Jump to content
Goran
damir71

1.9 JTD - prevelika potrošnja ulja?

Recommended Posts

Menjaj i ulje i filter ulja i filter vazduha. Takodje obavezno oprati sva creva od starog ulja, masnoca. Interkuler isto obavezno oprati ( ne majstorski fazoni izbacice on to sam) Pri montazi spric novog ulja nasuti u dovod ulja na turbini.  Posle montaze upaliti auto i ostaviti ga da radi u leru bar 20 tak minuta, ne dodavati gas, zariti, paliti itd.. 

7 minutes ago, knezevic76 said:

E jbg sad. Realno ne vidim poentu menjanja ulja i filtera.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Da bi se obezbedilo 100% cisto ulje bez necistoca ( u teoriji filter bi to trebao da resi) imao je potrosnju ulja, sagorevanje, punjenje interkulera, usisa, pokupe se necistoce koje bi filter trebao da resi ali zasto razmisljati uopste o tome da li ce nesto da prodje ili ne. Novo ulje, nov filter ulja i ne razmislja majstor, ne razmislja vlasnik, a podmazivanje od starta "nove" turbine kako treba. 

Ma taj te ocigledno dere i zavlaci, kao da gleda da te otkaci, verovatno vidi da ne moze da te izmuze na veliko pa kao nista se ne isplati i lupa cifre da odustanes od auta. Koliko je samo tako dobrih zavrsilo po otpadima...

Meni je majstor koji mi je menjao poluosovinu rekao ako u buducnosti budem morao da radim trap, remontovane viljuske njegove sa garancijom, novi stabilizatori i spone, znaci sve pokretno na prednjem trapu, 120e sa reglazom... a taj se frlja sa hiljadarkama...

Ne vidim ni ja zasto bi menjao novo ulje, kakve veze ima s garancijom, menjas ga kad ti je servisni interval a i to novo ce nekad postati staro. 

Inace viljuske su i nove 25e kod nas u prodavnici ako tamo nema repariranih(jedino sto su reparirane nekad umele da budu dugotrajnije), i ne moras da ih menjas kod tog majstora vec to radi vecina onih koji rade reglazu trapa za sve marke automobila. Isto vazi i za spone i stabilizatore, sta ti vec cuka. Vidis da tog mrzi da pogleda ista, morao si da ides da mu naglasavas da skine crevo sto je minut posla, ne znam kako mu jos uvek verujes i uzdas se u njega ali dobro, tonje vase...

edit:uhh izvini zbog ovako ostrog posta, ali iznervirao sam se zbog gadjanja brojkama, pa na stilu bre sve na trapu da promeni 2x ne moze da dotakne 700e, sem ako mu ruke nisu 500... 

Edited by Milos1

Evo moja panda je trenutno kod majstora zbog servisa turbine
Ni u jednom trenutku nije spomenuo da treba da se menja ulje i filteri mada ja to svakako ne bi ni radio posto je mali servis odradjen pre 300km

Majstor uzima 100e za ruke da demontira i montira turbinu a servis turbine je 250-300e u zavisnosti od stanja grane posto zna da pukne

Razni majstori i servisi su se frljali sa ciframa za servis u svakom slucaju mehanicar za demontazu i montazu uzima od 100e dok turbo servisi od 250 do 500e

Edited by clockwork_orange

ako u buducnosti budem morao da radim trap, remontovane viljuske njegove sa garancijom, novi stabilizatori i spone, znaci sve pokretno na prednjem trapu, 120e sa reglazom... a taj se frlja sa hiljadarkama...

Tako je neka cena i za JTD ali bez ruku i zavisi sta stavljas i ugradjujes.... Za obe strane racunam . 50e viljuske ( Tejovic ) , 25e stabilizatori ( Delphie) , krajevi spona 25e  tak ( Delphie) i centriranje 25e = 125eur.... Ako je to sve sa rukama, daj broj od majstora da ne menjam sam kada dodje vreme :D Mada sam skoro sve izmenjao ali opet povoljan je taj majstor da ne moram da zalezem pod kola. :D

Kod kolege je uracunao jos remont turbine 350e plus ruke. Zadnji amortizer(e)( jer se menjaju u paru )  plus ruke. Balans stanglu, plus ruke.... E sada ako balans stangla kao na Lybri i ako su pertlovane gumice na balans stangli ( zamisljeno da se menja sve sa stanglom ) to je jos xxy eura, a majstor nece da raspertla i zameni gumice nego radi po PS nije nemoguce doci do 1000e  i jos viljuske, stabilizatori, krajevi spona plus ruke....itd...

@Milos1  Ne mozes da racunas nas koji manje vise sve mozemo sami ( cak i ono sto ne znamo, naucimo na forumu, pitamo, pogledamo negde neki video, ucimo na greskama itd...) i nekoga ko sve mora da plati. 

Nas bi sve nabrojano izaslo oko 300e, mozda malo vise ( racunajuci i polovnu turbinu sa radnom garancijom ) i tu nisam zaracunao zadnje amortizere, neka sa njima bude 400e maks. Samo sto je to sa polovnom turbinom i bez ruku jer bi radio sam i naravno da ne bi menjao celu balans stanglu vec samo gumice. 

Mrzi me da razlazem sve u sitna crevca i ako sam poceo ali moze se doci do 1000+e lagano ako mu sve stavlja novo i naplacuje rad ( naravno da ce da naplati od toga zivi ) 

Pa remont turbine neka je 350e + 100e ruke 

Balans stangla ( nova sa gumicama ) 170e + ruke 

Amortizeri zadnji ( novi par ) 170e + ruke

I da ne nabrajamo dalje ali i ovde smo na 800+ eura

@StefanKo : Ja bi tu stavio polovan turbo ( neka je 100e ) , ruke ne znam koliko su ali neka budu ( 100e ) i uradio mali servis. 

Naravno da se opere interkuler , da se ociste i operu creva i gas. Ostalo ces vec videti kako i koliko lupka ili lupa i menjati polako. 

Edited by werp690

@Milos1 ovako, po predracunu koji mi je poslao, gornje viljuske po 50 eura svaka, prednji stabilizatori po 18 eura svaki, balans stanga 110 eura, remont turba 275 eura, ulje i filteri oko 80 eura, zadnji stabilizatori 35 eura za oba, zadnji amortizer 80 eura, montaza turba 85 eura, za ruke otprilike oko 250 eura ukupno. 

A za prvi put ja sam sugerisao da probam ulje promijeniti da vidim dsl ce da trosi, a on me poslušao, to je moja greska, mada je mogao provjeriti turbo i reci ne mijenjaj sto jeste

@werp690 i ja sam razmisljao da odradim turbo i sve oko toga kod njega, a ostalo lagano kasnije, mogu i kod drugog, ali jeste trap prilično los, svaku rupu osjetim, neravninu, zanosi u krivinama(vjerovatno balans stanga, kaze da dzaba gumice bi mijenjao jer je pojedena), zadnji amortizer lupa itd

Edited by StefanKo

To sto osetis svaku rupu i neravninu je najverovatnije zbog stabilizatora ( on se jednim srafom vezuje za amortizer, a drugim za balans stanglu, dve matice 17 i ne bi verovao kako ta mala sipkica kada strada lupa, kao da se auto raspada ) njih kada zamenis imaces utisak da vozis drugi auto.

Pojede se balans stangla vremenom ali stavi se u gumice recimo komad pojasa ( ovog za vezivanje ), neko stavi gumice sa manjim promerom rupe, a da "zagrizu" stanglu, doda se komad gume u gumice...itd.. i kada se to lepo stegne ( krbulja stil ) nece ona nigde. Ko zna koliko ljudi vozi sada sa nekim dodatkom u gumicama ( godinama ( nemoj da te ja navodim na zlo :D). Mada postujem i to sto majstor nece da budzi vec da menja po PS. 

Sto se tice zanosenja, to moze da bude vise stvari pa da ne lupam bzvz....

U postu iznad sam ti napisao kako bi ja, a ti kako god mislis da treba i u kakvoj si mogucnosti po pitanju finansija.

I 100e za zamenu turba je suluda cena, nego stalno zaboravim da pogledam lokaciju onoga ko je pisao. BG naravno, drzava u drzavi, ovde za 80 mozes da zamenis kvacilo.

