Jump to content
FAS Goran
banjo1990

Fiat Punto mk.2 - amortizeri

Recommended Posts

Malopre sam zvao za pve Bilstein i pitao da li su uljni,gasni.... itd. Kaze mi decko da su gasni. Koliko su oni dobri,sta mislite?
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok drugari,hvala vam puno.Ipak je bolje proveriti sa ljudima koji su imali iskustva.Od ponedeljka ce pasti Bilstein za Puntica  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stavio sam Bilstein pre 2 nedelje. Cena je bila 3300 po komadu. Zadovoljan sam rezultatom, dosta je stabilniji u krivinama i nema onih tupih udaraca pozadi, kad se naleti na neku rupu. Znaci, nije ono made in P.R.C. I ostalo, bas Nemacka pravi. Odlicno je za sada. 2 godine garancije sam dobio.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kod drugara u Surcinu, doduse rece da mi je zadnje dao malo jeftinije, ne znam koliko su inace. Znaci dobro sam prosao :)

Edited by majstormica

Share this post


Link to post
Share on other sites

kupio sam polovne amortizere sportske za punta sa oprugama kad sam ih sklopio opruge nisu ni malo pod opterecenjem cak imaju i mali luft, decko od koga sam kupio kaze kad ih namontiram da ce da nalegne od tezine auta, ne znam koliko mi je to sigurno tako da namestim amortizere ili da stavim moje fabricke opruge na te amortizere i tako montiram. vrlo bi mi dobrodosao svaki savet....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje iskustvo da tako kad landara opruga jednostavno uvek se pomera pa se izmesti iz lezista jeste ona nalegla skroz pod tezinom auta ali kad se penjes na ivicnjake, prelazis preko rupa, sina i slicnih stvari desi se nekad da se izvuce amortizer skroz i pomeri se opruga... Mada ce ti vecina ljudi tvrditi da se ovo sto sam ja sad rekao ne desava i da oni nemaju nikakvih problema i da se njima nikad ne desi da se izvuce skroz amortizer i pomeri opruga pa na tebi je da odlucis kome ces da verujes... Resenje ti je da nadjes nekog stugara koji ce ti skratiti osovinu/klip amortizera u toj meri da ne landara opruga...

 

E sad ono sto je problem tu je da ako te opruge vec sad landaraju, pitanje je kako one zaista funkcionisu sa tim amortizerima jer nije bitno samo da opruga ne landara... Sad pitanje je sta se tacno moze uraditi da se to dovede u redovno stanje ako postoji neki problem. Opet ako su ti amortizeri kraci od fabrickih samo ne dovoljno kratki za te opruge mozda ce biti amortizeri prekratki za fabricke opruge tako da ti ni to nije resenje na koje se mozes 100% osloniti...

 

Usustini ja bih ti znao reci sta i kako kad bih to mogao licno da vidim, ovako na nevidjeno je nemoguce pa sad ti ostaje da reskiras ili da slusas neki drugi savet i da se nadas da je sve super :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ukratko, ako nemaš drugog izbora, stavi tako. Kod jednog drugara je bio isti slučaj, i on tvrdi da nije imao problema. Ja lično, kada bih unapred znao da je takva situacija, ne bi ih stavljao, jer tu definitivno nije pogođena prava kombinacija opruge i amortizera. Tu je pitanje i da li je odgovarajuća kombinacija same krutosti opruge i amortizera. 

U svakom slučaju, ako ti je kasno da odustaneš od te varijante i nađeš bolju, stavi ih tako. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok drustvo, hvala za savete. Probacu da ih stavim tako pa cemo videti, ako ne bude kako treba ili bude previse nizak iskombinovacu sa standardnim oprugma

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svima...mozda sam u pogresnoj temi ali moram da pitam...jel zna neko gde mogu da spustim punta mk2?Komplet napred i pozadi sa sve amortizerima. Hvala unapred  :smoke:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako imaš entuzijazma,bar nekog iskustva i alata,možeš i sam. Treba ti par ključeva (8,10,13,17,19,24 i možda 28, alat za sabijanje opruga, tzv MAČKA ili Papagaj),neko da ti pripomogne, i uštedećeš 50-ak eur.

Mlađi sin je kupio Polo-a (nekada Alfa 145),za smešne pare je kupio FKS opruge i amortizere,pa smo u 3 dana, 4 puta skidali i montirali sva 4 amortizera. Prva demontaža-montaža je trajala 2 sata, a poslednja 45min.

 

http://postimg.org/gallery/93g7vxu8/

 

alt_Atj_Dw_K3_Ag6z_BO_r_WAm4_SSw_r_CONEy

Edited by vicent

Share this post


Link to post
Share on other sites

od alata mi treba gedore 17 , 19 ,27  i kljuc 15  ,naravno i mackice, to je sve da bi se demontirali amorizeri (prednji i zadnji) na puntu 2 :)

Edited by DRAGANCE

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alat za sabijanje opruga! Za fabričke su neophodne,a za tvrde,skraćene, možda i ne treba!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...