Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Jeep Cherokee / Jeep Grand Cherokee

Recommended Posts

On 2/17/2014 at 10:43 PM, ivan.ik said:

Dok veći brat u samom vrhu 12 207 kom , 607 kom manje od prvoplasiranog Ford Explorer-a.

 

cxcb10826.png

Sasvim zasluzeno!Ubedljivo najbolji na ovoj listi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeep Cherokee sa 2.0L Multijet II turbo dizel motorom na sajmu u Ženevi

 

108933-jeep%20cherokee%2011.jpg

 

U svetlu Sajma automobila u Ženevi, evropski debi nove generacije srednjeg SUV vozila Jeep Cherokee, koga pokreće efikasni Multijet II turbo dizel motor od 2.0 litara u kombinaciji sa novim devetobrzinskim automatskim menjačem. Novi Jeep Cherokee je evoluirao u potpuno novo vozilo koje kupcima daje novo tumačenje stava “Idite bilo gde, radite bilo šta” ovog legendarnog američkog brenda.

 

Novi Jeep Cherokee se podigao za jednu stepenicu u svom segmentu i poseduje novi sjajan i atletskim dizajn, bolju dinamiku i manevrisanje, legendarni Jeep-ov 4x4 sistem, vrhunski ručno rađen enterijer, inovativnu tehnologiju, novi nivo efikasnosti, zabave, komfora, sigurnosti i bezbednosti od 'pet zvezdica' koliko mu je nedavno dodeljeno kao oznaka 'najboljeg u klasi' od strane Euro NCAP programa procene bezbednosti u svojoj kategoriji. Projektovan da bi briljirao na svakom mogućem terenu, novi Jeep Cherokee odiše spojem stilske inovacije i porodične tradicije, sa legendarnim 4x4 sistemom i tehnologijom: karakteristikama koje su u potpunosti prenete na novi Limited model i njegov alter ego, specijalistu za 'off-road' vožnju Trailhawk.

 

Jeep Cherokee nove generacije je sada dostupan u varijanti sa pogonom na dva točka kao i u  varijanti sa pogonom na četiri točka, nudeći mogućnost izbora tri nova i sofisticirana Jeep sistema sa pogonom na četiri točka u cilju obezbeđenja off-road karakteristika vožnje za primer  u svim vremenskim uslovima. Novi Jeep Cherokee je takođe prvo srednje SUV vozilo koje poseduje funkciju isključivanja pogona zadnje osovine (rear-axle drive disconnect) što ima za ishod manji gubitak energije kada 4x4 sistem nije potreban i bolju iskoristivost goriva. Funkcijom rear-axle disconnect se bez ikakve smetnje vrši prebacivanje pogona sa dva na četiri točka i obratno, čime se omogućava stalna kontrola obrtnog momenta bez potrebe da vozač da ikakvu komandu.

 

jeep%20cherokee%2011111.jpg

 

Ponuda motora obuhvata i efikasni Multijet II turbo dizel motor od 2.0 litra sa 170 KS. Ovaj motor je uparen sa novim 9-brzinskim automatskim menjačem, koji se po prvi put koristio za segmet srednjih SUV vozila. Verzija motora od 2.0 litara i 140 KS će takođe biti dostupna u kombinaciji sa šestobrzinskim manuelnim menjačem. Evropska verzija takođe uključuje i benzinski V-6 Pentastar motor od 3.2 litara u paru sa novim devetobrzinskim automatskim menjačem.

 

108934-jeep%20cherokee%20111.jpg

 

I upravo je debi novog vozila Jeep Cherokee na sajmu u Švajcarskoj prilika na kojoj je ovaj brend odabrao da i u budućnosti ističe intenzivnu i plodonosnu saradnju koja povezuje Jeep sa brendom Mopar. Više od 100 ekskluzivnih delova Mopar dodatne opreme je namenjeno Jeep Cherokee-ju koji mu savršeno stoje, dok istovremeno poštuju sve njegove tehničke, estetske i mehaničke karakteristike. Ono što se ističe je dodatna oprema koja je povezana sa inovativnim Cargo Management Sistemom, čija je uloga da napravi što više prostora za prtljag u novom Jeep Cherokee-ju. Kompanija Mopar nudi asortiman modularne dodatne opreme koja se savršeno slaže sa Univerzalnim Modulom Risiverom (UMR) koji je montiran na levoj strani prtljažnika.
 
Svi Jeep Cherokee modeli koji su izloženi na štandu nude sadržaje dodatne opreme Cargo Management Sistema. Istakli bismo Jeep Cherokee Trailhawk sa Anvil eksterijerom i blac Morocco enterijerom obuhvata pribor dodatne Off-Road opreme koji sadrži sajlu za vuču, baterijsku lampu i torbu od finih tkanina na kojima je oslikan sportski Trailhawk logo. Drugi Trailhawk model, koji obuhvata eksterijer Deep Cherry Red boji, nudi Collapsible Cooler (rasklopivu posudu za hlađenje), termalnu posudu za održavanje toplote ili hladnoće napitaka i hrane.

 

108932-jeep%20cherokee%201.jpg

 

Jeep Cherokee 'Overland Concept' obuhvata i crnu sklopivu dvostranu podlogu prtljažnog prostora sa belim Jeep logom. Ova specijalna podloga koja služi kao zaštita enterijera vozila Cherokee se može skinuti i koristiti kao prostirka za piknik. Na kraju, Cherokee Limited model sa True Blue eksterijerom nudi i Storage Locker, crni vertikalni delilac tereta koji nosi Jeep logo. Koristan je za kačenje odeće, skladištenje sportske opreme i čuvanje enterijera automobila čistim. Poseduje dva skladišna prostora, uklonivu rasklopivu posudu i bočne kaiševe.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeep Cherokee Sageland Concept i Cherokee Urbane Concept

 

Jeep%20Cherokee%2071.jpg

 

Pored specijalnih verzija modela Renegade i Wrangler o kojima je bilo reči pre nekoliko dana, Jeep je za posetioce ovogodišnjeg sajma automobila u Pekingu spremio i dve nove studije na bazi nove generacije modela Cherokee, a koje se ističu novim bojama i bogatijom opremom.

 

Jeep%20Cherokee%20711.jpg

 

Prva studija je Jeep Cherokee Sageland design concept u Ivory Pearl boji sa kontrastom u brojnim Satin Bronze elementima na vozilu. Unutrašnjost je u dve boje, pri čemu su sedišta sa Nappa kožom prošivenom crvenim koncem.

 

Jeep%20Cherokee%207111.jpg

 

Sledi Jeep Cherokee Urbane Concept sa Maximum Steel metalik eksterijerom i Hyper Black akcentima (krovni nosači, retrovizori, točkovi, antena, oznake...). 

 

Jeep%20Cherokee%2072.jpg

 

Jeep%20Cherokee%20722.jpg

 

U unutrašnjosti se ističu sedišta sa crvenom Nappa kožom i Piano Black elementi. Što se motora tiče, novi Cherokee se u Kini nudi sa 3.2 litarskim V6 Pentastar motorom i 2.4 litarskim MultiAir agregatom, u paru sa devetostepenim automatikom.

 

Jeep%20Cherokee%207222.jpg

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2015 Jeep Grand Cherokee SRT

 

jeep%20srt%201.jpg

 

Osim pojačanog Dodge Vipera, Chrysler je za modelsku godinu 2015 pripremio i pojačani Jeep Grand Cherokee. To znači da 6.4 litarski HEMI V8 sada ima 5KS i 6 Nm više nego ranije, dakle 475KS i 637 Nm obrtnog momenta.

 

jeep%20srt%2011.jpg

 

Motor je uparen sa doteranim osmostepenim automatskim menjačem, ubrzanje od 0 do 60 milja na sat (96 km/h) traje 4.8 sekundi, najveća brzina je 257 km/h, a navodi se da je i potrošnja goriva nešto manja.

 

jeep%20srt%201111.jpg

 

jeep%20srt%20111.jpg

 

Za 2015. godinu je spremna i nova specijalna edicija Red Vapor Special Edition. Ovaj model između ostalog ima gloss black detalje, petokrake Goliath 20-inčne alu točkove u Black Chrome izdanju (gume 295/45ZR20), Radar Red enterijer sa Light black chrome detaljima...

 

jeep%20srt%2011111.jpg

 

2015 Grand Cherokee SRT je dostupan u sledećim bojama: Billet Silver Metallic, Bright White, Brilliant Black, Deep Cherry Red, Granite Crystal, Maximum Steel Metallic i Redline Red.

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Novi Jeep Cherokee 

 

  • Novi dizajn eksterijera i enterijera 

  • Prvo SUV vozilo srednje veličine sa automatskim menjačem 

  • Prvo vozilo sa funkcijom isključivanja pogona zadnje osovine u svom segmentu:  poboljšava potrošnju  goriva i koristi pogon na četiri točka samo kada je neophodno

  • Nova konfiguracija sa prednjim pogonom i tri inovativna sistema sa pogonom na četiri točka: Jeep® Active Drive I, Jeep® Active Drive II i  Jeep® Active Drive Lock  blokiraju zadnji diferencijal u cilju postizanja najbolje podobnosti za off-road vožnju u svojoj klasi 

  • Novi, efikasan Multijet II turbo dizel motor od 2.0 litra sa Stop/Start tehnologijom kapaciteta 170 KS i 350 Nm obrtnog momenta, turbo dizel od 2.0 litra kapaciteta 140 KS i dva benzinska motora: V-6 Pentastar od 3,2 litra i Tigershark MultiAir I-4 od 2.4 litra

  • Najnaprednije tehnološke karaktestike: Instrument tabla sa 7’’ TFT ekranom dostupna u punoj boji sa mogućnošću konfigurisanja i Uconnect sa kolor ekranom od 8.4 inča osetljivim na dodir 

  • Bezbednost „Najbolji u Klasi”: Dobitnik 5 zvezdica od strane Euro NCAP programa za procenu bezbednosti vozila i najbezbednije SUVSUV vozilo u svojoj kategoriji 

  • 65%  visokootporna čelična struktura karoserije od i više od 70 bezbedonosnih i sigurnosnih sistema, uključujući Rollover Mitigation Sistem za prevenciju prevrtanja vozila (ERM) , ABS sa funkcijom off-road podešavanja, Sistem Forward Collision Warning-Plus za upozorenje protiv sudara,  Blind Spot Monitoring Sistem za nadzor mrtvog ugla i Rear Cross Path Detection Sistem za detekciju prepreka na putu prilikom vožnje unazad. 

  • Dostupan  u Evropi sa tri paketa opreme: Longitude, Limited i Trailhawk 

  • Jeep Cherokee i Mopar: više od 100 artikala dodatne opreme na novoj generaciji Jeep srednjeg SUVSUV vozila

 

Jeep Cherokee je SUV vozilo srednje veličine iz asortimana Jeep brenda. Četvrti u generaciji, Cherokee je evoluirao u potpuno novo vozilo koje se isporučuje kupcima uz novo tumačenje stava ovog legendarnog američkog brenda “Go anywhere, do anything“. Novi Jeep Cherokee sa efikasnim turbo dizel Multijet II motorom od 2.0l  u kombinaciji sa novim automatskim menjačem sa devet brzina će debitovati ove godine na 84. Međunarodnom Sajmu Automobila u Ženevi. 

 

Novi Jeep Cherokee se podigao za jednu stepenicu u svom segmentu sa svojim sjajnim i atletskim dizajnom, boljom dinamikom i kontrolom vožnje na putu, legendarnim 4x4 sistemom, vrhunskim ručno rađenim enterijerom, inovativnom tehnologijom, naprednim nivoima efikasnosti, zabave, komfora, sigurnosti i bezbednosti od 'pet zvezdica'  koliko mu je nedavno dodeljeno kao oznaka 'najboljeg u klasi' od strane Euro NCAP programa procene bezbednosti u kategoriji malih Off-road vozila sa 4x4 sistemom.

Projektovan da bi briljirao na svakom mogućem terenu, novi Jeep Cherokee odiše spojem stilske inovacije i porodične tradicije, sa legendarnim 4x4 sistemom i tehnologijom: karakteristikama koje su u potpunosti prenete na novi Limited model i njegov alter ego, specijalistu za 'off-road' vožnju Trailhawk. 

Jeep Cherokee nove generacije je sada dostupan u varijanti sa pogonom na dva točka kao i u  varijanti sa pogonom na četiri točka, nudeći mogućnost izbora tri nova i sofisticirana Jeep sistema sa pogonom na četiri točka u cilju obezbeđenja off-road karakteristika vožnje za primer  u svim vremenskim uslovima. Novi Jeep Cherokee je takođe prvo srednje SUV vozilo koje poseduje funkciju isključivanja pogona zadnje osovine (rear-axle drive disconnect) što ima za ishod manji gubitak energije kada 4x4 sistem nije potreban i bolju iskorišćenost goriva. Funkcijom rear-axle disconnect se bez ikakve smetnje vrši prebacivanje pogona sa dva na četiri točka i obratno, čime se omogućava stalna kontrola obrtnog momenta bez potrebe da vozač da ikakvu komandu.

 

Ponuda motora obuhvata i efikasni Multijet II turbo dizel motor od 2.0 litra kapaciteta 170 KS. Ovaj motor je uparen sa novim 9-brzinskim automatskim menjačem, koji se po prvi put koristio za segmet srednjih SUV vozila. Verzija motora od 2.0 litra i 140 KS će takođe biti dostupna u kombinaciji sa 6-brzinskim manuelnim menjačem. Evropska verzija takođe uključuje i benzinski V-6 Pentastar motor od 3.2 litra u paru sa novim 9-brzinskim menjačem. U Rusiji i Srednjem Istoku je paket opreme Sport dostupan u novom Cherokee asortimanu, a novi automatski menjač se nudi u kombinaciji sa Tigershark MultiAir I-4 motorom od 2.4 litra.

 

Novi, sjajan i atletski eksterijer 

Novi Jeep Cherokee može da se pohvali najnaprednijim revolucionarnim dizajnom, svetskim umećem i ekskluzivnim tehnološkim sadržajima. Sjajne i atletske linije eksterijera projektuju Jeep dizajn u budućnost i otkrivaju efikasnost i aerodinamiku ne ugrožavajući stilsko nasleđe ovog brenda. 

 

Dizajneri su bili inspirisani da kreiraju vozilo koje ostaje odano brendu dok se istovremeno premešta u sledeću eru svojim oblikom koji je podjednako efikasan kao i samo vozilo i koje ponosno stari, ne gubeći svoj Jeep DNK. Fluidne, sjajne linije eksterijera naglašavaju efikasni gornji deo karoserije vozila Cherokee koji se uspešno probija kroz vetar. Izdržljiv, zaštitni donji deo karoserije otkriva legendarnu podobnost koja je karakteristika svakog Jeep vozila. Novi Jeep Cherokee ima jak stav, agresivnu proporciju između točkova i karoserije i svojom dominantnom pojavom se ističe na putu. Nailazni i silazni uglovi doprinose 4x4 performansama najboljoim u klasi.

