Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
kole

9. trka Europa/Valencia

Recommended Posts

VN Europe voziće se u Valenciji.

Nezvaničnim tgreninzi bili su danas u 10h i 14h (najbrži Alonso :thumbsup: ), još jedan se vozi sutra u subotu u 11h.

Kvalifikacije subota 14h, trka nedelja 14h po našem vremenu.

Staza u Valenciji je jedna od najmlađih staza u F1. Vozi se od 2008. Iako je na nekim mestima široka čak 30 metara preticanje je veoma otežano :thumbdown: . Spada među najsporije staze uz Montecarlo i Hungaroring.

sRm40.jpg sRtyr.jpg sRDx0.jpg sRL0r.jpg d4vzA.jpg

Tehnički podaci o stazi:

Race Date: 27 Jun 2010

Circuit Name: Valencia Street Circuit

Number of Laps: 57

Circuit Length: 5.419 km

Race Distance: 308.883 km

Lap Record: 1:38.683 - T Glock (2009)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ma redbul ce ih sve oduvati,dok je mercedes gp katastrofalan,niko 12 a mihael 15 mesto :thumbdown: ni ferarri nece nista uraditi ,mozda nesto alonso i pokusa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ko nije video :o -nek pogleda :geek: ,posebno kraj snimka :huh:

Covek je bukvalno poleteo :unsure: ,prava sreca je da je ostao citav :vava:

http://www.youtube.com/watch?v=hM1NVyTa94o

a ovi iz Ferrarija su uspeli da ostvare rekordan pad pozicija :wallbash: ,Alonso pao 10 mesta,a Massa cak 14 mesta-svaka cast :thumbdown: ,otisli obojica :question: u istom trenutku u jedan jedini Ferrarijev box :no

Edited by mik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema veze što su oboje otišli u Box istovremeno, nisu oni zbog toga toliko pali u plasmanu, nego zato što je osmoro drugih vozača odjurilo u boks nakon izlaska SC, a videćemo hoće li biti nekih kazni zbog toga.

I ranije su njih dvoje išli u boks istovremeno...i to je sasvim opravdano u ovoj situaciji jer onaj drugi koji čeka tako gubi manje vremena nego da ostane na stazi i uđe krug kasnije u boks (kada su se svi već poređali iza SC) jer tako pada na poslednje mesto...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pobedio je Vettel. Njegova pozicija od osvajača bodova jedino nije sporna :thumbsup: ,

pa ni Hamiltonova (odslužio je kaznu) mada ga kayna nije oštetila ni malo.

kompletni rezultati http://www.formula1.com/results/season/2010/832/6753/

Problem je nastao kada je desetak krugova posle starta izašao Safety Car zbog udesa Webera i Kovalainena.

U tom trenutku na vrlo malim zaostacina ize vodećeg Vettela išli su: Hamilton, Alonso, Massa, Kubica, Button ..

Sam sigurnosni automobil tj. njegov pogrešan trenutak izlaska izazvao je najveći haos i direktno uticao na ishod trke :realmad: . Izašao je bukvalno u trenutku kada je stazom prošao vodeći Vettel :realmad: . Hamilton je rešio da ga pretekne kako ne bi izgubio priključak :harhar: , dok su dva Ferrarija usporila i uhvatili vozić iza njega. Ostatak kolone znajući za izlazak veoma je usporio kako bi u istom krugu ušao u box :whistle: . To usporenje je bilo preterano po mišljenju sudija pa će biti ispitano. Kamera ovo nije isprtatila već je samo snimala ulazak u boxove.

Tako su Vettel i Hamilton sledeći krug ušli u box sa velikom prednošću jer nisu pratili Safety Car, ostali su ušli pre njegovog izlaska, a dva Ferrarija sa magarećim ušima :coffee: u sledećem krugu prateći sigurnosni automobil, i naravno izgubili su dosta pozicija.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne mogu da verujem koliko neiskusan potez od Webbera!

Usao mu u firung, izgubio otpor i naglo ubrzao, opste poznata stvar, samo sto nije odreagovao kako treba, odnosno kasno. Kao da se premisljao "ocu levo ili desno"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Čak mi se čini da je i pogrešno procenio mesto kočenja Kovalainena...tj. da su se spojila oba faktora. Em je ubrzao kada je došao u zavetrinu, em je Heikki počeo sa kočenjem pred krivinu.

Tako nešto i govore posle trke...

