Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

Jako interesantni saveti sa bloga Peđe Supurovića: http://pedja.supurovic.net/ugrozava-li-vas-gps-bezbednost-u-saobracaju

GPS je inače mnogo više od sprave koja će vas jedino odvesti na pravi put ili adresu... Na primer, ovu opciju dole i ja obožavam da koristim:

"GPS znatno unapređuje vožnju noću i u drugim uslovima slabe vidljivosti – on vam na ekranu pokazuje put bez obzira na vreme. Uvek ćete na vreme videti i svaku veću krivinu i raskrsnicu pre nego što na njih zaista naiđete u toku vožnje."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja recimo, najčešće putujem noću (deca spavaju = mir u kolima) i navigacija dobro dođe u npr. Grdeličkoj klisuri. Kada treba da obiđem kamion ili nešto slično, korisno je kada se vidi dužina pravca pre krivine kao i višestruke krivine. U ostalim slučajevima je i ne koristim, posle početnog oduševljenja i traganja za "idealnim" mapama okrenuo sam se putokazima i svojoj (relativno nepogrešivoj proceni). Grčka je do prošle godine bila dobro pokrivena Igo-om a loše Garmin-om. Ove godine se to popravilo, a pošto put već znam, koji će mi navigacija uopšte. Za zapadnu Evropu je prekopotrebna i može mnogo da pomogne. Mape su za ovaj deo Evrope kod svih odlične i precizne. Što je najvažnije rutabilne su.

Što se tiče bezbednosti, naravno, potpuno je besmisleno bezrezervno verovanje navigaciji. Mnogo je primera da prođete neku raskrsnicu (npr. Grčka) a navigacija kaže da pomenuta raskrsnica ili skretanje nailazi za 300 m. Naravno, ovde je bitna i brzina kretanja. Možete da imate i dobre (proverene) mape kao i uređaj ali onaj ko mnogo gleda u displej tokom vožnje u najboljem slučaju pre ili kasnije poseti limara. Zato pratiti realni put i situaciju a navigacija može samo da posluži kao pomoćno sredstvo.

Mada opet, koje gledao nenadjebivog Mirka Alvirka i njegove patrole ne treba ni da razmišlja o navigaciji i opasnostima na putevima a tih 200 extra eura može da potroši na neke lepe meštanke (borba prsa u prsa).

Edited by BaneJ

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mom slučaju upravo obrnuto - više se koncentrišem na put i situaciju u saobraćaju kada imam GPS da mi asistira. Pogotovo u gradu kad tražim neku novu adresu, mislim da GPS itekako rasterećuje vozača, pa je lakše koncentrisati se na potencijalni cirkus vozača i pešaka u saobraćaju.

Meni je GPS u vidnom polju, a vrlo rado ga i slušam. Vrlo je brz, te nema tih situacija da ti kaže posle 300m da je trebalo da se skrene. Reaguje trenutno, naravno, pod uslovom da su aktuelne mape učitane, o čemu vodim računa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja najcesce GPS koristim kao radar cak je 2D prikaz bolji od 3D jer pokriva vecu povrsinu i vidis koji je radius krivine da lije ostra i treba li ranije i vise da kocis.

Share this post


Link to post
Share on other sites

meni je bas pomogao kad sam isao na taru preko debelog brda, tacno lepo vidis kad i kakva krivina ti dolazi pa znas kako da kocis ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

GPS je idealn za velike gradove gde covek ne moze da zna svaku ulicu, ili za gradove u kojima si prvi put.

Retko pogledam u displej i mislim da je kupovina navigacija sa ogromnim displejem besmislena.

Najpre zbog toga sto covek u guzvi ne moze da bulji u displej i vozi, a zatim i zbog toga sto je ponekad sunce toliko jako da se malo sta i vidi.

Mnogo mi vise znace glasovne komande, uz povremeno bacanje pogleda na displej.