 

Ključni element novog vozila Jeep Cherokee predstavlja novi 'waterfall' poklopac motora sa legendarnom izbačenom rešetkom sa sedam otvora, koja se zatvara glatkim, horizontalnim klikom - karakteristikom koja je prisutna na mnogim klasičnim Jeep vozilima. Poklopac motora je jasno definisan i razdvojen od prednjih blatobrana, što je moderna interpretacija  dizajna ovog brenda.Napredne tehnologija LED osvetljenja se uveliko koristila na novom vozilu Jeep Cherokee. Svetla za dnevnu vožnju (DRL) i prednja svetla sa Xenon tehnologijom (standard u okviru Limited paketa opreme, na odabranim tržištima) pospešuju jedinstvene proporcije prednjeg dela vozila.

Stranice vozila su obeležene karakterističnim JEEP trapezoidalnim lučnim pokrovima točkova.  Zadnji deo vozila je naglašen zadnjim svetlima  u potpunosti izrađenim u LED tehnologiji, koja čine sastavni deo pozadinskog osvetljenja i time doprinose da vozilo izgleda jače, ali i  harmonično. Ovaj oblik predstavlja spoj gornjeg i donjeg zadnjeg dela vozila koji zajedno čine živopisan  izgled  jedinstven i specifičan za novo vozilo  Cherokee. Zadnji deo vozila takođe sadrži i posebna Jeep Cherokee zadnja svetla za maglu.  

 

Novi Cherokee (paketi opreme Longitude i Trailhawk) u ponudi je sa točkovima od 17 ili 18 inča, pružajući vozaču pouzdanu trakciju po snegu i vlažnom vremenu.

Na kraju, Jeep Cherokee nudi kupcima mogućnost da uživaju u vožnji sa otvorenim krovom, zahvaljujući novom CommandView dual-pane elektronskom pokretnom krovu sa dvojnim staklom  koji je dostupan kao opcija u svim paketima opreme. CommandView proširuje vetrobran do zadnjeg dela vozila, omogućujući savršeni pregled kako na putu, tako i u off-road vožnji. 

 

Potpuno nov, vrhunski enterijer

Grand Cherokee koga je nedavno uveo Jeep brend je postavio  temelj za novi pravac u dizajnu enterijera na kome je izgrađen novi Cherokee. Enterijer je moderan, prijemčiv i komforan. Sastoji se od sofisticiranog, prefinjenog dizajna, ručno rađenih oblika, stilskih odlika koji su zaštitni znak Jeep vozila, visokokvalitetnih materijala i pažnje usredsređene na detalje. Kabina je dizajnirana tako da nudi vozaču vrhunski komfor uz korisnu tehnologiju laku za korišćenje i ekonomičan prtljažni prostor. Tokom razvoja potpuno novog dizajna enterijera vozila Cherokee dizajneri su crpeli inspiraciju iz nasleđa ovog brenda. Linija trapezoidalnog oblika pri pogledu odozgo, predstavlja zaštitni znak klasičnog Jeep vozila podsećajući na trapezoidalne lukove iznad točkova na njegovom eksterijeru.  Ukrasna centralna konzola je inspirisana izgledom prednje maske sa vozila Jeep Willys iz 40-ih godina dvadesetog veka i nastavlja da prati taj stil  i na njegovom starijem bratu, vozilu Grand Cherokee. 

Vrhunski materijali dolaze do izražaja kada god kupac dotakne vozilo - zaštitni materijali za vrata, centralni naslon za ruku i gornji deo instrument table. Unutašnjost kabine je presvučena presvlakama koje će kupcima biti nežne na dodir i prijatne za oko. Nagib proštepane instrument table presvučene vinilom predstavlja standard na svim modelima, a štepovi se protežu i preko naslona za ruke na centralnoj konzoli kao i preko naslona za ruke na prednjim vratima. 

 

Novi Jeep Cherokee je dostupan u tri paketa opreme inspirisanim egzotičnim lokacijama i pejzažima širom sveta, poput Maroka, Velikog kanjona i italijanske planine Vezuv.

Sedišta su projektovana ergonomski kako bi podržala konturu karoserije i dostupna su uz prilagodljivi 'memory' mehanizam, a prednja sedišta poseduju i opcije grejanja/ventilacije. Sedišta su presvučena vrhunskim tkaninama (Longitude paket opreme), kvalitetnom Nappa kožom (Limited i Trailhawk paket opreme) ili kombinacijom tkanine i Nappa kože (Trailhawk paket opreme). Rastojanje 60/40 između zadnjih sedišta ima mogućnost prilagođavanja napred i nazad, čime se putnicima pruža komfor i fleksibilnost u prevozu tereta.

 

Ekskluzivne karakteristike poput kožnog volana sa funkcijom grejanja i bežičnog punjača dopunjuju enterijer novog vozila Jeep Cherokee i oduševiće podjednako i vozače i suvozače.

Funkcionalnost je glavna karakteristika novog enterijera vozila Jeep Cherokee, u kome se može naći pregršt pažljivo osmišljenog, ekonomičnog prtljažnog prostora. Rafinirani, prekriveni prostor za stvari koji se nalazi iznad centralne konzole na vrhu instrument table predstavlja bezbedno mesto za čuvanje manjih stvari. Prednje sedište se lako sklapa i nudi skriven prostor unutar sedišta kada se podigne jastuk sedišta.  

 

4x4 sistemi i Jeep funkcija ''Go anywhere''

Novi Jeep Cherokee je doveo legendarni 4x4 sistem na naredni nivo , nudeći prednos za sve vremenske uslove, za vozilo za vožnju po svim terenima. Nova generacija Jeep srednjih sportskih vozila nudi izbor tri inovativna 4x4 sistema za vožnju po svim vremenskim uslovima: u potpunosti automatska funkcija Jeep Active Drive I sa jednom brzinom, Jeep Active Drive II i Jeep Active Drive Lock kojima se kontroliše obrtni moment, niski opseg brzina menjača i blokada pogona zadnje osovine (Trailhawk paket opreme). 

Novi Jeep Cherokee je takođe prvo SUVvozilo srednje veličine koje poseduje funkciju isključivanja pogona zadnje osovine (rear-axle drive disconnect) što ima za ishod manji gubitak energije kada sistem 4x4 nije potreban i bolju iskorišćenost goriva. Funkcijom rear-axle disconnect se bez ikakve smetnje vrši prebacivanje pogona sa dva na četiri točka i obratno, čime se omogućava stalna kontrola obrtnog momenta bez potrebe da vozač da ikakvu komandu.

 

Jeep Active Drive

Dostupna na modelima Cherokee Longitude i Limited, funkcija Jeep Active Drive I sadrži jedinstvenu jedinicu za prenos snage, koja je u potpunosti automatska i omogućava besprekoran rad pri bilo kojoj brzini, bez obzira da li je pogon na četiri točka uključen ili ne. Sistem ne zahteva bilo kakvu intervenciju ili povratnu reakciju vozača , pruža korekciju oscilacija tokom dinamičkih pokreta i poboljšava uslove nedovoljne ili suvišne okretljivosti. Funkcija Jeep Active Drive I nudi izjednačenu preraspodelu obrtnog momenta uz kontrolu kočione trakcije. Performanse pogona na četiri točka su ishod potpuno varijabilnog  hidrauličnog kvačila koje se nalazi u zadnjem pogonu. Kvačilo doprema odgovarajuću vrednost obrtnog momenta pri bilo kojim uslovima vožnje, uključujući vlažne uslove, agresivno kretanje i dinamičku vožnju. Sofisticirani algoritmi omogućuju da ovaj sistem da svoj doprinos dinamici vožnje dok je u interakciji sa sistemom elektronske kontrole stabilnosti (ESC) kada se približi dozvoljenoj granici trakcije o putnu površinu.