I da, 120e mi je rekao u martu za to, 90e samo viljuske, 120 sve komplet. Sad da li je cena za mene, jer smo komsije, to vec ne znam. Npr idem kod istog sad da mi zameni kraj letve volana i opet uradi reglazu, za to trazi 3000din sto je vise nego korektna cena. A nije neka neprijavljena supa, vec hala sa 3- 4 dizalice, ne znam ni ja.

Kapiram da u BGu za te pare nece ni tecnost za stakla da sipaju.

Rekao je 300-350 turbina sa rukama(sto je okej cena) ali onda sve skupa 1000+(znaci 650-700 preostaje za trap).

Zadnji anortizeri 170e? Nisam kupovao odavno, ali znam da smo za bivsu bravu sva 4 nova platili oko 13.000.

https://www.silux.rs/proizvodi/vesanje-i-pogon/vesanje-i-ublazavanje/ublazivaci-amortizeri/259393/zadnji-amortizer-19-140605-fiat-stilo-01-07

Eto cak i bilstein je 50e komad a ima i drugih za upola manje para.

E za balans stanglu jedino ne znam, moguce, to nikad nisam menjao. 

Vidis da mu i viljuske naplacuje 50e po komadu sto je duplo.

I ruke 250e sto je suludo za jedan dan posla koliko je potrebno za sve to, i ne mozes sve pojedinacno da racunas kad radis veci posao, nego djuture. Nor kad menjas balans stanglu i stabilizatore, njih si vec skinuo i to je korak manje... pa auto ti je vec na dizalici, nije isto kao kad neko dodje da promeni samo tu jednu, konkretnu stvar. I jos odere na delovima(iz svoje prodavnice), ali ajde da ne podcenjujem niciji rad, prekinucu ovde. Znam koliko je to krvav posao jer i sam puno toga radim, i stalno ponavljam kako majstori uopste nisu skupi, ali mi je ovo delovalo bas preterano.

Edited by Milos1

Evo da ne bude da lupam za zadnje amortizere image.thumb.png.e0cff79433bb0dd3b61e9d5959ce2b3b.png

I da, 120e mi je rekao u martu za to, 90e samo viljuske, 120 sve komplet. Sad da li je cena za mene, jer smo komsije, to vec ne znam.

Verovatno jeste neka komsijska cena za tebe jer nema veze sa majstorima cena delova ( sem rabata ), a nabrojah ti iznad neke okvirne cene za Lybru, mada ja na te cene imam  -15% rabat. ( Na remontovane viljuske nemam ).  

Lako je proveriti koliko kostaju stabilizatori, viljuske, spone, centriranje) i doci do toga da je 120e fakticki cena delova za obe strane +- koji euro. Ne verujem da je neka drasticna razlika u ceni Bravo i Lybra ( po pitanju delova ) tako da imas neku komsijsku cenu gde je njemu rabat zapravo cena za ruke. 

Sto se tice skidanja i zamene turbine i cene od 100e sta znam. Ja sam to sam radio kod sebe i ne mogu da procenim koliko bi to trebalo da kosta jer je sve otislo sa cenama u nebesa. Skoro sam u nekoj temi komentarisao bas cenu za zamenu protokomera od 4000 dinara ( dva srafa i selna ) i cudio se ali eto nekome je to bila i ok cena jer znanje, dijagnostika, porez itd....Meni je to dranje. 

Razumem ja sta ti hoces da kazes. Ja se slazem da je preterano ali mi nije cudno.

Mozda mu taj majstor stavlja Lemforder delove trapa, Man filtere, stangla iz orginala itd.... Nista meni vise nije cudno....

I u BG ti cene variraju po pitanju majstora. Imas zamenu turbine za 50e, a imas i za 100e. Imas zamenu poluosovine za 3000 din, a imas i za 7500din itd....Sve zavisi kako i gde odes. 

Jedino mislim da u BG nema nigde da se na JTD zameni kvacilo za 80e i taj posao ne bih ponavljao opet i ako sam tada samo asistirao :D

@Milos1 bas gledam na ovim online prodavnicama, kao sto su Kreso i AutoHub i nema nigdje gornje lafete ispod 40-45 eura, ne znam gdje se ima uzeti za 25 e? Jesu li viljuske i lafete isto, tj ovo sa slika

Screenshot_20251031_073629_com_android_chrome_ChromeTabbedActivity.jpg

To je gornja viljuska. Cena od 25e je za remontovanu viljusku u Srbiji. 

