Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Ko kaže da samo dizel služi za oranje? :)

Recommended Posts

Porsche Cayenne kao traktor

Porsche%20Cayenne%20tractor.jpg

Najžešći fanovi Poršeu nikada nisu oprostili ulazak u SUV segment sa modelom Cayenne. Ipak, da glomazni SUV nije za bacanje dokazuje primer holandskog poljoprivrednika koji je svoj primerak pretvorio u – traktor.

Sa biturbo V8 motorom, Cayenne Turbo svakako ima dovoljno snage da plugom uzore polje.

Doduše, pomalo nas čudi da se Holanđanin, koji očigledno voli da ore u luksuzu, nije odlučio za prvi dizelski model iz Poršea sa Audijevim trolitarskim V6 TDI-jem pod haubom.

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Čim se ovo kod nas pročuje – eto njima jeftine registracije! :thumbup:

wUJvr.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
:rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: Hajde, ako to upali, svi da zakacimo po prikljucak. Ja licno volim tanjiranje na Avali ili vec negde gde je lepo :) Edited by MISHONNIUM

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porsche traktor za oranje njiva sa stilom

 

172713-porsche%20t%2011.jpg

 

Dovoljno dugo, gotovo ni jedna generacija ljudi i poznavalaca automobilskog sveta, osim onih najljućih, nije znala koliko su se određene kompanije prostirale u različitim sferama. Pored učešća u vojnoj mašineriji tokom nekoliko godina zlokobnog Drugog svetskog rata, različiti brendovi sarađivali su sa nacističkom Nemačkom i pomogli pokretanju njene vojne sile.

 

172712-porsche%20t%201.jpg

 

Ali kako ne bismo previše skrenuli sa teme, u ovom modernom dobu, kompanija Porsche zakoračila je u nove vode kreiranjem Cayenne modela 2002. godine. Međutim ovo nije bilo prvo dizel vozilo koje je nemački brend kreirao u svojoj turbulentnoj istoriji, niti prva mašina koja je bila sposobna za ozbiljne fizičke radove i nije se plašila da zaprlja svoje točkove.

 

172714-porsche%20t%20111.jpg

 

Ova vizija nikada zapravo nije zaživela u punom potencijalu, jer je kompanija Porsche kreirala svega 125.000 traktora, što je itekako daleko od preko 20 miliona Type 1 Beetles koje je brend Volkswagen proizvela tokom godina u kojima je linija živela. Sa prejakom konkurencijom u vidu brendova John Deere i Caterpillar, čak četiri varijante Porsche traktora nikada nije otišlo dalje od nemačkog tržišta, dok je preko okeana svega 4.000 jedinica dobilo nove vlasnike. Upravo iz ovog razloga, neverovatno je redak primer videti jedan nemački traktor baš u Americi i to u izvrsnom stanju.

 

172715-porsche%20t%201111.jpg

 

Ovaj Porsche Diesel Junior 108 L traktor iz 1960. godine, kupljen je od strane jednog Britanca, a trenutno se nalazi na listi aukcijske prodaje kompanije RM Sotheby's u Arizoni. Model je predstavljen u besprekornom stanju, sa crvenom bojom karoserije, krem volanom i sedištem. Kao što možete videti na fotografijama, traktor je pravi dragulj i najverovatnije će predstavljati veliki dodatak svim Porsche kolekcionarima. Grube procene najavljuju zaradu između 30 i 40.000 dolara, ali ovaj traktor je procenjen bez rezerve, tako da niko ne može pretpostaviti gde će se na kraju cena zaustaviti.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovakva trka Porschea još nije viđena

 

172714-porsche t 111.jpg

 

U nedelju na stazi, u ponedeljek na njivi - tako bi se ukratko mogla opisati trka u kojoj će učestvovati Porscheovi traktori. Organizatori tradicionalne manifestacije ''Rennsport Reunion'' koja svake godine u Kaliforniji okupi vlasnike i ljubitelje automobila marke Porsche svih generacija odlučili su da ovogodišnji program dodatno ''začine''. Po prvi put će na trkačkoj stazi Laguna Seka snage odmeriti Porscheovi traktori, a reč je o vozilima starim 60 i više godina, koja su i danas u upotrebi.

 

Naime, Porsche je između 1956. i 1963. godine proizveo preko 125.000 traktora postavivši buduće standarde kada je u pitanju farmerska mehanizacija, o čemu svedoči i podatak da je veliki broj ovih mašina i dalje u upotrebi. Iz bezbednosnih razloga, organizatori će skratiti krug na stazi Laguna Seka, jer su neke krivine na pisti, kao što je čuveni ''vadičep'' (corkscrew), previše opasne za učesnike. Predviđene su dve trke, prva će se održati u subotu 29. septembra, a druga dan kasnije. Kako izgleda Porscheov traktor na trkačkoj stazi - doduše samo kao eksponat - mogli smo da vidimo krajem 2017. kada je proizvođač prikolica Moetefindt Fahrzeugbau napravio zanimljiv marketinški potez. Ova kompanija snimila je video u kome Porsche Panamera Sport Turismo Turbo postavlja (nezvanično) najbolje vreme staze - u vožnji sa prikačenom prikolicom. Vukući prikolicu, Panamera karavan obišla je krug ''Nordšjafe'' na Nirburgringu, dužine 20.8 km, za 12 minuta i 6 sekundi. Zanimljivo je da je prilikom postavljanja rekorda prikolica bila opterećena upravo oldtajmer traktorom Porsche Junior 108.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...