Jump to content
Goran
damir71

1.9 JTD - prevelika potrošnja ulja?

Recommended Posts

Da,  čudno je sve to. Ali je sad već masovna pojava. Što reče onaj gore na linku, što ne naprave veći karter, da ima par litara za tu potrošnju između dva servisa. Biće malo duže zagrevanje motora, šta da se radi. Koliko znam većina korisnika u svetu (a verovatno i kod nas :D) i ne zna gde se doliva ulje niti gde se proverava nivo ulja. Dobar broj verovatno i ne zna da postoji neko ulje u motoru.

Edited by NIXIE

Moj mali turbo benzinac u normalnoj gradskoj voznji ne potrosi apsolutno nista ulja.

Pocinje da trosi kada ga drzim u obrtajima na autoputu, ali to je potrosnja od 1l na 10 000 km, i to mislim da je apsolutno normalno. I ono sto sam primetio, ta potrosnja krece tek posle nekih 5 000 km od zamene. Novo ulje nece da trosi, tek kada ga malo razbije. Inace pod obrtajima podrazumevam minimalno 130 km/h (kod portala za merenje prosecne), ili oko 150 na ostatku puta. To je preko 5000 obrtaja konstantno.

U matori Punto sa JTD-om od 80 konja nikada nisam dolio ulje, sta god da sam mu radio ulje je bilo zakucano malo ispod max. Isto mi se ponasala i Meriva sa CDTI motorom.

Moj kolega ima Opel Astru G staru prastaru, 1.4l benzinac atmosferski od 90ks, novu kupio kao Astra Classic. Od prvog dana mu troši ulje, sad tačno koliko ne znam, mislim da je reda veličine oko 1l/5000km.

Meni jtd ( koji je svima znam da ne trosi ulje) trosi oko 1L mozda i malo vise na 5000km ali se ne zamaram nesto. Turbo, gumice, karike... Pretpostavljam da je turbo ali mi se neda da skidam proveravam, vec sam ga jednom skidao i menjao. Neka ga jos neko vreme... 

Edited by werp690

Pa zvizdao je ovaj turbo od pocetka tako da trosio je i pre i posle....Mene mrzelo da ga opet skidam i vozim tako evo godinu dana :D... 

Pa uvek je reparacija bolja varijanta ( dobijes i garanciju) ali i skuplja (kupis verovatno bar 3 polovna) Dok je polovan uvek riskantan samim tim sto je polovan ali ja uzimam polovno kada uzimam zbog cene. Skidam i montiram sam pa me izadje samo ta cena turba koja varira od 60 do 100e kako kod koga. To je vec tvoja odluka sta ces raditi, samo se prvo uveri da je tvoj problem sto posto turbo. Da se ne ispostavi posle da si menjao bezveze. 

3 hours ago, NIXIE said:

Moj kolega ima Opel Astru G staru prastaru, 1.4l benzinac atmosferski od 90ks, novu kupio kao Astra Classic. Od prvog dana mu troši ulje, sad tačno koliko ne znam, mislim da je reda veličine oko 1l/5000km.

Ti Opel motori (i 1.6) su poznati po potrošnji ulja, nije to ništa neobično. Neobično je da nađeš neki koji ne troši. 

Pa teško da postoji neki koji ne troši, ako je tako dizajniran. Čovek je bio šokiran činjenicom da nov auto troši ulje u toj količini, išao u servis da reklamira, rekli mu da tako treba.   Baš onako neprijatno iznenađenje. Auto je 2008 godište, sad je na oko 200k km, i dalje troši ulje, ali ide, to su trajni motori. Nije imao većih problema sa njim, osim jednom kad je počeo da troši antifriz. Bio je u pitanju neki dihtung, dal beše na EGR, ne sećam se.

Edited by NIXIE

20 hours ago, NIXIE said:

Da,  čudno je sve to. Ali je sad već masovna pojava. Što reče onaj gore na linku, što ne naprave veći karter, da ima par litara za tu potrošnju između dva servisa. Biće malo duže zagrevanje motora, šta da se radi. Koliko znam većina korisnika u svetu (a verovatno i kod nas :D) i ne zna gde se doliva ulje niti gde se proverava nivo ulja. Dobar broj verovatno i ne zna da postoji neko ulje u motoru.

ne mogu da potvrdim za ceo svet jer jos nisam stigao sve da upoznam :) :) -al' mogu da potvrdim za moje drugarice/tu i tamo drugarske supruge vozacice da je razmisljanje o automobilima: sipas gorivo, upalis motor i vozis. 
 Ulje? - aaa... za telo... ...sto ne uzmes xy mleko za telo meni je posle toga koza k'o kod bebe... 
 Kocione plocice? - aaa, da da, nas je majstor zavlacio kad je menjao one plave u kupatilu, al' ajde, bar je lepo uradio... 
 itd.. :)

Članovi ovog foruma, a i mnogih drugih sličnih, ne gledaju svet očima tipičnog potrošača. Oće da znaju šta tu ima sve, ne daj bože i da sami nešto prekontrolišu, doliju, zamene, poprave ... 

Žene ne osuđujem, njih tehnika retko zanima. Sestru sam naučio da gleda te najbitnije stvari, da zna ponešto. Žena mi auto ne vozi, ne zanimaju je takve stvari (što i nije loše verovatno). :D

Imamo dobrog majstora tu blizu u kraju, tako da nema brige, uvek se može trknuti do njega makar za konsultaciju. Inače uglavnom idem kod Gorana, tamo radim mali i veliki servis. Pošto se kod njih čeka i zakazuje, ponekad odem i do lokalnog majstora kad me mrzi da čekam.

