Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Porsche Cayenne Turbo vs. Porsche 911 Carrera 4SA

Recommended Posts

Porsche Cayenne zabranjen u Švajcarskoj

 

porsche%20cayenne%204325.jpg

 

Švajcarska je saopštila da više neće dozvoliti registrovanje Poršeovog luksuznog SUV-a, ''kajen'' sa dizel motorom, navodeći kao razlog negativne odjeke u javnosti zbog skandala sa emisijom gasova koji je potresao susednu nemačku automobilsku industriju. Ranije registrovani automobili mogu ostati na švajcarskim putevima, ali novokupljenim vozilima sa dizel motorima neće biti dozvoljena vožnja, navodi se u saopštenju Federalne kancelarije za puteve (FEDRO), koja se poziva na potrebu zaštite životne sredine. Ministarstvo saobraćaja u Nemačkoj je prošlog meseca objavilo da je u Poršeovim modelima ''kajen'' i ''makan'' otkriven nelegalni softver koji prikriva stvarni nivo emisije zagađujućih materija iz dizel motora. Opozvano je ukupno 22.000 vozila, čime je proširen skandal zbog varanja sa emisijom gasova koji već dve godine muči Poršeovu matičnu kompaniju Volkswagen, koji je priznao je da je koristo nelegalni softver radi obmanjivanja nadležnih organa regularnim eko testovima emisije azotnih oksida. Taj uređaj je omogućavao automobilima, koji tokom normalne vožnje na putu ispuštaju čak do 40 puta više azot-oksida od dozvoljene granice, da to prikriju tokom eko-testiranja.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Autogefühl video: Testiranje 2018 Porsche Cayenna

 

Cayenne treće generacije biće predstavljen 29. avgusta, a do konačne produkcijske verzije testni modeli su u točkovima "sakupili" 4,4 miliona testnih kilometara. Jedna od glavnih zvezda na predstojećem Sajmu automobila u Frankfurtu biće treća generacija Porscheovog SUV-a Cayenne koji je u prethodne dve generacije (od 2002. godine do danas) pronašao put do 760.000 kupaca širom sveta.

Podgrevajući atmosferu uoči predstavljanja koje je zakazano za 29. avgust, Porsche je ponudio video sa testiranja prototipa i pretprodukcijskih verzija novog Cayennea koje su snimljene na različitim podlogama i u različitim klimatskim uslovima, a u nemačkoj kompaniji naglašavaju da su test automobili ukupno prešli 4,4 miliona kilometara na različitim kontinentima i pri temperaturama vazduha od -45 do 50 stepeni.

 

U cilju osiguravanja besprekornog kvaliteta i pouzdanosti, što kupci Porschea itekako cene, automobili su morali proći i ekstremne testove u ekstremnim uslovima, iako je malo verovatno da će se budući vlasnici ikada naći u takvim situacijama, a pojedini testni primerci su za samo nekoliko meseci prevalili na različitim podlogama i u različitim uslovima čak 240.000 kilometara. Cayenne je prilično mnogo vremena proveo i na različitim stazama među kojima su bile staze Nardo, Hockenheim i, naravno, Nürburgring Nordschleife. Zasnovan na evolutivnom dizajnu druge generacije, značajno lakši novi Cayenne platformu deli s modelima A7 (Audi), Bentayga (Bentley) i budućim Touaregom (VW). Na vrhu će biti hibridni model Turbo S E-Hybrid sa skoro 700KS. Nakon avgustovske online prezentacije novi Cayenne će premijerno biti predstavljen pred publikom na Sajmu automobila u Frankfurtu, a u evropskim prodajnim salonima bi trebalo da bude pre kraja godine.

 

 

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo je novi Porsche Cayenne

 

porsche%20c%207.jpg

 

Mada je bilo planirano da Porsche treću generaciju modela Cayenne predstavnicima medija prikaže tek 29. avgusta, prve zvanične slike su se već pojavile u javnosti. Ovde i podsećanje da će šira javnost morati da sačeka septembarski sajam automobila u Frankfurtu kako bi ga bliže upoznala.

 

porsche%20c%207777777.jpg

 

Podsećanja radi, proizvodnja Cayenna prve generacije je počela 2002. godine, zatim je 2010. godine stigla i druga generacija koja je u restilizovanom izdanju predstavljena na sajmu u Parizu 2014. Koliko je Cayenne važan model za kompaniju pokazuje i podatak da je tokom 2016. širom sveta plasirano više od 70.000 primeraka, što predstavlja oko 30% ukupne prodaje ove marke.

 

porsche%20c%20777777.jpg

 

Sve u svemu, do sada je Porsche napravio više od 760.000 primeraka Cayenna.

 

porsche%20c%2077.jpg

 

Potpuno novi Cayenne je dakle pred nama, i to na platformi koju će koristiti i Lamborghini Urus i nova generacija Volkswagena Touareg. Što se izgleda tiče, tu nema iznenađenja, što se uostalom nije ni očekivalo. Dakle, Porsche se odlučio da ne rizikuje (ponovo obratite pažnju na pomenute brojke o prodaji i biće jasno zašto), pa je primenjena evolucija dosadašnjeg dizajna.

 

porsche%20c%207777.jpg

 

Po nekim ranijim informacijama, novi Cayenne je lakši od prethodnika, i to za oko 100 kg, što će se pozitivno odraziti i na potrošnju i performanse.

 

porsche%20c%20777.jpg

 

Naravno, i unutrašnjost je modernizovana (trokraki volan, koža, drvo, nova instrument tabla sa dva digitalna displeja + široki displej infotainment sistema), sa najnovijim tehničkim igračkama, a što se motora tiče očekuju se agregati sa 6 i 8 cilindara. Takođe, u najavi je i nekoliko hibridnih varijanti, jedna verovatno i sa plug-in hybrid sistemom iz nove Panamere Turbo S E-Hybrid sa 680KS.

 

porsche%20c%207777777777.jpg

 

Iz Porschea su takođe saopštili da su test primerci novog Cayenna ukupno prešli oko 4,4 miliona kilometara na različitim kontinentima i u različitim klimatskim uslovima (pri temperaturama vazduha od -45 do + 50 stepeni), kao i da su testirani na stazama Nardo, Hokenhajm i Nirburgring.

 

porsche%20c%2077777777.jpg

 

Kako stvari sada stoje, Porsche će prvo predstaviti Cayenne III sa 3.0 litarskim V6 turbo motorom (330KS i 448 Nm) i 2.9 litarskim twin-turbo V6 agregatom sa 440KS i 548 Nm, a zatim će se na sajmu u Frankfurtu pojaviti i V8 verzija i Hybrid. Što se dizelaša tiče, ako ih i bude zbog posledica ''Dieselgate'' skandala, oni stižu kasnije.

 

porsche%20c%20777777777.jpg

 

U svakom slučaju, novi Cayenne bi u prodajnim salonima trebalo da se nađe pre kraja ove godine, bar što se tiče evropskog tržišta.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...