Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Jeep Cherokee / Jeep Grand Cherokee

Recommended Posts

carsguide.jpg CarsGuide video: Test 2020. Jeep Cherokee

 

Za sve one koji traže SUV srednje veličine, ali im je preko glave modela poput Toyote RAV4, ili Mazde CX-5, ili Hyundai Tucson već žele nešto zanimljivije...plus i imaju malo izraženije potrebe za vožnju van grada po neuređenim putevima - e, to je već teren na kome je Jeep Cherokee neprikosnoven, naročito ako je kao ovaj na videu ''napucan'' sa opremom u verziji Trailhawk:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

autoshopmagazin.jpg AutoShopMagazin video: Test Jeep Grand Cherokee

 

Jeep trenutno ne pravi veći SUV od ovog - na testu je verzija sa 3.0 dizelom sa 250 konja:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

chasingcars.jpg ChasingCars video: Test 2020. Jeep Cherokee Trailhawk

 

Na papiru rivali su mu npr. VW Tiguan ili Mazda CX-5...ali u ovoj Trailhawk varijanti to nije neki fancy SUV za asfalt, nego auto stvarno napravljen da se ide van uređenih puteva:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

alexonautos.jpg AlexOnAutos video: 2020. Jeep Cherokee

 

Posle restajlinga više nije toliko kontroverzan prednji deo, dok unutra nije mnogo menjan:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

driving.ca.jpg Driving.ca video: Test 2020. Jeep Cherokee

 

Na testu je verzija ''High Altitude''. U '70-tim je taj paket značio da imate katalizator i da manje zagažujete.

Danas znači da imate veoma komforan auto. Tu je 4G LTE WiFi, crni i sivi detalji unutrašnjosti, 19-ce felne, FCA Uconnect infotainment sa displejem od 8.4 inča i GPS navigacijom, kao i audio sistem Alpine sa 9 zvučnika i subwoofer-om:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

carexpertyoutubelogo.jpg CarExpert: Test Jeep Grand Cherokee

 

Motor mu je V8 (što vidite i po SRT haubi), a paket opreme ''srednji''...i stiže nova generacija 2021. godine, ali i dalje je ovo jako dobar auto:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi Jeep Grand Cherokee uskoro u proizvodnji

 

210113-jeep gc 02.jpg

 

Počev od prvih nekoliko generacija modela Grand Cherokee, dizajn američkog brenda odlikovao se ''grubljim'' sportskim izgledom. Ipak, sudeći po renredima sa sajta Kolesa.ru, predstojeći WL model više nalikuje Dodge Durango SUV-u i donosi drugačiju filozofiju dizajna. Nastao po uzoru na Grand Wagoneer koncept, render otkriva i elegantniji izgled zadnjih farova. U poređenju sa aktuelnim modelom, očekuje se da će vozačka kabina biti znatno izmenjena, uz dodatak velikog info-zabavnog displeja, digitalizovanog klastera i kvalitetnijih materijala.

 

210114-jeep gc 01.jpg

 

Kao model za 2022. godinu, Grand Cherokee pete generacije ući će u proizvodnju do polovine 2021. a baziraće se na FCA-ovoj Giorgio platformi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Preko 75 godina ime Jeep se povezuje sa slobodom, avanturom i strašću. Ova vozila su i za one sanjare koji su usude da ostvare svoj san odbacujući uobičajeno i želeći nešto novo.

Time se uspostavlja jaka veza između Jeep-a i njegovih vlasnika jer im je auto omogućio ostvarivanje te avanture, koja je u DNK svakog Jeep vozila.

Zato, oznaka Jeep nije samo znak brenda, već je suštinski to oznaka ponosa/počasti.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Grand Cherokee L sa 3 reda sjedala u baznom paketu opreme je samo 33 kg teži od starog Grand Cherokeea sa 2 reda sjedala iako je 38.5 cm duži, 2.5 cm širi i 5.5 cm viši.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pleme Cherokee traži da Jeep promeni ime svom modelu

 

174259-jeep c.jpg

 

Poznato vozilo američke kompanije Jeep Cherokee koji se proizvodi skoro 50 godina uskoro bi moglo da promeni naziv pošto je vođa istoimenog plemena američkih Indijanaca ocenio da je došlo vreme da firme i sportski timovi u Americi prestanu da koriste njihovo ime. Vođa plemena Cherokee, Čak Hoskins, rekao je firmi da ne toleriše da oni koriste ime Cherokee. Hoskins je svoj stav izneo preko video konferencije 29. januara matičnoj kući Jeep-a, Stellantis.

