Jump to content
Goran
Sign in to follow this  
milanns128

Tipo 1.6 - prevelika potrošnja?

Recommended Posts

Kao sto rekoh imam tipa 1.6 monopoint 93 full oprema.Da li je potrosnja od 13 plina normalna za njega.

Potrosnja od 13l je s'tim da ne prelazim 2500 obrtaja. Zivim u NS tako da nije guzva kao BG.

Predpostavljam da je u pitanju isti motor kao moj. Kod mene je potrosnja 10l + sto potrosim i malo benzina dok se ne zagreje. Znaci,kad bi mogao odmah da ga prebacim na gas potrosnja bi bila mozda za litar vise s'tim sto ja imam napred 195/50R15,a nazad 205/50R15. Ranije kada sam imao gume 165/70R14 (mislim da je ta dimenzija bila) potrosnja je bila 8l. Mozda se nesto u medjuvremenu rastelovalo ili sta vec posto je to bilo pre 3 godine,a mozda i gume toliko uticu :)

Ne valja trpati sve probleme u jednu temu. To onemogućava pretragu Foruma :thumbup:

Zato ovde ostaje problem sa potrošnjom...a, za ostale otvaraj nove teme (prvo pogledaj da možda već neka takva ne postoji).

Ja sam Tpa 1.6 i.e. cat vozio skoro 3 godine i nikada mi potrošnja u gradu nije bila ispod 10L bezolovnog benzina, tako da je je ovo sa gasom OK.

Ja nađoh ovu temu, nije dobro razrađena.

Moj tipo 1.6 55kw 1994 god. monopint radi na benz a ima i tng. Troši kao bager prelazi 20l plina. zadnje testiranje je proteklo ovako. Prazna boca nasuo 14l plina prešao 62km i ugasi se. Kad je hladan uvek al uvek ga palim na benzin i radi u mesto nekad 5 min nekad 3. Na plin brebacujem što krenem prvom, vožnja kratke relacije 5-6 km bez gašenja vožnja najčešće u 2 i 3 stepenu prenosa neprelazim 3000 obrtaja šaltam. Ako sam negde stao gasim odmah i kad polazim palim direktno na plin i odmah polazim. Pre ovakvog testiranja ostio sam da puno troši i namontirao sam nov isparivač elektronac lovato. Tad je skidan i plovak u boci mislio sam da skala nije tačna, al izgleda da jeste. Provereni su svi spojevi da negde nepušta gas i nema curenja. Motor netroši ulje, paljenje uvek zavergla malo 3-4 kruga tako na benz tako i na plin, lepo vuče grejanje odlično. Termostat drži normalnu radnu temperaturu na 90 stepeni i postiže je vrlo brzo posle 7-8 minuta. Ali dok nepostigne tu temperaturu neće da vrati ler gas drži ga na 1500 obrtaja tek kad postigne 90 stepeni vrati se tačno 1000 obrtaja.Nema strecanja trzanja ni kad dodajem gas ni kad oduzimam uvek je to max ravnomerno. Ja ću sutra da promenim svećice i filter za vazduh, a zamenjeno je oboje pre otprilike 5000km. Senzor za temperaturu rashladne tečnosti zamenjen i to dva puta jednom polovan i trenutno nov nije bilo promene baš nikakve. Povremeno upali lampu sa znakom dizne, traje po nekoliko minuta i ugasi se tad se ništa nepromeni auto radi najnormalnije i kad je upaljena lampa i kad je ugašena, isto kao na plin kao na benz. Još da napomenem da na plin vuče podjednako kao i na benz do 3000 obrtaja nema razlike, a preko 3000 obrtaja osti se da jače vuče na benzin.

E sad možda nije realno merenje prazna boca i vožnja do ponovnog pražnjenja, možda je ovo normalna potrošnja prema režimu vožnje. Pišite dajte ideju šta da radim, šta da proverim????

moguce veoma da je zveknula lambda sonda,a da uopste ne izbacuje gresku,pa zato srce,ako imas negde odvezi auto na dijagnostiku ,nek ipak pogledaju?