 

Jeep Active Lock

Standardna na svim Trailhawk modelima, funkcija Jeep Active Drive Lock obuhvata sve karakteristike kao i funkcija Jeep Active Drive II, dodajući blokadu zadnjeg diferencijala za superiornu snagu pri sporom hodu po kamenjarima ili po opasnim off-road uslovima. Blokadu zadnjeg diferencijala moguće je odabrati u bilo kom režimu spore vožnje, ali će se automatski aktivirati u nekim režimima rada poput “Rock” da bi maksimizirala trakciju koje šare na gumama mogu da podrže. 

 

Potpuno novi sistemi 4x4 Cherokee vozila sadrže čuveni sistem Jeep brenda za kontrolu trakcije - Selec-Terrain sa četiri režima rada (pet za Trailhawk model, koji poseduje i Rock režim rada, pored Auto, Snow, Sport i Sand/Mud režima rada). Selec-Terrain omogućava vozaču pritiskom na taster na Selec-Terrain brojčaniku da odabere podešavanje za vožnju po putu ili off-road vožnju koje najbolje odgovara optimalnim performansama na bilo kojoj površini, a projektovan je tako da optimizuje sisteme pogona na četiri točka za do sad neprevaziđenu kontrolu i sposobnost. Selec-Terrain elektronski koordinira i optimizuje do 12 sistema, uključujući: modul za kontrolu pogonskog sklopa, elektronsku kontrolu kočenja, ESC, kontrolu prenosa brzina, kontrolu pogonske kompozicije i kontrolu odabira brzine Selec-Speed (Hill-ascent za vožnju po usponu, Hill-descent za kretanje nizbrdo).

 

Novi Jeep Cherokee takođe nudi ekskluzivnu karakteristiku sposobnosti vozila pod nazivom Selec-Speed Control. Funkcija Selec-Speed Control sadrži i Hill-descent control funkciju (za kretanje nizbrdo) i Hill-Ascent control (za penjanje uz uspon), koja omogućava da se Cherokee penje i spušta  po usponima uz minimalan napor vozača. ESC sistem kontroliše obrtni moment i pritisak u gumama kako bi održao ciljnu brzinu prilikom off-road vožnje ili vožnje uzbrdo, vožnje po neravnim ili strmim površinama ili vožnje preko prepreka. Ova karakteristika omogućava vozaču da se fokusira na upravljanje dok osmatra tehnički off-road teren. Dostupna na 4-Low i ekskluzivno Trailhawk modelima, funkcija Selec-Speed Control se aktivira posebnim tasterom na Selec-Terrain prekidaču. Ciljnu brzinu koju vozač bira, a koja se kreće u opsegu od 1.6 km/h do 8.5 km/h je moguće prilagoditi korišćenjem opcije +/- za promenu brzine.

 

Prvi 9-brzinski menjač u svom segmentu

Novi Jeep Cherokee predstavlja prvo srednje SUV vozilo koje poseduje standardni automatski 9-brzinski menjač. Novi menjač je u kombinaciji sa turbo dizel motorom od 2.0 litra kapaciteta 170 KS kao i sa benzinskim verzijama novog Cherokee asortimana. Novi 9-brzinski automatski menjač obezbeđuje izvanredno blagu promenu brzine, izuzetno širok opseg prenosa zupčanika za poboljšano ubrzanje, smanjenju emisiju izduvnih gasova i bolju iskorišćenost goriva. Novi menjač takođe pruža agresivno pokretanje i neometano snabedvanje snagom pri velikim brzinama. 

 

Novi, u potpunosti elektronski 9-brzinski automatik poseduje funkciju promene brzine u vožnji (on-the-flyshiftmap) uz mogućnost manuelne promene brzine putem funkcije Electronic Range Select. Više od 40 individualnih mogućnosti promene brzine u specifičnim uslovima optimizira kvalitet i tačke promene brzine, dovodeći ekonomičnost, performanse i vožnju do maksimuma. U cilju određivanja odgovarajućeg režima promene brzine, sofisticirani softver uzima u obzir promenljive, uključujući gradijent obrtnog momenta motora, nagle promene stepena prenosa, horizontalno i bočno ubrzanje i promene u nagibima terena. Za veći komfor i suptilniju vožnju, obuhvaćeni su dodatni parametri integrisani sa strategijom kontrole prenosa, uključujući: temperaturu, brzinu i sistem za elektronsku kontrolu stabilnosti. Rezultat je automatsko prebacivanje brzina, koje je u idealnom skladu sa zahtevima performansi za skoro bilo koji vid vožnje.

 

Automatski prenos povećava ekonomičnost goriva putem brzine prenosnog odnosa zupčanika, kao i mehaničku iskorišćenost pri radu na niskom broju obrtaja motora, kako u gradu, tako i na autoputu. Dodavanje dodatnih prenosnih odnosa takođe pomaže u smanjenju uočenih promena brzina koje se uobičajeno dovode u vezu sa preskakanjem brzina.

Promene prenosnih odnosasu gotovo neprimetne zbog ravnomerno udaljenih koraka zupčanika između svakog prenosnog odnosa.  Prenosnik u sebi sadrži četiri seta zupčanika i šest elemenata za promenu stepena prenosa - kvačila sa nekoliko diskova, zupčaste spojnice i kočnice. Samo tri elementa za prebacivanje su otvorena u bilo kom trenutku. Sa manjim brojem otvorenih elemenata za prebacivanje stepena prenosa, smanjuje se otpor profila koji se javlja zbog nekoliko delova koji se okreću relativno u odnosu jedan na drugi, čime se poboljšava iskorišćenost goriva.

 

Asortiman motora

U Evropi, novo vozilo Jeep Cherokee pokreće novi, efikasni turbo dizel motor od 2.0 litra , sa I-4 zajedničkim rednim sistemom ubrizgavanja koji je ugrađen zajedno sa Multijet II tehnologijom i uparen sa potpuno novim 9-brzinskim automatskim menjačem i 6-brzinskim manuelnim menjačem. Novi Jeep Cherokee je takođe dostupan uz opcije ugradnje dva benzinska motora: V-6 Pentastar od 3.2 litra koji se nudi u prodaji u Evropi i Tigershark MultiAir I-4 od 2.4 litra koji je dostupan samo u Cherokee asortimanu u Rusiji i Srednjem Istoku. Oba benzinska motora idu u paru sa novim 9-brzinskim automatskim menjačem. 

 

Turbo dizel Multijet II od 2.0 litara sa Stop/Start tehnologijom

Novi, efikasni turbo dizel motor od 2.0 litra ugrađen na novi Jeep Cherokee sadrži Multijet tehnologiju druge generacije koju je razvila i patentirala Fiat-ova fabrika za proizvodnju pogonskih sklopova Fiat Powertrain. Turbo dizel motor od 2.0 litra sadrži četiri ventila po cilindru i dupli motor sa kaišastim pogonom bregaste osovine. Sa solenoidnim ubrizgivačima goriva, ugrađenim zajedno sa sistemom zajedničkog rednog ubrizgivanja od 1600 bar  i turbokompresorom varijabilne geometrije, novi turbo dizel motor pruža maksimalnih 170 KS na 3,750 obrtaja/min i obrtnim momentom od 350 Nm na 1,500 obrtaja/min u kombinaciji sa novim 9-stepenim automatskim menjačem. 

