Jump to content
FAS Goran
alfa&omega

Fiat Punto mk.2a - problem sa ksenonima

Recommended Posts

Verovatno ste vec culi za ovaj nadaleko rasprostranjen problem gasenja sijalice desnog fara. Kod mene su ugradjeni HID set ksenoni 6000K H1.

Problem je nastao godinu dana posle ugradnje ksenona, sada se sijalica desnog fara gasi bez ikakve najave ili poznatog uzroka kao sto je potres prilikom prelaska preko rupa i sl. Jednostavno stanem da kupim novine, sijalica se ugasi dok auto stoji u mestu, nekad se ne gasi po par dana, a nekad po nekoliko puta u toku dana. Kad ugasim farove, pa opet upalim prorade oba istovremeno.

Citao sam o ovom problemu na svim poznatim forumima u regionu i u 99% slucajeva radi se o desnom faru koji se gasi. Neko kaze da je problem balast, neko da je kompjuter koji kontrolise elektro uredjaje, neko kaze da je to zato sto je set kineski, uglavnom dosta teorija bez pravog resenja.

Verujem da jos neko ovde ima problem sa tim, pa ako ima neko resenje :unworthy:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bih prvo uradio jednostavnu probu:

-prvo bih zamenio samo sijalice levi sa desnim farom i pratio promenu

-zatim bih zamenio celu instalaciju levi sa desnim(balasti, žice) pa video.

Ako je problam isti, tek tada je do kola. Ako je do xenona onda novi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da dodam: planiram da stavim xenone (4300K) pa me inače zanimaju problemi koji su do sada uočeni u primeni.

Javi šta je bilo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja nikada nisam imao takav problem (imam kineski set), a nisam ni cuo da se neko od nasih sa foruma zalio na to, pa me malo zbunilo to o "nadaleko cuvenom" problemu.

Da li se to odnosi samo na one koji su ugradili ksenone ili i na ove sa obicnim sijalicama?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovaj problem se odnosi samo na one koji su naknadno ugradjivali xenon setove i ne vazi samo za kineske. Citao sam o ovome na bosanskim i hrvatskim forumima sa slicnom tematikom. Napominjem da je set radio godinu dana bez problema, ali evo prethodna dva dana se sijalica nije gasila. Cekam elektricara koji mi je ugradio set da se vrati sa mora da mi pogleda to, jer ne volim da petljam sam oko struje :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Isti problem se javio i meni pre mesec dana. Medjutim ja imam različite balaste. tako mi ugradio majstor. Nije imao dva ista, nego mi je levi standardni, za automobil, a desni za motorcikl! (navodno nije majstor imao dva ista, ali tvrdio da će da rade isto). Medjutim - ne rade isto.

prvo: prilikom paljenja, desni, na kome je balast od motorcikla se brže upali, dok levi (ispred mene), zaostaje za sekundu-dve.

drugo i glavno: Prošlog meseca, parkiram se pored kioska da kupim cigare, prodjem ispred kola: imam šta da vidim - ne radi mi levi far (ispred vozača) - bio uključen motor i to. Prilikom restartovanja motora - upalio se normalno. Od tada svakodnevno proveravam farove i ni jedanput mi se to nije desilo više, ali ko šta radi; ja proveravam da li sijaju oba. wallbash.gif

Edited by Damjanović

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam, pretpostavljam da to nema nikakve veze sa samim autom, vec sa delovima sumnjivog kvaliteta ili mozda nestrucnom ugradnjom.

Ja imam maniju da proveravam farove (i u toku voznje), posto su mi relativno cesto crkavale sijalice pre ugradnje xenona i do sada nisam primetio da mi se to desavalo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni se dešava sledeće - kada uključujem svetla, uključuje se i alarm. :rofl:

U 90 posto slučajeva, dešava se da se desna sijalica uopšte ne uključuje, već se uključi kada ugasim i ponovo upalim svetla. U to su se uverili i ljudi koji su bili na skupu prošle nedelje.

Reklamirao sam i problem je u desnoj sijalici, koja je navodno loša (slab napon, jbm li ga šta je....). A zašto se uključuje alarm, nemam pojma. Ovo je počelo da se dešava kako sam ugradio ksenone.

Meni ovo i ne smeta toliko, koliko komšijama koji znaju kada idem negde kolima. :lol:

Šalim se naravno, čim se vratim sa mora, ove gremline ćemo istrebiti i borićemo se do poslednjeg gremlina!!!!! :yes

Smrt gremlinima, sloboda Fiatima i Lančama!!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Maki> Dobro je da nisam usamljen sa ovim problemom!

Na jednom od bosanskih foruma, tj. nasih kolega po Fiatu, ima otvorena tema o ovom problemu i necete verovati da je veliki broj onih koji imaju iste ili slicne probleme.

