Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Proizveden poslednji Dodge Viper

Recommended Posts

dodge%20viper%20final.jpg
 

U Conner Avenue fabrici u Detroitu proizveden je poslednji primerak već odavno legendarnog Dodge Vipera.

Ovaj Viper je poslednji primerak bar što se tiče ove generacije, budući da je prema ranijim informacijama potpuno novi model već u pripremi a treba da se pojavi u 2012. godini (mada to tek treba da se zvanično potvrdi). Kako bilo, poslednji 2010 Dodge Viper je preuzela D´Ann Rauh iz Teksasa koja zajedno sa mužem ima u vlasništvu više od 40 (!!!) primeraka Dodge Vipera, što znači da ovaj par poseduje najveću privatnu kolekciju Vipera na svetu.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedan od retkih američkih automobila kojima skidam kapu do patosa i rado bih ga posedovao. Nadam se da će sad Fiat da se seti da u budućeg Vajpera umesto ogromnog kamionskog atmosferca ubaci kamionsku dizelku od beskonačno Nm i pogonom na sva 4 točka. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najveća kolekcija Dodge Vipera na svetu

 

dodge%20viper%2080.jpg

 

Poznati ''american muscle'' automobil, Dodge Viper, voljen je širom sveta. Ipak, izgleda da ga najviše voli bračni par Rauh, koji su nedavno kupili svoj 80-ti Viper, a kažu da ih imaju najviše na svetu. Njihova garaža je u stvari izložbeni park koji se sastoji od čak 140 automobila od kojih je većina, već pogađate, Dodge Viper. Upravo su kupili 80. primerak. Prethodnog Vipera su kupili prošle godine. Wayne tvrdi da on polaže pravo na njih 29, a većina očigledno pripada njegovoj ženi D’Ann koja je pravi i strasni sakupljač superautomobila s V10 motorima. Ovo nisu samo muzejski primerci, Rauhovi ih redovno voze, a za razliku od nas običnih smrtnika mogu svakodnevno da izaberu neki drugi model. Ne sumnjamo da će bračni par Rauh veoma brzo svoju kolekciju Dodge Vipera obogatiti i 81. primerkom.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodge Viper odlazi u istoriju 31. avgusta

 

dodge%20acr%201111.jpg

 

Iz ''Fiat-Chrysler Automobilesa'' stiglo je i zvanično saopštenje da se gasi fabrika u Detroitu u kojoj se proizvodi Dodge Viper. Ključ u vrata biće stavljen 31. avgusta, a svih 87 zaposlenih biće raspoređeni u druge fabrike. Dodge Viper je počeo da se proizvodi 1992., ali ugašen je zbog slabe prodaje. Ne treba zaboraviti ni prekid u isporukama između 2010. i 2012. zbog male potražnje. Zanimljivo, ove godine prodaja Vipera se povećala za 33 posto, ali taj skok se dogodio jer su kupci čuli da se model gasi, pa su se mnogi odlučili na kupovinu kako bi ugrabili poslednje primerke legendarnog automobila.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Viper se vratio na Nordschleife

 

viper%20n%2011.jpg

 

Zahvaljujući novcu koji su prikupili američki vlasnici Dodge Vipera potpomognuti sa nekoliko sponzora, legendarni sportski automobil se vratio na nemačku stazu Nürburgring Nordschleife. S razlogom. Iza upravljača poslednjeg izdanja fabričkog Vipera ACR na stazi Nürburgring Nordschleife opet je bio Dominik Farnbacher koji je u prvom (ali ne i poslednjem) pokušaju značajno popravio vreme kruga iz 2011. godine (7:12.13), jer je legendarni američki sportski automobil na drumskim gumama Kumho Ecsta V720 ovoga puta kroz ''zeleni pakao'' protutnjao za 7 minuta i 3.45 sekundi.

 

viper%20n.jpg

 

U nastojanju da dokažu da je Viper u svom poslednjem izdanju (čija proizvodnja će prestati uskoro) značajno brži od modela koji je Farnbacher vozio 2011. godine, kupovinu dva automobila i pokrivanje svih troškova odlaska u Nemačku omogućilo je nekoliko entuzijastičkih američkih vlasnika Vipera, a u svemu su im pomogle kompanije Kumho i Prefix. Bez obzira na odlično ostvareno vreme, koje je skoro devet sekundi bolje od vremena koje je Viper ostvario 2011. godine, pre odlaska kući najavljen je još jedan pokušaj kojim bi Viper ACR GTS-R (pored činjenice da je najbrži američki automobil koji je meren na Nürburgringu) iza sebe ostavio automobile kao što su Lamborghini Aventador LP 750-4 SV (6:59.54) i Porsche 918 Spyder (6:57.00). Srećno!