 

Turbo dizel motor od 2.0 litara je takođe u ponudi sa verzijom motora male izlazne snage, koji proizvodi 140 KS na 3,750 obrtaja/min i vrednosti od 350 Nm obrtnog momenta pri 1,500 obrtaja/min. Motor male izlazne snage je  ugrađen u kombinaciji sa najnovijim manuelnim 6-brzinskim menjačem. Multijet common rail sistem za ubrizgivanje predstavlja tehnološki najnaprednije rešenje za neovisnu kontrolu visokog pritiska kod ubrizgivanja (1,600 bar) za brzinu okretanja motora i količinu ubrizganog goriva.  Sistem upravljanja motorom, koji je u mogućnosti da uvede male količine goriva malim ubrizgivanjem (količina ubrizganog goriva u cilju pružanja performansi koje je vozač zahtevao) osigurava neometan rad motora u svim situacijama. 

Turbo dizel motor od 2.0 litra takođe obuhvata i “Stop/Start”  tehnologiju koja poboljšava iskorišćenost goriva i smanjuje emisiju ugljen-dioksida. Novi Jeep Cherokee je drugi model u Jeep-ovom asortimanu koji primenjuje ovaj sistem uštede goriva. Vozači mogu deaktivirati ovu tehnologiju putem tastera na instrument tabli, dok ikona na instrument tabli prikazuje Stop/Start status. 

U Evropi, turbo dizel motor od 2.0 litra sa Stop/Sart tehnologijom je dostupan samo u Longitude i Limited paketu opreme.

 

Pentastar od 3.2 litra 

Novi Pentastar V-6 od 3.2 litra je prvi potomak čuvenog motora Pentastar V-6 od 3.6 litara, a iskoristio je povoljnosti istih inovacija koje je zaradio njegov veći prethodnik po radnoj zapremini motora zbog svoje efikasnosti, snage i prefinjenosti. To doprinosi vožnji ispunjenoj zadovoljstvom uz manju buku, vibracije i buku pneumatika, kao i izvanredni balans veće izlazne specifične snage (85 KS po litru), dok istovremeno pruža veću ekonomičnost goriva od 30% u odnosu na izlazni V-6 motor. Pentastar V-6 motor od 3.2 litra proizvodi 272 KS na 6,500 obrtaja/min, 315 Nm obrtnog momenta pri 4,300 obrtaja/min i može da se pohvali izvanrednim vučnim kapacitetom od 2,200 kg. 

Pentastar V-6 motor od 3.2 litra je dostupan na Limited i Trailhawk modelima Jeel Cherokee asortimana u Evropi.

 

Tigershark od 2.4 litra 

Efikasnost i prefinjenost predstavljaju glavne crte Tigershark MultiAir I-4 motora od 2.4 litra sa 16 ventila, koji je ugrađen u novi Jeep Cherokee (isključivo na tržištu Rusije i Bliskog Istoka).  Ovaj motor od 2.4 litra sadrži MultiAir tehnologiju i može da se pohvali drugom generacijom 'MultiAir2' sistema koja dodatno pospešuje kontrolu sagorevanja, poboljšava efikasnost i smanjuje izduvne gasove. Tigershark MultiAir I-4 od 2.4 litra proizvodi snagu od 177 KS pri 6,400 obrtaja/min i vrednost od 229 Nm obrtnog momenta pri 3,900 obrtaja/min.

 

Arhitektura svetske klase

Kompaktna široka platforma, karakteristična za severnoameričko tržište predstavlja bazu za dodavanje drugih komponenti na Jeep Cherokee.  Dokazana modularna arhitektura ove platforme podrazumeva da se može izraditi mnogo modela koristeći iste osnovne komponente za kačenje. Rezultat je bolji kvalitet i pouzdanost, kao i manji troškovi, manje vremena za izradu i mašinsku obradu. Arhitektura vozila Cherokee je izgrađena na zajedničkim, modularnim i međusobno zamenljivim komponentama i omogućava modularnost osovinskog rastojanja, razmaka između prednjih točkova, razmaka između zadnjih točkova, prednjeg previsa, dužine i širine duž linije vozila. Struktura karoserije novog vozila Cherokee sadrži oko 65% čelika velike jačine. Tek okaljen čelik velike i ultra velike jačine se koristi za konstruisanje jake, lake i čvrste arhitekture vozila. 

 

Nove performanse na putu

Novi vrhunski maniri na putu koje pokazuje Jeep Cherokee predstavljaju rezultat velikog truda uloženog od strane Jeep inženjera. Prednje nezavisno vešanje sa MacPherson podupiračima pruža 17 cm rastojanja, dok zadnje nazavisno multi-link vešanje pruža 19.8 cm rastojanja za bolju artikulaciju. Izolovani levi nosač, aluminijumski prednji poprečni nosač i superiorna torziona krutost pružaju korisniku tišu i nežniju vožnju sa poboljšanim karakteristikama manevrisanja. 

Sistem elektronske kontrole volana (EPS) poboljšava iskorišćenost goriva i daje svoj doprinos lakoj okretljivosti vozila Cherokee sa radijusom okretanja od približno 11 metara na 4x2 modelima, 11.6 metara na 4x4 modelima i 12 metara na Trailhawk paketu opreme, čime se Cherokee uvrstava najsposobniji off-road model među novim modelima. 

 

Dobitnik priznanja ''Pet zvedica''' i ''Najbolji u klasi'' u svojoj kategoriji

Bezbednost i sigurnost su bile u prvom planu tokom razvoja novog vozila Jeep Cherokee. Time se omogućilo da nova generacija Jeep srednjeg SUV vozila dobije prestižnu ocenu od strane Euro NCAP programa za procenu sigurnosti, sa ukupnim zbirom 83/100. Ovo veliko priznanje potvrđuje posebnu pažnju koju je Jeep brend posvetio zaštiti putnika i korisnicima vozila i naglašava da nova generacija Cherokee vozila u startu zadovoljava sve međunarodne bezbedonosne standarde. 

 

Nedavno je novi Jeep Cherokee takođe zaradio i priznanje 'najbolji u klasi' u okviru Euro NCAP programa u kategoriji malih off-road vozila klase 4x4 za 2013.godinu. Euro NCAP je priznanja dodeljivao modelima testiranim tokom godine koji su postigli najbolje rezultate u svojoj klasi. Najbolje vozilo u kategoriji malih off-road vozila klase 4x4 za 2013.godinu, koje preporučuje NCAP komisija zbog svojih izuzetnih bezbednosnih performansi je nova generacija Jeep srednjih SUV vozila.

U 2013. godini ukupno je testirano 33 automobila u sedam različitih kategorija. Najbolji takmičari su dobili najviše ukupne ocene, koje su se izračunavale na osnovu postignutih rezultata u polju zaštite odraslih, dece, pešaka i bezbednosnih opcija samog vozila.

 

Prvi element bezbednosti novog vozila Jeep Cherokee je predstavljen  novom “Compact U.S. Wide (CUS-wide)” arhitekturom, koja obuhvata čvrstu strukturu vozila u koju je ugrađeno 65% čelika velike jačine. Jeep inženjeri su potom dodali više od 70 karakteristika aktivne i pasivne bezbednosti, uključujući i niz inovativnih sistema.

 

Standardne karakteristike bezbednosti novog vozila Jeep Cherokee podrazumevaju sedam standardnih vazdušnih jastuka (prednji multistage vazdušni jastuci, bočni jastuci, vazdušne zavese na prozorima, jastuk sa strane za kolena vozača), ESC sistem (sistem za elektronsku kontrolu stabilnosti vozila) sa sistemom za prevenciju prevrtanja vozila (ERM) i ABS sistemom za off-road podešavanja. Da bi se obezbedila maksimalna zaštita, kompletna ponuda dostupnih i dodatnih bezbednosnih karakteristika novog vozila Cherokee obuhvata nove sisteme, poput Inovativnog Forward Collision Warning-Plus sistema za upozorenje protiv sudara, ParkSense sistema za pomoć prilikom paralelnog/naspramnog parkiranja, sistem Adaptive Cruise Control-Plus za dodatnu automatsku kontrolu brzine vozila, Lane Departure Warning-Plus sistem za upozoravanje u slučaju udaljivanja od svoje trake , sistem za nadzor mrtvog ugla i Rear Cross Path Detection sistem za detekciju prepreka na putu prilikom vožnje unazad.  

 

Jedan od najinovativnijih sistema ugrađenih u nov Jeep Cherokee je Forward Collision Warning-Plus, koji detektuje svaku promenu u rastojanju vozila i u slučaju da se prepreka naglo približava prednjem delu vozila, ovaj sistem aktivira kočnice i upozorava vozača da izvrši neophodnu korektivnu akciju.

ParkSense Parallel/Perpendicular Park Assist  sistem za pomoć prilikom paralelnog/naspramnog parkiranja koji je ugrađen u Jeep Cherokee vozilo koristi ultrazvučne parking senzore na braniku kako bi pronašao i vodio kupca do slobodnog mesta za parkiranje kada vozač počne da se parkira. Ovaj sistem za navođenje vozača na slobodno parking mesto automatski kontroliše ugao upravljanja; vozač kontroliše položaj menjača, kočnice i pedale gasa. Paralelno parkiranje je moguće sa obe strane vozila; prilikom naspramnog parkiranja, vozilo se parkira između obeleženih linija za parkiranje. 

 

Kada je aktiviran,  Adaptive Cruise Control-Plus (ACC) sistem za dodatnu automatsku kontrolu brzine vozila smanjuje podešenu brzinu vozila u slučaju kada se vozilu približava drugo vozilo u istoj traci ili kada drugo vozilo prelazi u istu traku. ACC sistem će ubrzati brzinu do vrednosti podešene brzine kada vozilo koje se nalazi ispred poveća brzinu ili se premesti u drugu traku. Ovaj sistem će takođe održavati podesivu razdaljinu između vozila i vozila koje se nalazi ispred njega, a posebno je koristan prilikom vožnje po lošim vremenskim uslovima ili u uslovima smanjene vidljivosti.

 

Lane Departure Warning-Plus sistem za upozoravanje u slučaju udaljivanja od svoje trake koristi vizuelni senzor koji se bazira na kameri radi utvrđivanja pozicije Jeep Cherokee vozila na putu. Ukoliko dođe do slučajnog pomeranja od trake, što se vidi promenom putanje i neuključivanjem pokazivača pravca, sistem će prikazati vizuelno upozorenje i eho upozorenje - suptilno uvođenje obrtnog momenta preko Sistema za elektronsku kontrolu volana (EPS). Ukoliko vozač slučajno skrene sa puta, sistem pokazuje drugo vizuelno upozorenje.

 

Blind Spot Monitoring sistem za nadzor mrtvog ugla koristi dvojne ultra-širokopojasne radar senzore kako bi pomogao vozaču prilikom promene trake ili u slučaju kada drugo vozilo pretiče ili kada se pretiču druga vozila. Sistem obaveštava vozača o vozilu koje je pod mrtvim uglom putem ikonice na bočnom retrovizoru koja svetli kao i zvučnim obaveštenjem koje vozač odabere.

 

Na kraju, Rear Cross Path (RCP) sistem detektuje prepreke na putu prilikom vožnje unazad pomaže vozaču u situacijama na parkingu. Ovaj sistem upozorava vozače koji se isparkiravaju sa svog parking mesta o vozilima koja se približavaju prema njihovom vozilu. Sistem se aktivira svaki put prilikom vožnje unazad. Sistem obaveštava vozača o vozilima koja prolaze iza vozila putem ikonice na bočnom retrovizoru koja svetli kao i zvučnim obaveštenjem koje vozač odabere. Jeep Cherokee je prošle godine zaradio još jedno priznanje u polju bezbednosti, kada je dobio najveću moguću ocenu u svakom od testiranja sprovedenih od strane Osiguravajućeg Instituta za Bezbednost na Autoputevima u cilju utvrđivanja najbolje ocene bezbednosti. 

Testiranja za najbolju ocenu bezbednosti obuhvataju simulacije bočnog udara sa velikim sportskim vozilom ili pikap vozilom, prednjeg  umerenog  udara, udara sa probijanjem krova i prevrtanjem i udara otpozadi koji može dovesti do povrede vrata. U svakoj od ovih podkategorija, novi Jeep Cherokee je zabeležio najveće moguće ocene “hvale” zahvaljujući njegovoj celokupnoj ponudi bezbednosnih i sigurnosti karakteristika, od kojih mnoge - poput napredne tehnologije od 65% sadržaja od čelika i sedam standardnih vadušnih jastuka - pomažu u zaštiti od sudara.

 

Infotainment sistemi 

Novi Jeep Cherokee sadrži pažljivo osmišljene, najnovije, tehnološki najnaprednije karakteristike i pogodnosti koje su intuitivne, lake za korišćenje i koje pružaju vrhunski komfor i zabavu na putu. 

instrumenat tabla sa TFT (Tranzistor svetske klase sa tankim filmom) displejom od 7 inča u punom koloru koja poseduje mogućnost konfigurisanja omogućava vozaču da uživa u personalizovanom iskustvu, kao i da prima povratne informacije o vozilu u formatu koji njemu odgovara dok mu je istovremeno ruka na volanu, a oči na putu. 

Grupa instrumenata, veoma laka za korišćenje, prikazuje osnovne informacije koje su potrebne vozaču pritiskom prsta, ali i omogućava da vozač sam doda informacije koje želi.  Vozač može odabrati neku od niza informacija koje se prikazuju na centru instrument table, uključujući i navigacijsko navođenje, informacije o brzini, uštedi goriva u realnom vremenu, bezbednosna upozorenja, informacije Adaptive Cruise Control-Plus sistema, audio informacije i informacije putem specifičnog sistema za Jeep poput Selec-Terrain sistema.

 

Novi Jeep Cherokee takođe ima u ponudi i UConnect sistem, koji sadrži multimedijalni komandni centar sa ekranom osetljivim na dodir od 8.4 inča. Ovaj prefinjeni sistem, koji je standard na Limited i Trailhawk modelima jasno pokazuje sve informacije neophodne za vožnju i komfor na putu. Da bi pružio maksimalnu bezbednost i lako korišćenje, Uconnect omogućava vozaču da podesi audio sistem, kontrolu klime, grejanje/ventilaciju sedišta i još puno toga preko ekrana osetljivog na dodir, komandama koje se nalaze na centralnom stalku ispod ekrana ili glasovnim komandama. 

Kolor ekran od 8.4 inča, osetljiv na dodir i lak za korišćenje koji uključuje navigaciju, je moguća opcija u okviru svih paketa opreme.

Novi Cherokee takođe poseduje novodizajnirani Jeep kožni volan sa tri paoka (kraka) sa audio-glasovnim kontrolama i kontrolama brzine,  stupajući u novi nivo tehničke istančanosti.

 

Pored naprednog ekrana od 8.4 inča osetljivog na dodir u okviru UConnect sistema, Jeep Cherokee takođe poseduje standardni  Longitude multimedijalnog komandni centar sa ekranom od 5 inča osetljivim na dodir koji je intuitivan i lak za korišćenje, a nalazi se na centralnom stalku. U cilju dovođenja iskustva u vožnji do maksimalnog zadovoljstva i komfora, na raspolaganju je vrhunski Alpine sistem ozvučenja od 506 W sa devet zvučnika i Sub-woofer-om. 

 

Jeep Cherokee i Mopar®

 

Novi Jeep Cherokee predstavlja napredni  izraz intenzivne i plodonosne saradnje koja povezuje Jeep brend sa kompanijom Mopar®, referentnim brendom za Servis, Korisnički Servis, Rezervne delove i opremu za Fiat-Chrysler brend. Više od 100 ekskluzivnih delova opreme je posvećeno vozilu Jeep Cherokee koji mu savršeno odgovaraju, dok su istovremeno saobrazni sa svim tehničkim, estetskim i mehaničkim karakteristikama. Štaviše, Mopar proizvodi su jedinstveni zato što su razvijeni zajedno sa istim timovima inženjera koji su projektovali ovo vozilo: ta direktna veza je nešto što druge postprodajne kompanije nisu u poziciji da pruže.

 

Ono što se posebno ističe je dodatna oprema povezana sa inovativnim Cargo Management Sistemom, koji iskorišćava prtljažni prostor na najbolji način na novom Jeep Cherokee modelu. Mopar nudi asortiman modularne dodatne opreme koja se savršeno uklapa sa univerzalnim modularnim postoljem ugrađenim sa leve strane gepeka, a koje omogućava da se gepek organizuje praktično u skladu sa različitim zahtevima korisnika i maksimalno bezbedno.

 

Među ekskluzivnim opcijama personalizacije dostupnim na novom vozilu Cherokee su i dve opcije aluminijumskih naplatka od 17 i 18 inča koji vozilu dodaju sportsko-elegantni izgled, a dizajnirani su tako da ispunjavaju standarde visoke otpornosti Jeep vozila. Pored dve vrste naplatka koje nudi Mopar, novi Cherokee takođe sadrži i poseban poklopac motora Black Hood Decal: ovaj specijalni poklopac motora je projektovan, testiran i kreiran posebno za novu gerenaciju Jeep srednjih SUV vozila.

 

Na kraju, Mopar dodatna oprema za novi Jeep Cherokee takođe uključuje i Black Steel Rock šine i krovne nosače. Oba ova elementa daju svoj doprinos u otkrivanju većih off-road kapaciteta i nagoveštavaju sposobnost savlađivanja najtežih ruta uz vrhunsku bezbednost: prvi obezbeđuje maksimalnu zaštitu na ekstremnim off-road avanturama, a drugi povećava nosivost omogućujuči transport spoljne opreme, poput bicikla i ski/bord opreme.

 

Mopar® posluje sa rezervnim delovima i uslugama i korisničkim servisom na tržištu Evrope, Srednjeg Istoka i Afrike, kao deo grupe Fiat S.p.A. i Chrysler Group LLC  zadužen za postprodaju. Ovaj odeljak kompanije je nastao 1937.godine i ima u ponudi više od 450.000 originalnih rezervnih delova koje isporučuje kupcima obe Grupe u preko 130 zemalja uz katalog koji uključuje skoro 25.000 artikala visoko-kvalitetne opreme. 

Samo oni koji istinski poznaju svaki pojedinačni detalj i komponentu automobila mogu da ga pažljivo čuvaju. Upravo to je razlog zašto originalna Jeep oprema i delovi koje distribuira kompanija Mopar garantuju pouzdanost, komfor i performanse u trenutku čim napuste fabriku.

 

Od FAS-a za FLCS

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cherokee kao i ostala braća se odlično prodaju na njima najznačajnijem tržištu. Za prvih osam meseci ove godine imaju rast prodaje 45,1 % na USA tržištu,  dok Kanadsko beleži još veći rast 52,8 % tj već su u avgustu premašili celogupnu prošlogodišnju prodaju.

I da dodam rast na evropskom tržištu takođe velik 44,7 %.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prodaja vozila brenda Jeep® preko million primeraka
Treći uzastopni put oboren rekord globalne prodaje


 

- Globalna prodaja brenda Jeep 2014. godine povećana za 39 odsto,  na 1.017.019 jedinica, čime je postignut apsolutni rekord
- Ukupna prodaja brenda Jeep u 2014. godini nadmašila prethodni rekord  iz 2013. godine od 731.565 jedinica
- Prodaja u S.A.D. povećana za 41% na rekordnih 692.348 jedinica
- Peta uzastopna godina rasta prodaje brenda Jeep na globalnom nivou i u S.A.D.
- Svi modeli brenda Jeep zabeležili  rast prodaje na globalnom nivou i u S.A.D.
- Jeep Compass, Patriot i Wrangler ostvarili najbolju ikad zabeleženu prodaju u S.A.D.
- Rast prodaje brenda Jeep od 42 odsto u azijsko-pacifičkom regionu; rast od 49 odsto u Kini
- Rast prodaje Jeep modela  od 40% u EMEA regiji, dok je u Evropi rast od 65 %

Brend Jeep®  zabeležio je u 2014. godini prodaju više od milion vozila širom sveta čime je, treći put uzastopno, postavljen apsolutni rekord. Prodaja 1.017.019 vozila brenda Jeep nadmašila je rekordnu prodaju od 731.565 vozila ostvarenu 2013. godine za 39 odsto.
''2014. je peta uzastopna godina rasta prodaje vozila brenda Jeep i na svetskom i na tržištu S.A.D.'', izjavio je Majk Menli, predsednik i izvršni direktor brenda Jeep. ''Osim što smo posebno zadovoljni načinom na koji je novi Jeep Cherokee prihvaćen na tržištu, činjenica je i da je svako vozilo iz programa brenda Jeep zabeležilo značajan rast prodaje na globalnom nivou. Dok je prodaja milion vozila 2014. godine svakako bila značajno postignuće, 2015. će biti godina transformacije u globalizaciji brenda, obzirom da pokrećemo lokalnu proizvodnju u Brazilu i vraćamo se lokalnoj proizvodnji u Kini, nakon odsustva od gotovo jedne decenije,'' dodao je Menli. ''Nastojaćemo da nastavimo sa dobrom prodajom tokom 2015. godine sa kompletnom linijom snažnih i efikasnih SUV vozila – uključujući potpuno novi Jeep Renegade za 2015. godinu, koji će se pojaviti u prodajnim salonima širom sveta.''

Pored rasta od 39% na globalnom nivou, prodaja brenda Jeep u S.A.D. u 2014. godini je povećana za 41%, ostvarujući rekordnu ukupnu prodaju od 692.348 vozila. Prodaja modela Jeep u EMEA regionu 2014. godine povećana je za 40%, dok je prodaja u Evropi rast od 65%, a u azijsko-pacifičkom regionu porasla je za 42%. U Kini – najvećem svetskom automobilskom tržištu – prodaja je povećana za 49%.

