Jump to content
FAS Goran
kole

Put u inostranstvo >>> međunarodna dokumenta, osiguranja...

Recommended Posts

Međunarodna vozačka dozvola, dokument koji se izdaje u AMS Srbije, košta 2200 din, potrebna nacionalna vozačka dozvola i dve slike veličine kao za stari pasoš.

Nedavno sam pravio 3. ili 4. po redu (važi 3 godine). Ni jedan dokument mi se ne čini toliko beskorisnim kao ovaj. Nikada mi je niko nigde nije tražio. :coffee:

Na njoj na Francuskom piše da posedujem dozvolu B kategorije i broj dozvole (Francuski jezik u diplomatiji nije zaživeo :whistle: ). Ne treba biti mnogo pametan pa sa nacionalne dozvole videti podatak da imam položenu B kategoriju (na kom god jeziku pisalo) jer samo tamo ima pećat :rolleyes: .

Na međunarodnoj dozvoli se još spominje neka međunarodna konvencija o saobraćaju iz 1968. god.

Sklon sam da poverujem da je sve ovo zastarelo i da nema veze sa životom, te da je ovo samo dobar način da se uzme para. :realmad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni nikad niko nije ni gledao medjunarodnu , cak su mi u Hrvatskoj gledali samo ovu nasu a vratili medjunarodnu.

Ali meni je prosto neverovatno da ovaj novi pasos biometrijski sa svim zastitama, troskovima izrade ....kosta 2000 din a i ovih par papira sa zaheftanom slikom(2010 god)?!, zvanom medjunarodna dozvola takodje isto toliko :(

Prijatelj mi je pricao o amerikancu kod koga je iznajmljivao kamper i o njegovom izrazu lica :blink: kada je dobio medjunarodnu "dozvolu" na uvid...:D

Edited by bglion

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da medjunardnu traze samo ako dodje do nekog cukanja, prekrsaja i sl... Na grani niko ne trazi. Pre 20 dana dosao iz grcke, samo Makedonci malo zezaju i traze zeleni karton i saobracajnu dozvolu. Kod Grka samo pokazes pasos i teraj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I meni su za sada samo pasos trazili, nigde nisam dozvolu pokazivao. Na granici sa RS nisam ni izvadio pasos like vice vac da produzim :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prema zakonu - međunarodna vozačka dozvola je samo PREPIS postojeće nacionalne vozačke dozvole. Kao takva može da se koristi isključivo uz važeću nacionalnu vozačku dozvolu. Bez važeće nacionalne vozačke dozvole NE VREDI NIŠTA.

Poželjna je posebno kod lica čija vozačka dozvola nije popunjena standardnim latiničnim pismom (npr. ko je video Libansku dozvolu biće mu jasno). Navodno policajac tokom kontrole može lako da proveri trajanje, datum izdavanja kao i ograničenja preko međunarodne VD i pusti vozača odmah. U slučaju nacionalne vozačke dozvole moguće je izvesno zadržavanje dok traje provera. Za zemlje EU čak i nije potrebna. Tačnije niko ne traži međunarodnu kao uslov za ulazak u zemlju.

Ali glavni problem je cena. Dok u Americi to košta 10, 15 ili max 20$ sa troškovima slanja na adresu, u Nemačkoj je to oko 13eura kod nas bezobrazno traže 2200 din. E to je već čista pljačka.

Dotični papir sam ranije vadio, (slika prikačena heftalicom - ha, ha, ha) sada već 2 godine vozim bez toga. Grci to ne traže. Makedonci ne traže. E sad, ako naletiš na nekog kome žena nije dala ili nešto slično, tražiće ti i izvod iz MKR ne stariji od 3 minuta.

Zaključak: po slobodnoj volji!

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Dubai-u su mi trazili medjunarodnu vozacku dozvolu kada sam iznajmljivao kola i ne bi ih dobio da je nisam imao.

Znaci NIJE BESPOTREBNA!

U grckoj i ex-yu zemljama mi je bila dovoljna i nasa domaca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bio u Hrvatskoj uz izlet do Italije (preko Slovenije). Na svim granicama sam pokazivao samo pasoše :thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma to je skroz OK, meni ove godine niko nije tražio ništa sem pasoša pri ulasku i izlasku, a prošle godine su mi tražili zeleni karton na uvid pri ulasku i prijavu boravišta pri izlasku (sve to u Hrvatskoj), pa ne bi bilo loše da se fokusiramo na gde je kome ipak trebala, bilo za rentu auta bilo ovako pri rutinskoj kontroli...

Znači u Hrvatskoj saobraćajac reče da ne treba...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Verovatno vam nigde nece traziti ali u slucaju neke nesrece mozda ce biti otezavajuca okolnost ako je nemate. Znam da u Grckoj ozbiljne rent a car kuce nece da vam iznajme auto ukoliko ne posedujete medjunarodnu dozvolu. Cak nece da rentiraju motore, kvadove i bagije ukoliko vam u medjunarodnoj ne pise da imate polozenu A kategoriju. Mozda ce neko pristati i bez medjunarodne dozvole, ali u tom slucaju, ukoliko se desi nesreca, makar i bezazlena, vozac bez medjunarodne dozvole je kriv sigurno bez obzira na okolnosti koje su prethodile. Da li je tako i u slucaju voznje sopstvenog automobila ne znam, pretpostavljam da jeste.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Medjunarodna dozvola nije potrebna za one zemlje na cijem je zvanicnom jeziku napisana... u nasem slucaju to je Srpskohrvatskobosanski i Francuski. Znaci u vecini zemalja Afrike, neka Francuska devicanska ostrva i Francuska, kao i deo Kanade u kome govore Francuskim Jezikom (za ovo poslednje nisam siguran).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaboravio si i deo Svajcarske u kom se govori francuski. :thumbsup: :thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kao što neko već reče, bilo bi lepo kad bismo sabrali iskustva da vidimo gde je kome bila potrebna dozvola a gde ne. Ja sam čuo da u Mađarskoj i Austriji ne treba. Zanima me da li treba u Rumuniji?