 

''Mislim da je došao trenutak u ovoj zemlji da firme i sportski timovi povuku imena, slike i maskote američkih Indijanaca sa svojih proizvoda, majica i timova'', rekao je vođa ''Čerokija'' u saopštenju objavljenom 14. januara u američkom časopisu za automobile Car and Driver. On je rekao da je siguran da je to bilo dobronamerno, ali da im više ne čini čast da vide svoje ime na nekom automobilu. Kompanija Jeep je uvela model terenskog vozila Cherokee 1974. posle čega usledilo više modela. ''Najbolji način da nam se oda počast je da se više sazna o našoj vladi, našoj ulozi u ovoj zemlji, našoj istoriji, kulturi, jeziku i da se vodi konstruktivan dijalog sa plemenima koje priznaje savezna vlada i o njihovoj kulturi'', rekao je Čak Hoskins. Pod pritiskom su nedavno američki fudbalski tim i košarkaški tim iz Vašingtona promenili svoje ime poteklo od američkih Indijanaca - ''Redskins'' (crvenokošci), odnosno ''Indijans''.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stellantis bi ipak mogao da ukine naziv Cherokee

 

jeep gc 8.jpg

 

Jeep koristi oznaku ''Cherokee'' od 1974. a danas se ona nalazi na dva popularna SUV modela. Godine 2013. tokom finalnih dana ere Chrysler grupe, pre spajanja sa Fiatom, predstavnici plemena Čirokija su izjavili za The New York Times da ih niko nije konsultovao pre nego što je Jeep preimenovao Liberty u Cherokee.

 

Kako prenose Vrele Gume, pod Stellantisovim krovom, nakon spajanja FCA i PSA, Jeep se suočava sa pojačanim pritiscima da ukine korišćenje naziva starosedelačkog američkog naroda. Čak Hoskin Jr, poglavica Čirokija, izjavio je nešto ranije da je ''Jeep sa poštovanjem odbio'' da promeni naziv. Međutim, The Wall Street Journal, nakon razgovora sa šefom Stellantisa, Karlosom Tavarezom, sada izveštava da ova radikalna opcija nije u potpunosti odbačena. Mada čovek broj jedan četvrtog proizvođača automobila na svetu nije siguran da li postoji ''realan problem'' u vezi sa korišćenjem naziva ''Cherokee'', on je obećao da će nesuglasice biti rešene, ukoliko ih uopšte ima: ''Ako postoji problem, naravno da ćemo ga rešiti.'' Za sada, on ne vidi ''bilo šta što bi se moglo pokazati negativnim'', dodavši da ''Cherokee'' oznaka predstavlja ''Jeepov način da kreira strast, naše umetničke sposobnosti.''

 

Karlos Tavarez je nastavio rekavši da su Stellantis i Jeep ''spremni da prihvate sve, do tačke u kojoj donosimo odluke sa odgovarajućim ljudima i bez posrednika''. Novoformirani koncern je potpuno svestan da je to tema sa kojom treba ići lagano, s obzirom na popularnost Cherokeeja i Grand Cherokeeja. I ne samo to, već postoji i novi Grand Cherokee L sedmosed, koji će pristići 2022. koji će takođe morati da dobije novo ime. Obnovljeni pregovori između Stellantisa i Cherokeeja proizilaze iz izjave koju je u februaru dao Čak Hoskin Jr: ''Siguran sam da su namere dobre, ali nam ne čini čast da naše ime bude prikačeno na bok automobila''. Nov naziv bi predstao veliki poduhvat u marketinškom smislu, ali izgleda da je Karlos Tavarez otvoren za ideju o reberendiranju svojih uspešnih SUV modela.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

testautomobila.jpg TestAutomobila: 2003. Jeep Cherokee 2.5 CRD 4x4

 

Na testu je legendarni Jeep Cherokee treće genaracije koji ima 2.5 CRD turbo dizel snage 140 konja, i pogon na sva četiri točka.