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proizveden poslednji Dodge Viper

 

Legendarni američki sportski automobil se proizvodio u nekoliko verzija od 1992. godine, a poslednji proizvedeni primerak s crvenom bojom karoserije kakva je bila na prototipu iz 1989. godine ostaje u vlasništvu Chryslera. Kada je 1989. godine na Sajmu automobila u Detroitu Dodge otkrio konceptni Viper, malo je bilo onih koji su mislili da će otvoreni asketski opremljeni dvosed sa napred smeštenim 8-litarskim V10 motorom (oko 400KS) ikada dobiti svoju produkcijsku verziju. Prvi primerci do kupaca su ipak stigli u januaru 1992. godine, a u Chrysleru nisu odustali od prvobitne V10 konfiguracije motora, iza koje je stajao Lamborghini (tada pod okriljem Chryslera), po čemu se Viper suštinski razlikovao od sportskih automobila američke konkurencije u kojima tradicionalno ''tutnje'' V8 motori. Viper 1996. godine dobija i karakteristično dizajnirani krov (verzija GTS Coupe), a nakon svih poboljšanja koja je Dodge napravio do tada, ostali (američki i evropski) proizvođači modernu interpretaciju čuvene Cobre više ne gledaju sa visine.

 

Viper je svoj kvalitet dokazao i na mnogobrojnim nastupima na kružnim trkama različitih šampionata, a ''Otrovnice'' su uspešno učestvovale i na trkama izdržljivosti, uključujući i verovatno najveću trku svih vremena 24 sata Le Mana na kojoj su Viperi tri godine zaredom osvajali prvo mesto u svojoj klasi. Sa nedavno ostvarenim vremenom na nemačkoj stazi Nürburgring Nordschleife (7:03.45) Viper (čiji 8.4 litarski V10 u svojoj poslednjoj verziji raspolaže sa više od 650KS), do daljnjeg ostaje najbrži američki produkcijski automobil koji je meren u ''zelenom paklu''.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi Dodge Viper stiže 2020. godine?!

 

90290-srt viper 11.jpg

 

Proizvodnja modela Dodge Viper zvanično je obustavljena prošlog leta, a šanse za njegov povratak su bile minimalne, pre svega jer je fabrika u kojoj se on proizvodio transformisana u jednu vrstu muzeja u kojem se izlažu koncept modeli i vozila iz istorije. Međutim, ljubitelji ovog modela nikada nisu prestali da veruju u to da bi Viper mogao biti ponovo rođen, a s vremena na vreme su se pojavljivale i glasine koje su tako nešto najavljivale. Magazin Car and Driver je poslednji u nizu koji je objavio jednu takvu glasinu, a po njihovim navodima ovaj model bi opet mogao da se pojavi oko 2020. godine.

 

87234-srt viper.jpg

 

Naime, nije objavljeno puno informacija, ali se navodi da bi sledeća generacija ovog modela mogla biti bazirana na ''spaceframe'' platformi, te da bi njegova karoserija mogla biti izrađena od ugljenikovih vlakana i aluminijuma. Takođe se navodi da će iper zadržati svoju klasičnu formu, ali da će prvo biti lanisran kao roadster. Kupe će mu se pridružiti nekoliko godina kasnije. Međutim, dok će forma i izgled modela biti minimalno izmenjeni, nova generacija modela Viper neće imati jednu od svojih najbitinijih odlika. Reč je o V10 agregatu koji se u njemu nalazio od samog početka. Naime, on će biti zamenjen atmosferskim V8 agregatom. Još uvek ništa nije zvanično, ali se navodi da bi sa tim agregatom, nova generacija Viper-a proizvodila oko 550 konjskih snaga. Ako nova generacija zaista bude kreirana, velike su šanse da će se u njoj nešto kasnije naći i Hellcat V8 agregat koji će razvijati više od 700 konjskih snaga. Očekuje se da agregat bude povezan sa manuelnim menjačem. Ako sve bude onako kako se navodi u ovim najnovijim informacijama, sledeća generacija modela Viper bi mogla da debituje na Sajmu automobila u Detroitu sledeće godine, koja će ujedno biti i trideseti rođendan originalnog modela.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na prodaju Dodge Viper iz 1992. godine sa samo 55 pređenih km

 

5c66987d801b8_dodge-viper1.jpg.3bf980e92ce1fd8d598c41b37da5354e.jpg

 

Na eBayu se pojavio oglas za prodaju Dodge Vipera iz 1992. godine koji je do sada prešao samo 34 milje (oko 55 km). Ovaj crveni Viper je čuvan u klimatizovanoj garaži, a do sada je imao samo jednog vlasnika za koga se kaže da je kolekcionar automobila.