Voznja je realnost a ne virtuelna realnost na displeju i zato mislim da su glasovne komande uz dobre mape, vise nego dovoljne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mene je navigacija skupo koštala... po noći sam hteo da preprečim od Zvezdare do Karaburme... po navigaciji idealno, najkraći put, samo jedan problem – uličica nizbrdo nije bila normalna ulica nego stepenište... po mraku nije bilo šanse da reagujem na vreme Ishod - popravka hladnjaka i branika....

Od tada po BGu se držim proverenih ruta i ne palim navigaciju (osim ako baš ne znam gde je neka ulica)... i obavezno podešeno na FASTEST a ne na SHORTEST :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hahaha, to sa ukljucenom najkracom rutom je haos... Tada bukvalno navigacija ne bira kuda te vodi, preko njive preko njive, samo da je najkrace. Ja sam Pre par godina probao neke naravno po putevima koje znam, nego sam zeleo da vidim kako ce me voditi. Usao sam coveku u dvoriste (navigacija prepoznala da je kapija otvorena :D ) i bukvalno prosao nekim traktorskim putem da izadjem na glavni, tu je naravno moglo da se prodje, ali to je bio seoski put koji vodi menju njivi i povezan je sa glavnim! Mislim jes da je najblize, ali pritom su je bilo ostavljeno da iskljucuje makadame, manje puteve i sl i nisam bas ocekivao da ce da me prevede preko njive.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam imao lepo zezanje kada sam prvi put koristio navigaciju.

Nisam znao da je po defaultu ukljucen najkraci put ( ma sta da citam uputstva, samo ubacim gde hocu i vozi MIsko :D )i jos sam zaboravio punjac kuci, a baterija pri kraju. B)

Po secanju sam znao kuda da idem otprilike, a navigacija me stalno vracala nazad.

I ja ne kapiram u cemu je fazon ( ubedjen sam bio da je navi prolupala :D ) nego vozim onuda kuda se secam da treba da idem.

U jednom momentu mi se ucini da je navigacija konacno provalila kuda hocu da idem i gde da stignem i krenem da je pratim.

I kaze skrenite levo, desno, levo, desno, ja slusam i odjednom prsne baterija.

Naravno, nemam pojma gde sam. :)

Poenta je da sam potrosio bar 5 litara benzina i jedno 45 mnuta vrteci se dok nisam izleteo na poznat deo puta.

A onda sam lepo uzeo i proucio uputstvo, i poceo da nosim punjac.

Od tada idem bez greske... :rofl:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na sve treba malo navikavanja. Promenio sam ih nekoliko i iskustva su sledeća:

Sada mi skoro nije potrebno da gledam u ekran samo slušam instrukcije :thumbsup: (veoma dobro za bezbednost saobraćaja)

U traženju nepoznate adrese u velikom gradu (nezamenljivo)

Često navigacija neće naći najbrži put, pogotovo u špicu, jer se drži glavnih puteva koji mogu biti zakrčeni. Ali nije problem naći alternativni pravac "recalculate"

Može se korisititi, kao što Bole korisi da prikaže i upozori noću na krivine koje slede.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ima raznih perverzija kod današnjih GPS-ova, kako sve mogu da se koriste... Pogotovu oni koji imaju i stalnu internet vezu. Na primer nove gereracije Garmina imaju "DRY ROUTE" pored "fastest" ili "shortest" opcije. GPS skuplja podatke o trenutnoj meteo situaciji u oblasti u kojoj se krećete i savetuje vam kuda da prođete da zaobiđete, kišu, oluju... Nije loše za one koji jašu na dva točka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svaki Garmin Mobile XT ima internet vezu.

Ne preporučujem. Može da se iznenadite kad dobijete račun :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne mora samo GSM veza... Može da se sedi u nekom kafiću (da ima wi-fi naravno), pijucka kafa, i isplanira sledeća deonica na miru... Onda se napraviti ruta i zajaše odmah "po suvom"...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mogu samo da potvrdim vecinu stvari koje ste vec napisali.