Poprilično me je iznenadio ovaj Cherokee, vozio sam se u predhodnoj generaciji koja je po prilično spartanska, ova treća generacija zreo Jeep koji je zadržao pouzdanost svog starijeg brata, ali je robusnost podigao na stepenicu više, što se naročito primećuje kod ogibljenja, kočnica, sistemu upravljanja i ukupno kako se ovaj terenac vozi. Cherokee mi deluje u vožnji mnogo ozbiljnije nego Toyota RAV4 ili Land Rover Freelander, koji su takođe dobri terenci, dok vam BMW X3 i Audi Q3 deluju kao igračke za šminkere u odnosu na ovu Američku legendu.

Lično i sam podlegnem neki put predrasudima i ovaj Cherokee je dokaz da dok ne probate auto ne možete da imate pravu sliku o njemu:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

alexonautos.jpg AlexOnAutos: Jeep Grand Cherokee L

 

Iako ovo nije prvi Jeep sa tri reda sedišta, jeste prvi put da 7 sedišta ima Cherokee - Grand Cherokee.

Na testu je Summit (sivi) verzija koja je ustvari najluksuznija, ali to nije Grand Cherokee sa najbojim off-road sposobnostima - takav nosi značku Overland i na ovom testu je u crvenoj boji:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

alexonautos.jpg AlexOnAutos: 2021. Jeep Grand Cherokee L

 

Najsposobniji auto za off-road sa tri reda sedišta, koji još ima i veoma konkurentnu cenu:

 

 

 

carscom.jpg Cars.com:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

GC dobro izgleda. Ako ga planiraju nuditi sa dizelom u Evropi bi mogao biti solidna alternativa za XC90, npr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

thestraightpipes.jpg TheStraightPipes: 2021. Jeep Grand Cherokee L

 

290KS/350Nm iz 3.6 V6 benzinca. ''L'' znači da ima 3 reda sedišta i ovo je prvi Grand Cherokee sa ta dva dodatna sedišta pozadi:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

autotradervelikoA.jpg Autotrader: 2021. Jeep Grand Cherokee L

 

Da li je veće uvek i bolje?

''L'' je ovde da naglasi da je ovo Grand Cherokee sa produženim međuosovinskom rastojanjem:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

cargurus.jpg CarGurus: 2021. Jeep Grand Cherokee L

 

Grand Cherokee L pokazuje novo lice i novi treći red sedišta, ali ima on mnogo više kvaliteta od te dve stvari koje odmah privuku pažnju. Sa novim nivoom luksuza, čini se da će ovaj Jeep i u narednim godinama imati dobar prolaz na tržištu...

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

dougdemuro.jpg Doug DeMuro: 2021. Jeep Grand Cherokee L

 

Grand Cherokee L je potpuno nov - i znatno poboljšan u odnosu na stari Grand Cherokee.

Doug će vam pokazati sve neobičnosti i karakteristike novog Grand Cherokee-ja, a kroz njegovu vožnju će preneti utiske kakav je na putu:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

savagegeese.jpg Savagegeese: 2021. Jeep Grand Cherokee L

 

Novi Jeep Grand Cherokee L ogroman je korak napred za brend Jeep. U ovom videu su pokrivene sve mehaničke promene i sva nova tehnologija koju ima:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Predstavljanje potpuno novog modela Jeep Grand Cherokee za 2022. potvrđeno za 29. septembar

 

Jeep Cherokee 2022.jpg

 

Legenda se nastavlja. Potpuno novi Jeep Grand Cherokee za 2022. godinu, dostupan i u elektrificiranoj 4xe verziji, imaće svoju svetsku premijeru u 15 časova u sredu, 29. septembra 2021. Ovaj Jeep Grand Cherokee model pete generacije nadgrađuje nasleđe najnagrađivanijeg SUV-a ikada, premašujući očekivanja kao tehnološki najnapredniji, najluksuzniji i najsposobniji 4x4 Jeep Grand Cherokee model do sad. Dok Jeep napreduje ka budućnosti zvanoj ''Sloboda za nultim emisijama'', potpuno novi Jeep Grand Cherokee za 2022. biće ponuđen po prvi put sa ekskluzivnom 4xe plug-in hibridnom tehnologijom.

Predstavljanje modela predvodiće Kristijan Munije, glavni izvršni direktor brenda Jeep, i Džim Morison, potpredsednik brenda Jeep za Severnu Ameriku, a biće dostupan i uživo prenos na sajtu jeep.com.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...