 

5c66987f61ae4_dodge-viper111.jpg.7b326fd2d06e1191a5f29a4d8fa8ad1e.jpg

 

Automobil je naravno u odličnom stanju, što važi i za 8.0 litarski V10 motor sa 400KS.

 

5c66987e81bbd_dodge-viper11.jpg.d427ce647a40124ac3c52702977bf7f9.jpg

 

Što se cene tiče, ona iznosi 99.885 američkih dolara.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodge Viper sa 1.400 konja

 

Neplanirano, ovaj Viper proizveden 2006. godine, postigao je 406 Km/h. To se dogodilo testirajući pojedinačne komponente od raznih proizvođača jer ovaj auto služi za takve testove, kad ono...njihova kombinacija daje odličan rezultat. Toliko dobar da je ta brzina ustvari svetski rekord za Viper čime je ovaj auto postao najbrži Viper ikada snimljen bilo gde:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na prodaju jedan od devet Alfa Romea TZ3 Stradale Zagato

 

Alfa-Romeo-TZ3 003.jpg

 

Postoje automobili koje jednostavno ne možete prestati gledati. Nije uvek slučajda se tu radi o besprekornoj lepoti ili neodoljivoj funkcionalnoj vozačkoj mašini koji vas impresionira svakim svojim milimetrom namenjenim što većem užitku za volanom. Neki automobili su jednostavno osobeni i neshvatljivo privlačni.

 

Jedan takav je i ovaj Alfa Romeo posebno dizajniran od strane poznate italijanske dizajnerske kuće Zagato koja se ujedno bavi i izradom unikatnih ili maloserijskih automobila. Čest je slučaj, skoro pa nepisano pravilo da se Zagato automobili temelje na već nekom postojećem vozilu. Zagato se ne fokusira na mehaniku vozila. Spoljašnjost i izgled za Zagato su svetinja, a neke od njihovih prerada nije lako identifikovati kao originalno vozilo od kojeg je prerada i započela. Sličan slučaj imamo kada je reč o Alfa Romeu TZ3 Stradale Zagato.

 

Alfa-Romeo-TZ3 002.jpg

 

Automobil se ističe dominantnim i upadljivim izgledom, izdužen prednji kraj i pozamašna hauba motora nisu nešto što Alfa Romeo ima u svojoj redovnoj ponudi automobila. Pogleda usmerenog na mehaniku automobila, neke brojke ako ih razmotrimo će nas navesti na razmišljanje. Motor je 8.4 V10 sa impozantnih 600 KS. Iste te brojke vezujemo samo uz jedan serijski drumski automobil - Dodge Viper SRT 10 iz 2010. godine. Ovaj italijanski pastuv je ispod kože pravi američki kauboj. Brutalne vozne karakteristike Vipera se ovde u potpunosti prenose i na ovaj amerikanizovani Alfa Romeo sa potpisom Zagata.

 

Alfa-Romeo-TZ3 001.jpg

 

U prodaju će ići preko aukcijske kuće RM Sotheby's u maju ove godine. Automobil je prešao svega 300-tinjak kilometara, cena formalno nije zadata mada će verovatno biti barem šestocifrena u evrima.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na prodaju Dodge Viper ACR-X sa samo 16 km

 

201945-dodge acr 03.jpg

 

Dodge je Viper ACR-X napravio u samo 50 primeraka, a jedan od njih se prodaje za 159.000 dolara. Sa 13 rekorda na stazama širom sveta Dodge Viper zauzima posebno mesto u svetu automobila visokih performansi, a jedinstvenom karakteru američkog sportskog automobila poseban doprinos daje gromoglasni V10 motor smešten ispod dugog prednjeg poklopca.

 

201946-dodge acr 02.jpg

 

Zamišljen da bude ''specijalka'' samo za korišćenje na stazi, Viper ACR-X je nastao na bazi drumskog Vipera ACR, a Dodge je Coupe čiji 8,4 litarski V10 motor raspolaže sa skoro 650 konjskih snaga i 820 Nm napravio u samo 50 primeraka.

