Jump to content
Goran
jboban

Fiat Stilo 1.9 JTD / MJet - gubi snagu...

Recommended Posts

Dizne testirane na 90 stepeni ali u leru.

Stavljen BOSH protokomer sa kucistem skinut sa punta 1.3 Mjet. Nije bio sa serijskim brojem 0281002980 vec se moj protokomer po TecDoc-u sa ovim drugim brojem 55206757 poklopio sa ovim iz Punta 1.3, zadnja tri boja (980) nisu ista.

Crijeva su provjerena.

Evo sta kaze dijagnostika za 4 parametra. Prvi je zapis rada u leru, a drugi na 2625 rpm. Ne znam je li ista zanimljivo ovdje...

Screenshot (2).pngScreenshot (3).png

Da. Isao je dosta živahni je, ali je potrosnja na otvorenom putu 7.5 litara. Posto sam zaista bio u gužvi zadnjih dana, nisam imao vremena otići u servis do ponedjeljka, danas mi se desilo da uopste nije htio ubrzavati. Dodje do 80 km\h i to je to. Kao da knedlu ima. Tako jedno 20ak km i odjednom procepi i krenu. Ali opet ne onako kako zna. Protokomer je nakacen nakon čišćenja ali nista se promijenilo nije, i potrošnja je isto 7.5l.

Tako i kod mene bilo i rešeno promenom MAP-a.

15 hours ago, luka78 said:

Da. Isao je dosta živahni je, ali je potrosnja na otvorenom putu 7.5 litara.

A, na koliko kilometara si izvukao taj prosek (još na otvorenom putu) od 7.5 litara? Nemoguće je da isključeni protokomer toliko poveća potrošnju, ni pod razno.

Vozio sam dobar deo 2013. bez protokomera (jedno 6 meseci) na 1.9 MJet 16v i potrošnja je otišla gore plafon pola litre...i to po gradu. Isključi ti taj protokomer opet i vozi auto tako. Ako budeš bio zadovoljan kako ide, tj. povlači bez problema, ima dobru krajnju brzinu - sve ti je onda jasno.

Ista mi je potrošnja sa isključenim ili ukljucenim protokomerom. Isao sam na nekakav put od 100 km, a i obično znam potrošnju na relacijama na kojima cesto vozim. Ne otvorenom pri normalnoj voznji potrošnja mi je oko 4.8 pa do 5.0 l bila najviše. Govorim o board kompjuteru i njegovim racunanjem. Sada je znatno visa kao sto rekh po gradu ide vise od 7.5, izmedju 2000-3000 RPM redovno trza.

MAP senzor je ociscen, bio je kompletan zalijepljen, nista se nije vidjelo. Danas sam ja skinuo EGR i pregledao, OK je, vidi se da je očišćen, nemam osjećaj da se onaj pokretni dio teško kreće, ide lagano na pritisak. U pon mi ostaje detaljno na dijagnostiku i naravno detaljan pregled EGRa i blindanje pa ćemo vidjeti.

On 5/24/2016 at 1:59 PM, luka78 said:

Dizne testirane na 90 stepeni ali u leru.

Stavljen BOSH protokomer sa kucistem skinut sa punta 1.3 Mjet. Nije bio sa serijskim brojem 0281002980 vec se moj protokomer po TecDoc-u sa ovim drugim brojem 55206757 poklopio sa ovim iz Punta 1.3, zadnja tri boja (980) nisu ista.

Crijeva su provjerena.

Sto bi rekli, prvo rjesenje je uvijek najocitije. EGR zeza, iako je ociscen, ne zatvara/otvara na vrijeme. Radi se o milisekundama, sada je cak i jednim malim dijelom otvoren pa slabije vuce. U stvari, ne radi se o problemu na elektronskom dijelu EGRa vec mehanickom. Probace ga ultrazvucno ocistiti, a ako ne mogne onda ili zatvaranje ili zamjena. Nista prije petka. Pih.

Vracamo se na pocetak price

99% je u pitanje elektro deo a ne mehanicki.

A znas sta je zanimljivo, mislim od kada sam kupio auto presao sam 35000, km i nisam tu nista dirao, sve je bilo ok do neki dan. Medjutim meni je izgleda vec posatvljena nekakva plocica na EGR ali sa rupicama? Meni rekose kada su cistili da je na redukciji, ja sam to onako u zurbi cuo, a i ja sam vidio...Nisam ni kontao sta to znaci.

EGR je rijesen, motor radi kao singerica, nema vise trzanja niti nekakvih cudnoh zvukova pri ubrzavanju i pustanju gasa. Medjutim problem prevelike potrosnje i dalje je prisutan. Na otvorenom oko 7.5 L. Prije nego sto mi se izdesavalo ovo sve, kaos to sam vec napisao u umjerenoj voznji (80-90 km/h) trosio je 4.8 pa do 5.0-5.1 sa ukljucenom klimom. Cak sam jednom vozio sa 4.7L. Na dijagnostici sada nema nikakvih gresaka.  

Edited by luka78

Posto imam sada dvije teme u kojima pisem sa problemima, jeee, i posto sada sve rjesavam sto me snaslo, kontao sam kupiti i zamijeniti EGR ventil. U servisu kod nas cijena je 370 KM (oko 188 eura), polovan je oko 50 eura. Na ebay se moze naci za nekih 50ak eura nov, aftermarket. Da li je neko uzimao ove dijelove, kontam novo je novo...Imam ko bi mi i dovezao iz Njemacke, tamo bi narucio...

http://www.ebay.de/itm/46823850-EGR-Ventil-AGR-Ventil-Abgasruckfuhrungsventil-OPEL-SAAB-1-9-Diesel-/291692539548?hash=item43ea3aee9c:g:bdUAAOSwB4NWzWD-

Edited by luka78

UbiVen mi je sada sa plocicom. Ali da bi sve bilo kompletno, moram uraditi remap, a to ce me doci skoro ko i uzimanje ovog sa ebay. Vec se raspitivao...Cak i skuplje kod pojedinih.

Taj sa eBay ti je kinez najobicniji... Kao sto kazu ljudi, ubi ga u softveru lepo remapom i zdravo!

Edited by vach

I nije pravi traktorista cim voli EGR ;) .

Posto su mu sada poskidane klapne na usisu i posto moj auto vec fabricki nema DPF, rekose mi da dzaba ne kupujem EGR vec da ga ostavim zablindanog i iskljucim softverski jer sada nema svrhe i da radi. Isto sto i vi rekose. Uglavnom, iskljucivanje blizzu mene (kod Banja Luke) je 50 eura.

A da se osovina od elektromagneta skrati ili nešto drugo mehanički odradi ? To ti je punio jeftinije a on nek unutra radi šta hoće.

Al' meni se pali lampica i kada skinem blindu. Greska je u elektronici, tako da bi bilo dzaba da kratim osovinu, al dobar prijedlog svakako.

Možda opruga vraća polugu elektromagneta

Pa bi zato brljavio. Ali i to može da se reši.

Ne znam ko mi rece misl,im da je ovdje na forumu, 99% da je do elektronike, sto se ispostavlja da je tacno.