Jump to content
FAS Euroauto Goran
neshaoct

Jeep Cherokee / Jeep Grand Cherokee

Recommended Posts

jeep%20grand%20cherokee%201111.jpg

Fiat koji kontroliše američki "Krajsler", veliku nadu polaže u novi model Jeep Grand Cherokee, računajući da će u 2011. godini novi model oživeti prodaju robne marke Jeep, koja je poslednjih godina doživela drastičan pad. Prodaja Jeep-a je prošle godine pala na oko 230.000 komada, sa više od 550.000 vozila isporučenih pre desetak godina. Fiat računa na dobru prodaju i zaradu od novog modela Grande Cherokee, koji je upravo počeo da stiže u prodajne salone, praćen širokom marketinškom akcijom.
Novi Jeep dobio je unapređene sisteme kontrole vozila, sa energetski efikasnijim motorom V6. Fiat procenjuje da će prodati oko 800.000 novih Grande Cherokee do 2014. godine. Početkom 2011, robna marka Jeep biće "Krajslerov" jedini globalni brend, dok će ostali "Krajslerovi" modeli nositi oznake italijanske Lancie (čiji je Fiat takođe vlasnik), što bi trebalo da pomogne da se međunarodna pažnja fokusira na Jeep.


preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Edited by neshaoct
update naslova

Share this post


Link to post
Share on other sites

+1

Stvarno predobro izgleda, italijanski dizajn i Jeep tradicija u jednom paketu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

... dok će ostali "Krajslerovi" modeli nositi oznake italijanske Lancie (čiji je Fiat takođe vlasnik), što bi trebalo da pomogne da se međunarodna pažnja fokusira na Jeep.

... i konačno sahrani tradicija i stil Lancie :crybaby:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa, to je zato da bi se lakše prodalo u Evropi...kao što će Lancia modeli u USA nositi Krajslerovu oznaku iz istog razloga... :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znači ako budemo hteli da imamo vrhunski italijanski dizajn, prestižne materijale, automobile sa stilom i dušom, uvozićemo Lancie iz Amerike.... a ove evropske će biti kockaste, sa 10 držača za limenke, flaše, hamburgere i plastikom k'o iz privrednog programa :wallbash:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne verujem da će baš da se stvar razvija tako. Sedjo je učio školu u Americi, tamo se bavio vrlo ozbiljnim poslovima, stekao vrhunsko iskustvo u domenu investicija i plasmana kapitala i izvesno da dobro poznaje američko tržište (koje je veće od evropskom desetak puta). Brend Krajsler je u Americi poznat kao proizvodjač kvalitetnih kola i ni jednom Amerkikancu nije po volji da se takva marka ugasi. S druge strane, u Evropi i ostalom delu sveta Lancia će i dalje biti Lancia. Pitanje je samo kako će se odvijati novi razvojni program i razvoj samih modela. Videli smo kako će Nuova Delta da izgleda, ona će svakako za američko tržište nositi naziv proizvodjača Chrysler - Delta, i pretstavljaće za njihove uslove manji porodični (ili drugi) automobil. Predvidja se čak da će zadovoljiti i potrebe intelektualne klase amerikanaca koji su bili naklonjeni evropskim vozilima srednje klase (Volvoi, Saab-ovi, BMW-i...)

Medjutim meni je interesantniji problem šta sa višom i visokom klasom Chrysler-a za potrebe američkog tržišta. Hoće li se pojaviti novi modeli umesto Sebringa, i 300c-a i hoće li se i oni renovirani i modigikovani prodavati po Evropi pod nazivom Lancia!? Hoće li se projektovati u Italiji ili Americi? Koje će platforme i motore koristiti?

Inače ovakvi brakovi nisu neka novost. Grupacija GM je svojevremeno počela da proizvodi Opele u Engleskoj na temeljima stare (i ne tako uspešne) firme Vauxhall. Prenesimo poslovnu proporciju iz ugla grupacije FIAT - dobićemo identične relacije Ono što se u Evropi zove Lancia - u Americi će biti Chrysler.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znači ako budemo hteli da imamo vrhunski italijanski dizajn, prestižne materijale, automobile sa stilom i dušom, uvozićemo Lancie iz Amerike...

Neće se preklapati modeli. Ono što danas ne pravi Lancia i što nije ni trebala da pravi, to će se uzeti od Krajslera i prodavati po Evropi kao Lancia (sigurno uz neke manje izmene, drugačije detalje).

Ono što je ionako pravila Lancia, to neće početi i Krajsler da pravi...nego će samo dobiti njegovu značku.