 

201947-dodge acr 01.jpg

 

U Chryslerovom odeljenju Mopar su Viper opremili sigurnosnim kavezom, sistemom za gašenje požara i karbonskim trkačkim sedištem, a ostali delovi koji se razlikuju u odnosu na drumski ACR se odnose na elemente višestruko podesivog oslanjanja i komponente karoserije koji automobilu obezbeđuju bolje prianjanje u krivinama. Primerak koji na sebi nosi broj 002 je prešao samo 16 kilometara i spreman je da novom vlasniku obezbedi uzbuđenje u okruženju zbog kojeg je napravljen.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

motorweek.jpg MotorWeek retro video: 1992. Viper prototip

 

U januaru 1989. godine tokom salona u Detroitu, predstavljen je prototip Dodge Vipera...a, 3 godine kasnije je već počeo da dolazi kod dilera:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jay Leno i 1993. Dodge Viper

 

Pre 27 godina Jay Leno je kupio nov ovaj Viper, i danas je taj auto klasik. U pitanju je njegova prva generacija, koja je ''lišena'' vazdušnih jastuka, nema ni ABS...ovo je Viper u fabrički brutalnoj varijanti i sa oko 400 konja je bio najjači američki auto tog vremena:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

jaylenogarage.jpg Jay Leno i 1996. Dodge Viper GTS

 

Prva generacija Vipera, verzija sa 450 konja, koja je u njegovom vlasništvu već 25 godina:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Unikatni Viper GTS CS ide na aukciju

 

209317-viper 04.jpg

 

Unikatni Viper GTS CS, jedini primerak na svetu, biće prodat na aukciji početkom sledeće godine. Automobil je nastao u saradnji dizajnera Carrolla Shelbyja i kompanije Fitzgerald Motorsport, a karakteriše ga unikatni eksterijer s prednjim delom inspirisanim Cobrom, kao i specijalni bočni ventilacijski otvori u 18-ce felne.

 

209319-viper 03.jpg

 

Hrabri dizajn se nastavlja u unutrašnjosti gde se nalaze sedišta presvučena crvenom i zlatnom kožom te sigurnosni pojasevi u četiri tačke. Tu su i specijalne pločice sa ugraviranim potpisima Carrolla Shelbyja.

 

209318-viper 02.jpg

 

Viper je dobio modifikovani sistem usisa vazduha, unapređenu ECU jedinicu i izduvni sistem visokih performansi. Pokreće ga 8.0 V10 motor koji razvija 480 KS.

 

209320-viper 01.jpg

 

Postojao je plan o proizvodnji više ovakvih primeraka u coupe i roadster varijantama, ali se od toga odustalo zbog Shelbyjevog lošeg zdravlja. On je preminuo 2012. godine, tako da je ovaj Viper jedini postojeći primerak. Aukcija će biti održana u januaru, a procena o iznosu za sada nema.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nov Dodge Viper prodat i u 2020. godini...iako se ne pravi godinama

 

90290-srt viper 11.jpg

 

Mada se Dodge Viper ne proizvodi još od 2017. godine, nekoliko primeraka ovog sportskog automobila se još uvek nalazi neprodato na lagerima dilera u Americi. U svom izveštaju o prodaji u 2020. godini kompanija FCA navodi da su tokom prošle godine u Americi prodata četiri Vipera, što je 20% manje od 2019. kada je tamo plasirano pet primeraka.

Viper nije jedini FCA model koji se još uvek prodaje iako je proizvodnja modela prestala još pre nekoliko godina. Jedan od takvih je i Dodge Dart (prestao je da se pravi još 2016. godine), ali je FCA u 2020. godini uspeo da proda sedam primeraka ovog sedana (2019. ih je inače prodato 15 komada). Tu je i Chrysler 200 koji je u 2020. godini kupilo devet kupaca, a na kraju treba pomenuti i Jeep Patriot koji je prestao da se proizvodi 2016. i koji je 2020. u Americi pronašao tri kupca.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

dougdemuro.jpg Doug DeMuro: 1992. Dodge Viper

 

Originalni Viper....i ne samo to, konkretno ovaj crveni je peti proizvedeni po redu:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

throttlehouse.jpg ThrottleHouse: Dodge Viper ACR

 

2017. Dodge Viper ACR je ono što se dobije kada surova sila susretne aerodinamiku. Sa 8.4 V10 motorom i najluđim krilom (spojlerom) ikad postavljenim na automobil:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...