Meni bi najvise odgovaralo da je problem u sijalici, zamenja je jeftinija od stradalog balasta, ali... Licno mislim da je negde problem u naponu ili se fabricki racunar stiti od "stranog tela"!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako je meni majstor rekao, problem je u lošoj sijalici koja ne može izdržati napon prilikom uključivanja.

Od instalacija neće ništa stradati, baš iz tog razloga što se ne uključuje odmah, već ponovnim paljenjem svetala. I iskreno mislim da nije do "stručnih" majstora, već do "kvalitetnih" sijalica koje dolaze na naše tržište....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam imao isti problem, samo meni se ugasi far ja ga lupim on proradi, pricam o desnom faru sad, i tako jedno dve nedelje, onda vise i sa cukanjem nije hteo da se upali, proveravao sam kablove i kontakt je ok sve ok al se gasi, onda otisao kod majstora i zameni mi sijalicu i kaze to je zato sto je sijalica pri kraju??

Odma zatim nije proslo 5 dana pocne levi da me drka ista prica, i zamenim i tu i sad rade normalno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma nista taj Philips, bilo je nekih by Bosch... Ti su bolji :whistle:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne treba baš toliko lako poverovati da se to ne pravi u Kini... :whistle:

Evo npr. i ovaj paket ima oznaku BY PHILIPS:

http://www.gl-tuning...kal.php?id=3333

Naravno, svaki uredjaj se danas pravi u Kini. Čuveni Boš protokomeri su kineski, ali sa oznakom BOSH. Kineska radna snaga, bošovi kontrolori kvaliteta. Stoga i košta duplo više od onog koji nema nikakvu oznaku (kao na primer moje sijalice). Naravno da i Filipsove sijalice, koje sam naveo kao primer, 95% se prave u Kini, medjutim oznaka brenda ih obavezuje. Kod onih bez oznake - ne obavezuje ih ništa, Zato su i jeftini.

Inače, verovatno ste svi čuli za češki kristal. Proizvodila ih čuvena "bohemija". I dan današnji možete da ih kupite u sred Praga. Proizvode se na isti ili bolji način nego po originalnoj recepturi.... Nekada je češki kristalni luster mogao da košta i do 5000e., današnji ne prelaze cenu od 2. Imaju istu oznaku kao i oni nekadašnji, samo im je proizvodna cena 200. Sva prava su prodata Kinezima. I svi zadovoljni. Česi - dobili pare za licencu (koje se ne drži niko), Amerikanci koji ih kupuju ko pomahnitali....(jer nemaju pojma ni o čemu), a trgovci najsrećniji. Jedan prodati primerak donosi bar petnaestostruki iznos uložene vrednosti za maerijal, rad i transport, takse i sve što opterećuje jedan proizvod).

Edited by Damjanović

Share this post


Link to post
Share on other sites

Većina proizvoda,ako ne 80% je Cajna O'Brajen ili kinezi terapija :thumbdown: ali sta da se radi... Bitno je da nadjemo resenje za ovaj problem. Jel zna neko koliko se krecu zamenske sijalice 6000K H1?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naime ugradio sam ksenone (kineske) u punta mk2a,nakon par dana desni far prestane da radi pa sutra opet radi  i tako dva,tri dana.Otvorim haubu i ustanovim da probijaju kablovi balasta,izolujem ih posteno izolirkom i odem i uzmem isti set (mislio sam da nisam bas toliki maler,a i racunao sam da je samo balast 1000 a ceo set 2000 pa mi bar ostaje jedan balast i par sijalica u rezervi). Zamenim balast,radilo par dana pa sad opet gatam u pasulj kada ce mi se upaliti oba fara a kada samo levi. Ovoga puta ne vidim da probija kabl vec mi se cini da kada ne radi far onda ni balast ne radi...ima li ko neku ideju? Ako je opet crkao balast zanima me sta moze biti uzrok?napominjem,levi far radi perfektno.izvinjavam se na poduzem tekstu :)

 

 

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zameni mesta balastima da utvrdis da li je do njega ili do sijalice. Moze da bude i kontakt na buksnama u samom faru, ili u dzeku. I savet - sledeci put kupi ksenon sa garancijom :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Boris88 said:

Kina ko kina jbg :)

Ima i te kako kvalitetnih stvari u svim segmentima, a to sto kod nas dolazi uglavnom jeftin bofluk stvar je kupovne moci trzista generalno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja imam neke kineske kseone vec 3 godine a zadnjih godinu dana cudan problem...kad upalim prvi put tog dana auto nema sanse da se upali desni far (gledano iz kola) ..samo na sekundu ugasim upalim svetla i odma se upali..onda vozim kola stanem itd..upali rade oba svetla..cudan trip..

Sent from my SM-A510F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...