Tu je najzanimljivije sa modelom koji bi mogao da se preklapa, tj. sa naslednikom za Thesis...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Slažem se, naslednik Thesisa će mnoge stvari da razjasni...
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeep zaustavio proizvodnju novog Cherokeeja
 
jeep%20cherokee%2021111.jpg
 
Jeep Cherokee nove generacije još nije ni izašao na tržište, a već se suočava sa brojnim problemima zbog kojih početak njegove prodaje ozbiljno kasni. Kako Amerikanci još uvek nisu otklonili softverski problem na novom devetostepenom automatiku, a broj proizvedenih automobila iz dana u dan raste Chrysler je primoran da zaustavi proizvodnju novog Jeepa. Chryslerovi proizvodni pogoni u fabrici Toledo će nakratko utihnuti, bar što se popodnevnih sati tiče jer je Jeep odlučio da obustavi drugu smenu koja je tamo proizvodila novi Cherokee. Razlog gašenja proizvodnje na dve nedelje je navodno velik broj automobila na lageru što Chrysleru stvara probleme budući da Cherokee nove generacije još uvek nije krenuo u prodaju. Osim što će na dve nedelje prestati proizvoditi novi crossover, u tom periodu će bez posla ostati i 500 zaposlenih ovog brenda. U naredne dve nedelje radiće tek prva smena u pomenutoj fabrici nakon čega bi Chrysler trebalo da bude spreman za slanje Cherokeeja u prodajne salone širom sveta.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeep Cherokee uskoro startuje sa isporukama

 

jeep%20cherokee%20411.jpg

 

Nakon sada već nekoliko meseci odlaganja i čekanja na fabričkim lagerima, Jeep Cherokee će za oko nedelju dana konačno krenuti put prodajnih salona i prvih kupaca. Navodno, inženjeri američke kompanije su uspeli da prevaziđu novonastale probleme između transmisija i pogonskog prenosa SUV/crossovera srednje klase.

 

Naime, Cherokee je prvi Chryslerov proizvod koji poseduje nemačku ZF automatsku transmisiju sa 9 stepeni prenosa. Problem je nastao u uparivanju nove transmisije sa postojećim agregatima na jedinstvenoj platformi kako je Chrysler želeo da vozilo poseduje opciju deaktiviranja jedne od osovina ukoliko nema potrebe za integralnim pogonom a sve zarad smanjenja potrošnje. Kako bi ispunio zahteve dobavljača i obaveze proizvodnih pogona, Jeep je već uveliko počeo sa proizvodnjom novog Cherokee-ja. Stacionirani na lagerima i poljima u okolini Toleda, mnogi primerci su već spremni i natovareni na autovozove i čeka se odobrenje za polazak ka prodajnim salonima.

 

Istovremeno, Jeep testira mnoge Cherokee primerke na test stazi koja je u vlasništvu snabdevača Chryslera, Dana Corp.-a a izvori potvrđuju da su testirani primerci podvrgavani ekstremnim uslovima visokih brzina na ovalnoj stazi. No, našli su se i primerci koji će morati na doradu jer nisu prošli kontrolu. Na njima će se izvršiti resetovanje softvera transmisije, što umnogome olakšava proces prilagođavanja transmisije sa ostatkom pogonskog sklopa vozila na već proizvednim primercima Jeep Cherokee-ja.   

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fiat je bilzu dogovora sa kineskim partnerom Guangzhou Automobile Group Co o proizvodnji i plasmanu na tlu Kine. Jeep najverovatnije Cherokee , se očekuje 2015.godine a ako se rukovode željama čelnika Fiat-a neće se praviti nova fabrika već će se iskoristiti linije gde se proizvodi Viaggio. Viaggio je totalno razočarao i za prvih devet meseci prodato je 31789 kom od toga u septembru celih 9 497 kom.

 Drugi scenario da se u gradu Guangzhou na jugu Kine napravi nova fabrika gde bi se pored Jeep-a proizvodila i dva SUV modela sa Fiat značkama kao i modeli električnih vozila. U tom slučaju investicija bi iznosila 772 mil. dolara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako vrijeme prolazi sve mi se vide dopada. Koliko vidim ima solidnu prodju na trzistu SAD-a

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeep Grand Cherokee položio ''test severnog jelena''
 
jeep%20jelen.jpg

 

Švedski magazin Teknikens Värld (svet tehnike) uzburkao je automobilsku javnost kada je u leto 2012. na takozvanom testu severnog jelena gotovo prevrnuo Jeep Grand Cherokee. Šveđani su nedavno ponovili test na unapređenom modelu za 2014. Ovoga puta Grand Cherokee je položio sa najvišom ocenom. Teknikens Värld poznat je u svetu po specifičnom testu kojim se ispituju manevarske sposobnosti vozila u ekstremnim uslovima. Vozeći automobil brzinom od 63.5 km/h Šveđani izvode manevar nagle promene pravca, simulirajući izbegavanje prepreke na putu. Na taj način utvrđuje se koliko je određeni model stabilan i samim tim bezbedan u takvim okolnostima.  

