ovo je pojednostavljeno. Dakle, za željena mala spuštanja (kao što ti želiš), dovoljno je samo opruge promeniti, a amortizeri mogu da ostanu ako su ispravni.Ali, za iole ozbiljnija spuštanja, onda idu u kompletu amortizeri i opruge. Quote Share this post Link to post Share on other sites
banjo1990 265 Posted January 11, 2011 Ja bih sada postavio pitanje vezano za nesto sa cim nikada nisam imao dodira, niti sam detaljnije upoznat sa ovim sto cu da pitam. Kao sto sam gore i naveo, vesanje na puntu mi je neka sportska kombinacija opruga i amortizera. Auto je spusten(nista ekstremno) i javljaju mi se problemcici, ili bolje reci uvek su i postojali. Dakle i pre i posle postavljanja novih amortizera imam problem kada uletim u krivinu malog radijusa velikom brzinom(do granice da skripe gume) osetim da mi guma struze najverovatnije po podkrilu. Ono sto mene interesuje je koja resenja postoje da bi se na neki nacin limitirao hod amortizera? Mozda glupo pitanje, ali da li mozda postoje neka podkrila koja su da kazem dublja ili otkud znam vec sta...?Ili mozda treba da se stavi neka jos jaca opruga koja ne dozvoljava da se amortizer sklopi do te granice, ali i ove su i previse tvrde tako da...hm...Jer nije mi jasno kako automobili koji su ekstremno spusteni(sto nije slucaj kod mene) funkcionisu normalno...? Quote Share this post Link to post Share on other sites
joxy 0 Posted January 11, 2011 Odgovor na tvoje pitanje je niska guma,tj. treba ti guma nizih dimenzija...Ne mozes da vozis "balon" gumu na iole spustenom autu.Koju uopste dimenziju guma vozis i koliko je spusten? Quote Share this post Link to post Share on other sites
banjo1990 265 Posted January 11, 2011 195/50 r15. Gume nisu balon! Kakve veze ima visina gume? Obim tocka ostaje isti kao na fabrickoj dimenziji! Jedino da uzmem neke 14'' felne i nisku gumu pri cemu cu smanjiti celokupan obim tocka da bih resio taj problem... Koliko je spusten ne znam tacno u cm. Ova slika ne znaci puno, a ne mogu nigde da nadjem sliku auta dok ravno stoji. Uslikacu ga tako pa cu postaviti. Quote Share this post Link to post Share on other sites
joxy 0 Posted January 11, 2011 Evo kako to izgleda kod mene:Guma u rubu i napred i pozadi,dimenzija 195/45 15,tockovi 7 jota et25,1.6 cm distanceri nazad,5mm napred i nista ne kaci...Verovatno ti kaci unutrasnja strana gume u podkrilo,mada po meni sa ovom visinom to ne bi smelo da se dogadja,jel znas koliko jota su tockovi i koji et?I neka me neko ispravi ako gresim,ali mislim da 195/50 15 nije fabricka dimenzija za punta,vec 185/55 15 ili 195/45 15. Quote Share this post Link to post Share on other sites
banjo1990 265 Posted January 11, 2011 (edited) Nije fabricka, ali odgovara! Nazad mi je 185/55...I nazad su mi distanceri od 15mm. I kaci kad sedne dvoje na uvalama na putu. Felne su 7 jota, a et ne znam jbg... Za nazad mi nije problem ali napred jeste. Ja mislim i da jeste prica da kaci na unutrasnjoj strani. A nemam napred distancere...vidis to mi nije palo na pamet Hmmmm...P.S. Zar ovo nije vukov punto? Edited January 11, 2011 by banjo1990 Quote Share this post Link to post Share on other sites
joxy 0 Posted January 12, 2011 Bio nekad,moj je vec 7-8 meseci Quote Share this post Link to post Share on other sites
banjo1990 265 Posted January 12, 2011 OFFHehe...pa vidim ja da poznajem kola! Jednom smo se sreli u gandijevoj dok je jos bio vukov! A cini mi se da sam tebe bas video negde u bloku parkiranog....a i ova slika je u bloku! Ja mislim da su distanceri napred resenje... 5mm i to je to!!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
mojito 0 Posted January 12, 2011 imas u zemunu (naselje marije bursac) lika koji radi reparaciju amortizera. ako nisi bio, odes do njega i neka ti pogleda...mislim da je ul. karla soprona ili koruska...on daje garanciju godinu dana... Quote Share this post Link to post Share on other sites
joxy 0 Posted January 13, 2011 Probaj sa distancerima za juga fabrickim,trebalo bi da ih ima svaka radnja koja drzi delove za juga,oko 200 din po komadu su novi,5mm. Quote Share this post Link to post Share on other sites
banjo1990 265 Posted January 14, 2011 imas u zemunu (naselje marije bursac) lika koji radi reparaciju amortizera. ako nisi bio, odes do njega i neka ti pogleda...mislim da je ul. karla soprona ili koruska...on daje garanciju godinu dana...Hvala mojito, ako vec nisam nigde napisao, amortizere sam zamenio! Nigde nisam mogao da ih nadjem nekoliko meseci i na kraju mi ih je drugar nasao i dovezao iz nemacke! Sliku sam negde stavio vec ali evo i ovde...Inace za reparaciju sam gledao na vise mesta i utvrdjeno je da tako nesto nije bilo izvodljivo uraditi na ovim amortizerima!..........................Hvala joxy, pogledacu!!! Quote Share this post Link to post Share on other sites