Donje viljuske su skuplje i mislim da su remontovane oko 35-40e a nove od 80e pa na gore. 

Sto se mog slucaja tice meni deluje da je 100e za ruke za zamenu turbine malo, pola auta je rasturio da dodje do turbine
0-02-05-214e32f539a56d1299b62777a5ca48d40828751b512cab4346c36b29472dc543_789c822788eec9fa.thumb.jpg.c59ab0f055c835c4952d4985f6103f14.jpg
0-02-05-fa92d1368a68692571d739a9d0c97b5cef54aafb092459ac177c6a69ed36ece4_51aff09530453a94.thumb.jpg.f75324c28f7a33fdaf25d4197584fc14.jpg
Nije kod svakog auta teško skinuti turbinu. Manji automobili ,veća muka.
[mention=2514]Milos1[/mention] bas gledam na ovim online prodavnicama, kao sto su Kreso i AutoHub i nema nigdje gornje lafete ispod 40-45 eura, ne znam gdje se ima uzeti za 25 e? Jesu li viljuske i lafete isto, tj ovo sa slika
Screenshot_20251031_073629_com_android_chrome_ChromeTabbedActivity.thumb.jpg.2df4cf15e8d6c6338cdff2c6d4896a09.jpg
Samo remontovane ako hoćeš da budes miran neko vreme.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Za 147 i 156 bese imao nekad ceo trap nov (bez amortizera) u kutiji da se kupi za 200eur?

Sent from my SM-A346B using Tapatalk

Da javim konacni update, majstor skinuo turbo, i javlja mi da pusta treci cilindar ulje u izduv, tako da i turbo trosi a i motor je kaput.Na zalost. Sad ne znam dal ga mogu regularno prodati uopste ili mu otpad ne gine

Edited by StefanKo

Kako zna(s) da je motor kaput? 

Skidali glavu motora? 

Otpad i "poklanjanje" auta za 200-300e je najgora solucija

Edited by werp690

@werp trosi i turbina i motor. Izduv treceg cilindra masan, ostala tri su suva. Znaci morao bi mijenjati i turbo(crijevo interkulera bilo puno ulja) i motor otvarati da se to sanira, a ko zna zbog cega pusta ulje taj cilindar, a ne zna se dok se ne otvori motor. Ne mora znaciti da je on kaput u tom smislu, ali jeste u smislu potrosnje ulja. 

Edited by StefanKo

a ko zna zbog cega pusta ulje taj cilindar, a ne zna se dok se ne otvori motor. 

Pa to i jeste poenta da se utvrdi kvar i da ti znas sta ti je ciniti u zavisnosti od finansija. Ja mislim da je tu problem sa glavom ( gumice, vodjice ) ali to se nece znati bez skidanja iste. 

Ako ne planiras nista da cinis i rasklapas. Stavi polovnu turbinu , promeni stabilizatore da ne lupa i u oglas.  Bolje nego na otpad pa ce se neko drugi zanimati sa glavom motora. 

Nije stvar savesti. Evo to je auto, sedi, probaj, vidi, pa kome kako odgovara. Ne moras ti da bilo kome pricas sta fali ili ne fali autu. Neka gleda sam ili neka dovede majstora. Neces sipati modifikator da sve to dobro zadihtuje pa pri prvoj promeni ulja produva svuda, a ono proslo godinu od tada ( Tada bi me pekla savest ) ovako mu je sve na cistini pa neka gleda.  Bas ti na auto placevima pricaju sta je i kako je, a retko to rade i fizicka lica. Gledas i biras sam pa kako ubodes, cast izuzecima. 

Sem toga ako je glava, nije to tovar blaga da se uradi na JTD . Okrenes neku masinsku obradu i pitas sam. Koliko kosta provera glave, zamena gumica ,vodjica i ravnanje, sicevi ako treba, mozda i neki ventil i imaces okvirnu cenu. ( ne bih da lupam cenu ali ako bi morao, rekao bih oko 150-200e u zavisnosti sta se radi)  Problem je sto se upustas u igranku ako nije samo glava, a to ne znas dok se ne krene u rasklapanje. TI placas majstora da je skine, nisi spreman za ono dalje ako nije samo ona i tu nastaje problem.  U tom slucaju bi isao na drugi motor i polovan turbo ( 200e motor + 100e turbo ) i ruke majstora. Plus upisivanje u saobracajnu ako je motor sa papirima ( taksa ) ako se to uopste gleda u BIH, ne poznajem zakone tu.