Ali dok ne postigne tu temperaturu neće da vrati ler gas drži ga na 1500 obrtaja tek kad postigne 90 stepeni vrati se tačno 1000 obrtaja.

Ovde nesto nije kako treba.

Moj Tipo nikada pod elektronskih sauhom nije radio na 1500 obrtaja.Mozda bas par sekundi po paljenju,kada su bile ekstremno niske temperature od -10.Inace oko 1200-1300 i brzo se smanjuje kako se motor greje.Obrtaji na leru,na radnoj temperaturi,su negde oko 700-800 obrtaja.Koliko me secanje sluzi...Ako trosi 20 litara plina,koliko trosi benzina.15 litara?

Nisu to kratke relacije da bi se pokazala neka ekstremna potrosnja.MOje relacije su bile krace i ekstremnije,pa tipo 1.4 nije prelazio 10-11 litara benzina zimi.Stilo mi je kidao 14 litara na tim relacijama zimi.Tvoj nacin voznje je ok,mozda za nijansu da ga manje drzis u leru dok se greje.Ne mora bas 5 minuta,moze i manje,ali to nece mnogo uticati na potrosnju.

Bane na dijagnostiku najbliže Čačak 120km jedan pravac, to mi je zadnja solucija. A pre te zadnje je da pređem na mehanički karburator sa ručnim saugom, a možda je i najeftinija varijanta. Samo ne znam ako isključim monopoint, da li će funkcionisat paljenje( senzor i bobine 4u1)

Sasha015, prijatelju ne smem živ ni da testiram kolko će benzina potrošit bojim se da će žestoko više. U ovu moju Sjenicu jesu exstremno niske temperature i lako bude -20 inače zima teško da prođe a da svako jutro nije bar -10. Palim na benzin jer dosta lakše pali na benzin odmah digne obrtaje na 2500 i odmah ih vraće na 2000 tako radi možda ceo minut pa se vrati na 1500 i to lagano stepen po stepen i tako ostaje sve dok ne stigne radna temperatura na 90, tad se vrati ler malo preko 1000 obrtaja ne bih moga da kažem da je to 1100 obrtaja. A za ovih 11 meseci kolko je kod mene nikad nije spustio obrtaje ispod famozne 10-ke.

^^^ kod mene nema neke extremne zime,jbg.zima ko zima.tipo,1.4ie,monopoint. trosi oko 11l plina u gradu i to je jos dooobro odvrnut na ventilu.obrtaji kad je hladan plafon 1200 a zagrejan tu je 800-850rpm.jedino sto mi se ne svidja je paljenje,obrne neki krug pre nego sto uhvati i zasad ne znam kako da to resim posto jbg,pali.

na plinu je lakse nastelovati obrtaje,bar meni.na isparivacu smanjis .probaj tako prvo pa vidi da li reaguje .

To verglanje i mene nervira od kako sam ga kupio, mora okrenut svaki put 3-4 kruga pa upali. Negde sam na forumu pročitao da je takvo paljenje kod njih sa senzorom i pomirio se sa tim. Pre tipa imao sam jugića to je palilo na dodir ključa bukvalno pola kruga i već radi.

Definitivno kod mene nije nešto debelo ispravno, danas sam mislio da smanjim malo ler gas vidim svi pišete 850-900 kod mene 1100 nikad nije pala ispod. I ispade da je to već neko uradio našao sam na dva mesta da se može regulisat ali oba šrafa su odvijena samo da nepadnu.

Znali iko živ dal može da pravi ta lamba sonda ove probleme koje imam i kolko ona košta?

Da vam javnem, danas stigao polovan karburator (monopoint) isti kao što je na mojeg tipa. Namontirao i još crnje stanje. Upalim obrtaji na 3000 radio 10 sek pa postepeno spuštao na 2000 obrtaja i kad je upalio ventilator da ne prokuva spustio je na 1300 obrtaja.

Ostaje da se menja lamba sonda i kompijuter. Ovaj karb je proveren na auto (stranac) pa skinut i poslat na moju adresu. I ne valja i idemo dalje da razradimo ovu temu. Organizovaću se ovih dana da se ode na dijagnostiku pa javnem rezultate. :welcome: