Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Rekordi alkohola u krvi...

Recommended Posts

Pogledajte zašto ne sme da se konzumira alkohol pre nego što sednete za volan

 

cadillac alko.jpg

 

Burnaby Royal Canadian Mounted Police (RCMP) na YouTube-u obajvljuje snimak lude vožnja alkoholizovanog 62-godišnjaka u Cadillacu Escaladeu. Video prikazuje vožnju iz perspektive pijanog vozača pomoću kamere u njegovom vozilu. Dvominutni isečak ima za cilj da upozori vozače da ne posežu za bocom pre vožnje. Video prvo pokazuje kako muškarac upravlja Escaladeom i prelazi preko linije, vozi cik-cak. Potom sledi izlet u kanal. Ubrzo nakon toga, crveni Escalade se zamalo sudario s vozilom koje mu je došlo ususret. Policija piše o šteti od 24.200 evra:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi automobili će biti opremljeni senzorima za detekciju alkohola

 

alkohol test01.jpg

 

U Americi se radi na zakonu koji će zahtevati da nova vozila uključuju kontroverznu karakteristiku - senzore daha ili dodira koji mogu da otkriju da li je vozač pod uticajem alkohola. Sada se stvari aktuelizuju i nova tehnologija bi, s namerom da se putevi učine bezbednijima, vozilo trebalo da učine neupravljivim ako se otkrije nivo alkohola u krvi iznad 0.08%. Razvoj je već u toku.

 

Prema podacima Nacionalne agencije za bezbednost u saobraćaju na autoputevima SAD-a, više od 10.000 osoba je poginulo u nesrećama u kojima je učestvovao alkoholizovani vozač u 2019. godini. To čini gotovo 30% svih smrtnih slučajeva u saobraćaju. Grupa proizvođača automobila svoje partnerstvo naziva programom ''Driver Alcohol Detection System for Safety'' i radi na brojnim mogućim rešenjima, uključujući senzore daha i dodira koji koriste infracrveno svetlo. To bi sigurno umanjilo broj incidenata vožnje u pijanom stanju, nesreća i hapšenja širom SAD-a. Ove godine, kompanija za sigurnosnu tehnologiju za kamione Schneider, planira da sprovede ispitivanje trenutnog DADSS sistema za detekciju alkohola u vozilu.

''Nova tehnologija bi pasivno pratila ponašanje vozača motornog vozila kako bi se tačno utvrdilo da li taj vozač može da upravlja vozilom''. Senzori dodira sigurno bi mnogima bili manje nametljivi u poređenju sa alkotestom. Tehnologija bi mogla da bude potrebna u svakom novom automobilu počevši od 2026. godine i samo je jedna od mnogih novih tehnologija koje NHTSA razmatra za buduće mandate. Druga je inteligentna pomoć pri brzini koja zvuči znatno više nametljivo.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...