Jump to content
FAS Goran
Damjanović

korak do savršene akustike

Recommended Posts

Savršena akustika u Audiju Q7

 

Ljubitelji tjuninga znaju da prerade na automobilima ne završavaju samo vizuelnim i mehaničkim doradama. Ukoliko želite da vaša kolica odskaču od proseka, onda je potrebno da sva čula budu zadovoljena, uključujući čulo sluha. Pri tom, ne mislimo na zvuk motora - već stereo uređaja.

 

Iako ova priča nema toliko veze s tjuningom koliko s tehnologijom, ne sumnjamo da će biti najzanimljivija upravo onim ljubiteljima automobila koji imaju sklonost ka doradi svojih limenih ljubimaca.

Najnapredniji audio sistem koji Audi trenutno nudi u svojim automobilima je Bang & Olufsenov sistem sa čak 16 zvučnika, ali to je dečja igrarija prema onom na čemu proizvođač s četiri prstena radi u saradnji sa nemačkim Institutom za tehnologiju digitalnih medija.

 

Dvojac se udružio kako bi od prototipa Q7 napravili akustični raj na točkovima. Čak 62 zvučna sistema ugrađena su u najveći SUV iz Ingolstadta, uključujući pet subwoofera i pet visokotonaca. Svaki zvučnik nadzire računarska jedinica čiji je cilj da od kabine stvori univerzalni, takozvani – "sweet spot".

Institut za tehnologiju digitalnih medija ovu tehnologiju naziva Sintezom zvučnih talasa, a sistem je sposoban da sa zakašnjenjem uputi signal svakom pojedinom zvučniku kako bi stvorio individualizovani audio užitak za svakog putnika bez obzira gde on sedi.

 

Isti sistem, doduše sa čak 192 zvučnika, nalazi se u bioskopu Lichtspiele u Lindenu, a najveći problem za masovnu komercijalizaciju sistema za sada leži u implementaciji. Naime, nijedna diskografska niti filmska kuća još uvek ne snima materijale u ovom obliku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Continental predstavio novi napredni audio sistem

 

continetal.jpg

 

Continental je predstavio novi napredni sistem koji bi trebalo da zameni brojne zvučnike koji se ugrađuju u automobile i to na način da automobil pretvori u jedan veliki zvučnik. Rešenje nosi naziv Ac2atec Sound, pri čemu se vozač i putnici nalaze u komori koja je sa svih strana okružena izvorima zvuka, a garantuje se optimalna zvučna slika.

 

 

Continental planira da iskoristiti fizikalne karakteristike pojedinih materijala za emitovanje određenih frekvencija, pri čemu su primera radi, A-stubovi pogodni za visoke frekvencije, elementi vrata su pogodni za emitovanje zvukova srednjih frekvencija, a zadnji deo i prtljažnik bi imali funkciju subwoofera.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...