Edited by NIXIE

Ko voli da pije vise od dva, a manje od 22 piva - zena/devojka/svalerka/stagod -imalica vozacke dozvole je bukvalno dar sa neba tu i tamo :)

49 minutes ago, Bouz said:

Ko voli da pije vise od dva, a manje od 22 piva - zena/devojka/svalerka/stagod -imalica vozacke dozvole je bukvalno dar sa neba tu i tamo :)

Svaka ti je ka u Njegosa
Evo naslednica resila da polaze voznju, zena ne zna a devojka i svalerka ne bi trebale da se upoznaju

Problem je sto Ekologiju mere na novim vozilima dok kada taj auto predje 100k vise nikog nije briga koliko ulja izgori. Kada bi merili koliko zagadjuju polovni automobili verovatno bi opet promenili propise

Evo i meni je crkla turbina na pandi, ne cujem je, radi kako treba ali balavi i izbacuje ulje na sve strane 
Osim potrosnje ulja crkla je i neka klapna zbog koje ukljuceje check engine
Reparacija od 39.000din

Ovi Fiat dizeli 1.3, 1.6, 1.9 i ostali, na prvi pogled ne troše ulje. Ali ja mislim da troše malo, a razliku nadoknadi gorivo koje vremenom dospeva u ulje. Ne postoji motor koji ne troši ulje. Tanki sloj mora ostati na zidovima cilindra zbog podmazivanja. Pošto je u kontaktu sa metalom koji ga hladi, ne može lako izgoreti sve, ali deo sagori sigurno. Zato, a i zbog mnogo drugih razloga, češća zamena ulja je dobra za motor. Staro ulje svakako treba da ide u rafineriju na reciklažu, prosipanje i spaljivanje u pećima je čist zločin. Ne znam koliki procenat se kod nas reciklira, voleo bih da je 100% svakako.

Da skida višak ulja sa zidova cilindra kad klip ide naniže, i ostavi samo tanak sloj dovoljan za podmazivanje kad opet krene klip naviše.

Edited by NIXIE

Bio sam kod istog majstora, pred mnom je skinuo crijevo interkulera i izaslo je masa ulja, turbina masna. Opcija je polovna ili remont turbine. Na pitanje dal se isplati ulagati u auto, njegov odgovor je iskreno ne. Posto ima da se uradi jos masa stvari, za nekih 1000+ eura, vezano za trap i turbo. Sad sam u prilicnoj nedoumici, sta mogu i koliko uzeti za ovo auto ako ne budem dalje ulagao, a uskoro ide i registracija. Da li predlazete polovnu turbinu ili remont

Eto, nazalost smo uboli problem. Mada opet bolje i lakse nego da mora da se otvara motor.

Ja boh na tvom mestu tutnuo neku polovnu solidnu za 100-nak eura(trebalo bi da sad takvih rasturenih ima ko alve) i arcio ga, a u medjuvremenu skupljaj parice za nesto sto vec zelis i planiras sledece...

@Milos1 I ja kontam, da ga prodam ovako ne mogu nista uzeti, a para za nesto dosta bolje nemam trenutno. A kako znati u kakvom je stanju polovna, za remont bi me izaslo neki 300-350 eura sa ugradnjom 

Ceo trap da ti ne valja sa sve amortizetima, oprugama, soljama. Pa dodaj viljuske, silen blokove, gumice balanas stangle, stabilizatori itd znaci bas sve da ti je otislo sto je sansa bas mala jer bi znao. Pa da na to dodas turbinu i to da je remontujes ne znam da li bi bila ta cifra od 1000+ eura sto ti je rekao majstor. Trapovi stradaju ali obicno su to stabilizatori, eventualno kugla ( Tejovic remontovane viljuska 25e komad sa 6 mesexi garancije. To ti je viljuska, kugla, silent blokovi i sama viljuska) 

Ja ne znam sto se ne bi isplatilo uraditi ponesto na trapu ( normalna pojava) i promeniti turbo. 

Evo ti broj od coveka, mislim da su kod njega polovne turbine, otvorene, ociscene, sa zamenjenim semerinzima i isprobane na turbo stolu oko 100-120e, a mislim da bi remont tvoje izasao oko 160e ( novo srce, ciscenje, balansiranje i garancija, samo ne znam kolika) Jako prijatan covek pa slobodno nazovi i pitaj sve sto te intresuje. 

Misel Kraljevo : 0641885988 

@StefanKo

Edited by werp690

@werp690 Problem je sto sam iz Bosne,  inace bi rado nazvao. Kod mene ovdje nema bas puno tih majstora sto rade alfe, ovaj je skup, naplaćuje dijelove skuplje nego sto ih mogu naruciti na internetu(ima prodavnicu dijelova). Tako da zaradjuje i na dijelovima i na rukama. Npr jedan dio kod njega 45 eura a na internetu isti takav mogu naci za 30ak eura nov. Ukratko, za zamjenu gornjih viljuski, balans stange(pojedena) , stabilizatora, amortizera zadnjeg, turbine i jos nekih sitnica kaze izaslo bi preko 1000 eura. Sto mi djeluje bolesno puno