Webber:

Najviše frustrira što do udesa uopšte nije moralo doći. Razumem kao i svi ostali da trke F1 nisu neki dobrotvorni događaj i da se mora boriti za svaku poziciju, ali ne i ako si par sekundi sporiji od svih ostalih na stazi i još imaš iza sebe jednog on najbržih bolida u šampionatu. Mislim, koliko dugo bi Heikki ostao ispred mene...možda još 15 sekundi? Sigurno se on pita da li je sve to bilo vredno.

Odgovorio mu je tehnički direktor Lotusa Mike Gascoyne:

Heikki je u pravu jer je on branio svoju poziciju. Ne zanima nas ko ste. Kraj priče. Sve te stavove kako je neko A tim a neko B tim - zaboravite ih.

To je bila borba za poziciju i imate pravo da je branite i ukoliko bi mogli da ga držimo iza nas 40 krugova - odlično. Ukoliko bi time upropastili njegovu trku - apsolutno odlično.

Da li to sada govorimo da je npr. Gilles Villeneuve 1981. godine u Jarami trebao da pusti da ga obiđu 4 bolida Ili je možda to baš zbog toga što ih nije puštao bila jedna od najboljih trka svih vremena u F1? Da li Force India treba da pušta McLaren zato što je eto McLaren brži? Gde se povlači linija? Ovo je ipak trkanje, zar ne?

Gascoyne veruje da je Webber kriv za udes jer je pogrešno procenio mesto kočenja Kovalainena.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa naravno da je sam kriv. Sigurno ovaj nije namerno kocio da bi ga sjebao (i sebe usput).

Share this post


Link to post
Share on other sites

kad ce da objave odluku oko one zezancije sa sigurnosnim autom?inace slazem se da se veber navukao ko budala na barutanu,sam bez icije krivice

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svakako da Weber snosi najveći deo krivice ali Heikki je malo pomogao prikočivši dosta pre nego što se to očekivalo.

Inače: Jenson Button, Rubens Barrichello, Nico Hulkenberg, Robert Kubica, Vitaly Petrov, Adrian Sutil, Vitantonio Liuzzi, Sebastien Buemi and Pedro de la Rosa su svi dobili 5s dodatnog vremena na ostvareno u trci kazne, zato što su namerno preko mere usporili da bi ušli u boks u krugu kada Safety Car izlazio na stazu.

Tako ispadne da je najgore prošao Ferrari čija su oba bolida pratili sigurnosni automobil čitav krug pa tek onda u box i tako izgubio 38s :realmad: .

Po meni, najveći deo krivice snosi organizator koji je u nesretnom trenutku pustio Safewty Car, presekao kolonu , dao povoda za spekulaciju i tako uticao na ishod trke :thumbdown: .

Share this post


Link to post
Share on other sites

- Heikki Kovalainen

First of all it’s good news that both of us are OK. Mark had a hardcore flight, and it could have ended up much worse, so it’s good we’re both fine.

It’s such a shame the race ended that early – I was going really well, pulling away from the guys behind by about half a second a lap, and with Mark we were racing for position so I was always going to defend.

I didn’t do anything wrong and he just ran into me. I think he missed his braking point and he ran into me at a very bad angle – his front tyre hit my right rear and he took off. I had to make a mandatory visit to the medical centre, and shook hands with Mark there, but I’m absolutely fine, and glad Mark is too.

http://www.f1fanatic.co.uk/2010/06/28/no-joy-in-500th-race-lotus-race-review/

- Mark Webber

Initially, I thought Heikki was going to let me through without a fight,” says Mark, “but as we approached Turn 12 he started moving towards the middle of the track. As I pulled out from his slipstream, he braked and before I knew what had happened I was pointing at the sky. The telemetry showed that he braked 80 metres earlier for that corner than I had on the previous lap, so it was completely unexpected.

http://www.markwebber.com/on-the-track-news/mark-walks-away-unscathed-from-major-crash/

Inače, slična stvar se dogodila i na GP2 trci u Valensiji koja se vozila istog dana, pre F1:

Share this post


Link to post
Share on other sites

U jbte baš skoro na istom mestu... neki zli duhovi vladaju tuda reklo bi se :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

au nisam ovo video,pa na istom mestu,mora da je weber hteo isto da isproba,kao ovi u gp2 :wallbash: pa poslo mu za rukom.

salu na stranu,po meni je weber vise kriv za udes nego heiki. imao je pravac mogao ga je sa leve strane ladno obici, a on hteo kroz kovalainena, koji je jos i isao cik cak i kocio pomalo :thumbdown:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...