Čudno mi je kako naša vozačka može da važi napolju kad su ime i ostali podaci popunjeni ćirilicom iako je sama dozvola na latinici (srpska posla...), a čak su i ovo "VOZAČKA DOZVOLA" preveli na francuski :thumbup: i ništa više, naravno...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ajmo prvo da razdvojimo babe i zabe, pasos je jedan dokument a medjunarodna dozvola drugi. Niko ti na granici nece traziti medjunarodnu, jer kao prvo oni ne proveravaju da li ti imas dozvolu za voznju ili ne nego identitet lica koje kod njih ulazi.

Zeleni karton odnosno zelena karta osiguranja je treci dokument koji ide uz auto a ne uz dozvolu, tako da i to razresimo, i predstavlja dokaz da imate domace osiguranje. Vazi u svim zemljama Evrope sem u Rusiji i jos nekim bivsim Ruskim drzavama.

Na par granica su mi trazili zeleni karton: Makedonija, Grcka, Bugarska, Madjarska, i granica Madjarska - Austrija (dok je ta granica fizicki postojala) .

To sto nam neke komsijske zemlje , odnosno njihove cike u plavom ne traze nesto ne znaci da nije potrebno da je imamo.

Proverite ko traži MVD

Austrija - Da

BiH - Ne

Bugarska - Da

Crna Gora - Ne

Češka - Ne do 90 dana

Francuska - Da

Grčka - Da

Holandija Da

Hrvatska - Ne (osim za upravljanjevozila sa HR registracijom)

Italija - Da

Mađarska - Ne

Makedonija - Da

Nemačka - Da

Norveška - preporučuje se

Rumunija - preporučuje se

Slovačka - preporučuje se

Slovenija - Ne

Švajcarska - preporučuje se

Turska - Da

Velika Britanija - Da

Medjunarodna je napisana na francuskom zato sto je to bio zvanican diplomatski jezik.

To sto sad pola sveta prica na engleskom je druga prica, pa je samim tim i jezik pisanja zvanicnih dokumenata sve cesce upravo engleski, mada je francuski i dalje u upotrebi. Nekada davno , u starom svetu , i grcki je bio isto sto je danas engleski.

Kad god sam imala susret sa policijom po Evropi, samo su mi jedan jedini put trazili domacu dozvolu na uvid, svaki put su insistirali na medjunarodnoj. I naravno na zelenom kartonu.

U slucaju da idete tudjim automobilom preko granice potreban je jos i beli karton, odnosno sad je to jedno zuto kartonce i to je dokument kojim dokazujete da imate zvanicnu saglasnost vlasnika vozila za upravljanje njegovim vozilom u inostranstvu, obicno vazi godinu dana , a moze i krace.

Sve ostalo mozete saznati ovde : Moj link

Nadam se da sam pomogla :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oba prethodna linka su organi koji izdaju međunarodnu dozvolu, te će naravno reći da je ona neophodna i obavezna, makar to bila i dezinformacija, to je kod nas moguće nažalost jer puni se budžet.

Nemam zvanično, ali pričao sam sa službenim licima u Mađarskoj, Sloveniji, Grčkoj i Austriji, rekli da ne traže.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa mogu da kazu sluzbena lica sta god zele, ako je nekim od tih sporazuma dogovoreno onda je potrebno da je imamo.

Hocu da kazem, praksa i tamo neki propisi se obicno razlikuju, a samim imanjem MVD mogu se preduprediti moguci problemi.

U praksi, MVD su mi trazili Nemci, Grci i Austrijanci. A Nemci mi i istrkeljisali ceo auto , kao pravom sumnjivom licu, sklonili me s puta i ajde vadi sve napolje. :rolleyes: :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

U martu mesecu sam isao do Francuske (preko Hrvatske,Slovenije,Italije) niko mi nije trazio MVD...Dosta puta sam isao u Nemacku,niko mi nijednom nije trazio istu..A desavalo mi se u Nemackoj da me odvoje sa strane i ceo auto na pregled i pretres ( i moja marea i kolegin Citroen C 5)...To je i kod njih kao i kod nas,na koga naletis...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ma kakvi , vozila svabu tad :lol:

Ma to je bilo kad si vozila G2, to je popularno samo kod nas, oni ga mrze odavno :evil:

Share this post


Link to post
Share on other sites

A tako Kole , dobro dobro , pamti pa vrati , zlobo jedna :harhar: trazice tebi i u Grckoj MVD pazi sta ti kazem a ti nemoj da je imas :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Planiram da idem za grcku na more pa me interesuje da limakedonci traze zeleni karton i medjunarodnu dozvolu jer ja vec imam medjunarodnu ali mi se ne daje 2000 dinara za zeleni karton.I da lije to sve sto mi je potrebno sem naravno prve pomoci trokuta,pp aparata za grcku sto traze.I da oce li mi praviti problema to sto su mi zadnja stakla zatamljena i sto imam xenon svetla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

POSEDOVANJE ZELENE KARTE OBAVEZNO JE kada se ulazi na teritoriju sledećih zemalja:

Rusija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija, Turska, Izrael, Iran, Makedonija, Albanija, BiH, Tunis, Maroko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...