Ako ti opet savest ne da mira. Kupis polovnu glavu ( pod uslovom da je ona ) za 40e , ravnjanje 20-30e ( koliko vec ) dihtung glave, polovan turbo i eto ga. 

Edited by werp690

@StefanKokao sto reče kolega werp mozda bi ti solucija ubacivanja drugog polovnog motora bila i najbolja ako planiras da auto voziš i dalje. Naravno ako ti finansije trenutno ne dozvoljavaju da pored registracije uradis  i to, onda vozi, dosipaj ulje, vozi jos neko vreme tako pa kad budes u prilici resavaj zamenu motora i turba. 

@werp @axic ne vidim računicu ni smisao to raditi na autu koje je placeno 1000 eura prije godinu i po. Kako god, služilo me je taj period solidno. A kada bi popisao sta sve se treba zamijeniti, ili sta bi eventualno moglo otici u skorije vrijeme, vidio bi da je to rupa bez dna(samo otvaranje motora, ili zamjena motora i zamjena turba bi dostigli cijenu auta) 

Ako bi ista trebalo da valja na ovoj alfi to je motor, a ispostavilo se da je i on u problemu. 

@StefanKo To je ok. Svako ima svoju racunicu i zna sta mu se isplati, a sta ne. 

Mozes je sustinski srediti i voziti jos ko zna koliko, a mozes je i dati na neki otpad ili sta vec.  Svako od nas ima neku svoju racunicu... 

Ja gledam iz drugog ugla. Da treba sada da ulozim i 1000e ( hipoteticki i da mi auto bude odlican) ulozio bi jer za te pare nemam sta da kupim ( bez obzira na vrednost auta) a nemam da dodam za vise, bolje, brze :D Tako da se na kraju zapravo sve svodi na finansije. 

@werp to bi odlicno bilo kada bi mogao da sve sredim za 1000e. Ne znam, kod nas je ovdje dosta skuplje sve nego sto cujem da je tamo. Ako bi se eventualno odlucio za polovan turbo, to je macak u vreci, koji  moze trajati par mjeseci, a moze i godinama. Plus kao sto sam pisao i trap je los, i zadnji i prednji, kvacilo tu i tamo, zna da trese poprilicno pri kretanju narocito nakon duze voznje, limarija dosta losa, iako sa donje strane nije truo skoro nikako sto je cudno. Ako bi htio da budem siguran za turbo trebao bih ipak remont uraditi, sto bi sa montazom izaslo nekih 350e sa godinom garancije. Plus registracija 350 e, to ga dodje 700 ulaganja samo za taj dio, a gdje je motor, trap, itd itd. 

Da mi registracija ne istice ubrzo mozda bi ubacio kakav polovan turbo i vozao do isteka. 

I jel uospte moze proci tehnicki auto koje trosi ulje, a ovdje ne mislim o maloj potrošnji, vec preko litar na 1000km

Vozio sam jednom auto koji je bio medju najjeftinijima u oglasima. (a izuzetno uredan i lepo ocuvan).

Velika kilometraza, (400k i vise, procena majstora), racunao sam da  vremenom sredim dizne, kvacilo i eventualno turbo, dobijem dobar auto a razvucem tu cifru za ulaganja na duzi vremenski period.

Suma sumarum, ulozio sam 3 takva auta u njega jednog, dusa mu bre izvadjena, sredis jedno, pokaze drugo, i tako u krug.  Dizne i kvacilo su jos bili i najmanji problem.  A taj auto nije trosio trunku ulja, turbo nisam dirao, korozije ni trunku. Bio sam uporan nekih 90 000 km koliko sam presao sa tim autom, i na kraju je morao razum da prevlada.

Tako je i meni jedan auto skraćivao živce...farbao,kompletan motor uradio, menjač takođe...plin izmenjao i atestirao... Na kraju ga prodao za cenu generalne samo... Sve se da kupiti osim živaca

Послато са 2412DPC0AG помоћу Тапатока