 

 

Prodaju vozila brenda Jeep na globalnom nivou i u S.A.D. predvodili su modeli Grand Cherokee, sa 279.567 prodatih jedinica u svetu i 183.786 u S.A.D), Cherokee (236.289 u svetu; 178.508 u S.A.D), Wrangler (234.579 u svetu; 175.328 u S.A.D), Compass (134.629 u svetu; 61.264 u S.A.D), i Patriot (122.387 u svetu; 93.462 u S.A.D). 2014. je bila peta uzastopna godina rasta prodaje brenda Jeep na globalnom nivou i u S.A.D. 2013. godine, brend je zabeležio rast od 4% na globalnom nivou i 3% u S.A.D. Tokom tri prethodne godine ostvaren je rast of 19% u svetu / 13% u S.A.D. (2012), 41% u svetu / 44% u S.A.D. (2011) i 24% u svetu / 26% u S.A.D. (2010).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeep pretvorio centar Vankuvera u šumu

 

jeep%20vankuver.jpg

 

Marketinški tim Jeep-a je izveo spektakularnu reklamnu kampanju za novi Cherokee u centru Vankuvera gde su prometnu ulicu pretvorili u šumski pejzaž sa rekom, snegom, kamenjem, peskom, drvećem i vukovima. Ljudi koji su mislili da učestvuju u rutinskoj test vožnji po gradu su se odjednom našli u ekstremnim uslovima terenske vožnje. Vozači koji su se prijavili da učestvuju u test vožnji su morali da prate instrukcije sa ''čirokijevog'' navigacionog sistema, ali nisu znali da ih na pola puta čeka iznenađenje - gradska ulica u potpunosti pretvorena u šumski pejzaš po kome su bili u prilici da testiraju svu terensku moć modela Cherokee. ''Želeli smo da na jedinstven način pokažemo mogućnosti Jeep Cherokee'', rekao je Oliver Fransoa, marketinški direktor grupacije FCA.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Male šanse da Jeep Grand Cherokee dobije Coupe verziju

 

jeep%20srt%2011.jpg

 

Kako stvari sada stoje, Jeep neće odgovoriti na trend SUV-Coupe modela (BMW X6, Mercedes GLE Coupe, budući Audi Q6). Tačnije, Grand Cherokee nove generacije koji se očekuje 2017. godine ima veoma male šanse da dobije i Coupe varijantu. Tako bar za sada kaže Adrian Van Campenhout koji je u Jeepu šef planiranja proizvoda. S druge strane, Van Campenhout je trovratnu verziju modela Renegade opisao kao veoma interesantnu ideju, što bi moglo da znači da postoji neka šansa da se takav Renegade možda i pojavi jednog dana. Sem navedenog, u Jeepu po nekim ranijim informacijama razmatraju mogućnost pick-up i plug-in hybrid verzija nove generacije Wranglera, a bave se i idejom malog SUV-a, manjeg i od prošle godine predstavljenog modela Renegade. To bi mogao da bude model u klasi Fiat Pande Cross, za koju u Jeepu kažu da je jedan neverovatno sposoban automobil (posebno imajuću u vidu njegovu veličinu) i koji ima velikog uspeha na pojedinim tržištima.
 
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi Jeep Grand Cherokee odložen za bar godinu dana

 

108468-jeep%2090.jpg

 
Iz Jeep-a je stigla informacija da je nova generacija modela Grand Cherokee odložena za bar 12 meseci. Novi Grand Cherokee je po ranijim planovima trebalo da se pojavi u trećem kvartalu 2017. godine, ali je sada prvi čovek ovog brenda Mike Manley najavio da će nova generacija stići 2018. ili tek 2019. godine. Jedan od razloga je i činjenica da će u Jeepu ponovo razmotriti na kojoj platformi će biti napravljen ovaj model. Poslednje vesti kaže da će novi Grand Cherokee dobiti istu platformu kao i veći i skuplji Grand Wagoneer. Manley je inače najavio da će novi Wrangler svetlost dana ugledati u drugom kvartalu 2017. godine. Ovi novi modeli bi trebalo da pomognu Jeepu da do 2018. godine poveća svoju globalnu prodaju na 1.9 miliona vozila godišnje.
 
preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeep priprema obnovljeni Cherokee za sredinu 2016. godine

 

108934-jeep%20cherokee%20111.jpg

 
O planovima i novitetima Jeepa je u poslednje vreme već bilo dosta reči, a još jedna od planiranih novina je i obnovljeni Cherokee. Aktuelni model je predstavljen pre više od dve godine, pri čemu je sada najavljeno da će doterivanje doživeti sredinom sledeće godine, a prodavaće se kao MY2017. Bez obzira na najavljeno doterivanje, Cherokee će zadržati svoj upadljivi dizajn.
Mada su se prilikom promocije sadašnjeg Cherokeeja mogli čuti negativni komenzari na račun njegovog izgleda, uz procene da se neće dobro prodavati, Cherokee je postao hiz za Jeep i u pojedinijim mesecima je bio i prodavaniji od modela Grand Cherokee i Wrangler. Od januara do juna ove godine je u SAD-u bio i najprodavaniji SUV, pri čemu je njegova prodaja porasla za 31% u odnosu na isti period prošle godine.
 
preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Snimljen Jeep Cherokee facelift

 

134446-jeep%20cherokee.jpg

 
O planovima i novitetima Jeepa je u poslednje vreme već bilo dosta reči, a još jedna od planiranih novina je i obnovljeni Cherokee. Aktuelni model je predstvljen pre više od dve godine, pri čemu je najavljeno da će doterivanje doživeti sredinom sledeće godine, a prodavaće se kao MY2017. Bez obzira na najavljeno doterivanje, Cherokee će zadržati svoj upadljivi dizajn, a trebalo bi da dobije novi četvorocilindrični motor. Pominje se i high-performance Trackhawk varijanta koja bi pod haubom mogla da ima isti turbo motor kao i budući Dodge Dart SRT.
 
Mada su se prilikom promocije sadašnjeg Cherokeeja mogli čuti negativni komentari na račun njegovog izgleda, uz procene da se neće dobro prodavati, Cherokee je postao hit za Jeep i u pojedinijim mesecima je bio i prodavaniji od modela Grand Cherokee i Wrangler. Od januara do juna ove godine je u SAD-u bio i najprodavaniji SUV, pri čemu je njegova prodaja porasla za 31% u odnosu na isti period prošle godine. Iz Jeepa je inače nedavno stigla i informacija da je nova generacija modela Grand Cherokee odložena za bar 12 meseci. Novi Grand Cherokee je po ranijim planovima trebalo da se pojavi u trećem kvartalu 2017. godine, ali je sada prvi čovek ovog brenda Mike Manley najavio da će nova generacija stići 2018. ili tek 2019. godine. Jedan od razloga je i činjenica da će u Jeepu ponovo razmotriti na kojoj platformi će biti napravljen ovaj model. Neke vesti kaže da će novi Grand Cherokee dobiti istu platformu kao i veći i skuplji Grand Wagoneer.
Manley je inače najavio da će novi Wrangler svetlost dana ugledati u drugom kvartalu 2017. godine. Ovi novi modeli bi trebalo da pomognu Jeepu da do 2018. godine poveća svoju globalnu prodaju na 1.9 miliona vozila godišnje.
 
preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeep najavio proizvodnju modela Cherokee i u Kini

 

jeep%20cherokee%20111111.jpg

 
Nakon nedavne vesti da će Jeep od 2017. godine jedan svoj novi model proizvoditi u Indiji, iz ove firme stižu i informacije o njihovim planovima u Kini.
GAC Fiat Chrysler Automobiles (joint venture kompanija Fiat Chrysler Automobiles i Guangzhou Automobile Group) tako sada najavljuje da će do kraja ove godine u Kini početi proizvodnja Jeepovog modela Cherokee. Takođe, najavljeno je da će do kraja 2016. u Kini početi proizvodnja još dva Jeepova modela, mada nije saopošteno o kojim vozilima se radi. Jeep očekuje da će do kraja 2018. godine u Kini ponuditi kompletnu SUV gamu vozila, od B do E segmenta, uz povećanje broja prodajnih mesta širom Kine. Ovakvi planovi ne iznenađuju, budući da je Jeep prošle godine u Kini zabeležio povećanje prodaje od skoro 50 odsto, pa je na taj način Kina postalo drugo najvažnije tržište za ovaj brend.
 
preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...