U svakom slucaju, jako korisna stvar. Cak najcesce nemam ni potrebe da ukucavam rutu, vec mi sluzi kao auto karta koja mi pokazuje gde se trenutno nalazim.

Jedan savet: nemojte da ukucavate rutu, odnosno trazite adresu dok vozite ;) Osim tog slucaja, ne utice negativno na bezbednost u voznji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni je navigacija nebrojeno puta pomogla, prosle godine krenem kod drugara, i umesto da idem putem koji znam, hocu ja da probam precicu, i naravno omasim skretanje, i vozio tako jedno 10 km dok nisam skontao da nemam pojma gde se nalazim, onda upalim navigaciju i izvede me na pravi put. Nisam imao tih problema da me vodi pogresnim putem, prvi put mi se desilo pre mozda desetak dana da me u novom sadu odvela u neki corsokak, ali izgleda da je tu nekad pre postojala ulica... ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

@The Punisher

 

Kad ima SIM karticu možeš da pratiš kretanje u realnom vremenu. Kad je nema, onda suštinski nema ni real-time praćenja, već samo možeš da izvadiš uređaj iz auta, povežeš ga sa kompom i vidiš šta je zabeležio, a to nije ono što ti treba (lociranje parkiranog auta).

Mislim, može u realnom vremenu i samo preko GPS-a, ali onda moraš da plaćaš tarifu operateru satelitskog signala, što je naravno preskupo za ono što tebi treba. Slično kao što imaš satelitske telefone koji mogu da rade tamo gde nema mobilne mreže. 

 

Uzmeš pripejd, npr. na mesec dana košta 300 kinti, ima 1 GB za prenos podataka što je i više nego dovoljno. Ubaciš tu karticu u GPS tracker i to je to. Veći problem je napajanje tog GPS uređaja jer se baterija ipak mora napuniti sa vremena na vreme, bez obzira što on sam nije veliki potrošač. Ali, za potrebu koja tebi treba to nije problem jer ne treba da bude skriveni GPS.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li može da se ugradi neki univerzalni gps sistem u kola ili mora da bude kompatibilan sa modelom automobila? Hoću da ugradim navigaciju jer mi je baš potrebna, a da se pre toga malo informišem. Pa ako imate neke predloge, šaljite. Ovde ima nekih raznih varijanti, ako vam je nešto poznato pomenite: https://www.eponuda.com/gps-navigacija-cene Hvala unapred i nadam se da ću dobiti puno korisnih informacija! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ove iskljucivo GPS uredjaje sa linka nisam video da je neko kupio ima jedno 100 godina :). Ako je samo za navigaciju, obicno kace najobicnije mobilne telefone koji sasvim korektno obavljaju i taj zadatak.

@samojed

Da nisi slucajno mislio na 2 DIN multimediju (fabricku ili neki aftermarket Kinez) i navigaciju u okviru toga?

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa na osnovu linka nije mislio na to

Bitno je samo da ti radi 12V utičnica (ako će duže da se koristi) i ništa drugo. Model automobila je potpuno nebitan.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, totti said:

Pa na osnovu linka nije mislio na to emoji846.png

Mozda je pogresna pretraga na linku :D .

Slazem se sa tobom, ali cemu onda pitanja o "ugradnji" ili kompatibilnosti sa modelom auta, a za nesto sto je bilo aktuelno pre 15 godina kada su se smartphones tek zaletali...

Okaci o soferku i teraj. Sto ti kazes, jedino da je blizu upaljac/uticnica za punjenje, da se kabl ne rasteze preko pola enterijera i to je sva mudrost.

 

Mada, kao sto rekoh, ne secam se da sam video da je to neko kupio godinama unazad. Em nista sto danasnji maltene bilo koji telefon ne moze da zavrsi, em vuces po kaseti. Zato sam i pomislio da slucajno pitanje nije za 2 DIN. Iz istog razloga je verovatno i Andreja prvo pitao koji je auto u pitanju...

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...