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Rekordna prodaja za Jeep u 2013. godini

 

jeep%20cherokee%2021111.jpg

 

U Fiat Grupi sigurno zadovoljno trljaju ruke ovih prazničkih dana. Nakon konačnog dogovora između VEBA povereničkog fonda sindikata radnika američke automobilske industrije oko cene za preostali deo Chrysler Grupe koji nedostaje italijanskoj strani, nekoliko divizija sa američke strane beleži nikad bolje vrednosti prodaje. Jedan od njih je svakako Jeep, kome kao i Land Roveru, tržišti trned ide na ruku i poklapa se sa proizvodnom ponudom kompanije. Tako je Chrysler prijavio da je Jeep brend orijentisan na gradnju isključivo višenamenskih crossover i SUV vozila ostvario prodaju od čak 731.565 vozila tokom 2013. godine. Inače, to je već druga uzastopna rekordna godina po prodaji za Jeep!

 

Naime, nakon rekordne 2012. godine, kada je Jeep prvi put prodao preko 700.000 vozila u svojoj istoriji, tačnije 701.626, kompanija je 2013. godine popravila prodajni bilans za velikih 4%, čemu je pomogla snažna domaća potražnja i velika ''glad'' za Jeep modelima na tržištu Azije-Pacifika.

''Jeep je zabeležio rast prodaje kako na domaćem, američkom, tako i globalnom tržištu već četvrtu godinu za redom, uz istovremeno uzastopno obaranje prodajnih rekorda poslednjih godina. Naši konzumenti očigledno cene nove Jeep modele koji pružaju značajnije unapređenu voznu dinamiku uređenim putevima i poboljšanu efikasnost, uz već tradicionalno postavljanje referenci za 4x4 sposobnosti van uređenih terena'', izjavio je Mike Manley, CEO i predsednik Jeep brenda.

 

Samo u SAD-u je prodaja skočila za 3% na 490.454 vozila, dok je Azija-Pacifik akumulirala 26% više vozila nego godinu ranije, od čega samo Kina 29% više nego 2012. godine.  Očekivano, nedavno osveženi Grand Cherokee SUV je bio najprodavaniji model prošle godine, sa 255.005 isporuka, ispred Wranglera sa 210.715, Compassa sa 121.626, Patriota sa 103.577 i novog Cherokee crossovera sa 31.330 primeraka a koji tek započinje tržišnu utakmicu nakon nešto ranije obustave proizvodnje prethodnika i male pauze između smene generacija.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites
Novi Jeep Cherokee za Evropu

 

jeep%20cherokee%2011111.jpg

 

Jeep je Amerikancina još prošle godine predstavio novu generaciju svog modela Cherokee, dok će evropska verzija početkom marta biti izložena na 84. Salonu automobila u Ženevi. Podsećanja radi, novi Cherokee se bazira na Alfa Romeo Compact U.S. Wide (CUS-Wide) platformi koja je već iskorišćena na Dodge Dart sedanu.

 

108934-jeep%20cherokee%20111.jpg

 

jeep%20cherokee%20111111.jpg

 

U paleti motora na američkom tržištu su dva benzinca, i to 2.4 litarski četvorocilindrični Tigershark sa 184KS, kao i 3.2 litarski Pentastar V6 sa 271KS. Oba pomenuta motora su uparena sa devetostepenim automatskim menjačem. Verzija za Evropu se vizuelno ne razlikuje, ali se razlikuju ponude motora. Evropljani će naime u novom Cherokeeju dobiti i četvorocilindrični 2.0 litarski Multijet II turbo-dizel agregat u varijantama sa 140KS / 350 Nm i 170KS / 350 Nm. Slabiji dizelaš će se kombinovati sa šestostepenim manuelnim menjačem, a jači sa devetostepenim automatikom.

 

108932-jeep%20cherokee%201.jpg

 

Takođe, i u evropskoj ponudi će biti i 3,2 litarski Pentastar V6 benzinac sa 271KS i 315 Nm, a u Rusiji i 2.4 litarski Tigershark. U paleti će biti 4x2 i 4x4 verzije, kao i brojne opcije za individualizaciju za koje se pobrinuo Mopar. Cherokee je krajem prošle godine na EuroNCAP crah testu dobio maksimalnih 5 zvezdica za bezbednost, a u standardnoj opremi između ostalog ima sedam vazdušnih jastuka i ESC (Electronic Stability Control).

 

108938-jeep%20cherokee%2022.jpg

 

U zavisnosti od verzije, tu su i sistemi Forward Collision Warning-Plus, ParkSense Parallel/Perpendicular Park Assist, adaptivni Cruise Control-Plus, Lane Departure Warning-Plus, kao i sistem koji vozača upozorava na vozilo u mrtvom uglu.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeep Cherokee SAD u januaru na sedmom mestu u segmentu small suv sa 10 505 kom. 
Za nepuna tri meseca u 2013. prodato ukupno 25 786 kom.
 
cxcb10825.png
 
Dok veći brat u samom vrhu 12 207 kom , 607 kom manje od prvoplasiranog Ford Explorer-a.
 
cxcb10826.png


Inače Jeep je u 2013. godini prodao 490 454 vozila što je veliko povećanje u odnosu na 2009 kada je prodato skromnih 231 701 kom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...